Cum se realizeaza cedarea de parti pentru o masina?

26-05-19 admin 0 comment

Vom vedea in acest articol cum se va realiza cedarea de parti ( sau drepturi ) pentru o masina… Si cand este cazul sa apelati la aceasta procedura.

Asadar, sa nu mai pierdem timpul si sa trecem direct la subiect.

De ce am nevoie de cedarea de parti la o masina?

Cum trebuie sa se realizeze mostenirea unui autovehicul?

In momentul de fata, regula de cedare a drepturilor asupra unei masini se aplica numai in situatia unei mosteniri.

Daca o persoana a avut in proprietate un autovehicul inainte sa moara, acesta va fi mostenit de catre copiii sai, de catre sot sau sotie. Succesiunea asupra unei masini se va realiza la fel cu orice alt obiect aflat in proprietatea decedatului.

De obicei, in momentul in care se realizeaza succesiunea, sotia sau sotul va primi 1/2 din valoarea obiectului, iar… Copiii vor primi cealalta parte, impartita in mod egal.

Spre exemplu: Raposatul X a avut in proprietate un autovehicul marca Y. Acesta a avut o sotie si un copil. Copilul va primi prin succesiunea respectiva 50% din autovehicul, iar sotia acestuia va mosteni tot 50%.

Un alt exemplu: Raposatul Z a avut in proprietate o masina marca W. El a avut 3 copii. In aceasta situatie masina va fi impartita in doua. Sotia va primi 50% din valoarea masinii, iar copiii vor primii restul de 50%. Ultima parte va fi impartita in mod egal la cei trei copii.

Si repetam, cand spunem ca fiecare va primi o cota parte din valoarea acesteia… Inseamna ca fiecare are dreptul pe cota respectiva asupra autovehiculului, dar nu poate vinde de unul singur din cota, decat in momentul in care s-a finalizat succesiunea.

Cand este cazul ca celelalte parti sa cedeze din drepuri asupra unei masini?

Masina este un mobil ce va trebui trecut din pacate pe un singur titular. Dar vom vedea in randurile de mai jos ca vor exista si exceptii.

La inregistrarea masinii catre serviciul de Taxe si Impozite, putem trece pe autovehicul cati proprietari vrem. Singura problema este ca inmatricularea auto se va realiza foarte greu pe numele mai multor persoane. Cei de la Serviciul de Inmatriculari Auto vor permite foarte greu ca o masina sa aiba mai multi proprietari. Astfel, la inmatricularea auto va fi mult mai usor de realizat pe existenta unui singur proprietar.

Cum ne dam seama ca la inmatricularea masinii, autovehiculul va trebui sa aiba un singur proprietar?

Cartea si talonul masinii permit foarte greu existenta mai multor proprietari. In cazurile exceptionale, talonul poate avea un proprietar si un utilizator.

Astfel, pentru a realiza procedura de inmatriculare auto pentru un autovehiculul mostenit, va trebui…

Ca dupa etapa de succesiune, sa se realizeze cedarea de drepturi asupra autovehiculului. De ce? Este mult mai simplu prin aceasta metoda.

Vom face acum o mica paranteza, pentru a va prezenta un nou articol pentru a vedea cum se inmatriculeaza o masina din Italia.

Ce inseamna mai exact cedarea de drepturi asupra masinii?

Cedarea de drepturi se va realiza de fiecare persoana terta in parte. Practic, fiecare persoana ce a primit cota parte asupra masinii, va renunta la drepturile depline in favoarea unei singure persoane mostenitoare.

Astfel, daca vor fi doar doua persoane mostenitoare… Si, una dintre persoane va ceda la partea ei de 50%, aceste drepturi vor intra proprietatea celuilalt mostenitor.

Se poate realiza succesiunea asupra masinii in timpul vietii?

Din pacate, nu. Succesiunea se va realiza doar in momentul in care persoana care a avut masina a murit. Imediat dupa decesul acestuia, masina se va imparti.

Cum se poate inmatricula o masina fara a se ceda drepturile?

Cum am spus si mai sus cedarea de drepturi, va permite sa inmatriculati masina mult mai rapid. Dar, totusi exista o posibilitate de a inmatricula masina chiar si prin mai multi proprietari.

Haideti sa vedem care sunt pasii pentru a aplica aceasta metoda.

In primul rand, va trebui sa se realizeze o fisa de inmatriculare. Aceasta fisa de inmatriculare va trebui prezentata impreuna cu actele masinii si actul de succesiune la DITL. Desigur, fisa de inmatriculare va trebui sa aiba un anumit format. In cazul in care aceasta nu are formatul respectiv, nu se va putea obtine certificatul fiscal.

La serviciul de Taxe si Impozite se va elibera un certificat fiscal pe numele ambelor persoane.

Desigur, va trebui sa insistati la Taxe si Impozite pentru aceasta actiune, deoarece nu toti vor cunoaste procedura. Pentru a putea rezolva aceasta problema, va trebui sa va prezentati la seful institutiei de Taxe si Impozite.

Aceasta actiune va trebui sa fie inainte de a va prezenta inspectorului de la ghiseu. Dupa ce veti primi certificatul fiscal, va trebui sa va prezentati mai departe la agentia de asigurari auto.

Chiar si aici veti intampina anumite dificultati. Nu toate agentiile de asigurari auto vor sa realizeze o asigurare pe numele a doua persoane.

De ce?

Este simplu. Va fi mult mai mult de munca. Va trebui sa se calculeze cota pentru fiecare persoana in parte. Pentru majoritatea persoanelor ce au asigurarea, va fi mult mai simplu de realizat daca aceasta este pe numele unei singure persoane.

Dupa ce ati facut asigurarea, va trebui sa treceti la ultimul pas. Acesta este inmatricularea masinii propriu-zise. Aceasta se realizeaza la sediul DRPCIV. Pentru a trece de acest prag va trebui sa aveti urmatoarele acte:

  • copii dupa ambele carti de identitate
  • copie dupa asigurare
  • copie dupa cartea de identitate a masinii
  • cartea de identitate a masinii in original
  • talonul masinii
  • asigurarea masinii
  • fisa de inmatriculare fiscalizata

Dupa ce ati strans toate documentele necesare va trebui sa va prezentati dosarul la Politie. Din pacate veti intampina dificultati si in acest loc.

Nu vor stii toti cei de la ghiseu cum se pot rezolva aceste situatii. Pentru a rezolva aceasta problema incercati sa vorbiti prima data cu seful de tura al DRPCIV-ului. Experienta sa va va ajuta pe mai departe sa rezolvati problema in cauza.

La sfarsitul inmatricularii veti avea o carte de identitate a masinii si un talon auto cu doi proprietari.

Cam atat despre acest articol. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si va invitam pentru a citi un alt articol interesant… Si anume, care sunt preturile pentru inmatricularile auto. Va multumim!Leave a reply