Ce este COC-ul auto ( Certificatul de Conformitate European )?

21-12-23 admin 0 comment

In ultimii doi ani aflam ca este necesara prezenta unui nou document la inmatricularea unui autovehicul. De aceasta data vorbim despre Certificatul de Conformitate al unei masini. In acest articol, vom afla ce inseamna acest document, cine il emite si cum se conformeaza principiilor unui stat. Vom vedea impreuna si utilitatea acestui act in cazul unei inmatriculari auto. Asadar, sa nu mai pierdem timpul si sa aflam cele mai importante detalii despre acesta.

Va prezentam inainte de a intra in subiect, o scurta definitie a Certificatului de Conformitate European pentru autovehicule: Este un act de sine statator emis de producatorul autoturismului, in care se declara faptul ca masina respecta standardele Comisiei Europene.

Certificatul de Conformitate European Auto

Pana in anul 2020, acest act era inexistent in procesul de inmatriculare. Cu toate acestea, incepand din primavara acestui an, acest certificat a devenit necesar pentru multe proceduri. Atat pentru inmatricularile auto din orasul Bucuresti, cat si pentru cele din restul tarii, Certificatul de Conformitate European pentru autovehicule a devenit mai mult decat indispensabil.

certificatul de conformitate european

Cum se realizeaza inmatricularile pe baza documentului de Conformitate European?

Una dintre cele mai importante institutii ce participa la procedura de inmatriculare a unei masini este Registrul Auto Roman. Prezenta la aceasta entitate este necesara pentru orice autovehicul adus din afara Romaniei. Cu alte cuvinte, atunci cand cumparati o masina din strainatate, va trebui sa va prezentati la Registrul Auto Roman.

In cadrul inmatricularii, aceasta institutie va trebui sa elibereze cartea auto, documentul de inpectie tehnica periodica si certificatul de autenticitate. Pe langa aceste notiuni de baza, avem o noua regula pentru autoturismele fabricate dupa anul 2018. Dupa cum am mentionat si in randurile de mai sus, aceasta lege se aplica de la inceputul anului 2020.

Astfel, pentru masinile mai noi de anul 2018, va trebui prezentat la RAR Certificatul de Conformitate European.

Ce este Certificatul de Conformitate European, cand este nevoie si cine realizeaza acest document?

Acest act declara ca autoturismul respecta normele Consiliului European si poate circula liber in spatiul Uniunii Europene. Documentul in sine este eliberat de catre producator si are scopul de a lista toate detaliile autovehiculului cumparat. In cadrul acestui act, sunt date despre versiunea masinii, gama si esantionul in care a fost produsa. Certificatul de Conformitate European destinat unui autoturism va trebui sa contina datele tehnice, precum si specificatiile pentru anumite accesorii ce au fost montate din fabrica.

Aceste act va trebui eliberat de catre orice producator de automobile. Din pacate, fara acest document nu se va putea face inmatricularea auto pe teritoriul Romaniei. Legea se aplica ( dupa cum am mentionat si in randurile de mai sus ) pentru toate masinile fabricate dupa anul 2018.

Care este pretul pentru a obtine acest document de la producator?

Certificatul de Conformitate va putea fi adus de la reprezentanta marcii dumneavoastra. Tarifele variaza de la o companie la alta. Daca pentru un Volvo, pretul acestui document incepe de la 350 de euro,… Pentru un Volkswagen, tariful va avea startul de la 150 de euro.

De asemeni, unele reprezentante vor avea adaugate costuri suplimentare.

Facem de aceasta data o mica paranteza, pentru a va prezenta serviciile de duplicate pentru acte auto. Astfel, daca ati ratacit cartea auto, certificatul de inmatriculare sau facturile de achizitie,… Best-Inmatriculari va fi solutia pentru dumneavoastra. Noi vom obtine duplicate pentru documentele respective in timp record.

Exista alte metode pentru a obtine Certificatul de Conformitate European pentru un autoturism?

In cazul tarii noastre, cea mai simpla metoda pentru a obtine acest document este direct prin reprezentanta RAR din Bucuresti. Desi denumirea acestui act nu este Certificat de Conformitate European. Aici, se va produce o alta legitimatie care sa reprezinte autoturismul pe toata durata inmatricularii auto. Legitimatia respectiva va inlocui Certificatul European ( vedeti in randurile de mai jos, datele despre acest document ).

Documentul in sine va inlocui acest Certificat doar pe raza tarii noastre. El nu este reprezentativ pentru alte tari din Uniunea Europeana, precum si pentru statele din afara acesteia.

Pentru oricare alte situatii, sfatul nostru este sa il obtineti direct de la producator. Citeste mai departe!

Cand este nevoie de Certificatul de Conformitate European pentru autovehicule?

Documentul in sine are rolul de a reprezenta autovehiculul impreuna cu toate datele tehnice ale acestuia. Va fi de indicat ca in urmatorii ani, sa fie predat acest document la orice vanzare a unui autoturism.

In 99% dintre situatii, acest act de sine statator va fi necesar atunci cand se realizeaza inmatricularea intr-o tara straina. Dupa cum am precizat si in randurile de mai sus, acest document va fi elementar, atunci cand masinile achizitionate din afara tarii vor trece prin procesul de inmatriculare auto din Romania.

In ce situatii nu se poate obtine Certificatul de Conformitate European pentru un autovehicul?

Acest document va fi oferit pentru toate vehiculele ce indeplinesc specificatiile auto solicitate de Uniunea Europena. Cu toate acestea, nu toate mijloacele de transport pot fi eligibile pentru a obtine acest document. Pot fi autoturisme ce au fost fabricate in Japonia sau Statele Unite si nu detin specificatiile Uniunii Europene. In aceeasi categorie mai pot fi si automobilele carora nu li s-a atribuit omologarea tip CE.

Masinile fabricate inainte de anul 1990 pot obtine cu greu un Certificat de Conformitate

Foarte multe autovehicule ce au fost fabricate inainte de anul 1990 ajung in Romania pentru inmatricularea propriu-zisa. Cu toate acestea, apare o problema majora in acest context. Producatorul nu poate elibera un Certificat de Conformitate pentru aceste autoturisme.

Desigur, in aceasta circumstanta se incadreaza multe alte tipuri de autovehicule.

Autovehiculele fara omologare CE nu pot obtine Certificat de Conformitate

O alta situatie in care nu se poate obtine acest document, este cazul vehiculelor ce nu detin numar de omologare european. In aceeasi imprejurare se incadreaza si automobilele care au fost modificate.

Care este diferenta intre Certificatul EU si Certificatul National pentru autovehicule?

Certificatul de Conformitate European pentru autovehicule va fi valabil pentru toate tarile din Uniunea Europeana. In cazul in care exista acest document, autoritatile nationale nu mai au nevoie de alte acte de inmatriculare. Va fi exceptie pentru autoturismele care au suferit modificari. In aceasta situatie, Certificatul de Conformitate European nu poate fi obtinut.

In schimb, poate fi construit Certificatul National pentru autovehicule.

Ce este Certificatul National pentru autoturisme?

Acest document este emis de un Registru Auto. In cazul tarii noastre, acest act va fi emis de catre Registrul Auto Roman. Va aduceti aminte de legitimatia primita de la RAR. Ei bine, aceasta se numeste mai exact Certificatul National. El este eliberat doar atunci cand autovehiculul este adus pentru inspectie. Desigur, documentul in sine va fi valabil doar pentru teritoriul tarii noastre.

El are rolul de a inlocui Certificatul de Conformitate European in Romania.

Acesta a fost articolul nostru. Ati aflat de aceasta data toate informatiile despre Certificatul de Conformitate European in domeniul auto. Va multumim!Leave a reply