Contract de vanzare cumparare auto | Cum se face? ( model ) – actualizat 2020

27-03-20 admin 72 comments

In acest articol vom afla cum se face si completeaza un contract de vanzare cumparare auto, oferind si un model pentru download. Decidem sa scriem acest articol deoarece, in momentul de fata puteti gasi foarte multe exemple de contracte de vanzare cumparare auto, dar…

Dar nu se poate gasi un articol care sa invete utilizatorul, cum se completeaza intradevar un model de contract de vanzare cumparare auto.

Pentru a fi articolul complet vom pune mai jos un format doc al contractului de vanzare cumparare, pe care il puteti descarca si folosi cu placere.

Cine trebui sa emita un contract de vanzare cumparare?

In prezent, toata lumea este de parare ca un contract de vanzare cumparare va trebui facut de o agentie specializata, sau de un consilier juridic…

Din pacate, nu este deloc adevarat. Contractul de vanzare cumparare poate fi facut si completat de catre orice persoana, numai ca… De fata ( la completarea acestui contract ), va trebui sa fie atat cumparatorul, cat si vanzatorul masinii.

Ca sa intelegem: Contractul de vanzare cumparare va trebui realizat in prezenta cumparatorului SI vanzatorului.

Dar, ca sa revenim la subiect. Actul poate fi scris atat de vanzator, cat si de cumparator, precum si de o alta terta persoana.

Cum se completeaza si cum se foloseste contractul de vanzare cumparare auto?

Contractul de vanzare cumparare auto se va completa intotdeauna pe calculator sau la masina de scris

Contractul de vanzare cumparare nu se va completa niciodata de mana.

De ce?

Motivul este simplu. Scrisul de mana poate sa fie de foarte multe ori interpretabil. Tinand cont ca majoritatea dintre noi avem scris de doctor, cei de la institutii nu vor intelege toate detaliile.

Si, da. Contractul de vanzare cumparare auto se poate completa cu masina de scris. La xerox-urile din apropierea institutiilor de taxe si impozite, se foloseste pentru completarea acestui contract, masina de scris.

In cazul in care doriti ca dumneavoastra sa il completati personal, puteti descarca un model de pe internet in format doc… Sau puteti intra in partea jos a paginii. Si il puteti printa imediat, dupa ce acesta a fost completat.

In cate exemplare trebuie realizat si cum se foloseste contractul de vanzare cumparare?

Actul de vanzare cumparare auto va trebui realizat in 5 exemplare. Si sa nu uitam sa va spunem: Toate aceste exemplare vor trebui sa utilizate in format original. Veti vedea mai departe, de ce vor fi necesare atat de multe originale.

Cu primul exemplar, vanzatorul se va duce pentru a scoate masina de Fisc. Aceast model va fi retinut de catre Directia de Taxe si Impozite de care acesta apartine. Urmatorul contract de vanzare cumparare va fi retinut de catre vanzator.

Acesta va trebui sa aiba un model in original, pentru a demonstra ( in caz ca apar alte situatii ), ca masina a fost vanduta lui X. Celelalte originale ( restul de 3 ) vor fi pastrate si folosite de catre cumparator.

Cum vor fi folosite aceste modele de catre cumparator? Aflati citind in randurile urmatoare…

Primul contract de vanzare cumparare din exemplarele ramase la cumparator, va fi folosit pentru inregistrarea masinii la Fisc. La fel cum masina a fost scoasa de la fisc de catre vanzator, aceasta va trebui inregistrata la fisc de catre cumparator.

Cumparatorul va lasa un exemplar la Directia de Taxe si Impozite de care acesta apartine. De asemeni, urmatorul exemplar va fi folosit pentru inmatricularea masinii respective.

Acest model al contractului de vanzare cumparare va fi retinut de catre Politia sau serviciul de inmatriculari auto ( de care dumneavoastra apartineti ). Spre exemplu: Daca dumneavoastra sunteti din Bucuresti va trebui sa va inmatriculati masina in Bucuresti la DRPCIV ( la Pipera ).

Si astfel, in ultima instanta, dumneavoastra veti ramane cu un singur model al contractului de vanzare cumparare. Acest model nu il veti mai da nimanui, iar cu el veti dovedi ca autoturismul se afla in proprietatea dumneavoastra.

Cum se completeaza contractul de vanzare cumparare auto?

Prima parte a contractului de vanzare cumparare nu se va completa de catre nici o terta persoana. Dupa cum puteti vedea si in poza, acesta ramane sa fie completat de catre Directia de Taxe si Impozite.

Partea a doua a contractului se va completa cu datele vanzatorului. Persoana care instraineaza va trebui sa fie persoana fizica. In cazul in care, aceasta este persoana juridica, contractul nu are nici o valoare. Daca se realizeaza vanzarea dintre o persoana juridica si o persoana fizica, atunci va trebui realizata factura.

Vanzatorul va trebui sa aiba completat urmatoarele date: numele, judetul, orasul, sectorul/ satul, cat si restul adresei, dar si… Datele din Buletin, precum si numarul de telefon. De asemeni, va trebui sa se specifice ca persoana care instraineaza este in calitate de “vanzator”.

Persoana care dobandeste poate fi in aceasta situatie firma sau persoana fizica. In cazul in care acesta este persoana fizica, contractul va trebui completat cu aceleasi date ca si la vanzator, numai ca… La cuvintele “in calitate de” va trebui sa completati cu “cumparator”.

In cazul in care cumparatorul este persoana juridica, va trebui ca la cuvantul “Subscrisa” sa fie trecut numele firmei. Datele vor continua cu adresa din sediul firmei. La cuvintele CNP/CIF va trebui trecut codul fiscal al firmei. In cazul in care cumparatorul este persoana juridica, restul datelor cumparatorului vor trebui completate in felul urmator. Cititi mai departe…

La “Domiciului fiscal in ROMANIA/”, va trebui sa treceti ROMANIA ( daca este in Romania ). Si desigur, veti continua cu judet, oras ( sau localitate ), sat si restul adresei.

Repetam: In cazul in care persoana care cumpara este persoana juridica, datele vor trebui trecute de doua ori. O parte din ele vor fi trecute la locul in care aveti domiciliul, si cealalta la locul in care aveti domiciliul fiscal.

Tot in cazul in care cumparatorul este persoana juridica va trebui sa treaca la sfarsit de cine este reprezentata, impreuna cu datele de identificare ale acestuia.

In partea a treia ( aceasta reprezentand obiectul contractului ) , vor trebui trecute datele masinii, dar…

Datele obligatorii sunt: marca, tipul, numarul de identificare, capacitatea cilindrica, seria de motor si anul de fabricatie. Restul datelor din aceasta rubrica pot fi ocolite.

Urmeaza ca mai departe sa completati Rubrica(4) cu pretul in cifre si in litere. La Rubrica(5), veti fi nevoit sa treceti data cand se vinde autovehiculul si locatia in care aceasta se vinde aceasta.

Vom face o mica pauza de la articol pentru a va prezenta cand si cum se foloseste o fisa de inmatriculare auto.

In ultima instanta va urma ca acest contract sa fie semnat in locurile:

 • “Semnatura persoanei care instraineaza” – de catre vanzator
 • “Semnatura persoanei care dobandeste” – de catre cumparator
 • “Conform cu Originalul – Vanzator” – de catre vanzator
 • “Conform cu Originalul – Cumparator” – de catre cumparator

Cam acestea au fost toate detaliile despre contractul de vanzare cumparare auto. Ati aflat in acest articol in cate exemplare va trebui realizat, care este traseul lui si cum se completeaza contractul de vanzare cumparare auto. Mai jos aveti un model de contract de vanzare cumparare auto in format doc.Discussion

 • Vlad

  Cine completeaza la partea cu reprezentant domiciliu fiscal? si cine este acesta?

  27-03-20 Reply
  • admin

   La partea cu reprezentant fiscal poate ramane necompletata.

   27-03-20 Reply
 • Nelli

  Se fac 5 exemplare in original pentru contractul de vanzare cumparare?
  Sau un exemplar original (care e vizat si de organul fiscal al vanzarotului) si 4 copii – conform cu originalul?
  Multumesc

  27-03-20 Reply
  • admin

   Contractul de vanzare cumparare auto va trebui facut prima data in 5 exemplare in original. Acestea vor trebui sa fie semnate de fiecare in parte ( cumparator si vanzator ).

   27-03-20 Reply
 • Sorin

  Am și eu o întrebare. La fisc pentru vizarea contractelor trebuie să meargă și cumpărătorul sau numai vânzătorul?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Pentru a scoate din evidenta va fi nevoie sa fie doar vanzatorul. Pentru a introduce in evidenta fiscala este nevoie de cumparator. Se mai pot face aceste demersuri si pe baza unei procuri.

   27-03-20 Reply
 • Alina

  In cazul in care am procura facuta pe mine, ce demersuri trebuie facute pentru a vinde masina? Trebuie sa rezolv urgent cu toate, maxim o zi.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Va trebui sa va duceti cu contractul si cu actele masinii la sediul fiscal de care apartineti.

   27-03-20 Reply
 • Alex

  Buna ziua,

  In cazul in care masina se vrea cumparata de doua persoane (coproprietate) cum se va completa acest contract?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Contractul se va face pe doi cumparatori. Este un contract special, pe care il au companiile de inmatriculari auto.

   27-03-20 Reply
 • Lucian

  Am facut contract vanzare-cumparare unui prieten pentru a inmatricula autovehiculul in locul meu.S-au scos nr rosii urmeaza sa-l inmatriculez eu personal.Am procura.Am nevoie din nou de contract vanzare-cumparare intre mine si el pentru a il inmatricula pe numele meu?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Un alt contract de vanzare cumparare ar transfera masina pe numele dumneavoastra. Nu uitati! Trebuie sa inregistreze masina la fisc si apoi sa o scoata.

   27-03-20 Reply
 • teolog

  daca fratele meu cetatean german i mi vinde masina in bucuresti pe un astfel de contract fara viza de la organul fiscal german masina fiind inca inscrisa este vreo problema ? o poate radia ulterior in germania ?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Se va radia masina in mod automat. Contractul va fi realizat in limba germana si apoi tradus.

   27-03-20 Reply
 • Raluca P.

  Buna ziua.
  Se poate trece la pret suma de 0 lei?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Nu se poate trece suma de 0 lei.

   27-03-20 Reply
 • Iulian

  Bună ziua. Doresc să trec mașina pe numele soției. Trebuie neapărat contract de înstrăinare / cumpărare, sau există și altă soluție? dacă fac contract de vânzare contează suma pe care o trec în contract. Am achizitionat mașina în 2018 cu 18000 lei. Ce sumă recomandați?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Puteti trece orice suma considerati. Desigur, suma va trebui sa fie totusi reala. La taxe si impozite nu va veni impozitul pe suma, ci pe capacitatea cilindrica.

   27-03-20 Reply
 • Iulian

  Adică îmi cer 45 de lei doar ca să îmi completeze formularul ăsta? Mi se părea mie cam scump…

  27-03-20 Reply
  • admin

   Este unul dintre cele mai mici preturi.

   27-03-20 Reply
  • admin

   Deci, este ok.

   27-03-20 Reply
 • Adrian

  Buna ziua. Mai nou am inteles ca cei de la taxe si impozite se ocupa de intocmirea contractului de vanzare cumparare. Este adevarat sau pur si simplu se poate face la orice centru de acte?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Cei de la taxe si impozite nu vor realiza contractul de vanzare cumparare, dar in fiecare centru DGITL, va exista un ghiseu de acte auto care il va putea realiza.

   27-03-20 Reply
 • Ela

  Buna seara,am și eu o nelămurire,cumpăr un utilaj de la pers fizica la persoana juridică,eu trebuie sa scriu factura?!persoana fizica nu are!Si e la fel și pentru utilaje (excavator)contractul in 5 exemplare?!
  Va multumesc mult

  27-03-20 Reply
  • admin

   La fel se va face ca la o masina normala ( contractul va fi in 5 exemplare ). Nu trebuie realizata factura din partea d-tra. Trebuie facut doar contractul de vanz. Va avea diferit elementele tehnice ce fac referire la vehicul.

   27-03-20 Reply
 • Ileana

  Buna ziua,

  Contractul de vanzare-cumparare il putem completa noi daca am o relatie buna cu cumparatorul, fara a merge la niciun ghiseu?
  Multumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Il puteti completa dumneavoastra, dar va trebui sa va prezentati la centrul de taxe si impozite. Vanzatorul va trebui sa se prezinte la Centrul de Taxe si Impozite de care apartine, pentru a scoate masina. Cumparatorul va trebui sa dea dosarul la Sectia de Taxe si Impozite pentru a pune masina pe numele lui.

   27-03-20 Reply
 • florin

  proprietarul a vandut masina si cel care a cumpărato nu a trecuto pe el, in final am cumparat o eu fără nici un contract .poate proprietarul sa faca cu mine un nou contract vanzare cumpărare cu fiscal?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Da. Proprietarul poate face direct contractul de vanzare cumparare cu dumneavoastra.

   27-03-20 Reply
 • Ionut

  Buna seara! Am și eu o nelămurire,am vândut mașina unei persoane,i-am oferit toate actele mașinii,iar a doua zi urma sa ne vedem sa facem contractul de vânzare-cumparate,dar nu mi-a mai răspuns la telefon. Ce pot face in situația asta? Cum pot proceda ca sa scot mașina de la fiscal? Mi-a lăsat doar o copie de buletin,a soției lui probabil,iar eu mai am doar copia cărții mașinii…Astept răspuns. Mulțumesc!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Trebuie sa va duceti la taxe si impozite, si va va da sa completati o cerere de radiere. Dar, in situatia aceasta va fi radiata complet masina din functiune. Oricum… Aceasta procedura nu functioneaza la fel la toate serviciile de taxe si si impozite. Trebuie sa va duceti si sa va interesati. In orice caz, nu aveti decat solutia de a radia masina complet. Aaaa… si sa nu uit: Trebuie sa va prezentati apoi si la Politie pentru a scoate masina din circulatie.

   27-03-20 Reply
   • admin

    Aici va trebui sa prezentati actele masinii, precum si contractul de vanzare cumparare. Va prezentati la RAR pentru a scoate masina din registrele Auto. Va prezentati la Politie, DRPCIV, pentru a scoate masina din circulatie si pentru a face inmatricularea pentru export, unde se va elibera un numar pe 30 de zile.

    27-03-20 Reply
 • Andrei

  Buna ziua. Am si eu o mica nelamurire in legatura cu semnaturile pe acest contratct. La final se scrie ca se semneaza doar pe copii, si nu inteleg care copii. Sau se considera 1 exemplar original si celelalte 4 copii?

  27-03-20 Reply
  • admin

   De regula sunt 5 originale… Si se semneaza doar la rubricile in care va scrie: persoana care instraineaza si persoana care dobandeste. Se pot semna si in zona de conform cu originalul ( copie ), in momentul in care exista un original si patru copii, dar va trebui sa aiba semnatura si in partea de persoana care instraineaza si persoana care dobandeste.

   27-03-20 Reply
 • Zoltan

  Bună.
  De pe contractul acesta lipsește opțiunea / mențiunea de a păstra numărul de înmatriculare. Cum procedez dacă doresc să păstrez numărul?
  Mulțumesc.

  27-03-20 Reply
 • Corina

  Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, in cazul in care masina e inmatriculata in alt judet, iar contractul de vanzare-cumparare se semneaza in Bucuresti, cum se presupune ca poate avea aceeasi data cu documentul de la fisc de scoatere a masinii din proprietatea vanzatorului? Ce este de facut in aceasta situatie?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Il treceti cu data cu care va fi scos de la fisc, sau anuntati la taxe si impozite situatia.

   27-03-20 Reply
 • elena

  sotul meu cetatean italian vrea sa-mi vanda mie o masina inmatriculata in italia. in ce limba facem contractul? si care este procedura pentru inmatriculare in romania.multumesc

  27-03-20 Reply
 • Liviu antal

  Buna am cumparat o masina si proprietarul ma mintit ca ami da fiscal.. Mentionez nu am facut contract de vanzare cumparare pe baza ca va completa ea si ami va trm contractul sa al semnez.. Ce este de facut an cazul asta

  27-03-20 Reply
 • Florin

  salut,contractul trebuie neaparat dactilografiat sau poate fi si completat de mana?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Este de preferat sa fie dactilografiat. Nu sugeram sa fie completat de mana, deoarece unele sedii de taxe si impozite il pot respinge.

   27-03-20 Reply
 • Alexandra

  Bună ziua.
  Am achiziționat un auto și dețin Contractul de vânzare scos din evidenta vânzătorului.
  Urmează ca în decurs de 30 zile sa îmi impun la Primăria de domiciliu.
  Pana la data impunerii, va rog sa îmi spuneți dacă am dreptul sa îmi fac RCA pe numele meu, chiar dacă încă nu e impus auto?
  Mulțumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   RCA-ul se va face dupa impunerea auto, pana la inmatricularea propriu-zisa.

   27-03-20 Reply
 • Andrei

  O întrebare:am avut o mașina înscrisă în Germania după 6 luni o radiez in Germania iau numere de tzoll pana pe 19-02-2019 valabile mașina rămânând neinscrisă până pe 24-12-2019 merg la rar cu mașina pe platformă programarea pe numele tatălui meu ,eu vrând sa i-o vând lui in Ianuarie 2020 ,cartea a fost eliberată pe 30-12-2019,și acum întrebare eu sau el trebuie sa plătească impozit la primărie pe anul 2019??

  27-03-20 Reply
  • admin

   Dumneavoastra primul an, si urmatorul va trebui sa plateasca tatal.

   27-03-20 Reply
 • Didi

  Buna ziua,
  Imi puteti spune, va rog,cum se procedeaza daca autoturismul are doi proprietari (ca urmare a unei succesiuni)? Exista un alt formular?
  Multumesc

  27-03-20 Reply
  • admin

   Va trebui sa se treaca un singur proprietar. Trebuie sa va duceti la notar, iar unul dintre proprietari va trebui sa renunte la drepturi.

   27-03-20 Reply
 • dachanel

  Buna seara. Acum o saptamana am cumparat o masina din Falticeni de la o persoana fizica, “eu sunt din alt judet fata de vanzator” masina fiind adusa din olanda, masina avand nr rosii (provizorii) pe romania pe numele vanzatorului de la care am cumparato dar inca nu a apucat sa faca rar. Am facut contractul de instrainare la un birou autorizat din falticeni dar la fiscal nu s-a trecut nimic pt ca vanzatorul a spus ca in falticeni primaria nu poate da fiscal pe masina pana nu este eliberat civ de la rar, am vb cu fostul proprietar(cel de la care am cumparat vehicolul) si mai scot un rand de nr provizoorii pe numele lui ca astea imi expira si nu am timp sa imi fac rar-ul, acuma eu ma intreb daca este adevarat ce imi spune că in falticeni ca sa puna stampilile de la primarie ii trebuie civ-ul masini si dupa ce fac eu rar-ul el imi va da fiscalul respectiv pe contractul de instrainare in baza civ-ului obtinut s-au ma duce cu zaharelul.

  27-03-20 Reply
 • Florin

  Vreau sa cumpar o masina adusa din Germania.Momentan proprietarul zice ca are facut RAR pe Romania (carte+certificat autenticitate)masina are nr.rosii expirate si omul ce o detine e posibil sa o fi cumparat si el de la alta persoana ce a adus-o in tara.Ce acte ar trebui sa primesc in cazul asta?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Trebuie sa primiti contractul de vanzare cumparare cu stampila REMTII si stampila inspectorului de la Taxe si Impozite.

   27-03-20 Reply
 • Simona

  Dacă cumpărăm o mașină eu cu prietenul meu,vrem să trecem pe numele la amândoi,cum procedăm.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Se poate, dar este mult mai complicat! Trebuie realizat un contract de vanzare-cumparare, care sa disponibil pentru doi proprietari. Noi nu va sugeram aceasta forma, deoarece puteti intampina foarte multe probleme la inmatriculare.

   27-03-20 Reply
 • Lore

  Daca doua persoane is vanzatori si o persoana cumparator (masina dobandita prin mostenire de 3 pers) cum se completeaza contractul?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Veti avea nevoie de un contract de vanzare cumparare special realizat pentru situatia dumneavoastra. In curand vom expune un model de contract de vanzare cumparare, care sa aiba la baza doi cumparatori si doi vanzatori.

   27-03-20 Reply
 • Cucer Dumitru

  buna ziua am si eu o intrebare
  Cumnatul meu mi-a adus o masina din Germnania, masina a fost radiata automat prin eliberarea numerelor de export valabile 15 zile.
  Contractul il completez si trebuie sa merg cu el la fisc, adica cumparatorul si vanzatorul?
  mai sunt alte detalii de care trebuie sa tin cont?
  multumesc anticipat

  27-03-20 Reply
  • admin

   In principiu va trebui contractul scos de la fisc de pe numele vanzatorului si inregistrat pe numele cumparatorului. Apoi va trebui inmatriculata masina la Politie.

   27-03-20 Reply
 • Olteanu

  Buna ziua! Am o intrebare: am procura de la fiul meu pt ca sa-i vand masina.completez la vânzător numele lui si unde specific ca eu sunt împuternicit?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Nu inteleg foarte bine ce spuneti. Aveti procura de la fiu si vreti sa ii vindeti masina, dar aceasta se afla acum in proprietatea dumneavoastra. Mai puneti inca o data intrebarea.

   27-03-20 Reply
 • Olteanu

  La fisc ce acte originale am nevoie?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Aveti nevoie de carte auto, buletin si contractele de vanzare-cumparare. Toate aceste documente vor trebui prezentate in original.

   27-03-20 Reply
 • Adrian

  Buna ziua.
  Cumpar masina de la o ruda apropiata. Vreau sa completez eu actul de vanzare cumparare de mai sus.
  Il listez in 5 exemplare. Pe care dintre 5 exemplare le SEMNEZ eu si pe care cumparatorul ?
  Va multumesc!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Pe toate cele 5 le semnati si dumneavoastra si cumparatorul.

   27-03-20 Reply
 • Mihai

  Buna ziua, socrul meu a achiziționat o mașina din Germania cu numere valabile 1 luna, dacă mașina intra in țara iar el se întoarce in Germania rămânând sa vând eu mașina cum procedez, actele au valabilitate 1 luna , fac un contract de vanzare cumpărare cu el sau o procura? Cât timp sunt valabile numerele mai este nevoie sa o bag la impozit? Și cum procedez la vânzarea mașinii?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Actele vor fi valabile in continuare, chiar daca vor expira placutele. Numerele au o singura luna valabilitate, dar puteti sa va luati numere rosii pentru a putea circula cu ea. Este nevoie sa o bagati la impozit. Se baga la impozit pe numele socrului, prin procura. Se scoate printr-un contract de vanzare si se trece apoi pe numele d-voastra, ca sa puteti sa o vindeti.

   27-03-20 Reply
 • Vinjan adrian

  Bună ziua. Cumnatul meu are o mașină adusă în țară, dupa care a luat numerele și a radiații în germania. Pentru vînzare cumpărare se poate face contract online?multumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Se poate face. Va trebui sa imi trimiteti documentele pe adresa de mail.

   27-03-20 Reply
 • Ciprian

  Bună , cele 5 exemplare de contract se merge cu ele la notar pentru a fi legalizate sau nu trebuie ?
  Respect

  27-03-20 Reply
  • admin

   Nu va trebuie legalizare.

   27-03-20 Reply

Leave a reply