Procura auto si delegatia de inmatriculare auto | Cum trebuie sa arate?

02-03-20 admin 0 comment

Vom afisa in acest articol cum vor trebui sa arate procura auto si delegatia de inmatriculare auto. Mai mult de atat veti afla…

De ce avem nevoie sa stim cum arata toate aceste procuri si delegatii pentru inmatriculare?

In primul rand va trebui sa aveti un model de delegatie separat, pentru fiecare institutie in parte. Spre exemplu, modelul de delegatie ce va fi depus la Taxe si Impozite va avea un cu totul alt format, fata de cel depus la Politie, pentru inmatricularea definitiva.

Dar sa nu mai zabovim mult timp in neant si sa incepem sa va aratam modelele de delalegatii si de procuri necesare inmatricularii auto…

Model pentru procura notariala de inmatriculare auto

Mai jos aveti un model de procura notariala ce imputerniceste o alta persoana pentru inmatricularea auto.

procura notariala de inmatriculare auto

Dupa cum vedeti, ea va trebui sa contina datele persoanei care detine masina, datele persoanei imputernicite, datele masinii, cand a fost cumparata… De asemeni ea va mai trebui sa contina institutiile la care va trebui sa se prezinte mandatarul pentru reprezentare si perioada in care este valabila procura.

Toate aceste date sunt un must-have pentru procura. Desigur, va trebui ca procura sa mai contina timbrul sec sau sigiliu si încheierea notariala. Mai jos aveti doua imagini in care aratam care din ele vor fi sigiliul si timbrul sec.

timbrul sec pentru procura de inmatriculare auto
sigiliul biroului notarial

Cam acestea sunt detaliile de care trebuie sa le tineti cont pentru eliberarea unei procuri notariale de inmatriculare auto.

Aaaa… Aproape ca era sa uitam! Procura va fi reprezentativa la toate institutiile posibile pentru realizarea inmatricularii:

  • Taxe și Impozite
  • Registrul Auto Roman
  • ANAF
  • Politie sau DRPCIV ( pentru inmatricularea propriu-zisa)

Ceea ce mai trebuie sa tineti minte este faptul ca aceasta va trebui emisa in 4 exemplare. Un exemplar va trebui predat proprietarului, iar celelalte vor trebui folosite de catre mandatar pentru inmatriculare si… Pentru reprezentarea la fiecare institutie in parte, mandatarul va avea nevoie de cate un exemplar al procurii.

Dar, destul cu procura notariala de inmatriculare auto. Vom trece mai departe la delegatiile ce vor fi folosite pentru inmatricularea auto.

Ca o mica paranteza, Best-Inmatriculari, compania noastra de inmatriculari auto Bucuresti, va pune la dispozitie toate informatiile legate de acest domeniu.

Delegatiile ce vor fi folosite pentru inmatricularea auto

Daca in cazul procurii notariale de inmatriculare, o persoana imputerniceste o alta persoana pentru inmatricularea auto… In cazul firmelor se va folosi delegatia. Aceasta are rolul de a delega o persoana pentru a se ocupa de inmatricularea masinii precum si de alte formalitati ce stau la baza acestei proceduri.

Astfel, daca in cazul procurii se foloseste un singur model ce se aplica la toate institutiile… In cazul unei firme se va folosi cate un model de delegatie pentru fiecare institutie in parte.

Dar sa nu mai pierdem timpul si sa incepem sa explicam si aratam cum ar trebui sa arate aceste modele de delgatie.

Delegatiile pentru Registrul Auto Roman

Aceasta se completeaza direct la Registrul Auto Roman. Ea se afiseaza sub forma unui formular, ce se primeste de la intrarea in institutie.

Mai jos aveti un model de formular, ce are rolul de delegatie, in momentul in care doriti sa obtineti cartea auto de la RAR.

Delegatie pentru realizarea RAR persoane juridice

Inca un lucru va mai trebui sa mentionam si sa exemplificam aici. Vor mai exista alte modele de delegatie, ce se va aplica în momentul in care:

  • Firma isi asuma faptul ca nu se vede seria de sasiu si mentioneaza ca nu a facut nici o modificare masinii asupra numarului de kilometri inregistrati. Mai jos aveti un model de delegatie pentru firma, care sa reprezinte aceasta situatie
  • Firma doreste sa inregistreze noile modificari aduse asupra masinii ( inlocuire sistem de gaz ). Mai jos, veti gasi un model de delegatie, care sa exemplifice situatia respectiva.
delegatie rar firma isi asuma ca nu se vede seria de sasiu
delegatie pentru rar in care firma isi asuma noile modificari ale masinii

Delegatia pentru Centrul de Taxe și Impozite

La punctul de Taxe si Impozite va trebui un model de delgatie, in care va trebuie trecuta partea de inregistrare a masinii. Delegatia va trebui sa contina datele firmei: adresa, cui, nume firma. De asemeni, tot ea va trebui sa contina si datele administratorului: nume admin si CNP admin.

Fiecare delegatie va trebui sa primeasca un numar de inregistrare. Ea va trebui ca mai departe sa contina numele și datele de buletin ale delegatului si in ultima instanta va trebui… Sa aiba in componenta datele masinii.

Mai jos aveti un model de delegatie ce va permite sa inregistrati masina la Sediul de Taxe si Impozite.

delegatie pentru inregistrare auto

Tineti minte: Acest model de delegatie se va aplica numai pentru Centrul de Taxe si Impozite.

Vom trece mai departe la delegatia ce va fi folosita pentru ANAF, pentru obtinerea certificatului de TVA.

Delegatie pentru obtinerea certificatului de TVA

Pentru obtinerea certificatului de TVA de la ANAF, veti avea nevoie de o delegatie editata in acest sens. In delegatia respectiva va trebui sa mentioneze datele firmei, ale delegatului, precum si ale masinii. Pe langa toate aceste date, delegatia va trebui sa contina faptul ca veti dori eliberarea unui certificat de TVA, care sa devina utila la inmatricularea auto.

Tineti minte: Certificatul de TVA va fi folosit numai pentru masinile ce sunt cumparate din afara Romaniei… Si va fi eliberat pentru firmele ce nu sunt platitoare de TVA, cat si pentru persoanele fizice. Aflati mai multe detalii despre modalitatea de inmatriculare si de obtinere a unui certificat de TVA pentru persoane juridice.

Mai jos aveti un model care sa evidentieze foarte clar aceasta situatie.

delegatie pentru obtinere certificat de tva anaf

Si, intr-un final vom trece la ultimul model de delegatie… Cel folosit pentru inmatricularea propriu-zisa.

Delegatia pentru inmatricularea masinii pe firma

Mai departe vom arata in randurile de mai jos modelul de delegatie ce va putea fi folosit pentru inmatricularea propriu-zisa.

Aflati mai departe cat dureaza inmatricularea la DRPCIV, ca informatie aditionala.

Va trebui sa descarcati si sa completati doar acest model de delegatie!!!

Orice alt model nu va fi acceptat de catre institutiile de inmatriculari auto. Va trebui sa completati cu datele firmei, numele administratorului, datele masinii si datele delegatului.

Ceea ce mai vrem sa mai mentionam vis a vis de realizarea delegatiilor este faptul ca nu va trebui stampila pe nici una din ele.

Cam atat despre acest articol. Va multumim foarte mult ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si va recomandam inca un articol interesant ce are legatura cu… Masinile cumparate din Marea Britanie, cu volan pe dreapta.

Va multumim inca o dată!Leave a reply