Formalitati diferite pentru inmatricularea auto ( incepand din anul 2023 )

19-10-23 admin 0 comment

Procedurile birocratice se schimba si se vor schimba de la un an la altul. Aceeasi situatie se aplica si pentru inmatricularile auto din Romania. Pentru ca suntem o companie de inmatriculari din Bucuresti, ne vom limita de aceasta data la particularitatile din capitala si din judetul Ilfov. Anumite elemente au aplicabilitate si pentru restul oraselor din tara. Cu toate acestea, fiecare unitate are propria modalitate de lucru. Vrem sa va tinem la curent cu toate informatiile din procedura de inmatriculare auto, iar continutul de mai jos este actualizat pana la data 18.10.2023.

Ce este diferit la o inmatriculare auto in anul 2023?

In urma cu 6 luni, am publicat mai multe articole ce au legatura cu acest subiect. Intr-unul dintre ele veti gasi care este procedura de vanzare a unui autovehicul in anul 2023. Veti afla actele, pasii si institutiile necesare pentru a vinde legal o masina.

reguli pentru inmatricularea auto in anul 2023

Desi procedura de vanzare este primul pas in serviciul de inmatriculare auto, procesul implementat de DRPCIV a primit cateva schimbari pentru anul 2023.

DRPCIV – ce avem nou pentru o inmatriculare auto in anul 2023?

Aceasta institutie este entitatea finala ce permite inmatricularea unui autoturism. Fiecare Directie de inmatriculari va trebui sa se supuna regulamentului de baza. Pentru a inmatricula o masina, fiecare resedinta de judet trebuie sa detina un centru destinat acestui scop. La inmatricularea unei masini in Bucuresti se va folosi punctul din soseaua Pipera. Acesta este destinat atat cetatenilor judetului Ilfov, cat si celor din municipiul Bucuresti.

Proceduri modificate pentru anul 2023 in vederea procesului de inmatriculare auto la DRPCIV

Prezentarea placutelor de inmatriculare auto la ghiseu

Incepand din luna Ianuarie a anului 2023, la inmatricularea unei masini vor trebui aduse placutele de inmatriculare auto. Acestea sunt prezentate la ghiseu, indiferent daca se vor schimba pe parcurs. In cazul in care acestea vor fi inlocuite, numerele vechi vor fi predate agentului de politie.

Numele proprietarilor nu va mai fi trecut in cartea auto

Incepand din anul 2023 ( luna Mai ) numele noilor proprietari nu vor mai fi trecuti in cartea auto. Noi am realizat un articol complet care explica toate detaliile ce au legatura cu acest subiect. Asadar, daca doriti sa aflati mai multe informatii, puteti intra pe editorialul care raspunde la intrebarea de ce nu mai apar noii proprietari in cartea auto.

Fisa de inmatriculare nu mai este necesara din anul 2023

Acest document era nelipsit in procedura de inmatriculare auto. Cu toate acestea, institutiiile au inceput sa elimine acest act, din cauza inutilitatii sale. Fisa de inmatriculare nu se putea completa niciodata de mana, ci doar pe calculator. Actul in sine era nelipsit si ajungea sa fie solicitat atat de politie, cat si de Directiile de Taxe si Impozite.

Asadar, de la inceputul acestui an, fisa de inmatriculare este eliminata in totalitate.

RAR – ce este nou in anul 2023 pentru o inmatriculare auto?

Registrul Auto Roman este o institutie de baza in procedura de inmatriculare. Pentru masinile cumparate din afara Romaniei, efectuarea RAR-ului este mai mult decat obligatorie. Aici se obtine pentru prima data cartea auto si certificatul de autenticitate. Fara cele doua documente, masinile aflate la prima inregistrare in Romania nu vor putea fi inmatriculate.

Pana in anul 2023 efectuarea Rar-ului se realiza prin prezentarea masinii, a documentelor de inmatriculare straine si a buletinului. Incepand din anul curent, procedura pentru aceasta institutie are cateva modificari.

Modificari in procedura de inmatriculare auto ( anul 2023 ) la Registrul Auto Roman

Va trebui adus COC-ul pentru masinile fabricate dupa anul 2018

In anul 2023 o noua regula a fost implementata in cadrul Registrului Auto Roman. Ea se aplica pentru autovehiculele ce au fost fabricate dupa anul 2018. COC-ul sau Certificatul de Conformitate European este un document eliberat de compania producatoarea. Acest act contine cele mai multe date tehnice ale vehiculului. Daca acest document nu a fost predat de vanzator, va trebui sa il solicitati de la reprezentanta auto.

Concluzie: La cumpararea unui autoturism din afara Romaniei ce urmeaza a fi inmatriculat in tara, va trebui sa prezentati Certificatul de Conformitate European.

Incepand din anul 2023 va trebui adusa factura sau contractul de achizitie

Daca pana in 2023 acest document nu era necesar,… de la inceputul acestui an este solicitat la fiecare prezentare. RAR-ul doreste sa cunoasca proprietarul autovehiculului. Factura sau contractul de vanzare cumparare auto demonstreaza cine este detinatorul masinii.

In cazul in care proprietarul vehiculului va fi reprezentat de un mandatar, persoana ce se prezinta va trebui ataseze la dosar procura sau delegatie. Cu toate acestea, factura sau contractul vor trebui sa atasate in mod obligatoriu la dosar ( regula implementata din anul 2023 ). Noi am realizat un articol care descrie intregul regulament pentru realizarea RAR-ului si obtinerea cartii de identitate.

Formalitati noi la institutiile de Taxe si Impozite in procedura de inmatriculare ( pentru anul 2023 )

Directiile de Taxe si Impozite au pastrat acelasi set de documente pentru inregistrarea auto. Cu toate acestea, procedura pentru depunere a actelor a fost digitalizata pentru mai multe centre din cadrul institutiei. In anul 2023 s-a ajuns ca majoritatea punctelor de taxe sa detina platforme online.

Ce este diferit in anul 2023 la inregistrarea unei masini la Directia de Taxe si Impozite?

Pentru unele centre de Taxe si Impozite documentele pentru inregistrarea auto pot fi depuse online

In prezent fiecare localitate va trebui sa detina o Directie de Taxe si Impozite Locale. Autovehiculul se va inregistra inainte de inmatricularea propriu-zisa. Aceasta procedura se va face la institutia de Taxe de care apartineti. Astfel, daca aveti domiciliul in sectorul 4, masina va fi inregistrata in sectorul 4, Bucuresti.

Capitala Romaniei are digitalizate in anul 2023 toate Directiile de Taxe si Impozite. Astfel, documentele auto pot fi depuse atat fizic, cat si online.

Acesta a fost articolul nostru. Ati vazut care sunt noile reglementari privind inmatricularea auto pentru anul 2023. Va multumim!Leave a reply