Atentie la masinile cumparate din afara tarii

09-10-19 admin 0 comment

Articolul se va adresa tuturor persoanelor care doresc sa isi achizitioneze autovehicule din afara Romaniei. Este foarte important, ca atunci cand investesti banii intr-un autovehicul… Sa ai la dispozitie toate documentele necesare pentru inregistra si inmatricula masina. Din pacate, nu sunt numai cazuri fericite, in care persoanele care comercializeaza masini sunt firme cu prestigiu… Care vor sa impuna respect si unde fiecare client multumit si recenzie pozitiva va fi un plus adus firmei. Desi… stim ca si in aceasta situatie, exista un impediment si anume: pretul.

Dar, din pacate, sunt cu aceasta ocazie si cei din latura opusa: samsarii ( afati, mai multe detalii, citind mai departe )

Foarte multi samsari merg pe baza unor gainarii, si comercializeaza masini radiate din alte tari. Vom incerca in acest articol sa oferim numai informatii utile… Si, cu aceasta ocazie sa avertizam persoanele care doresc sa isi cumpere autovehicule din afara tarii.

Asadar, sa nu mai pierdem timpul si sa exemplificam in cat mai multe situatii subiectul articolului.

probleme inmatriculari auto masini afara Romaniei

Situatii in care masina nu va putea fi folosita si inmatriculata in Romania

Nu orice autovehicul cumparat din afara Romaniei, va putea fi inmatriculat in tara. In acest stadiu se gasesc mai multe situatii pot fi regasite mai multe situatii, ( aflati mai multe detalii )… Toate aceste probleme vor afecta atat procesul de inmatriculare, cat si cel de inregistrare auto. Aflati, cum citind randurile de mai jos…

Verificati daca aveti toate actele masinii

In functie de fiecare tara, masina va fi exportata cu anumite acte. Pentru a intelege mai bine, in Germania inmatricularea se va baza pe brief-ul mare si de talon. Pentru a inmatricula un autovehicul din Marea Britanie, va trebui sa aveti talonul in 4 pagini. Acesta se elibereaza atat la autovehicule cu capacitate mica, cat si la cele cu capacitate mare.

Pentru Belgia se va elibera un certificat de inmatriculare auto. Acest certificat va avea un format A4, si va contine numele fostului proprietar.

In situatia masinilor cumparate din Olanda, veti primi un certificat de inmatriculare ( talonul ), dar si… Cartea masinii. Dar, aici poate exista si o exceptie… Daca masina a fost declarata pentru export, poate lipsi talonul.

De asemeni, pentru Austria vor fi realizate doua taloane de culoare galbena. Ambele taloane vor contine datele masinii, dar nici unul dintre ele nu va contine numele fostului proprietar. Acesta va fi trecut in factura sau contractul de vanzare cumparare.

Astfel, va trebui sa tineti cont, din ce tara vine masina respectiva, si… In acest fel veti realiza ce documente va trebui sa aiba aceasta.

Mai mult de atat, pentru fiecare autovehicul cumparat din afara tarii ce urmeaza a fi inmatriculat, va trebui sa aveti un document… Care sa ateste ca autovehiculul a intrat in proprietatea dumneavoastra. Acest document poate fi un contract de vanzare cumparare sau o factura.

Vanzarea masinii catre dumneavoastra nu se va putea realiza fara sa existe unul din cele doua acte.

Tineti cont de datele pe care trebuie sa le aiba contractul sau factura!!!

Aceasta va trebui in mod obligatoriu sa contina:

  • seria de sasiu a masinii
  • numele fostului proprietar
  • numele actualului proprietar ( adica al dumneavoastra )
  • marca si modelul masinii

Toate aceste elemente vor trebui trecute in factura sau in contractul de vanzare cumparare. In momentul in care va lipsi un element dintre aceste documente, masina nu va putea fi inmatriculata.

Incercati sa cautati un traducator care sa va spuna despre ce sunt documentele auto

Au fost foarte multe situatii in trecut, in care masina a ajuns cu actele auto pe teritoriul tarii, dar… Acestea au fost falsificate sau nu vor folosii deloc la inmatriculare.

Cum asa?

Vom oferi pentru acest caz mai multe exemple.

Multe persoane care cumpara autovehicule din Germania se trezesc ca au masinile radiate deja. Cum ne vom da seama ca masina a fost deja radiata?

O masina care a fost inmatriculata in Germania, primeste talon si carte auto. Practic, este aceeasi modalitate ca si in Romania. O masina care a fost radiata din Germania, va primi stampila de dezmembrare, numai ca…

Masina respectiva mai poate circula o luna de zile. De asemeni, poti lua masina si o poti transporta pe platforma pentru vanzare. In aceasta situatie… Persoana care a cumparat masina nu va putea sa o inmatriculeze.

Nu vrem sa va speriem, dar din pacate sunt cel putin 4 exemple intalnite de noi, doar in ultimul an. Ceea ce vrem sa va spunem mai exact…

Consultati un traducator sau un consultant de inmatriculari de fiecare data cand doriti sa cumparati o masina. Fara a consulta unul din cei doi, nu veti stii despre ce se vorbeste in documentul auto.

Situatii in care masina nu va putea fi inregistrata in Romania

Daca tot am vorbit pana acum despre situatiile in care masina nu va putea fi inmatriculata in Romania… Vom continua discutia prin a prezenta situatiile in care masina nu va putea fi inregistrata in tara noastra.

Ca sa intelegem mai bine… Pana la inmatricularea masinii, va fi nevoie de inregistrarea acesteia. Ce inseamna mai exact inregistrarea masinii?

Inregistrarea autovehiculului se va realiza la Sediul de Taxe si Impozite. Chiar si aici pot fi situatii in care masina poate intampina obstacole la inregistrare.

*))) Noi, am pregatit inca un articol pentru a vedea carea este modalitatea pentru a inmatricula o masina din Italia.

Masina nu poate fi inregistrata pentru ca factura nu contine toate informatiile

La fel ca si in exemplele date de noi mai sus… Factura si contractul de vanzare cumparare vor trebui sa contina toate informatiile necesare.

Vom explica mai departe de ce va fi nevoie sa fie trecuta fiecare informatie in parte:

  • seria de sasiu – aceasta va trebui trecuta pentru a putea identifica masina. Fiecare masina se identifica cu o serie de sasiu unica. Seria de sasiu se comporta precum CNP-ul nostru ( cod unic de identificare )
  • datele vanzatorului si cumparatorului – atat in factura si cat si in contractul de vanzare cumparare, vor trebui trecute pentru a se identifica persoanele care au vandut si au cumparat. Si, aici ne referim la: nume si adresa
  • marca si modelul masinii – aceste date trebuie trecute pentru a se identifica ce tip de masina este

Toate aceste informatii sunt obligatorii sa fie trecute in factura. Fara a trece informatiile respective in factura, masina nu va putea fi inregistrata in Registrul de Taxe si Impozite.

Cei de la Registrul Auto Roman, au declarat masina furata

O alta situatie in care nu veti mai putea inmatricula si inregistra masina este cea in care aceasta a fost declarata ca fiind furata. Cei de la Registrul Auto Roman au capacitatea de a verifica autovehiculele furate.

Ei in urma constatarilor efectuate vor constata daca masina este sau nu furata. Aflati toate informatiile despre efectuarea RAR de la Registrul Auto Roman.

Si cu toate acestea, ce voi face daca autovehiculul in cauza a fost declarat ca fiind furat?

In aceasta situatie masina va ramane o luna de zile in curtea Registrului Auto Roman. Autovehiculul va sta blocat, pana in momentul in care proprietarul de drept ( adica cel din afara tarii ), va veni sa isi ridice masina.

Daca proprietarul de drept nu va veni pentru a-si ridica autovehiculul, atunci acesta poate fi folosit de catre d-tra. Autovehiculul nu va putea fi inmatriculat timp de un an de zile.

Deci, cu toate ca masina va putea fi folosita de dumneavoastra, aceasta nu va putea fi proprietate personala. Dupa primul an, in care fostul proprietar nu a venit sa o revendice… Masina va putea fi trecuta pe numele dumneavoastra numai cu acordul RAR-ului.

Situatii in care autovehiculul nu va putea primi cartea auto

O alta situatie despre care vom discuta in acest articol, este partea in care ajungeti cu masina la RAR, si observati… Ca nu veti putea primi carte auto.

Si pana la urma, de ce nu pot primi carte auto?

In afara de situatia pe care am mentionata anterior, in care masina a fost declarata ca fiind furata…

Mai pot aparea si alte situatii, care va pot impiedica sa inmatriculati sau sa inregistrati autovehiculul.

Una dintre ele si cea mai cunoscuta, totodata, este cea in care autovehiculul a fost cumparat din afara tarii, si… Nu a primit talonul respectiv ( am mentionat mai sus exemplul inmatricularii auto al masinilor din Olanda ). In anumite tari precum Belgia sau Olanda, acest talon se retine de catre politia din tara respectiva. Retinerea talonului poate fi de foarte multe ori un impediment. Acest talon o data retinut nu va mai putea fi recuperat.

Dar, trebuie sa fie o forma legala pentru a se retine acest talon?

Talonul strain se va retine doar de catre autoritatile straine. Acesta nu va putea fi retinut de catre nici o terta persoana sau entitate juridica. In momentul in care se va retine acest talon, se va mentiona ca masina a fost declarata pentru export. Deci, in momentul in care se va face exportul masinii, aceasta va primii un numar si documente de export. La realizarea exportului auto, vor fi situatii in care talonul va fi retinut. Daca numarul si documentele prezentate nu sunt declarate pentru export, atunci masina nu va putea trece RAR-ul.

Vom descrie intr-un articol viitor mai multe informatii despre masinile declarate pentru export, de asemeni… Va sugeram si alte elemente utile despre zona auto si inmatriculari pe blogul nostru personal. Dar, pana atunci, sa concluzionam acest articol.

Am decis sa scriem acest articol, deoarece sunt foarte multe persoane care achizitioneaza masini din afara tarii… Si nu cunosc toti factorii care ar putea sa ii incurce pe viitor, la inmatriculare. Astfel, la o simpla achizitionare a unei masini, puteti realiza, daca aceasta va putea sau nu va putea fi… Inmatriculata si inregistrata pe teritoriul tarii.

Deocamdata, cam atat cu acest articol. Ca incheiere pentru articol, va punem la dispozitie situatia in care se vor mai inmatricula autovehiculele cu volan pe dreapta. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si va asteptam pe viitor cu alte articole interesante!Leave a reply