Cum se vinde o masina? ( 2020 )

14-08-19 admin 0 comment

Am decis as realizam acest articol, deoarece pentru maroritatea persoanelor… Care vand pentru prima data o masina sunt de parere ca masina se vinde doar prin doi pasi simpli. Mhm… Din pacate nu este asa! Haideti sa vedem care sunt pasii pentru a vinde o masina, mai exact. Desigur, aceste modalitati sunt valabile pana la sfarsitul anului 2020.

Asadar, sa incepem…

Foarte multi cred ca vanzarea unei masini se realizeaza destul de simplu. Dai banii vanzatorului, el iti da actele, si… Si, cam atat.

Nuuuu!

Credeti-ne ca nu este doar atat. In procesul de vanzare al unui autovehicul, sunt implicate mult mai multe institutii decat ar trebui. Sunt implicate institutii precum:

  • Taxe si Impozite
  • DRPCIV

Toate aceste institutii pot fi realizate pentru acelasi proces de vanzare auto, sau… Pot fi mult mai putine in functie de zona in care va fi vanduta masina.

Pentru a reusi sa facem acest articol cat mai lesne de inteles il vom imparti pe mai multe categorii. Toate aceste categorii vor fi in stransa legatura cu procesul de inmatriculare auto.

Dar sa nu mai pierdem timpul, si haideti sa vedem cum se vinde de fapt o masina.

cum vindeti o masina

Cum se vinde o masina pentru un client din Romania?

Vanzarea unei masini se realizeaza pe baza unei facturi, sau a unui contract de vanzare cumparare. In cazul in care masina va pleca de la o persoana juridica, atunci va fi necesara realizarea unei facturi. Daca masina, este vanduta de catre o persoana fizica, atunci va fi necesara realizarea unui contract de vanzare cumparare auto.

Noi am pregatit pentru dumneavoastra si o modalitate prin care se realizeaza contractul de vanzare cumparare. Dar sa revenim totusi la subiect…

In momentul in care se realizeaza vanzarea unei masini, atat de la firma cat si de la o persoana fizica, va trebui… Sa scoata masina de la fisc.

Cum se realizeaza scoatere de la fisc ( radierea ) pentru un autovehicul?

Persoana fizica sau juridica care va vinde masina va trebui sa se prezinte cu urmatoarele documente la sediul fiscal de care apartine:

  • Factura sau contractul de vanzare cumparare auto in original
  • 4 Copii dupa factura sau contract
  • Copie dupa Carte de Identitate sau Copie dupa Certificatul de Inregistrare ( aici depinde daca cel care vinde este persoana juridica sau fizica )
  • Cartea auto in original
  • Copie dupa cartea auto a masinii

Pentru a vi se elibera fiscalul, vor trebui completate doua documente. Unul dintre documente este pentru eliberarea certificatului fiscal, iar al doi-lea este pentru scoaterea masinii de la fisc. Desigur, pentru a scoate masina de la fisc, veti fi nevoit sa aveti toate taxele platite.

Puteti vedea mai departe care sunt taxele si impozitele pentru fiecare autovehicul in parte.

Atentie!!!: Daca nu sunteti la zi cu toate taxele si impozitele nu puteti scoate masina de la fisc.

La scoaterea masinii de la fisc veti primi, factura sau contractul cu stampila RENTII si certificatul fiscal. Toate aceste documente vor trebui predate cumparatorului, impreuna cu actele originale ale masinii: carte si talon.

In momentul in care sunt predate toate aceste documente clientului, vanzarea este considerata ca fiind efectuata.

Si astfel, vanzarea auto pentru masinile din Romania a ajuns la FINISH.

Dar, mai avem sa va explicam despre situatia in care vindeti o masina in strainatate.

Asadar, sa nu mai zabovim, si sa trecem la subiect.

Cum se vinde o masina pentru un client din afara tarii?

Aici, ( din pacate ) implica mai multe procedee. Primul dintre ele face referire la scoaterea din evidenta. Se va realiza aceeasi etapa, in care va fi implicat fiscalul, de la masinile vandute in Romania, dar… Se va realiza cu totul altfel. Spre exemplu, la scoaterea masinii din evidentele fiscale,… Procesul se va realiza in vederea radierii pentru export.

La sediul fiscal de care apartineti, va trebui sa completati un formular. In acel formular va trebui specificat ca urmeaza ca masina sa fie vanduta in afara tarii.

Aici, veti primi un certificat de radiere. Certificatul de radiere va avea trei exemplare. Unul dintre ele va ramane la sediul fiscal de care apartineti, iar mai departe… Va trebui sa va prezentati la DRPCIV, cu dosarul pentru radiere pentru export.

De tinut minte: Radierea pentru export se va realiza concomitent cu inmatricularea pentru export, in cazul in care masina nu a parasit deja tara.

In cazul in care masina a plecat din tara si se doreste radierea ei, va trebui sa realizati doar radierea pentru export. La DRPCIV se va depune dosarul de radiere, iar autovehiculul va fi scos din baza de date a Politiei.

Dupa aceasta etapa, certificatul de radiere va fi completat de Politie,… Iar mai departe va trebui sa va prezentati cu el la sediul fiscal de care apartineti. Dupa toate aceste formalitati, masina dumneavoastra a fost complet radiata pentru export, si…

O puteti vinde in afara tarii. In aceasta situatie masina poate fi vanduta peste hotare.

Atentie!!!: Nu confundati modalitatea de a vinde masina in afara Romaniei, cu situatia in care vindeti autovehiculul in tara. Sunt doua metode total diferite si se aplica total diferit.

Cam acestea au fost situatiile in care se poate vinde un autovehicul. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la final… Si va propunem pe mai departe situatiile in care ati fost respins la RAR si ce anume va trebui sa faceti.

De asemeni, mai aveti un alt articol, in care mai puteti vedea si alte informatii suplimentare despre procedura de vanzare auto pentru anul 2020.Leave a reply