Procedurile de inmatriculari auto provizorii sunt necesare inainte de a incepe procesul de inmatriculare propriu-zis. Desi, suntem o companie ce realizeaza servicii in acest domeniu de activitate, incercam sa fim folositori dinainte de a pune la dispozitie pachetele noastre. Astfel, in randurile de mai jos, va oferim informatii necesare ( actualizate pentru 2023 ) la inmatricularea provizorie. Veti vedea in acest articol ( pe langa servicii ), care sunt actele necesare pentru obtinerea numerelor rosii, precum si alte date utile.
In cazul in care sunteti interesat in mod rapid de serviciile noastre… Aveti mai jos numarul de telefon pentru inmatricularea provizorie a masinii dumneavoastra.
Dar, daca sunteti aici pentru a afla informatii, ati intrat pe pagina potrivita.
Primul lucru ce trebuie mentionat: Numerele rosii se obtin o data cu autorizatia provizorie.
Toate aceste documente sunt necesare pentru a obtine autorizatia provizorie si numerele rosii. In randurile de mai sus, sunt prezentate actele pentru persoanele fizice. Pe langa acestea, numerele rosii pot fi solicitate de companii…
Daca sunteti persoana juridica, va trebui depus documentul care atesta dobandirea personalitatii juridice, denumirea, sediul, etc. Actul care pune la dispozitie aceste functii, este certificatul de inregistrare al companiei si va trebui prezentat in copie.
Pe langa documentul respectiv, aveti nevoie de o delegatie de inmatriculare auto. Ea va trebui realizata pe numele persoanei ce se prezinta la ghiseu. In cazul in care persoana de la ghiseu este administratorul entitatii juridice, delegatia va fi inlocuita de actul constitutiv.
De precizat: A nu se confunda entitatea juridica cu PFA-ul. Institutia de inmatriculari nu considera Persoanele Fizice Autorizate ca entitati juridice. Drept urmare, nu pot elibera delegatii pentru inmatricularile provizorii.
Asadar, pe langa actele mentionate de noi mai sus, firmele vor trebui sa prezinte urmatoarele seturi de documente:
Numerele rosii pot fi obtinute printr-un reprezentant. De asemeni, in cazul persoanelor fizice, o persoana va putea reprezenta printr-o procura notariala de inmatriculare auto.
Procura va trebui sa specifice faptul ca persoana se va ocupa de inmatricularea provizorie auto si va fi reprezentant la serviciul de inmatriculari DRPCIV ( pentru inmatricularile din orasul Bucuresti ).
La orice masina adusa din afara Uniunii Europene, se va aduce Declaratia Vamala. Acest document este necesar, indiferent daca persoana care inmatriculeaza masina este firma sau persoana fizica.
O mica paranteza: Din anul 2023, declaratia vamala va fi adaugata la dosar pentru autovehiculele cumparate din Anglia.
Ce presupune declaratia vamala?
Declaratia vamala presupune plata taxelor vamale pe produs. Aceste taxe contin taxa pe valoare adaugata ( TVA-ul ) si taxa vamala. TVA-ul este 19% din valoarea masinii, iar taxa vamala va reprezenta 10% din valoarea reala a autovehiculului.
Acest procent se achita in momentul in care intrati cu masina in tara, dar… Se poate plati si la serviciul vamal.
Asadar, la inmatricularea auto provizorie trebuie prezentata:
Din anul 2023: Taxa pentru autorizatie se va plati separat pe: Ghiseul.ro, serviciu de CashPoint sau alta metoda de plata. Aceasta va costa 13 Ron. De asemeni, taxa pentru numerele rosii se achita direct la ghiseul de inmatriculari. Acestea sunt in valoare de 40 de Ron si se elibereaza o data cu autorizatia provizorie.
Inmatricularea auto provizorie nu se aplica la orice tip de inmatriculare. Ea se realizeaza in momentul in care autovehiculul vine din afara Romaniei sau se inmatriculeaza o masina noua. In ultimul caz, de obtinere a placutelor provizorii, se va ocupa compania ce a vandut masina. Cu toate acestea, pentru prima situatie, va fi necesara ca inmatricularea auto provizorie sa fie realizata prin noul proprietar.
De ce este necesara inmatricularea auto provizorie pentru masinile care vin din afara Romaniei?
Procesul de inmatriculare auto cu numere negre dureaza in anul 2023 pana la doua luni. La inmatricularea unei masini aduse din strainatate aveti nevoie de fiscal, de certificatul de TVA, de cartea auto, etc.
Astfel, pentru a folosi autovehiculul si a circula cu el in aceasta perioada, veti avea nevoie de inmatricularea auto provizorie.