Inmatriculari pentru persoane juridice

16-02-20 admin 0 comment

Daca tot am vorbit in articolele trecute despre modul in care o persoana fizica isi va inmatricula masina… Vom incepe in acest articol sa afisam si sa prezentam modul in care se va inmatricula un autovehicul, in cazul unei persoane juridice.

De ce este nevoie de un articol separat, in care sa fie prezentata modalitatea si pasii de inmatriculare auto pentru persoanele juridice?

Pai… Haideti sa explicam in primul rand inceputul acestui procedeu. Modalitatea de inmatriculare auto pentru o persoana juridica este putin diferita de o persoana fizica. In afara de faptul ca vor fi total alte institutii de taxe si impozite, la alcatuirea dosarului, vor mai fi adaugate si alte documente.

Bun! Am inteles. Si totusi, care sunt pasii pentru a inmatricula o masina pe firma?

Pasii pentru a inmatricula o masina pe persoana juridica ( firma )

pasii pentru inmatriculare masina persoana juridica firma

Inmatricularea unui autovehicul pentru o persoana juridica se va alcatui din mai multi pasi. De asemeni, dosarele depuse la institutii vor fi putin diferite. Dar, haideti sa nu mai pierdem timpul si sa intram totodata in subiect.

Primul dintre pasi ce va trebui sa se realizeze, este obtinerea cartii masinii si omologarea auto.

Primul pas pentru inmatricularea unei masini pe firma – obtinerea cartii auto ( optional )

Cum am spus si mai sus primul pas de realizat este obtinerea cartii auto. Si totusi, cand se realizeaza acest pas?

Pentru o persoana juridica ( firma ), vor fi doua situatii pentru obtinerea cartii auto. Una dintre ele este cea in care masina a fost achizitionata din afara Romaniei… Iar, a doua este cea in care cartea auto nu mai are locuri cu proprietari de trecut. In aceste doua situatii, va fi nevoie de realizarea RAR.

Cum adica nu mai are locuri cu proprietari de trecut in carte?

Cartea auto este emisa de Registrul Auto Roman. Aceasta are in ultimul timp 4 locuri, unde vor fi trecute numele si datele proprietarilor. In cazul in care toate acestea vor fi ocupate, va trebui sa se emita o alta carte auto.

Astfel, in aceasta situatie va trebui ca primul pas, inainte de inmatricularea auto sa fie otinerea cartii auto. Pentru mai multe detalii, puteti intra pe articolul unde veti gasi toate informatiile necesare pentru efectuarea RAR.

Ok, ok. Am inteles. RAR-ul este primul lucru ce trebuie facut, atunci cand vreau sa inmatriculez o masina pe firma. Și, nu se face acelasi lucru si la inmatricularea pe persoana fizica?

In primul rand… Haideti sa ne facem intelesi. RAR- ul este necesar in momentul in care masina este la prima inmatriculare in Romania, sau… Va trebui emisa o alta carte. Nu trebuie facut RAR-ul in momentul in care masina a fost achizitionata din Romania.

Si, pentru a raspunde complet la intrebare… Dosarul ce trebuie depus la RAR, nu va fi identic pentru o firma, fata de cel depus pentru o persoana fizica.

Vom lista mai departe documentele ce vor trebui depuse pentru o firma la Registrul Auto Roman:

 • Delegatie de la firma din partea administratorului
 • Certificatul de inregistrare al firmei
 • Copie de pe buletinul persoanei ce va reprezenta firma
 • Documentele originale ale masinii sau cartea auto veche ( in cazul in care nu mai sunt locuri de trecut pe ea )

Cam acesta este primul pas, la care o firma va trebui sa tina cont la inmatricularea masinii.

institutii inmatriculare auto persoane juridice

Inregistrarea masinii la serviciul de taxe si impozite ( obligatoriu )

Masina va trebui dupa acest procedeu… Inregistrata la serviciul de Taxe si Impozite. Aici va trebui sa tineti cont de faptul ca vor exista ghisee sau sedii de Taxe, diferite pentru persoane juridice. Astfel, firmele vor trebui sa se prezinte in alte sedii, fata de persoanele fizice.

Vom prezenta mai departe unde anume sunt destinate centrele de Taxe si Impozite pentru persoanelor juridice in orasul Bucuresti. Vom detalia mai mult situatia capitalei, pentru ca suntem o companie de inmatriculari masini din Bucuresti si… Avem mai multe informatii din aceasta zona.

Unde sunt centrele de Taxe si Impozite destinate persoanelor juridice?

In orasul Bucuresti, centrele de Taxe si Impozite sunt impartite pe sectoare. Noi v-am pregatit un articol complet in care sunt prezentate toate adresele sediilor de Taxe si Impozite. Dar, revenind totusi la articolul nostru…

Pentru sectorul 1, centrul de taxe si impozite destinat persoanelor juridice este pe strada Piata Amzei, nr 13. La aceasta adresa sunt doua centre de Taxe si Impozite. Una destinata persoanelor fizice si cealalta pentru persoane juridice. Atentie, atunci cand intrati in cladire, sa nu le confundati. Ordinea se realizeaza prin asteptatul la coada. Nu exista aparat care sa emita bon de ordine.

In sectorul 2, sediul de Taxe si Impozite se gaseste pe strada Glinka Mihail, nr. 7, in blocul 53. Accesul in acest sediu se realizeaza prin bon de ordine, iar ghiseele sunt impartite pe litere. De asemeni, puteti sa va programati si online pentru a ajunge la ghiseu.

Reprezentativ pentru sectorul 3, este punctul din Str. Sfanta Vineri, nr. 32, la parterul blocului. Aici accesul se realizeaza numai pe baza bonului de ordine. Este cel mai strict sector din aceasta lista si solicita de fiecare data si alte documente fata de cele obisnuite. Vom prezenta in alte articole viitoare ciudatenia situatiei de la sediul de Taxe si Impozite din sectorul 3.

In sectorul 4, punctul de lucru pentru persoane juridice se afla pe strada Serban Voda, nr. 43, la parterul blocului. Accesul se va realiza numai pe baza de bon de ordine. Desi strictetea nu este la fel de mare ca in sectorul 3… Va trebui sa tineti cont ca in unele zile va fi destul de aglomerat.

Pentru sectorul 5, accesul se va realiza numai pe baza documentelor depuse online. Este centrul cu cea mai buna retea informatica implementata pe serviciul de Taxe, dar cu cea mai proasta structura. Documentele se vor depune online, dupa ce firma isi va crea cont pe site. Aceste documente sunt analizate, iar daca sunt bune, veti primi un mail, in care se va anunta ca puteti veni sa ridicati dosarul. In cazul in care acestea sunt incomplete sau nu se vad destul de clar, veti primi o notificare in care vi se va mentiona sa le mai transmiteti inca o data. Adresa este pe Mihail Sebastian, nr 23.

Vom trece mai departe la a prezenta ultimul si cel din urma sector: sectorul 6. Punctul de lucru este pe str. Drumul Taberei, nr. 18. Aici, accesul se va realiza numai pe baza bonului de ordine. Este sectorul cu cel mai bun randament din toate sectoarele.

Cam aceasta este lista noastra cu centrele de Taxe si Impozite din Bucuresti, destinata persoanelor juridice. Mai departe, haideti sa vedem care vor fi documentele pe care o firma va trebui sa le prezinte la serviciul de Taxe, pentru a inregistra o masina.

Care sunt documentele pe care o persoana juridica va trebui sa le aduca la Taxe si Impozite pentru a inregistra o masina?

Pentru ca o firma sa inscrie o masina la serviciul de Taxe, va trebui sa ataseze la dosar documente, in functie de mai multe situatii:

 • Atunci cand masina se afla la prima inmatriculare si este adusa din afara tarii
 • Atunci cand masina a mai fost inmatriculata in tara

Vom prezenta mai departe documentele pentru ambele cazuri.

Atunci cand firma dumneavoastra a cumparat o masina din afara tarii, va trebui sa prezinte la dosar urmatoarele documente:

 • Certificatul de inregistrare al firmei in copie
 • Delegatie din partea firmei
 • Buletinul persoanei delegate
 • Cartea romaneasca auto in copie si original
 • Factura sau contractul de vanzare auto original in limba de provenienta
 • Cartea auto de provenienta straina si copie după aceassta
 • Traducerea dupa factura sau contract si 3 copii dupa aceasta
 • Traducere dupa cartea auto straina si o copie dupa aceasta
 • Fisa de inmatriculare auto
 • Formularul pentru luare in evidenta auto completat cu datele firmei și ale regatului

Cam acestea sunt documentele pe care trebuie sa le aveti, atunci cand inregistrati un autovehicul cumparat din afara Romaniei pe firma. Mai departe, vom vedea care sunt documentele pe care trebuie sa le aveti in momentul in care inregistrati o masina cumparata din Romania pe firma:

 • Certificat de inregistrare al firmei in copie
 • Delegatie din partea companiei
 • Buletinul in copie a delegatului
 • Cartea auto in original si copie
 • Contractul de vanzare cumparare auto sau factura de achizitie focalizată

Cam acestea sunt documentele necesare pentru a inregistra o masina cumparata din Romania pe firma.

Ok. Cred ca am dat destule informatii cu privire la inregistrarea unui autovehicul pentru persoane juridice. Nu vrem sa va mai plictisim si cu alte detalii inutile, asa ca vom trece mai departe la pasul urmator.

Obtinerea certificatului de TVA de la ANAF pentru auto persoana juridica ( optional )

Urmatorul pas pe care va trebui sa il realizeze o persoana juridica va fi obtinerea certificatului de TVA de la ANAF. Cu toate acestea, va trebui sa tineti minte ca acest certificat nu este necesar in toate conditiile de inmatriculare auto. Acest certificat este util doar in momentul in care firma a cumparat masina din afara tarii. In situatia in care autovehiculul este achizitionat din tara, atunci firma va sari in totalitate peste acest pas.

De ce este necesar acest certificat de TVA, pentru o firma sa isi inmatriculeze masina?

Certificatul de TVA va prelucra modalitatea prin care a fost cumparata masina. Astfel, prin acest certificat se va decide daca va fi nevoie de plata TVA-ului.

Si totusi, in ce conditii va trebui sa fie plătit TVA-ul?

In cazul in care autovehiculul a fost cumparat, iar anul de fabricatie este mai mic de 6 luni, atunci va trebui platit TVA-ul. De asemeni, in situatia in care masina are mai putin de 6000 de km la bord, tot la fel va trebui platit TVA-ul. Aceste cazuri duc mai departe la concluzia ca, TVA-ul va fi platit in situatia in care se considera ca masina este aproape noua.

O alta situatie in care va trebui platit TVA-ul este cea in care firma nu are obiect de activitate comertul auto si are mai mult de o masina cumparata in ultimele 6 luni.

Acum va trebui sa tineti minte ca, in cazul in care firma se incadreaza in aceste conditii de platit TVA-ul… El va fi achitat numai de companii ce nu sunt platitoare de TVA. In momentul in care firma este platitoare de TVA, ea nu va mai avea nevoie de acest certificat… Dar, va trebui sa anexeze la dosarul inmatricularii certificatul care demonstreaza ca firma este platitoare de TVA.

Si totusi, ce trebuie sa contina dosarul pentru obtinerea certificatului de TVA de la ANAF?

Ce trebuie sa contina dosarul de TVA de la ANAF?

Pentru obtinerea acestui certificat va trebui ca dosarul sa contina urmatoarele documente:

 • Copie dupa cartea auto romaneasca
 • Copie dupa documentele originale ale masinii ( brief- uri, taloane, etc )
 • Copie dupa factura sau contractul de vanzare original
 • Copie dupa traducerea cartii originale ale masinii ( cea straina )
 • Copie dupa traducerea facturii sau a contractului de vanzare fiscalizat ( este documentul stampila REMTII, primita de la Taxe si Impozite )
 • Copie dupa certificatul de inregistrare al firmei
 • Copie dupa buletinul delegatului
 • Delegatie pentru ANAF

Cam acestea sunt documentele pe care dumneavoastra ce trebuie sa le depuneti pentru a ridica certificatul de TVA.

Tineti minte: Certificatul de TVA este necesar pentru firmele care nu sunt platitoare de TVA.

Inmatricularea propriu-zisa si dosarul de inmatriculare auto pentru persoane juridice ( obligatoriu )

Ultimul pas de realizat va fi mai departe inmatricularea propriu-zisa. Vom imparti mai departe dosarul de inmatriculare auto in două categorii. Vor fi astfel:

 • Pentru masinile cumparate din Romania
 • Pentru autovehiculele achizitionate din afara Romaniei

Pentru masinile cumparate din Romania – dosarul pentru inmatricularea pe firma

Astfel, pentru inmatricularea pe firma, la masinile cumparate din Romania, dosarul va contine urmatoarele documente:

 • Cartea auto romaneasca in original
 • Copie dupa cartea auto romaneasca
 • Factura sau contractul fiscalizat
 • Delegatie speciala de inmatriculare auto
 • Buletinul delegatului
 • Copie dupa buletinul delegatului
 • Certificatul de inregistrare al firmei
 • Copie dupa RCA, realizata pe seria de sasiu
 • Placutele de inmatriculare ( in cazul in care veti dori sa le schimbati sau in situatia in care masina a fost cumparata dintr-un judet diferit )
 • Itp-ul va trebui sa fie valid ( aici nu va trebui prezentat nici un document )

Acest dosar va fi depus la ghiseele destinate persoanelor juridice. Randul se creaza prin bon de ordine de la aparat, iar ghiseele destinate firmelor sunt 22 și 23.

Pentru masinile cumparate din afara Romaniei – dosarul pentru inmatricularea pe firma

In aceasta situatie dosarul de inmatriculare auto va trebui sa contina mai multe documente. Vom explica in timp ce le vom enumera, in ce situatii va trebui sa la aveti:

 • Copie dupa buletinul delegatului
 • Buletinul delegatului in original
 • Delegatie speciala de inmatriculare auto
 • Documentele originale ale masinii ( cele straine )
 • Cartea auto romaneasca in original
 • Copie dupa cartea auto romaneasca
 • Cartea masinii originala ( cea din strainatate )
 • Copie RCA realizata pe seria de sasiu
 • Factura originala a masinii in copie ( cea straina )
 • Factura tradusa, fiscalizata ( cea pe care ati primit-o de la Serviciul de Taxe si Impozite )
 • Copie dupa certificatul de inregistrare
 • Certificatul care atesta ca sunteti platitor de TVA, in copie ( in situatia in care sunteti platitor de TVA )
 • Certificatul de TVA de la ANAF ( in situatia in care nu sunteti platitor de TVA )
 • Placutele de inmatriculare straine, in cazul in care masina nu a fost transportata pe platforma
 • Copie dupa certificatul de inregistrare al firmei

Cam acestea sunt documentele care alcatuiesc dosarul de inmatriculare auto pentru masinile cumparate din afara Romaniei pe firma.

Tot in acest caz mai apare o situatie de exceptie – pentru autovehiculele, care sunt cumparate din afara Uniunii Europene: Aici va trebui sa aveti platit impozitul vamal si sa atasati la dosar un document care sa ateste acest eveniment.

Cam acesta a fost articolul nostru referitor la inmatricularea unei masini pentru persoane juridice. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la final si va asteptam pe viitor cu alte articole utile.

Va multumim!Leave a reply