Cum se inmatriculeaza o masina din Italia ( 2023 )?

09-12-19 admin 6 comments

Inmatricularea unui autovehicul poate aduce foarte multe batai de cap. Acest fapt se intampla mai des la inmatricularea masinilor cumparate din afara Romaniei. In acest articol, vom discuta despre inmatricularea unei masini cumparate din Italia.

Ce trebuie sa mentionam, este ca la inmatricularea unei masini din afara Romaniei se va aplica un set de proceduri diferite. In cazul exemplului nostru, vor exista anumite elemente separate la inmatricularea unui autovehicul din Italia. Daca la inmatricularea unei masini aduse din Germania, aveti nevoie de cele doua acte ale autovehiculului: brief-ul mare si brief-ul mic… La cumpararea unui autovehicul din Italia, veti avea ca document reprezentativ pentru masina: cartea tehnica a masinii in limba italiana.

Cel mai important document la inmatricularea unei masini din Italia ( certificatul de inmatriculare italian / talonul auto din Italia )

Mai jos aveti un exemplar al unei carti tehnice din Italia ( talonul auto din Italia ).

carte auto Italia ( certificat de inmatriculare italian )
carte auto Italia ( carte tehnica din Italia pentru masini )

Situatii si intrebari pentru inmatricularea masinilor din Italia

Ce voi face cu numerele din Italia?

Daca masina a venit cu numere italiene in Romania, acestea vor trebui aduse la sediul DRPCIV in momentul inmatricularii auto.

In ce limba va trebui sa fie contractul de vanzare cumparare auto la masinile aduse din Italia?

Limba in care contractul de vanzare cumparare auto va fi completat este italiana. Se accepta si in alte limbi straine. Nu va trebui ca acesta sa fie in limba romana.

Ce probleme pot aparea la inmatricularea unei masini din Italia?

In general, probleme pot aparea in orice situatie. In cazul inmatricularilor pentru autovehiculele aduse din Italia, cea mai raspandita problema este nepotrivirea seriei CIV-ului cu cel specificat in baza.

De asemeni, se poate ca actul de vanzare cumparare auto sa nu contina toate informatiile necesare ale cumparatorului.

Cat costa sa inscrii o masina din Italia in Romania?

Desi vom vorbi de aceasta data din perspectiva noastra si nu ne consideram a fi cea mai ieftina agentie de pe piata… Best-Inmatriculari practica tariful de 2100 de Ron. Acest pret se va aplica pentru autovehiculele cu masa de pana in 3,5 tone si doar pentru masinile cumparate din Italia.

Model de contract de vanzare cumparare auto in limba italiana

model de contract de vanzare cumparare auto in limba italiana

Pentru a descarca acest act auto, puteti folosi butonul de mai jos.

Ce pot face daca am pierdut talonul auto din Italia ( certificatul de inmatriculare italian )?

Nu va puteti prezenta la nici o institutie ce va lua in evidenta masina d-tra, fara cartea originara a masinii. Din pacate, acest exemplu nu se aplica doar pentru Registrul Auto Roman, ci pentru orice institutie in parte. Certificatul de inmatriculare italian va ajuta sa fie identificat autoturismul cumparat din Italia. Acest act trebuie sa existe tot timpul cu dumneavoastra, pana in momentul inmatricularii definitive.

Dar, pentru a oferi o rezolvare in cazul in care se rataceste certificatul de inmatriculare italian: Trebuie sa va duceti in Italia, la Registrul Auto Italian, pentru a se emite un alt certificat. Aici obtineti o dovada, ce atesta pierderea certificatului de inmatriculare italian. Actul respectiv va fi emis doar de catre Registrul din Italia.

Acte si pasi necesari pentru inmatricularea auto la masinile cumparate din Italia ( 2023 )

cum se inmatriculeaza o masina din Italia

Toate informatiile din randurile urmatoare sunt actualizate pentru anul 2023. Asadar, documentele necesare pentru a inmatricula o masina din Italia vor fi urmatoarele:

 • cartea tehnica a masinii sau certificatul de inmatriculare italian
 • factura sau contractul de vanzare cumparare auto

Aceste doua documente sunt esentiale pentru a inmatricula autovehiculele din Italia pe teritoriul tarii noastre. Pe langa actele respective mai poate exista si COC-ul ( Certificatul de Conformitate European ). Acesta nu este necesar pentru toate automobilele, dar…

Incepand din anul 2023, pentru masinile fabricate dupa anul 2018, va trebui sa prezentati acest certificat. Actul va trebui adus de fiecare data cand masina are anul de fabricatie dupa 2018. Procedura respectiva exista de 3 ani in cadrul Registrului Auto Roman.

Desi, in paragrafele de mai sus am pus un contract auto italian, un alt exemplu de contract de vanzare cumparare auto in limba italiana poate fi si cel din imaginea de mai jos:

“Acum ca am toate aceste documente… Cum va trebui sa procedez pentru a-mi inmatricula masina adusa din Italia?

Dupa cum stiti, inmatricularea unei masini pe teritoriul Romaniei decurge destul de anevoios. Timpul de prelucrare si procesare a actelor italiene se extinde la perioade mari, ceea ce duce la aparitia multor pasi. In randurile urmatoare va enumeram actele, pasii si procedurile pentru inmatricularea unei masini pe numele unei persoane fizice. Pentru situatia persoanelor juridice, va invitam sa accesati link-ul de mai jos.

Dar, sa nu mai pierdem timpul… Si sa enumeram etapele necesare pentru a inmatricula masina cumparata din Italia.

Acte necesare pentru RAR la inmatricularea unui autovehicul din Italia?

Inainte de toate va fi nevoie sa se realizeze RAR-ul. Aici, veti obtine Autenticitatea si Cartea Auto a masinii. Va trebui sa prezentati cartea tehnica a masinii ( din limba italiana ) si buletinul proprietarului. La Registrul Auto Roman se va realiza ITP-ul, se vor analiza si transpune datele tehnice ale masinii in cartea auto.

Repetam: Dupa cum am mentionat si in randurile mai sus, pentru autovehiculele fabricate dupa anul 2018, va trebui sa aduceti COC-ul masinii. Aceasta regula este valabila incepand din anul 2023.

Atentie!!!: Actele auto pentru inmatricularea din Italia, sunt diferite fata de masinile cumparate din alte tari. Spre exemplu, pentru inmatricularea auto la masinile aduse din Olanda, vor fi necesare alte tipuri de documente.

Ce documente vor fi eliberate de Registrul Auto Roman pentru masinile aduse din Italia?

La Registrul Auto Roman se va elibera o noua serie de acte. Setul de documente se va elibera doar daca:

 • Autovehiculul se afla intr-o stare de functionare buna
 • Masina nu a fost declarata ca fiind furata sau numarul de kilometri nu a fost schimbat

Cu toate acestea, sa ne continuam procesul de inmatriculare a unui autovehicul cumparat din Italia. Asadar, presupunem ca masina este in conditii foarte bune si ca a fost obtinuta in conditii legale. Aici, veti obtine certificatul de autenticitate, cartea masinii si certificatul ce atesta Inspectia Tehnica Periodica.

Inregistrarea unei masini cumparate din Italia la Directia de Taxe si Impozite ( 2023 )

Dupa Registrul Auto Roman, va trebui sa va prezentati la Sediul de Taxe si Impozite de care apartineti. Aici, va trebui sa atasati o noua serie de acte.

serviciul de taxe si impozite pentru masinile aduse din Italia

Inregistrarea masinii la DGITL, va insemna mai exact luarea pe ROL a vehiculului adus din Italia. Declararea va insemna ca sunteti proprietar pe deplin. Deasemeni, aceasta operatiune va duce catre stabilirea impozitului pentru autovehiculul recent inregistrat.

La dosarul de inregistrare auto, vor trebui atasate urmatoarele acte:

 • copie dupa cartea romaneasca a masinii si originalul acesteia
 • copie dupa cartea din Italia
 • original si copie dupa cartea de identitate
 • copie dupa contractul original sau factura originala
 • traducerea in original a contractului sau a facturii din limba italiana in limba romana si 3 copii dupa acest act

Va trebui sa faceti traducere pentru cartea din limba italiana a masinii, cat si pentru… Factura originala sau contractul de vanzare cumparare italian.

De aceasta data vom face o mica pauza pentru a va prezenta un articol care arata pericolele, ce apar atunci cand se inmatriculeaza autovehiculele cumparate din strainatate.

Acum sa revenim la subiect…

Am mentionat in randurile de mai sus, despre traducerea documentelor de inmatriculare italiene si a facturilor sau contractelor de cumparare auto. Aceste traduceri vor trebui realizate de catre un translator autorizat. Cu toate acestea, traducerea nu va trebui sa fie legalizata.

Iar, acum daca ati inscris masina cumparata din Italia la Sediul de Taxe si Impozite de care apartineti, va trebui sa treceti la penultimul pas.

Obtinerea certificatului de TVA de la ANAF

In primul rand sa elucidam misterul: Ce inseamna acest certificat de TVA?. Acest document atesta daca aveti sau nu de platit TVA-ul.

obtinerea certificatului de TVA de la ANAF pentru masinile aduse din Italia

“Dar, eu nu sunt persoana juridica. Pentru ce imi trebuie acest certificat?”

Raspunsul este mult mai complicat, fata de cel pe care il vom oferi noi aici. Trebuie inteles ca pentru orice produs cumparat din afara tarii se va plati TVA-ul, numai ca… Exista mai multe exceptii: Pentru produsele achizitionate din Uniunea Europeana nu se va plati aceasta taxa. Tinand cont ca Italia se afla in Uniune, TVA-ul va fi ocolit in aceasta situatie.

Dar daca masina este noua ( mai putin de 12 luni ), se va plati TVA-ul pe autovehiculul respectiv. De asemeni, daca automobilul are mai putin de 6000 de kilometri, trebuie mentionat ca plata TVA-ului va deveni obligatorie. O alta situatie in care va fi platit TVA-ul, este atunci cand este achizitionata a doua masina in termen de 6 luni. Toate aceste cazuri exemplificate de noi, se vor aplica pentru toate masinile cumparate din Italia.

In cat timp se elibereaza certificatul de TVA, pentru o masina cumparata din Italia si ce acte sunt necesare pentru a obtine acest document?

Ati ajuns la sediul ANAF de care apartineti, ati prezentat dosarul care va trebui sa contina urmatoarele documente:

 • copie dupa cartea tehnica a masinii in limba italiana
 • copie dupa traducerea cartii auto din Italia
 • copie dupa factura sau contractul de vanzare cumparare in limba italiana
 • copie dupa traducerea din italiana, fiscalizata ( documentul pe care ati primit stampila REMTII de la Taxe si Impozite -> o stampila dreptunghiulara )
 • copie dupa cartea romaneasca a masinii
 • copie dupa buletin
 • declaratia completata ( aceasta se va primi la sediul ANAF )
In cat timp se elibereaza certificatul de TVA?

Timpul pentru eliberarea certificatului de TVA este intre 3 zile si 5 zile lucratoare.

Urmeaza in randurile de mai jos, ultimul pas pentru a inmatricularea auto la masinile cumparate din Italia.

Inmatricularea propriu-zisa a masinilor cumparate din Italia

Ultimul pas face referire la inmatricularea propriu-zisa a masinii. Aceasta se face la serviciul de inmatriculari de care apartineti.

Inmatricularea unui autovehicul va realiza atat prin programare online, cat si prin bon de ordine. Incepand din anul 2023, bonul de ordine a fost din nou pus la dispozitie in sediile DRPCIV. El a aparut din nou, pentru a acoperi deficitul de inmatriculari auto.

Actele necesare pentru a inmatricula autovehiculele aduse din Italia?

Actele pe care va trebui sa le contina dosarul de inmatriculare auto la masinile cumparate din Italia sunt urmatoarele ( lista actualizata pentru anul 2023 ):

 • Cartea auto romaneasca ( copie si in original )
 • Cartea auto tehnica in limba italiana ( original )
 • Buletinul ( original si copie )
 • Asigurare realizata pe seria de sasiu ( copie )
 • Copie dupa factura originala in limba italiana sau copie dupa contractul de vanzare cumparare italian
 • Certificatul de TVA primit de la ANAF
 • Contractul sau factura cu stampila de luare in evidenta din partea Fiscului
 • Cerere de inmatriculare completata ( aceasta o primiti de la ghiseu )

Acestea sunt etapele pentru inmatricularea unei masini cumparate din Italia. Informatiile au fost actualizate pentru anul 2023. Din pacate toti pasii sunt lungi, anevoiosi si plini de cozi interminabile, iar tot procesul se intinde pe o perioada de o luna de zile.Discussion

 • Marian Mitran

  buna ziua. eu am cumparata o dacie logan mcv2 de noua.masina este achitata in totalitate insa pe certificatul de proprietate al masinii imi apare ipotecata pina la data de 30/06/2020.nu am factura. din ianuarie am trmis certificatul de inmatriculare al masinii pentru a sterge ipoteca insa nici acum nu au facut acest lucru.intrebarea mea catre dumneavoastra este daca o pot inmattricula in romania .actele fiind pe numele meu

  09-12-19 Reply
  • admin

   Se poate inmatricula pe numele dumneavoastra in Romania.

   09-12-19 Reply
 • Flavian Racaru

  Cum poți amatricula un scuter adus din italia dar am numai cartea tehnică fără actul de vanzare cumpărare ce trebuie făcut se mai poate.

  09-12-19 Reply
  • admin

   Nu puteti inmatricula scuterul fara factura sau contract.

   09-12-19 Reply
 • cinca preda

  Daca am an masina în scrisa de italia si ami espire pe 30 decembrie Certificat de înmatriculare si sunt cu ia an rom si as vrea so duc an italia sa ai fac Certificat de înmatriculare pe 10 ioanoarie por sa duc sau nu

  09-12-19 Reply
  • admin

   Nu se intelege din ce ati scris

   09-12-19 Reply

Leave a reply