Cum se face un contract de vanzare cumparare auto?

13-05-19 admin 2 comments

Decidem sa scriem acest articol deoarece, in momentul de fata puteti gasi foarte multe modele de contracte de vanzare cumparare auto, dar…

Dar nu se poate gasi un articol care sa invete utilizatorul, cum se completeaza intradevar un contract de vanzare cumparare.

Pentru a fi articolul complet vom pune mai jos un format doc al contractului de vanzare cumparare, pe care il puteti descarca si folosi cu placere.

Cine trebui sa emita un contract de vanzare cumparare?

In prezent, toata lumea este de parare ca un contract de vanzare cumparare va trebui facut de o agentie specializata, sau de un consilier juridic…

Din pacate, nu este deloc adevarat. Contractul de vanzare cumparare poate fi facut si completat de catre orice persoana, numai ca… De fata ( la completarea acestui contract ), va trebui sa fie atat cumparatorul, cat si vanzatorul masinii.

Ca sa intelegem: Contractul de vanzare cumparare va trebui realizat in prezenta cumparatorului SI vanzatorului.

Dar, ca sa revenim la subiect. Contractul poate fi scris atat de vanzator, cat si de cumparator, precum si de o alta terta persoana.

Cum se completeaza si cum se foloseste contractul de vanzare cumparare auto?

Contractul de vanzare cumparare auto se va completa intotdeauna pe calculator sau la masina de scris

Contractul de vanzare cumparare nu se va completa niciodata de mana.

De ce?

Motivul este simplu. Scrisul de mana poate sa fie de foarte multe ori interpretabil. Tinand cont ca majoritatea dintre noi avem scris de doctor, cei de la institutii nu vor intelege toate detaliile.

Si, da. Contractul de vanzare cumparare auto se poate completa cu masina de scris. La xerox-urile din apropierea institutiilor de taxe si impozite, se foloseste pentru completarea acestui contract, masina de scris.

In cazul in care doriti ca dumneavoastra sa il completati personal, puteti descarca un model de pe internet in format doc… Sau puteti intra in partea jos a paginii. Si il puteti printa imediat, dupa ce acesta a fost completat.

In cate exemplare trebuie realizat si cum se foloseste contractul de vanzare cumparare?

Contractul de vanzare cumparare auto va trebui realizat in 5 exemplare. Si sa nu uitam sa va spunem: Toate aceste exemplare vor trebui sa utilizate in format original. Veti vedea mai departe, de ce vor fi necesare atat de multe originale.

Cu primul exemplar, vanzatorul se va duce pentru a scoate masina de Fisc. Aceast model va fi retinut de catre Directia de Taxe si Impozite de care acesta apartine. Urmatorul contract de vanzare cumparare va fi retinut de catre vanzator.

Acesta va trebui sa aiba un model in original, pentru a demonstra ( in caz ca apar alte situatii ), ca masina a fost vanduta lui X. Celelalte originale ( restul de 3 ) vor fi pastrate si folosite de catre cumparator.

Cum vor fi folosite aceste modele de catre cumparator? Aflati citind in randurile urmatoare…

Primul contract de vanzare cumparare din exemplarele ramase la cumparator, va fi folosit pentru inregistrarea masinii la Fisc. La fel cum masina a fost scoasa de la fisc de catre vanzator, aceasta va trebui inregistrata la fisc de catre cumparator.

Cumparatorul va lasa un exemplar la Directia de Taxe si Impozite de care acesta apartine. De asemeni, urmatorul exemplar va fi folosit pentru inmatricularea masinii respective.

Acest model al contractului de vanzare cumparare va fi retinut de catre Politia sau serviciul de inmatriculari auto ( de care dumneavoastra apartineti ). Spre exemplu: Daca dumneavoastra sunteti din Bucuresti va trebui sa va inmatriculati masina in Bucuresti la DRPCIV ( la Pipera ).

Si astfel, in ultima instanta, dumneavoastra veti ramane cu un singur model al contractului de vanzare cumparare. Acest model nu il veti mai da nimanui, iar cu el veti dovedi ca autoturismul se afla in proprietatea dumneavoastra.

Cum se completeaza contractul de vanzare cumparare auto?

Prima parte a contractului de vanzare cumparare nu se va completa de catre nici o terta persoana. Dupa cum puteti vedea si in poza, acesta ramane sa fie completat de catre Directia de Taxe si Impozite.

Partea a doua a contractului se va completa cu datele vanzatorului. Persoana care instraineaza va trebui sa fie persoana fizica. In cazul in care, aceasta este persoana juridica, contractul nu are nici o valoare. Daca se realizeaza vanzarea dintre o persoana juridica si o persoana fizica, atunci va trebui realizata factura.

Vanzatorul va trebui sa aiba completat urmatoarele date: numele, judetul, orasul, sectorul/ satul, cat si restul adresei, dar si… Datele din Buletin, precum si numarul de telefon. De asemeni, va trebui sa se specifice ca persoana care instraineaza este in calitate de “vanzator”.

Persoana care dobandeste poate fi in aceasta situatie firma sau persoana fizica. In cazul in care acesta este persoana fizica, contractul va trebui completat cu aceleasi date ca si la vanzator, numai ca… La cuvintele “in calitate de” va trebui sa completati cu “cumparator”.

In cazul in care cumparatorul este persoana juridica, va trebui ca la cuvantul “Subscrisa” sa fie trecut numele firmei. Datele vor continua cu adresa din sediul firmei. La cuvintele CNP/CIF va trebui trecut codul fiscal al firmei. In cazul in care cumparatorul este persoana juridica, restul datelor cumparatorului vor trebui completate in felul urmator. Cititi mai departe…

La “Domiciului fiscal in ROMANIA/”, va trebui sa treceti ROMANIA ( daca este in Romania ). Si desigur, veti continua cu judet, oras ( sau localitate ), sat si restul adresei.

Repetam: In cazul in care persoana care cumpara este persoana juridica, datele vor trebui trecute de doua ori. O parte din ele vor fi trecute la locul in care aveti domiciliul, si cealalta la locul in care aveti domiciliul fiscal.

Tot in cazul in care cumparatorul este persoana juridica va trebui sa treaca la sfarsit de cine este reprezentata, impreuna cu datele de identificare ale acestuia.

In partea a treia ( aceasta reprezentand obiectul contractului ) , vor trebui trecute datele masinii, dar…

Datele obligatorii sunt: marca, tipul, numarul de identificare, capacitatea cilindrica, seria de motor si anul de fabricatie. Restul datelor din aceasta rubrica pot fi ocolite.

Urmeaza ca mai departe sa completati Rubrica(4) cu pretul in cifre si in litere. La Rubrica(5), veti fi nevoit sa treceti data cand se vinde autovehiculul si locatia in care aceasta se vinde aceasta.

In ultima instanta va urma ca acest contract sa fie semnat in locurile:

 • “Semnatura persoanei care instraineaza” – de catre vanzator
 • “Semnatura persoanei care dobandeste” – de catre cumparator
 • “Conform cu Originalul – Vanzator” – de catre vanzator
 • “Conform cu Originalul – Cumparator” – de catre cumparator

Cam acestea au fost toate detaliile despre contractul de vanzare cumparare auto. Ati aflat in acest articol in cate exemplare va trebui realizat, care este traseul lui si cum se completeaza contractul de vanzare cumparare auto. Mai jos aveti un model de contract de vanzare cumparare auto in format doc.

contractDiscussion

 • Vlad

  Cine completeaza la partea cu reprezentant domiciliu fiscal? si cine este acesta?

  13-05-19 Reply
  • admin

   La partea cu reprezentant fiscal poate ramane necompletata.

   13-05-19 Reply

Leave a reply