Mi-am pierdut actele auto ( informatii actualizate pentru 2024 )!

30-01-24 admin 0 comment

In alte articole din site-ul nostru am adus ca subiect principal de discutie pierderea actelor auto si modalitatile de recuperare pentru aceste documente. Un articol publicat de noi in 2022, arata ce faceti mai exact atunci cand sunt pierdute actele masinii. Cu toate acestea, informatiile publicate de noi pentru perioada respectiva nu mai sunt de actualitate in prezent.

Asadar, vom actualiza informatiile din trecut pentru cerintele din anul 2024. Pentru a face totusi o separare, sa aflam prima data care sunt actele auto ce pot fi ratacite: carte auto, certificat de inmatriculare si factura sau contractul de vanzare cumparare.

In randurile urmatoare vom discuta despre recuperarea fiecarui document in parte, afland totodata institutiile participante in acest proces.

Ce facem atunci cand pierdem actele masinii?

Cartea auto este unul dintre cele mai importante documente pentru un autovehicul. Aici sunt trecute toate informatiile elementare ale unui autoturism. Tot pe baza acestui document se va putea realiza Inspectia Tehnica a unui autovehicul.

cum pot fi recuperate documentele auto in 2024

Cum se poate recupera cartea tehnica a unui autovehicul in anul 2024?

Cartea auto este un document elementar. Pe baza acestui act se va realiza vanzarea unui autovehicul. Tot prin cartea masinii va trebui efectuata Inspectia Tehnica Periodica. Asadar, o data cu pierderea cartii auto, este obligatorie recuperarea ei.

Institutia unde se poate recupera cartea si procedura pentru a recapata acest document

Registrul Auto Roman este singura entitate unde poate fi recuperata cartea auto. Aici proprietarul masinii va fi obligat sa prezinte autovehiculul. Autoturismul va fi analizat de catre un inspector RAR, luand in considerare toate datele tehnice ale acestuia. Ulterior va fi eliberat un duplicat de carte. Acest document va inlocui fosta carte auto, devenind totodata noul original.

Si totusi,…

Cum se obtine duplicatul de carte auto de la Registrul Auto Roman?

1. Primul pas pentru recuperarea cartii auto

Pentru a prezenta autovehiculul in parcul Registrului Auto Roman, va trebui realizata inainte de toate o programare. Aceasta se poate efectua la numarul de telefon 021.9672 sau pe pagina https://portal.rarom.ro/rar-public/appointment.

2. Al doi-lea pas pentru a recupera cartea CIV

Persoana in cauza va trebui sa se prezinte cu 15 minute inainte de ora programarii propriu-zise. El va trebui sa aduca in mod obligatoriu autovehiculul fara carte.

3. Al trei-lea pas pentru a recapata cartea masinii

O data cu aducerea autovehiculului, proprietarul va trebui sa demonstreze ca detine autoturismul respectiv. De aceea, va fi necesar sa aduca cu el unul dintre documentele ce sustine dreptul de proprietate: factura inregistrata la Taxe si Impozite sau certificatul de inmatriculare.

Unul dintre aceste doua documente va trebui sa fie cu dumneavoastra la recuperarea cartii.

Cum poate fi recuperata factura sau contractul de achizitie?

Factura sau contractul de achitie din cazul unui autoturism sunt documente inregistrate la insitutiile de Taxe si Impozite. Acestea atesta dreptul de proprietate, iar pe baza lor autovehiculele sunt inscrise la Directiile de Taxe.

Proprietarul devine posesor legal doar dupa ce a inscris autovehiculul la Taxe si Impozite

Nici o persoana care a cumparat o masina nu se poate numi proprietar decat dupa ce a inregistrat vehiculul la Taxe si Impozite. Acest proces se va face inaintea inmatricularii auto. O data ce autovehiculul a fost inscris in cadrul acestei institutii, el va primi un numar de inregistrare. Pe baza acestuia, se atribuie un numar de impozitare, iar utilizatorul autovehiculului va putea sa fie considerat de catre statul roman: “proprietar”. Cu toate acestea,…

Ce se intampla la ratacirea facturii sau a contractului de vanzare cumparare?

Fiecare persoana este anexat unei Directii de Taxe. Aceasta tine de locul in care avem domiciliul. Astfel, daca ai locuinta in Bucuresti sectorul 3, va trebui sa te prezinti la Directiile de Taxe si Impozite din acest sector.

In cazul in care se doreste recuperarea acestui document, va trebui sa te prezinti la aceasta entitate. Actele ce te vor ajuta in cadrul acestui procedeu sunt: copia dupa buletin si cartea auto.

Cum imi pot recupera factura, daca am pierdut cartea auto?

In aceasta situatie, inspectorii din cadrul institutiei te vor accepta cu o simpla copie dupa buletin. Trebuie mentionat ca intreaga procedura poate dura pana la 14 zile lucratoare. Personalul care se ocupa de acest proces, va trebui sa caute in arhiva documentul dorit.

Cum imi recuperez certificatul de inmatriculare auto ( talonul auto ) in 2024 ( + bonus – recuperarea placutelor auto )?

Certificatul de inmatriculare si placutele auto se obtin dintr-o singura institutie. Aceasta este Directia de Inmatriculari si Permise. Recuperarea talonului sau a placutelor de inmatriculare auto se va putea face fara programare online.

Cu toate acestea, aveti nevoie de un set specific de documente pentru a recupera certificatul de inmatriculare.

Care sunt documentele prin care poate fi recuperat certificatul de inmatriculare auto?

Pana in anul 2023, prima si singura fara de care nu se putea recupera acest act era cartea auto. Asadar, era esential sa aveti acest document atunci cand doreati sa recuperati certificatul de inmatriculare. Cu toate acestea, normativele s-au schimbat, iar cartea auto nu a devenit un document obligatoriu pentru aceasta procedura.

Asadar, actele ce alcatuiesc dosarul pentru recuperarea certificatului de inmatriculare sunt urmatoarele:

  • buletinul proprietarului
  • declaratia de pierdere si cererea completata ( le aveti atasate in randurile de mai jos ca pdf )

Dupa cum am inceput in subtitlu, dorim sa oferim ca bonus si actele pentru recuperarea placutelor de inmatriculare auto.

Pentru a recupera numerele de inmatriculare, proprietarul va trebui sa aduca urmatoarele documente:

  • buletinul proprietarului
  • certificatul de inmatriculare
  • declaratia de pierdere si cererea completata ( le aveti atasate in randurile de mai jos ca pdf )

Toate informatiile oferite de noi in randurile de mai sus sunt adaptate pentru cerintele din anul 2024. Acesta a fost articolul nostru si speram ca toate informatiile oferite de noi sa fie de folos.

Va multumim ca de fiecare data ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit!Leave a reply