Ghidul complet de inmatriculare Auto ( Acte, Pasi necesari si Servicii )

In acest articol, va vom oferi cel mai complet sistem de informatii referitoare la serviciul de inmatriculari auto.

Veti intelege cum se realizeaza procedura de inmatriculare auto cu lux de amanunt. Alegand tipul de inmatriculare auto in care se incadreaza masina dumneavoastra, veti putea trece la pasul urmator. Veti urmarii pasii pentru inmatriculare, intelegand lista de acte pentru fiecare institutie in parte. Catre final, veti stii care sunt taxele directe si costurile indirecte pentru a duce procedura la bun sfarsit, impreuna cu toate detaliile necesare.

ghid complet pentru serviciile de inmatriculari autyo

O mica introducere…

Procedura de inmatriculare auto este de mai multe tipuri. Fiecare dintre acestea este impartita pe mai multe operatiuni. Pentru fiecare tip de inmatriculare auto ( transcrieri, inmatriculari din Uniunea Europeana, etc ), prezenta la insitutii se va realiza cu un set diferit de acte adaptat pentru situatia respectiva. Deasemeni, pentru fiecare procedura de inmatriculare auto, vor fi costuri si taxe diferite. Veti intelege din acest articol care sunt actele, pasii necesari, taxele si alte costuri de inmatriculare. Informatiile din articol sunt actualizate pentru anul 2024. Pentru cei care doresc sa realizeze inmatricularea de unul singur, randurile de mai jos va stau la dispozitie. Cititi mai departe!

Procedurile de inmatriculare auto sunt de mai multe tipuri. De altfel, o masina poate fi achizitionata din Romania sau din afara tarii. In functie de locul din care este cumparata, procedura de inmatriculare va fi diferita. Spre exemplu: La inmatricularea unei masini din Germania, va fi necesar un set diferit de acte, fata de inmatricularea unei vehicul din Elvetia. In functie de tara din care ati achizitionat autovehiculul, veti alege mai jos una din cele 3 variante. Prin infograful de mai jos, vrem sa va prezentam diferentele intre tipurile de inmatriculari auto si complexitatea acestor proceduri. Dupa ce depasiti poza de mai zos, urmati primele 3 butoane pentru a merge mai departe.

complexitatea unei inmatriculari intr-un infograf

Urmati butoanele de mai jos pentru a afla fiecare pas. Urmati fiecare etapa, pentru a putea intelege pasii din procedura de inmatriculare auto si a vedea ulterior actele necesare pentru acest serviciu.

Procedura de inmatriculare auto va fi aleasa in functie de locul din care a fost achizitionat autovehiculul:

Deoarece suntem una dintre cele mai complete companii de consultanta in acte auto, agentia noastra va ofera un pachet de inmatriculari auto pentru Bucuresti si judetul Ilfov. Pentru a apela la aceste servicii nu ezitati la numarul de telefon afisat mai jos.

In cazul in care sunteti la prima inmatriculare va trebui sa accesati butoanele de mai sus. Daca doriti sa cunoasteti mai multe detalii despre rolul fiecare institutii in parte in procedura de inmatriculare, va oferim butoanele de acces din randurile de mai jos. Tot aici vom prezenta actele de inmatriculare auto la nivel general pentru fiecare entitate.

Repetam: Actele si pasii pentru procesul de inmatriculare sunt prezentati in detaliu prin butoanele de mai sus.

Pentru aceste tipuri de inmatriculari auto, vom avea 3 categorii de proceduri. In functie de tipul inmatriculariiveti afla in ce situatie se incadreaza autovehiculul achizitionat. Lista de acte pentru inmatricularea unei masini la final de leasing, este diferita de inmatricularea unui autoturism nou. De aceea, va trebui sa alegeti varianta corecta! De asemenea, masinile second hand cumparate din Romania, ce urmeaza a fi inmatriculate pe numele urmatorului proprietar vor trece prin procesul de transcriere auto. Alegeti mai departe, serviciul de inmatriculare auto in care va incadrati:

Pentru inmatricularea unei masini noi, DGITL-ul si DRPCIV-ul sunt singurele entitati ce participa in cazul acestei proceduri. In randurile de mai jos, va oferim toate informatiile pentru a inmatricula acest tip de masina.

Singura taxa obligatorie pentru o inmatriculare auto este taxa de talon. Aceasta are pretul de 49 de Ron si se achita inainte de fiecare procedura de inmatriculare. Un alt cost suplimentar este cel al placutelor de inmatriculare auto. Acestea vor costa intre 40 de Ron si 85 de Ron. In cazul in care masina se afla la prima inmatriculare, taxa pentru placute va fi obligatorie. Pentru obtinerea numerelor la rand, costul pentru un autovehicul va fi de 40 de Ron. In cazul celor preferentiale, costul se va ridica 85 de Ron.

In cazul transferurilor auto, institutiile pentru inmatricularea masinilor second hand cumparate din Romania sunt DGITL si serviciul DRPCIV.

La fel ca si in cazul primei inmatriculari, taxa de talon va fi obligatorie si pentru acest tip de inmatriculare. In aceasta situatie, taxa pentru certificatul de inmatriculare va fi de 49 de Ron. De asemenea, in cazul placutelor de inmatriculare auto avem taxa de 40 de Ron pentru alegerea numerelor la rand si 85 de Ron pentru cele preferentiale.

Daca numerele nu se vor schimba, costul placutelor va fi anulat. In cazul in care acestea vor fi cedate urmatorului proprietar, va trebui sa prezentati placutele ce se pastreaza la ghiseul de inmatriculari auto.

Pana la finalizarea imprumutului, vechiul proprietar a fost compania de leasing. O data ce acest credit auto a luat sfarsit, vechiul chirias va trebui sa inmatriculeze masina nou dobandita.

Taxa de talon pentru obtinerea noului certificat de inmatriculare este de 49 de Ron. Daca se vor schimba numerele de inmatriculare auto, acestea vor costa intre 40 si 85 de Ron ( informatii actualizate in anul 2024 ). De asemenea, termenul pentru inscrierea la serviciul de Taxe este de 30 de zile, iar perioada maxima de inmatriculare este de 3 luni.

Vedeti care sunt pasii si documentele auto pentru acest tip de inmatriculare:

Pentru aceasta procedura de inmatriculare auto, numarul de institutii, procese si acte vor fi diferite. Entitatile necesare pentru a finaliza acest tip de inmatriculare auto sunt: RAR, DGITL, ANAF si DRPCIV. Fiecare va elibera acte ce vor fi necesare ulterior in serviciul de inmatriculare.

Pentru fiecare entitate se va complete o cerere ( online sau fizic ) si se va prezenta un set diferit de documente. Efectuarea RAR-ului este mai mult decat obligatorie pentru aceasta procedura. Ea se va realiza la fiecare autovehicul adus din afara Romaniei. Termenul pentru inmatricularea unei masini din U.E. este 90 de zile, iar costurile variaza de la un caz la altul. Pentru vehiculele cumparate din Uniunea Europeana, am pregatit doua link-uri, ce va ofera toate informatiile dorite. Veti vedea pasii, taxele si actele necesare pentru acest tip de inmatriculare auto, impreuna cu toti termenii necesari.

Acum va trebui sa alegeti una din cele trei optiuni pentru a continua ghidul de inmatriculare. Va indicam sa optati pentru prima alegere, urmand ca dupa ( in acelasi articol ) sa aflati costurile si actele necesare pentru aceasta procedura.

Pentru inmatricularea unei masini cumparate din afara U.E., prezenta la serviciul Vamal este mai mult decat obligatorie. Aici se va stabili valoarea TVA-ului si a impozitului vamal. In randurile de mai jos, va prezentam pasii si actele pentru a duce la bun sfarsit acest tip de procedura. Tot in link-urile respective veti putea intelege cum se aplica taxa vamala pentru aceasta categorie de vehicule.

Are rolul de a prelucra dosarul de inregistrare pentru masina recent achizitionata. Ea va inregistra vehiculul in serviciul local de Taxe si Impozite. O data ce aceasta a fost declarata, i se va atribui un numar REMTII, valabil pentru mijloacele de transport.

Acte necesare pentru serviciul de Taxe si Impozite la Inmatricularea auto

Dupa inscrierea autovehiculului la DGITL, noul detinator va fi recunoscut ca proprietar cu drepturi depline. Pentru a fi finalizata aceasta procedura, i se va atribui un cod, pentru care se va plati impozitul anual. Inregistrarea masinii la Taxe si Impozite se aplica pentru fiecare autovehicul, ce urmeaza a fi inmatriculat in Romania.

DGITL-ul sau Directia de Taxe si Impozite Locale este entitatea necesara pentru inregistrarea autovehiculului. Aici, va trebui sa ne prezentam pentru orice tip de inmatriculare auto. Mai jos, va enumeram actele pentru fiecare caz in parte. Lista de documente necesara pentru aceasta institutie este urmatoarea:

  • cartea auto
  • documentele de inmatriculare straine – pentru masinile cumparate din afara Romaniei
  • factura sau contractul de vanzare cumparare auto
  • buletinul ( original si copie )
  • traducere dupa documentele de inmatriculare straine – pentru masinile cumparate din afara Romaniei
  • traducere dupa factura sau contractul de vanzare cumparare auto – pentru vehiculele achizitionate din afara tarii noastre
  • declaratia vamala – pentru autoturismele cumparate din afara Uniunii Europene

Atunci cand cel care inscrie vehiculul este entitate juridica, va trebui atasat la dosar o delegatie de reprezentare.

Aici se finalizeaza intreaga procedura de inmatriculare auto. Dosarul va ajunge in cadrul acestei institutii, dupa ce s-au concretizat procedurile cu celelalte entitati.

  • buletinul ( original si copie )
  • prezentarea sau predarea placutelor vechi de inmatriculare auto ( regula impusa din anul 2024 )
  • documentele de inmatriculare straine – pentru masinile cumparate din afara Romaniei
  • factura sau contractul de vanzare cumparare auto – cu viza primita de la DGITL
  • traducere dupa factura sau contractul de vanzare cumparare auto – pentru vehiculele achizitionate din afara tarii noastre
  • cartea auto – in copie si original
  • certificatul de TVA ( primit de la ANAF ) – pentru masinile cumparate din Uniunea Europeana
  • certificatul de Autenticitate ( primit de la RAR ) – pentru autoturismele cumparate din afara tarii
  • declaratia vamala ( primita de la Vama ) – pentru vehiculele cumparate din afara Uniunii Europene
  • copie dupa asigurarea autovehiculului

In cadrul acestei entitati se va verifica starea tehnica a autovehiculului ce urmeaza a fi inmatriculat. Prin aceasta verificare, se elibereaza si Inspectia Tehnica a autoturismului. Pe langa ITPRegistrul Auto Roman va trebui sa puna la dispozitie Cartea Tehnica a masinii si Certificatul de Autenticitate.

acte necesare rar

Toate documentele eliberate de Registrul Auto Roman vor fi necesare in procesul de inmatriculare auto. Prezenta la aceasta institutie este elementara pentru masinile aduse din afara Romaniei ( din UE sau afara UE ).

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, sunt mai multe tipuri de inmatriculari auto. Prima institutie la care vom prezenta lista de acte este Registrul Auto Roman. Prezenta la aceasta entitate este necesara doar pentru masinile aduse din afara Romaniei. Astfel, lista de documente este:

  • documentele de inmatriculare straine
  • factura sau contractul de vanzare cumparare auto
  • buletinul ( original si copie )
  • certificatul de conformitate european ( pentru masinile fabricate dupa anul 2018 )

Prezenta la aceasta entitate devine necesara, in cazul masinilor aduse din afara Uniunii Europene. Aici se va calcula valoarea, ce trebuie platita catre stat. Ea reprezinta 29% ( Vama si TVA ) din valoarea reala a masinii, ce urmeaza a fi inmatriculata.

acte pentru Vama la inmatricularea unei masini

Prezenta la Serviciul Vamal este necesar pentru inmatricularea vehiculelor cumparate din afara Uniunii Europene. Ne vom prezenta in cadrul acestei entitati, dupa realizarea RAR-ului. Lista de acte necesara este:

  • cartea auto ( primita de la RAR )
  • documentele de inmatriculare straine
  • factura sau contractul de vanzare cumparare auto
  • buletinul ( original si copie )
  • traducere dupa documentele de inmatriculare straine
  • traducere dupa factura sau contractul de vanzare cumparare auto

Toate vehiculele cumparate din Uniunea Europeana, vor ajunge la aceasta institutie. Aici se elibereaza Certificatul de TVA, elementar pentru procedura de inmatriculare finala. Documentul declara daca cetateanul sau compania va avea de achitat TVA-ul pe masina achizitionata.

Acte necesare pentru serviciul ANAF la inmatricularea auto

ANAF-ul este entitatea unde va trebui sa ne prezentam, daca am achizitionat un autovehicul din Uniunea Europeana. De aici, obtinem Certificatul de TVA ( necesar inmatricularii ). Pentru a obtine acest act, vom avea nevoie de urmatoarele documente:

  • cartea auto
  • documentele de inmatriculare straine
  • factura sau contractul de vanzare cumparare auto
  • buletinul ( original si copie )
  • traducere dupa documentele de inmatriculare straine
  • traducere dupa factura sau contractul de vanzare cumparare auto
tipuri de inmatriculari auto

Pachetele noastre de inmatriculari si consultanta sunt la dispozitia dumneavoastra. In prezent oferim servicii pentru toate sectoarele din Bucuresti. De asemenea, activitatea noastra de inmatriculari este valabila si pentru judetul Ilfov. Am extins oferta noastra de pachete incepand din anul 2024 pentru judetele Buzau si Prahova.

Va multumim ca ati ajuns pana la sfarsit!