Inmatriculare auto second hand ( acte si pasi necesari ) ~ transcriere 2024

14-01-24 admin 0 comment

Atunci cand ne referim la inmatricularea unei masini second hand, ne vom axa mai mult pe termenul de transcriere. Cu toate acestea, un autovehicul sh poate fi achizitionat atat din Romania, cat si din afara tarii. Deoarece notiunea de transcriere face referire doar la masinile cumparate din Romania, iar vehiculele la mana a doua reprezinta un ansamblu mai larg,… ne vom limita de aceasta data la a prezenta actele si pasii pentru inmatricularea unui autovehicul second hand achizitionat din tara noastra.

inmatriculare auto second hand acte si pasi

Inclusiv in aceasta situatie, formalitatile pentru inmatricularea auto urmeaza un set bine definit de pasi. Acesti pasi sunt reglementati de doua institutii principale: Directia Generala de Taxe si Impozite Locale (DGITL) si Directia de Inmatriculari. Pentru fiecare dintre aceste entitati, este necesar sa furnizezi un pachet distinct de acte.

Actele si pasii pentru inmatricularea unei masini second hand ( transcriere ) ~ 2024

Dupa cum am precizat si in randurile de mai sus, transcrierea auto se va realiza la doua institutii. Prima dintre acestea este…

1. Directia Generala de Taxe si Impozite Locale ( pentru impunerea auto ) ~ acte si pasi ( 2024 )

Inainte de a specifica detaliile primului pas, va trebui sa intelegem ca autovehiculul cumparat poate fi achizitionat prin contract de vanzare cumparare auto sau factura.

Inainte ca autovehiculul sa fie inregistrat la Directia Generala de Taxe si Impozite Locale…

Atat contractul, cat si factura va trebui scoasa de la impozit de catre fostul proprietar. Daca masina este achizitonata de la o persoana fizica, intermedierea dintre cei doi se va realiza prin contractul de vanzare cumparare auto. In cazul in care autovehiculul este cumparat de la o persoana juridica ( companie ), cumpararea bunului va fi finalizata doar pe baza unei facturi. Aici, cumparatorul va trebui sa primeasca si certificatul fiscal.

Pe baza documentelor specificate mai sus, se poate realiza vanzarea autovehiculului. O data ce masina ( bunul in vanzare ) a fost vanduta, noul proprietar va trebui sa mai primeasca urmatoarele acte: cartea si certificatul de inmatriculare auto.

Dupa primirea acestor documente, el va putea sa inregistreze autovehiculul la Directia Locala de Taxe si Impozite de care apartine. Cititi mai departe!

Cum se inregistreaza autovehiculul second hand la Taxe si Impozite?

Acest procedeu tine de locul in care sunteti stabilit si aveti domiciliul. Astfel, daca aveti locatia din buletin in Bucuresti, sectorul 2, va trebui sa inregistrati autovehiculul la Directia de Taxe Locale Bucuresti a sectorului 2.

In prezent, foarte multe centre de Taxe si Impozite au platforme online pentru depunerea documentelor. Cu toate acestea, nu foarte multe dintre ele sunt orientate catre cetatean, iar si mai multe dintre acestea solicita semnatura electronica pentru depunerea actelor auto. Intr-un articol trecut, am facut referire mai mult la ceea ce inseamna digitalizarea in sectorul inmatricularilor auto.

Masina va fi inregistrata pe baza unui set de documente. In randurile de mai sus ati aflat ce acte va trebui sa primit de la vanzator. Astfel, in lista urmatoare veti intelege ce documente sunt necesare la inregistrarea unui masini sh. Vom expune doua situatii: pentru inegistrarea unei masini pe firma si inregistrarea unui autovehicul pe numele unei persoane fizice.

Acte necesare pentru inregistrarea unei masini sh ( daca proprietarul este persoana fizica )

  • carte auto ( original si copie )
  • factura sau contractul ( in 3 exemplare )
  • certificatul de inmatriculare ( copie )
  • buletin ( copie si original )
  • certificatul fiscal ( daca masina este cumparata de la o persoana juridica )

Acte necesare pentru inregistrarea unei masini second hand ( daca proprietarul este persoana juridica )

  • carte auto ( original si copie )
  • factura sau contractul ( in 3 exemplare )
  • certificatul de inmatriculare ( copie )
  • buletinul persoanei care se prezinta la ghiseu ( copie si original )
  • certificatul fiscal ( daca masina este cumparata de la o persoana juridica )
  • certificatul de inregistrare al firmei ( copie )
  • delegatie din partea companiei pentru persoana care se prezinta la ghiseu ( original )

Acesta este primul pas ce trebuie realizat, atunci cand se inmatriculeaza o masina second hand cumparata din Romania. Pentru ca am vazut ce acte sunt necesare pentru a fi dusa inregistrarea auto la bun sfarsit, vom vedea ce documente veti primi din partea acestei institutii pentru a trece la urmatorul pas.

Ce acte vom primi de la DGITL?

In functie de documentele aduse, veti primi contractul sau factura cu viza REMTII si decizia de impunere. Pe baza numarului REMTII, ultimul proprietar va avea o nota de impozitare, iar noul vehicul va aparea in baza DGITL.

Vom trece acum la ultimul pas si la actele necesare pentru a finaliza acest procedeu.

2. Directia de Inmatriculari si Permise ( pentru inmatricularea unei masini second hand ) – acte si pasi ~ 2024

Al doi-lea pas in procesul de inmatriculare, este inmatricularea propriu-zisa ( transcrierea auto ). Aici, transcrierea va fi finalizata, iar la sfarsit noul proprietar va primi un certificat de inmatriculare, impreuna cu placutele dorite. De asemenea, procesul respectiv se va realiza la Directia de Inmatriculari Auto. La fel ca si la impunerea auto, procedura va fi efectuata doar pe raza judetului de care apartineti. Asadar, va listam in randurile urmatoare, actele pentru a finaliza ultimul pas necesar la inmatricularea unei masini second hand.

Actele necesare pentru inmatricularea unei masini second hand ( transcriere ) la DRPCIV ~ daca proprietarul este persoana fizica

  • cerere de inmatriculare auto comletata
  • buletin ( copie si original )
  • RCA ~ asigurare realizata pe seria de sasiu ( copie )
  • factura sau contractul cu stampila sau viza REMTII de luare in evidenta ( primita in pasul anterior de la DGITL )
  • certificatul fiscal ( daca masina este achizitionata de la o companie )
  • cartea auto ( copie si original )
  • certificatul de inmatriculare auto ( original )

Actele necesare pentru inmatricularea unei masini second hand ( transcriere ) la DRPCIV ~ daca proprietarul este firma

  • cerere de inmatriculare auto comletata
  • buletinul persoanei care se prezinta la ghiseul de inmatriculari ( copie si original )
  • RCA ~ asigurare realizata pe seria de sasiu ( copie )
  • factura sau contractul cu stampila sau viza REMTII de luare in evidenta ( primita in pasul anterior de la DGITL )
  • certificatul fiscal ( daca masina este achizitionata de la o companie )
  • cartea auto ( copie si original )
  • certificatul de inmatriculare auto ( original )
  • certificatul de inregistrare al firmei ( copie )
  • delegatie din partea companiei ( original )

Actualizari privind procedura de inmatriculare auto a unei masini second hand ( transcriere ) pentru 2024

1. Placutele vechi vor trebui prezentate la ghiseul de inmatriculari

Incepand din anul 2024, placutele de inmatriculare auto vor trebui aduse la ghiseul inmatriculari si permise. Ele vor trebui prezentate agentului de inmatriculari, chiar daca acestea se vor schimba sau nu. Motivul acestei cereri este numarul foarte mare pentru placutele fabricate inainte de anul 2007. Reglemetarea a fost aprobata, o data ce s-a decis ca acestea sa fie schimbate.

2. Programare online pentru transcrierea auto

Pentru anumite judete, prezentarea la ghiseu se va realiza doar pe baza programarii online. Pentru inmatricularile din orasul Bucuresti, procedura decurge atat prin bon de ordine, cat si prin rezervare online. In cazul transcrierilor auto din restul tarii, procesul este exclusiv online.

Mai multe detalii despre programarea online pe site-ul DRPCIV, veti gasi aici.

Acesta a fost articolul nostru. Ati vazut de aceasta data, care sunt pasii si actele pentru inmatricularea unui autovehicul second hand ( transcriere auto ). Toate cele bune si drum intins!



Leave a reply