Fisa inmatriculare auto | Model de fisa pentru completare ( download ) – actualizat pentru 2022

27-03-20 admin 34 comments

In acest articol vom vedea cand se foloseste si cum se completeaza fisa de inmatriculare auto. De asemeni, v-am pus la dispozitie si un model, care poate fi downloadat imediat. Tipizatul pus pentru descarcare este adecvat pentru cerintele din anul 2022.

Am decis sa scriem acest articol, deoarece este un subiect ce creaza ceata totala, atunci cand vine vorba de inmatricularea auto.

Asadar, cum se foloseste si cum se completeaza fisa de inmatriculare auto?

Pentru inceput va trebui sa definim termenul de fisa de inmatriculare auto.

Ce este fisa de inmatriculare auto in anul 2022?

unde si cum se va folosi fisa de inmatriculare
Cum si unde se va folosi fisa pentru inmatricularea auto?

Este un document in care sunt trecute datele masinii, informatiile vanzatorului, cat si cele ale cumparatorului. Documentul este sub forma unui formular, care se completeaza fie prin masina de scris, fie pe calculator ( dar niciodata de mana ). Modelul de fisa de inmatriculare auto contine in partea de sus datele cumparatorului… In partea din mijloc datele vanzatorului, iar in partea de jos datele masinii.

Modelul de fisa de inmatriculare auto va contine aceleasi date ca si contractul de vanzare cumparare si va fi stampilat de catre unitatile de taxe si impozite ( vedeti lista cu unitatile de taxe si impozite din Bucuresti ). Aceasta va ajunge in ultima instanta la Serviciul de Inmatriculari.

Toate informatiile din acest articol sunt actualizate pentru anul 2022.

Cand se completeaza fisa de inmatriculare auto in anul 2022?

Nu veti avea nevoie tot timpul de fisa de inmatriculare auto. Dar, deocamdata vom vorbi despre situatiile in care va fi necesar acest document.

Daca v-ati mutat domiciliul dintr-o localitate in alta, va trebui sa realizati o fisa de inmatriculare. Se va trece in aceasta situatie datele dumneavoastra din vechea locatie in partea de sus. In rubrica de vanzator, vor fi trecute datele locatiei actuale.

In cazul in care veti dori sa participati la programul Rabla, fisa de inmatriculare va fi inca necesara. In partea de sus se va trece Rabla sau Remat. De asemeni, in casuta vanzatorului vor fi trecute datele dumneavoastra de identificare.

Un alt caz in care este folosita fisa de inmatriculare, este in momentul in care se radiaza masina de pe numele unui decedat. Tot referitor la acest context, aceasta are rolul de a transfera dreptul de proprietate de pe numele decedatului pe rolul mostenitorilor.

Vom discuta mai mult despre aceste cazuri in randurile de mai jos.

Situatiile ce apar la inmatricularea auto, in care nu mai am nevoie de fisa respectiva ( in anul 2022 )

In prezent, fisa de inmatriculare are utilitate doar in anumite cazuri. Incepand din anul 2022, acest tipizat nu va mai fi necesar la inmatricularile simple. Daca ati achizitionat masina din Uniune, din afara ei sau din Romania, nu veti mai avea nevoie de fisa de inmatriculare auto.

Ea a fost eliminata atat de la Serviciul de Inmatriculari Auto din orasul Bucuresti, cat si din restul localitatilor. Totusi, va fi necesar acest document in cazurile prezentate de noi in randurile de mai sus.

Cum se comporta fisa de inmatriculare, atunci cand este ceruta ca document pentru setul de acte?

Vom vedea mai departe cum se va comporta fisa de inmatriculare pentru doua situatii diferite.

Cum se foloseste fisa de inmatriculare cu masina aflata la prima inmatriculare auto in Romania?

Pana in anul 2022, fisa de inmatriculare era necesara pentru autovehiculele aflate la prima inmatriculare in tara. Incepand din acest an, documentul in sine nu va mai avea nici o utilitate pentru inmatricularea respectiva.

*) Vom face acum o mica paranteza pentru a va prezenta un articol in care veti vedea toate informatiile in ceea ce priveste taxa vamala.

Cum apare fisa de inmatriculare in situatia in care mosteniti autovehiculul?

Dupa cum stiati, un automobil poate fi si mostenit. Daca persoana care a avut autovehiculul a decedat, masina va avea unul sau mai multi proprietari. In situatia in care tatal moare si vor aparea in ecuatie mama si copilul, fiecare dintre acestia vor avea de luat 1/2 din masina.

Pentru a da curs efectuarii fisei de inmatriculare, va trebui sa se realizeze o procura, prin care una din parti renunta la toate drepturile. Astfel, masina va avea in cele din urma un singur proprietar.

Fisa de inmatriculare se va realiza intre decedat si persoana care mosteneste in totalitate autovehiculul. Aceasta va primi o singura stampila din partea DITL si va fi inregistrata cu noul proprietar.

Cum va arata fisa de inmatriculare pentru persoanele care doresc sa isi schimbe domiciliul ( actualizat pentru anul 2022 )?

Daca pana acum nu credeati ca ne putem complica mai mult de atat, ghiciti ce!

In aceasta situatie, ne vom scarpina la urechea stanga cu manga dreapta la propriu si la figurat.

Inainte de toate, va trebui sa intelegem ca masina este inregistrata intr-o anumita localitate. Zona sau orasul unde este inscris autovehiculul, este cea din fosta locatie a proprietarului. Schimbarea domiciliului, va va obliga la schimbarea adresei pentru plata impozitelor pe bunurile respective. Desigur, aceasta situatie se va aplica si in cazul autovehiculelor.

In cazul in care v-ati schimbat adresa din buletin, veti fi nevoit sa actualizati si adresa din talonul masinii cat si din cartea acesteia. Pentru aceasta actiune, se va face o fisa de inmatriculare ce va avea la cumparator si la vanzator acelasi titular.

Fisa va primi doua stampile. Una dintre ele va fi de la DITL-ul, din orasul din care v-ati mutat. A doua va fi de la Directia de Taxe din orasul in care va relocati.

Singura problema este ca a doua stampila va intarzia putin mai mult ( aproximativ 15 zile ). Cam mult, nu?

*))) Vedeti ce alte probleme mai pot aparea in momentul in care se inmatriculeaza o masina.

Din pacate aceasta este procedura! Nu puteti primi a doua stampila, pana cand dosarul cu masina dumneavoastra nu va fi transferat in noul loc de Taxe si Impozite.

Si, nu. Nu il puteti transfera dumneavoastra personal.

Acestea au fost datele despre fisa de inmatriculare. Va asteptam si cu alte informatii pe viitor, speram noi folositoare.

Acest articol a fost realizat de catre Best-Inmatriculari.ro. Un alt articol pe care il recomandam este cum se pot evita cozile pentru inmatricularea auto.

Va multumim!Discussion

 • Paul Andrei

  Va rog sa ma ajutati cu o lamurire. Daca vand masina de la o persoana juridica din Bucuresti sector 2 la o persoana juridica din Bucuresti sector 1, documentul fiind factura fiscala, este necesara fisa de inmatriculare? Conform celor scrise mai sus nu ar trebui, dar vreau sa fiu sigur.

  Multumesc anticipat.

  27-03-20 Reply
 • Ramona

  Buna ziua! Fisa de inmatriculare este obligatorie in cazul in care masina cumparata este din Prahova si o inmatriculez tot in Prahova (se schimba proprietarul)? Atat vanzatorul cat si cumparatorul sunt persoane fizice. Multumesc!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Incepand din anul 2022, fisa de inmatriculare nu mai este valabila.

   27-03-20 Reply
 • Adriana Dutan

  daca vreau sa radiez masina prin programul rabla am nevoie la politie de fisa de inmatriculare ?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Pentru programul rabla va fi nevoie de fisa de inmatriculare.

   27-03-20 Reply
 • Mateescu Adela

  Bună ziua!
  Vreau să cumpăr o mașină de la o persoană fizică din București,eu fiind tot persoană fizică din București,dar alt sector. Am nevoie de fișă de înmatriculare?
  Mulțumesc!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Nu. O puteti inmatricula fara aceasta fisa.

   27-03-20 Reply
 • Gheorghe Constantinescu

  Bună ziua,
  Vă rog să îmi spuneți cum se completează pe fișa de înmatriculare (ce casete trebuie completate) atunci când aceasta, fișa, îmi este necesară la radierea unui autoturism predat la REMAT.
  Mulțumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Fisa de inmatriculare se completeaza la fel, numai ca in dreptul cumparatorului va trebui sa treceti REMAT.

   27-03-20 Reply
  • admin

   Buna ziua,

   Nu va mai fi nevoie de fisa de inmatriculare din anul 2022.

   27-03-20 Reply
 • CHIVU VALENTINA

  DACA AM ACHIZITIONAT O REMORCA NOUA CU FACTURA DE LA O FIRMA DIN ROMANIA IMI TREBUIE FISA?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Nu mai este necesara fisa in aceasta situatie.

   27-03-20 Reply
 • GEORGE HUREZAN

  Daca masina este nou, nouta cumparata de la reprezentanta , si am obtinut viza de la Directia de impozite si taxe pe fisa de inmatriculare mai este necesara complectarea caracteristicilor tehnice( care nu sunt trecute in fisa vizata de Directia impozite si taxe)
  Banuiesc ca in acest caz datele sunt preluate din cartea de identitate a autovehicolului. Este corect ce am afirmat sau am gresit undeva rationamentul?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Este corect.

   27-03-20 Reply
 • AA

  Am inteles bine ca nu trebuie fisa de inmatriculare pentru masina noua? Se accepta ca si dovada procesul verbal care atesta ca masina a fost luat in evidenta fiscala?

  27-03-20 Reply
 • vlad

  Buna ziua,daca am cumparat o masina noua,din reprezentanta,mai este necesara fisa automobilului? Si cine trebuie s o completeze ?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Nu mai este necesara.

   27-03-20 Reply
 • Rusen Marilena

  Buna ziua!Am cumpărat o mașină înscrisă pe București și trebuie sa o înscriu pe Ialomița,imi trebuie fisa de inmatriculate?Fostul proprietar trebuie sa mi o elibereze?
  Multumesc!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Nu mai trebuie fisa de inmatriculare

   27-03-20 Reply
 • camelia

  buna ziua!daca inmatriculez masina noua de la un dealer mai trebuie fisa inmatriculare auto?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Nu va mai fii necesara fisa de inmatriculare auto.

   27-03-20 Reply
 • Nicu

  “In prima situatie prezentata va insemna ca atat cumparatorul cat si vanzatorul vor trebui sa fie din Bucuresti. In cazul in care cei doi sunt din capitala Romaniei si se va realiza inmatricularea pe Bucuresti nu veti avea nevoie de fisa de inmatriculare.”
  Cand va spuneti “vanzatorul” va referiti ca masina sa fie inmatriculata in Bucuresti?
  Sau trebuie ca si propietarul sa aiba CI Bucuresti ?
  Multumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Da. Vanzatorul ( fostul proprietar ) va trebui sa aiba buletinul pe Bucuresti. Cumparatorul va trebui sa aiba buletinul la fel ( pe Bucuresti ).

   27-03-20 Reply
 • VISOIU

  LA RADIEREA PRIN PROGRAMUL RABLA MAI ESTE NECESARA FISA DE INMATRICULARE?
  MULTUMESC ANTICIPAT

  27-03-20 Reply
  • admin

   Buna ziua,

   Fisa de inmatriculare va fi necesara pentru radiere, nu pentru inmatriculare. Cu toate acestea, nu toate localitatile solicita acest document.

   27-03-20 Reply
 • Nicolae

  Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire! In situatia aducerii in tara in vederea inmatricularii in 2021 a unui auto inmatriculat intr-o alta tara UE cu acealasi proprietar, cum ar trebui sa arate fisa de inmatriculare? Auto a fost achzitionat de nou, cu factura, din reprezentanta, in urma cu aproape 3 ani si inmatriculat in toata aceasta perioada in alta tara. Acum, la revenirea in tara este necesar un act de vanzare -cumparare de la mine pentru mine care sa faca utilizabila una din variantele de mai sus? Sau este posibila completarea in fisa doar a a datelor fiscale din Romania, coroborate cu factura initiala din 2019, care atesta ca e acelasi proprietar? Mai mult, ce data ar trebuie trecuta ca data a dobandirii? Multumesc!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Nu completati nici o fisa de inmatriculare. Pastrati factura din anul 2019 si o prezentati mai departe la autoritati. Cu toate acestea, va trebui sa faceti o declaratie de mana, in care sa treceti cand a fost achizitionata masina.

   27-03-20 Reply
 • Ginel Ghe. Badea

  Badea Gheorghe
  buna ziua1 fiti va rog amabil si spuneti-mi daca la rubrica “Nr. de inmatriculare” trebuie sa trec numarul provizoriu?
  Va multumesc!
  Ginel Ghe. Badea

  27-03-20 Reply
  • admin

   Nu se completeaza nimic la acea rubrica.

   27-03-20 Reply
 • Andrei

  Buna ziua,

  Cand mai exact este nevoie sa completez fisa de inmatriculare si sa o duc la Taxe si Impozite pt stampilat?
  Aceasta fisa este necesara la dosarul pentru inmatriculare insa se cere a fi introdus in ea numarul de inmatriculare care este obtinut abia ulterior… ce se completeaza acolo mai exact?

  Multumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Din anul 2022, aceasta fisa de inmatriculare nu mai este valabila.

   27-03-20 Reply

Leave a reply