Cum se vinde o masina in anul 2022?

14-08-19 admin 0 comment

Am decis as realizam acest articol, deoarece maroritatea persoanelor… Care vand pentru prima data o masina, nu cunosc toti pasii necesari. Haideti sa vedem care sunt etapele pentru a vinde un autovehicul! Desigur, aceste modalitati sunt valabile pana la sfarsitul anului 2022.

Asadar, sa incepem…

Foarte multi cred ca vanzarea unei masini se realizeaza destul de simplu. Dati banii vanzatorului, el iti da actele, si… Si, cam atat.

Nuuuu!

Credeti-ne ca nu este doar atat. In procesul de vanzare al unui autovehicul, sunt implicate mai multe institutii. Printre acestea se enumera:

 • Taxe si Impozite
 • DRPCIV

Pe langa aceste institutii mai pot aparea si altele. In functie de modalitatea in care se achizitioneaza masina, se vor adauga si alte entitati ale statului.

Pentru a reusi sa facem acest articol cat mai clar de inteles, il vom imparti pe mai multe categorii. Aceste rubrici vor fi in stransa legatura cu procesul de inmatriculare auto.

Dar sa nu mai pierdem timpul, si haideti sa vedem cum se vinde de fapt o masina in anul 2022.

cum vindeti o masina

Cum se vinde o masina pentru un client din Romania in anul 2022?

Vanzarea unei masini se realizeaza pe baza unei facturi, sau a unui contract de vanzare cumparare. In cazul in care autovehiculul va pleca de la o persoana juridica, va fi necesara realizarea unei facturi. Daca masina, este vanduta de catre o persoana fizica, atunci va fi necesara realizarea unui contract de vanzare cumparare auto.

Noi am pregatit pentru dumneavoastra si o modalitate prin care se realizeaza contractul de vanzare cumparare. Dar sa revenim totusi la subiect…

In momentul in care se realizeaza vanzarea unei masini, atat de la firma cat si de la o persoana fizica, va trebui… Sa se scoata autovehiculul de la fisc.

Cum se realizeaza scoaterea de la fisc ( radierea ) pentru un autovehicul in anul 2022?

Persoana fizica sau juridica care va vinde masina va trebui sa se prezinte cu urmatoarele documente la sediul fiscal de care apartine:

 • Factura sau contractul de vanzare cumparare auto in original
 • 4 Copii dupa factura sau contract
 • Copie dupa Buletin sau Copie dupa Certificatul de Inregistrare ( aici depinde daca cel care vinde este persoana juridica sau fizica )
 • Cartea auto in original
 • Copie dupa cartea auto a masinii
 • Delegatie ( pentru companii )

Aici, va vom mai oferi o informatie actualizata pentru anul 2022. Pentru anumite centre DITL, scoaterea din evidentele fiscale de la o persoana juridica va mai avea nevoie de urmatoarele acte:

 • Ultima balanta contabila
 • Ultimul bilant contabil
 • Certificatul constatator al companiei

Pentru a vi se elibera fiscalul, vor trebui completate doua formulare. Unul dintre cele doua acte este pentru eliberarea certificatului fiscal, iar al doi-lea este pentru scoaterea masinii de la fisc. Desigur, pentru a scoate masina de la fisc, veti fi nevoit sa aveti toate taxele platite.

Puteti vedea mai departe care sunt taxele si impozitele pentru fiecare autovehicul in parte.

Atentie!!!: Daca nu sunteti la zi cu toate taxele si impozitele nu puteti scoate masina de la fisc. Aceasta regula ramane valabila si in anul 2022.

La scoaterea masinii de la fisc veti primi, factura sau contractul cu stampila REMTII si certificatul fiscal. In cazul in care sunteti persoana fizica, nu va mai exista acest certificat. Contractul cu stampila REMTII va fi de ajuns, pentru a fi scos autovehiculul. Toate aceste documente vor trebui predate cumparatorului, impreuna cu actele originale ale masinii: carte si talon.

In momentul in care sunt predate toate aceste documente clientului, vanzarea este considerata ca fiind efectuata.

Si astfel, vanzarea auto pentru masinile din Romania a ajuns la FINISH.

Dar, mai avem sa va explicam despre situatia in care vindeti o masina in strainatate.

Asadar, sa nu mai zabovim, si sa trecem la subiect.

Cum se vinde o masina pentru un client din afara tarii in anul 2022?

Aici, ( din pacate ) implica mai multe procedee. Primul dintre ele face referire la scoaterea din evidenta. Procesul pentru autovehiculele ce se instraineaza in afara, cuprinde acelasi set de acte ce cel prezentat de noi mai sus, numai ca… Vor fi mici ajustari. Serviciul se va numi radiere pentru export.

Astfel, la sediul fiscal de care apartineti, va trebui sa completati un formular. In acel formular va trebui specificat ca urmeaza ca masina sa fie vanduta in afara tarii.

Aici, veti primi un certificat de radiere. Certificatul de radiere va avea trei exemplare. Unul dintre ele va ramane la sediul fiscal de care apartineti, iar mai departe… Va trebui sa va prezentati la DRPCIV, cu dosarul pentru radierea de export.

Dupa aceasta etapa, certificatul de radiere va fi stampilat si semnat de catre Politie. Va trebui sa va prezentati cu el la sediul fiscal de care apartineti.

Drumurile pentru acest procedeu sunt in felul urmator: Taxe si Impozite, DRPCIV si din nou Serviciul de Taxe si Impozite. Pe langa lista de acte prezentata de noi anterior pentru DGITL, va trebui ca persoana care o vinde sa aduca o dovada in plus. Acest document va trebui sa fie un act de resedinta al persoanei care o cumpara. In cazul in care cel care cumpara autovehiculul este entitate juridica, va trebui sa i se prezinte o copie dupa CUI. -> Toate aceste informatii sunt actualizate pentru anul 2022.

Dupa toate aceste formalitati, masina dumneavoastra a fost complet radiata pentru export, si…

O puteti vinde in afara tarii.

Atentie!!!: Nu confundati modalitatea de a vinde masina in afara Romaniei, cu situatia in care vindeti autovehiculul in tara. Sunt doua metode total diferite.

Cam acestea au fost situatiile in care se poate vinde un autovehicul. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la final… Si va propunem pe mai departe situatiile in care ati fost respins la RAR si ce anume va trebui sa faceti.

De asemeni, mai aveti un alt articol, in care mai puteti vedea si alte informatii suplimentare despre procedura de vanzare auto pentru anul 2022.Leave a reply