Nu pot sa pun masina la fisc | Inmatriculare auto fara fiscal ( actualizat pentru 2023 )

27-03-20 admin 31 comments

Foarte multe persoane au problemele cu fiscalul, atunci cand inmatriculeaza un autovehicul. Din pacate in anul 2023, inmatricularea auto fara fiscal nu mai este posibila. Intrati pe link-ul de inmatriculari masini, pentru a beneficia de serviciile complete de consultanta auto.

Cu toate acestea, vom incerca sa facem putina claritate referitor la acest subiect. Citind acest articol, veti intelege in primul rand ce este fiscalul, daca procesul de vanzare auto se realizeaza fara fiscal si ce se intampla daca nu ai acest document. De asemeni, vom raspunde la cele mai adresate intrebari ce au legatura cu acest subiect.

Totul despre fiscalul auto in procesul de inmatriculare ( pentru anul 2023 )

Prima intrebare pe care ar trebui sa o adresam este…

Ce inseamna fiscalul auto?

Fiscalul auto se numeste mai si certificat fiscal. A nu se confunda, cu scoaterea din evidenta sau stampila REMTII.

Daca pana in anul 2018, acest document era necesar pentru toate persoanele ce vindeau vehicule,… Incepand din acest an, actul in sine se elibereaza doar entitatilor juridice.

Certificatul fiscal se elibereaza de catre institutia de Taxe si Impozite si atesta faptul ca firma sau entitatea nu prezinta datorii. In cazul unei masini, compania va putea vinde vehiculul, doar daca nu are restante in sectorul auto. In situatia noastra, certificatul fiscal va fi eliberat de DGITL pentru entitatile juridica, aratand totodata daca sunt sau nu datorii in sectorul auto.

Pe baza acestui act, cumparatorii vor putea inscrie vehiculul achizitionat de la entitati.

Cum arata fiscalul auto?

Desi nu toate certificatele fiscale se aseamana intre ele, vom oferi un exemplar general pentru a intelege cum arata acest document.

Cand este nevoie de fiscal?

Atunci cand se inmatriculeaza un vehicul cumparat din partea unei firme sau entitati juridica, va trebui ca cel care achizitioneaza sa primeasca de la vanzator acest act. Fara el, inmatricularea masinii nu se poate duce la bun sfarsit.

Ce se intampla daca nu ai primit fiscal la masina cumparata?

In cazul in care ai achizitionat vehiculul din partea unei firme, va trebui sa primesti acest document. La cumpararea masinii de la o persoana fizica, acest act nu va mai fi necesar. Cu toate acestea, scoaterea din evidenta va trebui sa fie realizata de catre vanzator. Daca firma vanzatoare refuza sa elibereze acest document, va trebui sa apelati la instantele judecatoresti.

Procesele pentru aceste cazuri se extind pe o perioada de 1 an. Va trebui sa va innarmati cu multa rabdare, pana ca instanta sa finalizeze procesul.

Se realizeaza vanzarea sau inmatricularea auto fara fiscal?

Persoanele fizice pot vinde, iar cumparatorii pot inmatricula vehiculul fara fiscal o data ce au cumparat masina de la o persoana. Cu toate acestea, va trebui ca vehiculul sa fie scos din evidenta. Daca masina nu este scoasa de la Taxe, nu se va putea realiza inmatricularea propriu-zisa.

Astfel, o data ce contractele de vanzare auto au fost emise, masina va trebui scoasa de la Taxe de pe numele fostului proprietar. Serviciul de Taxe realizeaza scoaterea din evidentele fiscale, aplicand vize sau semnaturi digitale pe documentele de vanzare.

Vom expune 3 cazuri, pentru a face inteleasa eficienta acestui act.

Daca ati cumparat masina fara fiscal de la o persoana fizica si aveti vize REMTII pe actele de vanzare, nu aveti nevoie de fiscal. Vizele respective vor tine loc in aceasta situatie de fiscal.

Daca ati cumparat masina fara fiscal de la o persoana fizica si nu aveti vizele de la DGITL de scoatere pe actul de vanzare, va trebui sa ii solicitati scoaterea din evidenta vanzatorului ( NU FISCALUL ). In cazul in care nu primiti scoaterea din evidenta, va trebui sa apelati la instantele judecatoresti.

Daca ati cumparat masina de la o persoana juridica, veti avea nevoie de certificatul fiscal si de scoaterea din evidenta. Compania va trebui sa va ofere ambele documente, pentru a duce inmatricularea la bun sfarsit. In cazul in care nu veti primi unul din cele doua documente, veti putea da firma vanzatoare in judecata. Inmatricularea vehiculului va fi posibila doar dupa ce sentinta va finaliza procesul.

Facem o mica pauza, pentru a va prezenta alte subiecte, ce au legatura cu publicatia curenta. Noi am realizat un articol, care descrie mult mai bine inmatricularea auto pentru companii.

Pentru a finaliza articolul, vom raspunde de aceasta data la cele mai cunoscute intrebari referitoare la fiscal.

Cele mai intalnite intrebari despre fiscal

Ce se intampla daca nu ai fiscal la masina?

Daca ai cumparat masina de la o persoana fizica, iar vehiculul este scos de la impozit, nu vei avea nevoie de fiscal. In cazul in care autoturismul este achiztionat de la o firma, va fi necesar certificatul fiscal pentru inmatriculare.

Ce fac daca vanzatorul nu vrea sa imi dea fiscalul?

Singura situatie ce ramane viabila in aceste conditii, va fi sa il dati in judecata. Inregistrarea si inmatricularea masinii va fi posibila doar dupa finalizarea hotararii judecatoresti.

Nu mai este nevoie de fiscal la inmatriculare?

Din pacate, regula se aplica doar atunci cand masina este cumparata de la o persoana fizica. In aceasta situatie, contractul de vanzare auto va trebui scos de la Impozit de pe numele fostului proprietar. Acest act va tine loc de fiscal.

Mai facem o scurta paranteza, pentru a va prezenta procedura de vanzare cumparare auto. Sa revenim la subiect!

Pot circula cu masina, daca nu mi-a fost eliberat certificatul fiscal?

Legea din Romania asigura un termen de 90 de zile pana la inmatricularea finala. In cazul in care acest termen a fost depasit, iar dumneavoastra nu ati inmatriculat vehiculul, Politia poate da amenda si va putea retine talonul.

Se poate scoate fiscalul daca am datorii?

Fiscalul va putea fi eliberat in orice conditii. Acest document este disponibil, chiar daca entitatea juridica prezinta sau nu datorii. Cu toatea acestea, in certificat vor fi stipulate datoriile respective. In cazul in care vor fi restante, nu se va putea scoate masina de pe ROL, pana ce acestea nu sunt achitate.

Ce se intampla daca expira fiscalul?

Acest document are o perioada de valabilitate de 30 de zile. Cu toate acestea, o data ce acesta a fost emis el va fi disponibil pana la inmatricularea propriu-zisa.

Acesta a fost articolul nostru. Va multumim si speram ca toate informatiile sa va fie cat mai utile!Discussion

 • serban nicolae

  buna ziua.am si eu o problema.am scos masina de la primarie,si din circulatie la cerere pe 20.12.2019,zcu dovada ca am unde sa o depozitez.azi 07.01.2020am fost sa o reinmatriculez.cei de la primarie nu o mai poate lua in evidenta pentru ca nu au o baza legala.m a puteti ajutaca in vrun fel.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Va mai duceti inca o data la Primarie si cereti sa vorbiti cu seful de la Taxe si Impozite si ii explicati problema respectiva.

   27-03-20 Reply
 • Vali Anton

  Buna ziua ,am si eu o problema ,am achizitionat o masina pe 15 02 2020 fiind prima data cand faclucrul acesta ,am facut actul de V/C la un birou de vanzari auto cu semnaturi ,instrainare autovehicol in talon copie dupa buletin proprietar,ramanand ca Luni să-mi trimita fiscalul,aici e problema proprietarul are datorii la primarie si nu imi da fiscalul spunând-mi ca el a scris pe talon bun instrainat si nu mai are nici o treaba .Eu vreau sa-l dau in judecata sa mi dea fiscalul ,ce sanse am si cat dureaza?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Procesul la tribunal poate sa dureze intre trei luni si doi ani de zile. Puteti sa ii solicitati sa va dea banii inapoi pe masina. Fara fiscal nu veti putea sa inmatriculati masina respectiva.

   27-03-20 Reply
 • Ionut

  Buna ziua am o problema am cumparat o masina cu nr rosii acum nu se mai stampileaza de catre fisc contracul de vanzare cumparare pana nu se face rarul propietarul care mia vanduto nu vrea sami deie fiscalul si nici nu are datorii ce pot face va multumesc

  27-03-20 Reply
  • admin

   Rugati-l sa va dea fiscalul sau va trebui sa il dati in judecata. Alta modalitate nu exista si din pacate nu veti mai putea inmatricula masina.

   27-03-20 Reply
 • Mihai

  Buna ziua.
  Am achizitionat un auto in luna feb ,mentionez ca masina am luat o de la altcineva care nu este trecut in acte,deci INTERMEDIAR. Am facut act de v/c urmand sa imi dea fiscalul. Acest lucru nu sa intamplat pt ca el sta in Spania. Fiind blocat in spania cu acest COVID19 , am luat legatura cu propietarul din carte. Acesta mi a spus ca a scos fiscalul pe numele persoanei de la care am achizitionat-o eu,dar ca nu a venit sa ridice actul.
  Banuiesc ca fiscalul fiind valabil doar 30 de zile,exista posibilitatea de a fi eliberat altul, dar pe numele meu??
  Ce trebuie sa fac sa intru in posesia acelui fiscal fara sa mai am legatura cu acel intermediar?? Multumesc !

  27-03-20 Reply
  • admin

   In aceasta situatie, masina va trebui trecuta prima data pe intermediarul, care a comercializat autovehiculul.

   27-03-20 Reply
 • MARIUS

  Buna ziua,
  Ce riscuri sunt daca cumpar o masina fara fiscal, cel care o vinde nu are nici el, nu e pe numele lui. Masina are motor mare de 3 litri. El imi da masina, talonul neinstrainat, cartea si cheia masinii. Eu nu sunt interesat sa o iau in evidenta la impozite ca e foarte mare impozitu, iar el a circulat cu ea asa fara probleme. Masina nu este radiata din circulatie ca doar ce i a facut Itp si am verificat o pe site RAR. Ma intereseaza ce acte sa fac cu el, o chitanta de mana sau sa i platesc prin virament bancar si ce riscuri sunt pe viitor, gen radiere din circulatie sau altele.
  Multumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Sfatul nostru este: Sa nu o cumparati.

   27-03-20 Reply
 • Dumitru Stefania

  Buna ziua . Am cumparat o masina de la o doamna si am pierdut fiscalul . Cum pot face sa scot altul

  27-03-20 Reply
  • admin

   Va trebui sa vb cu d-na care a vandut masina sa va elibereze un nou fiscal.

   27-03-20 Reply
 • MAIER

  Buna ziua am vandut o masina si persoana respectiva a scris pe contract doar suma cat mi-a dat urmand ca dupa ce-i dau fiscalul sa-mi dea restul . Eu a doua zi dimineata am mers sa scot fiscalul l-am sunat iar el refuza sa vina cu bani si dupa fiscal. Greseala a fost a mea ca nu am vazut suma pe contract si am semnat si i-am dat masina si toate actele printre care si asigurarea care era pe numele meu , pe talon am scris am instrainat in data de la d.l x . Martorul care era cu mine la semnarea contractului v-a veni sa depuna si marturie in caz ca va fi nevoie. Problema mea e alta , daca in aceasta perioada pers respectiva face un accident sau nu platerste rovigneta si imi vin acasa amenzi sau alte probleme eu ce pot sa fac ?. Azi am sa apelez si la un avocat pentru ca la politie mi-au spus ca nu e caz penal ci e un caz civil , am sunat si la rovignete si nu pot modifica datele atata timp cat este inca inregistrata pe numele meu , contractul de vanzare inca este valabil pentru ca nu au trecut 30 zile doar pe data de 21.11.20 expira .

  27-03-20 Reply
  • admin

   Va trebui sa va prezentati la Drpciv pentru a actualiza radierea auto.

   27-03-20 Reply
 • Raluca

  Bună. Fratele meu a dat mașina veche unui individ care colectează rable auto și acela ia dat un certificat de distrugere cu stupoare am descoperit ca este un fals acum sa trezit cu impozit de 2000ron și nu o poate radia pana nu achita datoria la zi problema este ca pana achita aceea datorie eșalonat acel impozit va creste în continuare cum putem rezolva va rog ajutați-ne va mulțumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Va trebui sa achitati tot impozitul auto.

   27-03-20 Reply
  • admin

   Va trebui sa dati in judecata persoana care v-a dat certificatul de distrugere.

   27-03-20 Reply
 • baciu77

  buna . Am urmatoarea problema .. Masina are nr rosii dar nu e trecuta deloc la primarie am contractu de vanzare cumparare .am fost la primarie s o inregistrez la mine cumparatorul si imi cere stampila de la primaria vanzatorului .dar tot aud ca sa u simplificat obligatiunile acestea cu fiscalul … ce pot face
  sunt ceva modificari legale ex legea 295 pe anu 2020 care aduce modificari la 207 pe 2015 ….
  V a Multumesc

  27-03-20 Reply
  • admin

   Din pacate, nu aveti ce sa faceti. Va trebui sa discutati cu fostul proprietar

   27-03-20 Reply
 • Marius Popescu

  Bună ziua am și eu o problemă care pentru mine e destul de gravă am cumpărat o mașină da la samsari să zicem așa totul ok până am luat legătura cu propietarul din acte aici surpriza , propietarul din acte a vândut mașina cu contract vânzare cumpărare și ia eliberat fiscal unuia care din păcate nu și-l mai amintește ai nici copia nu mai are după contact , cea mai mare problemă e ca respectivul cumpărător nu a mai trecut-o pe el fiscal la primărie și mașina a rămas in aer , cum s-ar putea rezolva problema eu in persoană vreau S-o trec pe numele meu și propietarul din acte nu îmi mai poate da odată fiscal deoarece la dat odată

  27-03-20 Reply
  • admin

   Din pacate, acest caz se va rezolva la Institutiile Judecatoresti de care apartineti.

   27-03-20 Reply
 • Florin

  Bună ziua.
  Am cumparat o masina la care am primit fiscalul dar masina e trecuta pe primul proprietar, are mai multi. Ca sa o pot inmatricula am nevoie de toate contractele care au fost ceea ce nu am. Cum pot sa procedez?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Va conta in ce localitate se inmatriculeaza autovehiculul. In judetele Bucuresti si Ilfov nu se cere istoricul facturilor si a contractelor de vanzare cumparare.

   27-03-20 Reply
 • iulia

  Este vreo problema in cazul in care cumparam o masina de la un Srl pe un Pfa , cu fiscal factura si toate cele , impozitul pe masina fiind platit , dar impozitele pe firma lor nefiind toate platite ? Ca orice firma ai impozite de platit de pe masini ,cladiri si altele , apoi vrei sa vinzi o masina , platesti impozitul si scoti fiscal teoretic , dar cumparatorul o poate inmatricula ? fara ca celelalte impozite nefiind platite .Am inteles (din vorbe) ca daca firma nu are platite jumatate din impozite, cumparatorul nu o poate imatricula

  27-03-20 Reply
  • admin

   Din pacate, o companie care vinde un autovehicul va trebui sa aiba toate taxele auto achitate. Nu are legatura daca veti inmatricula autovehiculul sau nu. Ceea ce trebuie sa stiti este ca nu o pot scoate ei de la Fisc.

   27-03-20 Reply
 • Denisa Andreea

  Bună ziua !

  În cazul în care am cumpărat o mașină (mai exact în data de 23.03.2021),iar fosta proprietară a decedat la o lună după întocmirea contractului de vânzare-cumpărare, iar copiii acesteia sunt la număr 2, dar minori, iar cu tatăl fosta proprietară a fost doar într-o relație de tip concubinaj (copiii sunt trecuți pe numele tatălui), cum pot proceda pentru a-mi fi eliberat fiscalul autoturismului ?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Aceasta este o situatie pe care doar cei de la Tribunal o pot deslusi.

   27-03-20 Reply
 • didi

  in general, nu cumparati masini fara fiscal si nici masini cu numere rosii. chiar daca va place, chiar daca e ieftina, mai bine cautati alta inmatriculata si de preferat cu itp valabil. de ce se va legati la cap inutil cu acte lipsa sau mai stiu eu ce? teoretic, o masina fara fiscal poate fi furata. cine va garanteaza ca nu e furata, tanti de la biroul de copiat acte? daca va opreste politia in trafic, ce spuneti? ca nu stiati ca e furata? dar daca adevaratul proprietar o anunta ca furata daca se plictiseste de amenzile pe care le primeste in posta? cum dovedeti ca e masina voastra? asa ca mai bine cumparati masina direct de la proprietar, cu fiscal.

  27-03-20 Reply
 • gabriel cimpoeru

  Am si eu o problema , am facut factura pentru o vanzare de masina si am facut cerfiticat fiscal de la impozite iar cumparatorul nu mai cumpara masina . Ce pot face in situatia aceasta, vreau sa imi inregistrez masina inapoi.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Va duceti cu documentele primite de la Taxe si Impozite si o inregistrati din nou.

   27-03-20 Reply

Leave a reply