Se mai inmatriculeaza masinile cu volan pe dreapta? ( lege din 2020 ) – actualizat pentru 2022

27-03-20 admin 38 comments

Vom vedea in acest articol daca se mai inmatriculeaza masinile cu volan pe dreapta. Cu toate ca legea este adoptata din anul 2020, am actualizat informatiile din articol pentru anul 2022.

Asadar, avem o veste noua pentru persoanele care doresc sa isi achizitioneze autovehicule din Anglia. Marea majoritate dintre aceste masini, vin cu volanul pe partea dreapta. Din fericire, legea permite persoanelor sa inmatriculeze in continuare masinile cu volan pe dreapta, dar va fi o problema pentru cele din Anglia.

Aflati mai multe detalii despre legea respectiva…

Deoarece Anglia nu mai este in Uniunea Europeana din anul 2020, toate autovehiculele care vin cu volan pe dreapta din aceasta tara, vor trebui sa treaca prin anumite procese.

Care vor fi conditiile, pentru a inmatricula un autovehicul cu volan pe partea dreapta ( actualizat pentru 2022 )?

Marea majoritate a masinilor venite din Anglia, detin volanul pe partea dreapta. Inmatricularile pentru autovehiculele cu volan pe dreapta au functionat pana la iesirea Angliei din Uniunea Europeana. Aceasta tara cu toate ca anuntat ca a iesit din Uniunea Europeana, legea asupra inmatricularilor s-a aplica de la sfarsitul anului 2020.

Cine va interzice aducerea masinilor cu volan pe partea dreapta?

nu se mai inmatriculeaza masinile cu volanul pe dreapta

Registrul Auto Roman reprezinta primul pas in realizarea inmatricularii pentru masinile noi din Romania. Aceasta institutie a interzis din anul 2020 emiterea cartii pentru automobilele cu volanul pe dreapta, daca acestea au tara de provenienta Anglia.

De ce s-a interzis inmatricularea autovehiculelor din Anglia cu volanul pe dreapta?

Vom face o mica paranteza pentru, a va prezenta o companie de rent a car din Otopeni cu servicii complete. Va multumim si… Revenim la subiect!

Masinile cu volanul pe partea dreapta au reprezentat inca de la inceput un cumul de probleme pentru circulatia de pe strazile Romaniei. Pana la sfarsitul anului 2017 au fost inmatriculate peste 70000 de autovehicule cu volanul pe partea dreapta.

Foarte multe dintre aceste masini au fost implicate in accidente. Cele mai multe dintre ele ( 90% ), au fost realizate din pricina soferului, ce a fost proprietar pe automobilul cu volanul pe dreapta.

Conform studiului realizat de Politia Romana, aceste tipuri de accidente sunt in mare parte frontale. De multe ori, ele sunt imposibil de evitat, din cauza lipsei de vizibilitate.

De unde vin masinile cu volanul pe partea dreapta?

Pana la sfarsitul anul 2017, au fost aduse aproximativ 25000 de masini din Marea Britanie. Din Irlanda, Bulgaria si Ucraina au ajuns peste 3500 de autovehicule.

Tinteti minte: Dintre masinile cu volanul pe partea dreapta, doar cele care provin din Uniunea Europeana mai pot fi inmatriculate. In acest moment, Irlanda este singurul stat care se afla in Uniune si are masinile cu volanul pe partea dreapta.

Care sunt argumentele concrete aduse de cei de la RAR, pentru masinile cu volanul pe partea dreapta?

Cei de la Registrul Auto Roman sustin ca omologarea si eliberarea cartii de identitate vor fi disponibile pentru masinile cu volanul pe partea dreapta, numai ca… Aflati mai multe despre efectuarea RAR ( acum inchidem paranteza )! Va ramane in aceasta situatie doar vehiculele, care au volanul pe dreapta si provin din tarile Uniunii Europeane. Acestia sunt de parere ca automobilele cu volanul pe dreapta sunt un adevarat pericol pentru strazile din Romania.

Cei de la RAR, cat si cei de la Politia Rutiera ( dupa teste si studii efectuate ) considera ca aceste autovehicule vor trebui interzise pentru circulatia din Romania. Cu toate acestea, masinile cu volanul pe dreapta ce au fost pana acum inmatriculate in zona Romaniei, vor ramane in continuare pe teritoriul tarii noastre.

Va trebui sa fiti destul de atenti, atunci cand va cumparati un autovehicul cu volanul pe partea dreapta. Lasand la o parte riscurile pe care le poate cauza o asemenea masina, veti putea risca sa ramaneti cu ea neinmatriculata.

Atentie: Randurile de mai sus sunt extrem de viabile si se pot intampla oricui.

Vom face o alta paranteza la acest articol, pentru a va pune la dispozitie cum se pastreaza placutele de inmatriculare auto.

Cum se va putea ocoli pe viitor aceasta regula?

Exista totusi o exceptie, pe care o puteti analiza dintr-o perspectiva apropiata. In prezent, singura tara care accepta masini cu volan pe partea dreapta si se afla in Uniunea Europeana este Irlanda. In cazul in care ati achizitionat un autovehicul din aceasta tara si veti dori sa o inmatriculati, puteti fi inca linistiti. Registrul Auto Roman va accepta aceste masini in continuare.

O alta metoda ar fi, mutarea volanului pe stanga. Astfel, cei de la RAR afirma: “Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și masinile care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M_2 și M_3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.”

Concluzie pentru inmatricularea masinilor cu volanul pe partea dreapta ( informatie actualizata in anul 2022 )

Masinile cu volanul pe partea dreapta, aduse din afara Uniunii Europene nu vor mai fi inmatriculate la noi in tara. Anglia nu mai este in Uniune si drept urmare nu se mai pot inmatricula masinile din aceasta tara. Irlanda este singurul stat din Uniune, care detine masini cu volan pe partea dreapta. Pentru ca aceasta tara se afla in Uniune, se va permite in continuare inmatricularea acestor autovehicule. Singurele modalitati pentru a inmatricula o masina cu volanul pe partea dreapta din Anglia sunt:

 • prin mutarea volanului pe partea stanga
 • inmatricularea masinii in Bulgaria si apoi in Romania

Daca tot am vazut cum se inmatriculeaza o masina cu volanul pe dreata, va punem la dispozitie un articol care sa prezinte pasii de inmatriculare pentru autovehiculele din Germania. Deocamdata, cam atat despre acest subiect. Va recomandam pentru viitor, cum se va realiza cedarea de parti pentru o masina mostenita.Discussion

 • Angel

  Buna ziua,
  Pot inmatricula o masina din uk pana in decembrie ?
  Multumesc

  27-03-20 Reply
  • admin

   Inca se mai poate inmatricula pana la iesirea din Uniunea Europeana.

   27-03-20 Reply
 • Alexandru

  Buna ziua. Avand in vedere ca inca nu a iesit din
  UE Anglia, in prima faza a anului 2020 se pot inmatricula masinile cu volan pe partea dreapta? Specific ca asa as vrea sa si ramana, nu sa I schimb volanul pt ca costurile ar fi enorme. Multumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Pana la sfarsitul lunii martie masina se va putea inmatricula in continuare.

   27-03-20 Reply
 • Adrian

  Daca reușești sa o înscrii, te-ar putea obliga dupa sa schimbi volanul atunci cand faci itp-ul daca ies astia din uniune??

  27-03-20 Reply
  • admin

   O data ce masina este inmatriculata in Romania, nu se va putea schimba absolut nimic, decat printr-un proiect de lege.

   27-03-20 Reply
 • Cristian

  In aprilie 2020 se mai pot inmatrcula masini cu volan pe dreapta

  27-03-20 Reply
  • admin

   Din cate am auzit, la sfarsitul lui martie Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana. Acest fapt va insemna ca nu se vor mai inmatricula masinile cu volan pe dreapta.

   27-03-20 Reply
 • Adi

  Se mai Inmatriculeaza masinile de uk si dupa 31 ian daca anglia iese din UE la 31 ian 2020???…si daca masina este intrata in ro inainte de 31 ian avand programare la RAR in februarie??? Ramane in plop? Cum ar trebui de procedat?? Va multumesc

  27-03-20 Reply
  • admin

   Inca se mai poate si in luna februarie, daca este programarea facuta.

   27-03-20 Reply
 • Paul

  Republica Irlanda nu iese din U.E iar masinile au volanul tot pe partea dreapta, ce faceti domnilor experti de la RAR.Nici pe acestea nu le mai inscrieti?

  27-03-20 Reply
  • admin

   In primul rand nu suntem expertii de la RAR. Suntem o companie care se ocupa de inmatricularile auto. In al doi-lea rand problema cu brexit-ul este mult mai complicata decat pare. Dar, da. Masinile care sunt cumparate din Irlanda ar putea fi singurele care vor putea fi inscrise… Dar, nu suntem siguri 100%. Asa ca, va putem sfatui cel mai mult sa nu cumparati masini cu volan pe dreapta.

   27-03-20 Reply
 • Paul

  Chiar si asa n-ar trebui sa raspinditi zvonuri alarmiste servind cauze straine dvs.Chiar si cei de la R.A.R. ar trebui sa se abtina. Asta e treaba politicienilor Europeni.Deviza sub care Romania a aderat la Comunitatea Europeana a fost: libera circulatie a persoanelor, bunurilor etc.deviza pe care va trebui s-o respectam. Stiu ca nu dvs ridicati aceste subiecte aberante dar poate mai citesc si guvernantii acestei tari si ma intreb cit de tare urasc acestia poporul pe care-l conduc, ca tare se opun ba masinilor ba volanelor ba virstei autoturismelor sub pretextul protejarii mediului taxindu-ne fara rusine.Personal cred ca Marea Britanie iesind din UE, nu va interzice circulatia autovehiculelor cu volanul pe stinga.

  27-03-20 Reply
 • Frangu cornel

  Buna ziua! Ma intereseaza din 2020 aprilie daca se mai pot imatricula masinile cu volanul pe partea drapta. Va multumesc!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Pana la sfarsitul anului 2020, se mai pot inmatricula masini cu volan pe dreapta. Din anul 2020 singurele tari din care se mai pot inmatricula autovehicule cu volan pe dreapta vor fi cele din Irlanda.

   27-03-20 Reply
 • Constantin George

  Bună ziua pot înmatricula un autoturism adus din Iralanda? Ia fiind inca in UE, Multumesc Anticipat!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Masinile cu volan pe dreapta se pot inmatricula in continuare.

   27-03-20 Reply
 • Aliemac Levap

  Deci domnilor având în vedere ca declarativ UK a semnat acordul de ieșire din UE dar real vor ieși în octombrie 2021… Dacă eu vin cu mașina din UK în aprilie 2020 o mai pot înscrie???

  27-03-20 Reply
  • admin

   Inca se mai pot inscrie autovehiculele venite din Marea Britanie pana la sfarsitul anului.

   27-03-20 Reply
 • Stefan

  Se mai poate înmatricula masina cu volan pe dreapta anul aceasta , daca UK a iesit din UE si este in perioada de tranzitie ?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Se mai pot inmatricula in continuare. Pana la sfarsitul anului.

   27-03-20 Reply
 • Niculae Lucian

  Salut , am o mașina achiziționata din Anglia la care s-a mutat volanul pe partea stânga . Ce acte îmi sunt necesare la rar pentru obținerea CIV?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Talonul de Anglia va fi necesar.

   27-03-20 Reply
 • Ioan Farcas

  Buna unde ai schimbat volanul si cat a Costat .multumesc Ioan farcad

  27-03-20 Reply
 • IONEL IORGA

  Vă rog să-mi spuneți dacă se aplică aceiași regulă și pentru camioane și basculante aduse din UK .

  27-03-20 Reply
  • admin

   Aceeasi regula se aplica si aici.

   27-03-20 Reply
 • Crivat mihaita

  Va rog sa-mi spuneti daca trebuie schimbate farurile pentru o masina din UK,pana sa vin cu ea la RAR. Va multumesc

  27-03-20 Reply
  • admin

   Da. Vor trebui puse faruri europene.

   27-03-20 Reply
 • VALY

  Buna seara…dupa mutatul volanului de pe dreapta pe stanga…se mai cere vreo hartie cum ca s-a montat in service autorizat? Multumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Cei de la Rar vor solicita o factura sau un desfasurator realizat de catre un service autorizat.

   27-03-20 Reply
 • Teodora

  Buna ziua . Se mai pot înscrie masini cu volan pe dreapta in romania ? Pana cand ?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Daca tara de unde a fost cumparata masina nu se afla in Uniunea Europeana, autovehiculele cu volan pe dreapta nu mai pot fi inscrise.

   27-03-20 Reply
 • SD

  Buna seara ,

  Am masina din Uk cu volan pe stanga este imatriculata in uk dar provine din Franta ,deci nu i a fost schimbat volanul . Acum cu Brexitul daca o imatriculez se plateste taxa vamala ?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Din pacate va trebui sa platiti taxa vamala si tva-ul.

   27-03-20 Reply
 • Iceman

  Deci sunteti siguri 100% ca se poate inmatricula in BG dupa in RO? Dupa ce obtin nr de RO si doresc sa fac tuning, folie – colant – suspensii lasate mai jos, jante faine, faruri si modificari interioare totul legal fara smecherii, nu va face gat RAR spunand ca trebe sa mut volanul altfel nu imi omologheaza modificarile facute?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Cei de la RAR vor lua datele din cartea de Bulgaria si le vor transpune in cartea romaneasca. In Bulgaria se accepta mult mai usor aceste accesorii si modificari.

   27-03-20 Reply
 • Asaftei Andrei

  Buna ziua,
  Masinile aduse din Irlanda se mai pot inmatricula in Romania? Si daca se pot, folosim aceleasi sistem ca si la restul masinilor importate din tarile Europene?
  Multumesc, o zi buna.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Buna ziua,

   Pentru masinile din Irlanda se pastreaza sistemul de inmatriculare auto aplicat si pentru autovehiculele din UE.

   27-03-20 Reply

Leave a reply