Care sunt impozitele pentru masini in 2022? ( persoane fizice + juridice )

02-07-19 admin 2 comments

Vom discuta de aceasta data despre valoarea impozitelor auto pe anul 2022. Am decis sa scriem acest articol deoarece foarte multe persoane care urmeaza sa isi inmatriculeze masina, nu stiu si nici nu au unde sa gaseasca aceste informatii. Mai mult de atat, taxele si impozitele auto se modifica si cresc de la an la an. Am decis acum sa actualizam lista respectiva.

Impozitele registrelor DGITL se aplica la fel atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice.

Cu toate acestea, ele difera in functie de fiecare primarie in parte. Spre exemplu: in localitatile din Ilfov, taxele sunt cu 10% mai mari decat cele din Bucuresti.

impozite pentru masini in 2019

Dar sa nu mai pierdem timpul, si haideti sa intram in subiectul articolului.

Care sunt impozitele auto pentru anul 2022?

La institutiile de Taxe si Impozite, tarifele acestora sunt impartite pe mai multe categorii.

Astfel, sunt urmatoarele tipuri de impozite:

 • pentru autovehiculele normale cu combustibil
 • pentru masini hibrid sau electrice
 • pentru motociclete, motorete, etc
 • pentru autobuze, autocare, microbuze, etc
 • pentru tractoare sau alte vehicule transportatoare de marfa

In acest articol, vom discuta despre cele mai intalnite masini. Acestea sunt:

 • masinile normale cu combustibil
 • masinile hibrid sau electrice
 • motociclete, motorete, etc

Tarifele ce trebuie platite in anul 2022, pentru autovehiculele ce merg pe combustibil

Cele mai intalnite masini din Romania sunt autovehiculele, ce functioneaza pe combustibil. Orasul Cluj-Napoca sustine folosirea de masini electrice ( si cu toate acestea se vede si o evolutie in acest sens ). Vom avea foarte mult pana vom ajunge ca toata tara sa foloseasca numai masini electrice.

In randurile de mai jos, veti vedea care sunt tarifele din anul 2022, pentru autovehiculele ce functioneaza pe combustibil. Tarifele de la DITL ( Taxe si Impozite ) pentru autoturismele pe baza de combustibil sunt impartite in urmatoarele rubrici:

 • autoturismele ce au capacitatea cilindrica de pana in 1600 cmc – 58 Ron
 • masinile ce au capacitatea cilindrica intre 1600 si 2000 cmc – 210 Ron
 • masinile ce au capacitatea cilindrica intre 2000 si 2600 cmc – 1053 Ron
 • autoturismele ce vin cu capacitatea cilindrica intre 2600 si 3000 cmc –
  2445 Ron
 • masinile ce vin cu capacitatea cilindrica la peste 3000 cmc –
  5904 Ron
 • autovehiculele cu capacitate cilindrica de peste 4000 cmc – 7544 Ron
 • masinile ce au capacitate cilindrica de peste 5000 cmc – 8258 Ron

Dupa cum puteti vedea si in lista noastra de mai sus, taxele si impozitele sunt impartite pe categorii. Ultimele doua din aceasta enumerare, sunt introduse incepand cu anul 2022.

Astfel, pentru masinile ce au capacitatea cilindrica intre 1600 si 2000, taxa va fi de 210 de Ron. Incepand din anul 2022, Directia de Taxe si Impozite Locale permite achitarea impozitului auto in doua transe.

Dar nu uitati: Aceste taxe se aplica doar pentru sectoarele din judetul Bucuresti. Pentru alte localitati acestea pot varia.

Spre exemplu: Pentru orasul Otopeni, o masina ce are capacitatea cilindrica de peste 2600 cmc, se va plati o taxa anuala de 1200 de Ron.

Vedem ca in aceasta situatie pretul pentru impozitul auto variaza de la un oras la altul. Diferenta nu este foarte mare intre localitati, dar va exista un plus minus 300 de Ron.

Tarifele ce trebuie platite in anul 2022 pentru masinile electrice sau hibride

Masinile electrice sau hibride au un regim cu totul aparte. Pentru aceste autovehicule, taxa este sub 10% din valoarea unui impozit normal. Aceste preturi au fost adoptate incepand cu anul 2022.

Nu exista o regula clara referitoare la autovehiculele hibride. Tot ceea ce stim este ca sunt mult mai mici. Spre exemplu: Masinile hibride cu capacitate cilindrica de 5300 centimetri cubi vor avea impozitul auto de 410 Ron.

Tarifele ce trebuie achitate in anul 2022 pentru impozitele motocicletelor

La fel ca si la masinile pe combustibil, motocicletele vor depinde si ele de capacitatea cilindrica a motorului. Vis a vis de aceasta categorie de vehicule, vom avea doua rubrici:

 • motociclete sau motoare ce au capacitatea cilindrica de pana in 1600 cmc – 58 Ron
 • motociclete sau motoare ce au capacitatea cilindrica de peste 1600 cmc – 210 Ron

Daca tot va punem la dispozitie nivelul taxelor si impozitelor, va mai adaugam inca un articol care contine nivelul tarifelor pentru inmatricularile auto.

Sa nu uitati ce am spus mai devreme: Tariful pentru impozit variaza in functie de fiecare oras. Preturile afisate de noi sunt doar pentru sectoarele orasului Bucuresti.

Concluzia acestui articol

Si totusi… Inainte de a concluziona, haideti sa raspundem prima data la cateva intrebari.

De ce trebuie platite taxele pentru detinerea unor autovehicule?

Atat in Uniunea Europeana, cat si in afara ei se platesc taxe si impozite pe cladiri, salubritate, terenuri si vehicule. Sincer, nu avem o explicatie logica la intrebarea “De ce trebuie percepute taxe pe aceste elemente?”. Dar, pentru a afla mai multe detalii puteti intra pe europa.eu. Aici veti gasi raspunsul moral clar si dintr-o perspectiva mult mai profesionista.

Cine decide valoarea taxelor si impozitelor?

In mare parte impozitele sunt votate si plasate de politicieni. Cei din politica pot vota anumite rate de impozitare. Desigur, se considera ca fiecare Directie de Taxe isi poate stabili valoarea plafonului de impozitare. Cu toate acestea, el va trebui sa se incadreze intr-un anumit interval.

Realizam serviciile de inmatriculari auto pentru ca tu sa te poti misca liber si sa poti profita de timpul tau.

De ce difera impozitele de la o localitate la alta?

Cum am spus si mai sus, impozitele sunt votate de politicieni. Daca intr-o localitate, venitul mediu pe cap de locuitor este de 2000 de euro, iar intr-o alta localitate acesta este de 2000 Ron – Ghiciti cine va avea mai mult de platit!

Acestea au fost informatiile noastre referitoare la impozitele auto. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si va recomandam articolul cum se poate radia masina in totalitate.Discussion

 • Elena

  Vreau sa vand o masina in calitate de persoana fizica ,unei alte persoane fizice.Contractul dce vanzare cumparare de mana este valabil ? ce taxa trebuie sa platesc in Iasi pentru scoaterea si radierea ei de la fisc.Cumparatorul imi da banii in 2 rate .Cand predau cheia si actele masinii? Imi puteti da un model de contract vanzare cumparare? Capacitatea cilindrica este de 2435. Va multumesc.

  02-07-19 Reply
  • admin

   Modelul de contract de vanzare cumparare il puteti descarca direct din aceasta pagina. Mai departe se va completa formatul doc al contractului pe care il aveti la dispozitie. De regula majoritatea institutiilor accepta doar contractul, care este completat pe calculator sau cu masina de scris.

   02-07-19 Reply

Leave a reply