Nu se mai inmatriculeaza masinile cu volan pe dreapta

19-06-19 admin 0 comment

Avem o veste noua pentru persoanele care doresc sa isi achizitioneze autovehicule din Marea Britanie. Marea majoritate a acestor autovehicule vin din pacate cu volanul pe dreapta.

Incepand de la sfarsitul lunii aprilie, anul 2019, nu se mai inmatriculeaza masinile cu volanul pe partea dreapta.

De ce nu se mai inmatriculeaza masinile din Anglia?

Marea majoritate a autovehiculelor venite din Anglia, vin din pacate cu volanul pe partea dreapta. Astfel, cum am spus si mai sus, inmatricularile pentru masinile pe partea dreapta nu se vor mai realiza de la sfarsitul lunii martie, anul 2019.

Cine interzice aducerea masinilor cu volan pe partea dreapta?

nu se mai inmatriculeaza masinile cu volanul pe dreapta

In momentul de fata Registrul Auto Roman, ce reprezinta un prim pas in realizarea inmatricularii pentru masinile noi din Romania… Vor interzice emiterea de carti pentru masinile cu volanul pe dreapta.

Si totusi, de ce nu se mai inmatriculeaza masinile cu volanul pe dreapta?

Masinile cu volan pe dreapta au reprezentat inca de la inceput probleme pentru circulatia pe strazile din Romania. Pana la sfarsitul anului 2017 au fost inmatriculate peste 70000 de autovehicule cu volanul pe partea dreapta.

Foarte multe dintre aceste masini au fost implicate in accidente, iar foarte multe dintre acestea… Cele mai multe dintre ele 90% au fost realizate din pricina soferului ce a fost proprietar pe masina cu volanul pe dreapta.

Conform studiului realizat de Politia Romana, accidentele sunt in mare parte frontale. De multe ori, acestea sunt imposibil de evitat, din cauza lipsei de vizibilitate.

De unde vin masinile cu volanul pe partea dreapta?

Pana la sfarsitul anul 2017, au fost aduse aproximativ 25000 de masini din Marea Britanie. Din Irlanda, Bulgaria si Ucraina au ajuns peste 3500 de autovehicule.

Care sunt argumentele concrete aduse de cei de la RAR pentru masinile cu volan pe dreapta?

Cei de la Registrul Auto Roman sustin ca omologarea si eliberarea cartii de identitate nu mai sunt disponibile pentru masinile cu volanul pe partea dreapta… Aflati mai multe despre efectuarea RAR… Acestia sunt de parere ca autovehiculele cu volanul pe dreapta sunt un adevarat pericol pentru strazile din Romania.

Cei de la RAR, ca si cei de la Politia Rutiera ( dupa teste si studii efectuate ) sunt de parere ca aceste autovehicule ar trebui interzise pentru circulatia in Romania. Cu toate acestea, autovehiculele cu volan pe dreapta ce au fost pana acum inmatriculate in zona Romaniei, vor ramane in continuare pe teritoriul tarii noastre.

Cum se poate ocoli aceasta regula?

Exista totusi o exceptie. Una dintre putinele tari din Uniunea Europeana care mai accepta regula masinilor cu volan pe partea dreapta este Bulgaria. Aici se mai pot inmatricula inca masinile, cu volan pe dreapta. Astfel, fiind un autovehicul din zona Uniunii Europene ( daca masina respecta toate cerintele ), va putea ca dupa inmatricularea din Bulgaria, sa fie inmatriculata si in Romania.

O alta metoda ar fi, mutarea volanului pe stanga. Astfel, cei de la RAR afirma: “Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M_2 și M_3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.”

Concluzie pentru inmatricularea masinilor cu volan pe partea dreapta

Incepand din martie 2019, masinile cu volanul pe partea dreapta aduse din afara Uniunii Europene nu vor mai fi inmatriculate la noi in tara. Singurele modalitati pentru a inmatricula o masina cu volanul pe partea dreapta sunt:

  • prin mutarea volanului pe partea stanga
  • inmatricularea masinii in Bulgaria si apoi in Romania

Deocamdata, cam atat despre inmatricularile cu masinile cu volan pe dreapta. Va recomandam pentru viitor, cum se va realiza cedarea de parti pentru o masina mostenita.Leave a reply