Se mai inmatriculeaza masinile cu volan pe dreapta? ( lege din 2020 )

27-03-20 admin 26 comments

Vom vedea in acest articol daca se mai inmatriculeaza masinile cu volan pe dreapta… Avem o veste noua pentru persoanele care doresc sa isi achizitioneze autovehicule din Marea Britanie. Marea majoritate a acestor autovehicule vin din pacate cu volanul pe dreapta. Din fericire legea permite persoanelor sa inmatriculeze in continuare masinile cu volan pe dreapta.

Aflati mai multe detalii despre legea respectiva…

Pana la iesire din Uniunea Europeana, masinile cu volan pe dreapta ce vin din Marea Britanie si Irlanda se pot inmatricula in continuare.

Cu toate acestea pot aparea probleme?

Marea majoritate a masinilor venite din Anglia, vin din pacate cu volanul pe partea dreapta. Inmatricularile pentru masinile cu volan pe dreapta se vor mai realiza pana la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Marea Britanie cu toate ca anuntat ca a iesit din Uniunea Europeana, legea asupra inmatricularilor se va aplica de la sfarsitul anului 2020.

Cine va interzice aducerea masinilor cu volan pe partea dreapta?

nu se mai inmatriculeaza masinile cu volanul pe dreapta

In momentul de fata Registrul Auto Roman, ce reprezinta un prim pas in realizarea inmatricularii pentru masinile noi din Romania… Vor interzice emiterea de carti pentru masinile cu volanul pe dreapta. Deocamdata, acestea sunt inca acceptate.

Si totusi, de ce urmeaza sa interzica inmatricularea autovehiculelor cu volanul pe dreatpa?

Vom face o mica paranteza pentru, a va prezenta o companie de rent a car din Otopeni cu servicii complete. Va multumim si… Revenim la subiect!

Masinile cu volan pe dreapta au reprezentat inca de la inceput probleme pentru circulatia pe strazile din Romania. Pana la sfarsitul anului 2017 au fost inmatriculate peste 70000 de autovehicule cu volanul pe partea dreapta.

Foarte multe dintre aceste masini au fost implicate in accidente, iar foarte multe dintre acestea… Cele mai multe dintre ele ( 90% ) au fost realizate din pricina soferului ce a fost proprietar pe masina cu volanul pe dreapta.

Conform studiului realizat de Politia Romana, accidentele sunt in mare parte frontale. De multe ori, acestea sunt imposibil de evitat, din cauza lipsei de vizibilitate.

De unde vin masinile cu volanul pe partea dreapta?

Pana la sfarsitul anul 2017, au fost aduse aproximativ 25000 de masini din Marea Britanie. Din Irlanda, Bulgaria si Ucraina au ajuns peste 3500 de autovehicule.

Care sunt argumentele concrete aduse de cei de la RAR pentru masinile cu volan pe dreapta?

Cei de la Registrul Auto Roman sustin ca omologarea si eliberarea cartii de identitate inca mai sunt disponibile pentru masinile cu volanul pe partea dreapta… Aflati mai multe despre efectuarea RAR… Cu toate aceste… Acestia sunt de parere ca autovehiculele cu volanul pe dreapta sunt un adevarat pericol pentru strazile din Romania.

Cei de la RAR, ca si cei de la Politia Rutiera ( dupa teste si studii efectuate ) sunt de parere ca aceste autovehicule ar trebui interzise pentru circulatia in Romania. Cu toate acestea, autovehiculele cu volan pe dreapta ce au fost pana acum inmatriculate in zona Romaniei, vor ramane in continuare pe teritoriul tarii noastre.

Dar, va trebui sa fiti destul de atenti atunci cand va cumparati un autovehicul cu volan pe dreapta. Lasand la o parte riscurile pe care le poate cauza o asemenea masina, veti putea risca sa ramaneti cu ea neanmpatriculata.

Nu avem o data fixa cu iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Aceasta data poate fi si maine. Programarea la RAR se poate face doar peste trei saptamani. Daca maine se aplica regula cu: “Nu se mai inmatriculeaza masinile cu volan pe dreapta.”… Putem spune ca ati ramas cu ea pe dinafara.

Atentie: Randurile de mai sus sunt extrem de viabile si se pot intampla oricui.

Vom face acum o mica paranteza la acest articol, pentru a va pune la dispozitie cum se pastreaza placutele de inmatriculare auto.

Cum se va putea ocoli pe viitor aceasta regula?

Exista totusi o exceptie, pe care o puteti analiza pe viitor. Una dintre putinele tari din Uniunea Europeana care mai accepta regula masinilor cu volan pe partea dreapta este Bulgaria. Aici se mai pot inmatricula inca masinile, cu volan pe dreapta. Astfel, fiind un autovehicul din zona Uniunii Europene ( daca masina respecta toate cerintele ), va putea ca dupa inmatricularea din Bulgaria, sa fie inmatriculata si in Romania.

O alta metoda ar fi, mutarea volanului pe stanga. Astfel, cei de la RAR afirma: “Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M_2 și M_3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului.”

Concluzie pentru inmatricularea masinilor cu volan pe partea dreapta

Masinile cu volanul pe partea dreapta aduse din afara Uniunii Europene vor mai fi inmatriculate la noi in tara. Marea Britanie se afla inca in Uniunea Europeana, ceea ce ne permite inca inmatricularea masinilor venite din aceasta tara. Singurele modalitati pentru a inmatricula o masina cu volanul pe partea dreapta sunt:

 • prin mutarea volanului pe partea stanga
 • inmatricularea masinii in Bulgaria si apoi in Romania

Daca tot am vazut cum se inmatriculeaza o masina cu volan pe dreata, va punem la dispozitie un articol care sa prezinte pasii de inmatriculare pentru autovehiculele din Germania. Deocamdata, cam atat despre inmatricularile cu masinile cu volan pe dreapta. Va recomandam pentru viitor, cum se va realiza cedarea de parti pentru o masina mostenita.Discussion

 • Angel

  Buna ziua,
  Pot inmatricula o masina din uk pana in decembrie ?
  Multumesc

  27-03-20 Reply
  • admin

   Inca se mai poate inmatricula pana la iesirea din Uniunea Europeana.

   27-03-20 Reply
 • Alexandru

  Buna ziua. Avand in vedere ca inca nu a iesit din
  UE Anglia, in prima faza a anului 2020 se pot inmatricula masinile cu volan pe partea dreapta? Specific ca asa as vrea sa si ramana, nu sa I schimb volanul pt ca costurile ar fi enorme. Multumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Pana la sfarsitul lunii martie masina se va putea inmatricula in continuare.

   27-03-20 Reply
 • Adrian

  Daca reușești sa o înscrii, te-ar putea obliga dupa sa schimbi volanul atunci cand faci itp-ul daca ies astia din uniune??

  27-03-20 Reply
  • admin

   O data ce masina este inmatriculata in Romania, nu se va putea schimba absolut nimic, decat printr-un proiect de lege.

   27-03-20 Reply
 • Cristian

  In aprilie 2020 se mai pot inmatrcula masini cu volan pe dreapta

  27-03-20 Reply
  • admin

   Din cate am auzit, la sfarsitul lui martie Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana. Acest fapt va insemna ca nu se vor mai inmatricula masinile cu volan pe dreapta.

   27-03-20 Reply
 • Adi

  Se mai Inmatriculeaza masinile de uk si dupa 31 ian daca anglia iese din UE la 31 ian 2020???…si daca masina este intrata in ro inainte de 31 ian avand programare la RAR in februarie??? Ramane in plop? Cum ar trebui de procedat?? Va multumesc

  27-03-20 Reply
  • admin

   Inca se mai poate si in luna februarie, daca este programarea facuta.

   27-03-20 Reply
 • Paul

  Republica Irlanda nu iese din U.E iar masinile au volanul tot pe partea dreapta, ce faceti domnilor experti de la RAR.Nici pe acestea nu le mai inscrieti?

  27-03-20 Reply
  • admin

   In primul rand nu suntem expertii de la RAR. Suntem o companie care se ocupa de inmatricularile auto. In al doi-lea rand problema cu brexit-ul este mult mai complicata decat pare. Dar, da. Masinile care sunt cumparate din Irlanda ar putea fi singurele care vor putea fi inscrise… Dar, nu suntem siguri 100%. Asa ca, va putem sfatui cel mai mult sa nu cumparati masini cu volan pe dreapta.

   27-03-20 Reply
 • Paul

  Chiar si asa n-ar trebui sa raspinditi zvonuri alarmiste servind cauze straine dvs.Chiar si cei de la R.A.R. ar trebui sa se abtina. Asta e treaba politicienilor Europeni.Deviza sub care Romania a aderat la Comunitatea Europeana a fost: libera circulatie a persoanelor, bunurilor etc.deviza pe care va trebui s-o respectam. Stiu ca nu dvs ridicati aceste subiecte aberante dar poate mai citesc si guvernantii acestei tari si ma intreb cit de tare urasc acestia poporul pe care-l conduc, ca tare se opun ba masinilor ba volanelor ba virstei autoturismelor sub pretextul protejarii mediului taxindu-ne fara rusine.Personal cred ca Marea Britanie iesind din UE, nu va interzice circulatia autovehiculelor cu volanul pe stinga.

  27-03-20 Reply
 • Frangu cornel

  Buna ziua! Ma intereseaza din 2020 aprilie daca se mai pot imatricula masinile cu volanul pe partea drapta. Va multumesc!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Pana la sfarsitul anului 2020, se mai pot inmatricula masini cu volan pe dreapta. Din anul 2020 singurele tari din care se mai pot inmatricula autovehicule cu volan pe dreapta vor fi cele din Irlanda.

   27-03-20 Reply
 • Constantin George

  Bună ziua pot înmatricula un autoturism adus din Iralanda? Ia fiind inca in UE, Multumesc Anticipat!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Masinile cu volan pe dreapta se pot inmatricula in continuare.

   27-03-20 Reply
 • Aliemac Levap

  Deci domnilor având în vedere ca declarativ UK a semnat acordul de ieșire din UE dar real vor ieși în octombrie 2021… Dacă eu vin cu mașina din UK în aprilie 2020 o mai pot înscrie???

  27-03-20 Reply
  • admin

   Inca se mai pot inscrie autovehiculele venite din Marea Britanie pana la sfarsitul anului.

   27-03-20 Reply
 • Stefan

  Se mai poate înmatricula masina cu volan pe dreapta anul aceasta , daca UK a iesit din UE si este in perioada de tranzitie ?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Se mai pot inmatricula in continuare. Pana la sfarsitul anului.

   27-03-20 Reply
 • Niculae Lucian

  Salut , am o mașina achiziționata din Anglia la care s-a mutat volanul pe partea stânga . Ce acte îmi sunt necesare la rar pentru obținerea CIV?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Talonul de Anglia va fi necesar.

   27-03-20 Reply
 • Ioan Farcas

  Buna unde ai schimbat volanul si cat a Costat .multumesc Ioan farcad

  27-03-20 Reply
 • IONEL IORGA

  Vă rog să-mi spuneți dacă se aplică aceiași regulă și pentru camioane și basculante aduse din UK .

  27-03-20 Reply
  • admin

   Aceeasi regula se aplica si aici.

   27-03-20 Reply

Leave a reply