Nu vor mai aparea noii proprietari in cartea auto

23-08-23 admin 0 comment

Din a doua parte a anului 2023, noii proprietari nu vor mai fi trecuti in cartea auto. Procedura a fost adoptata la inceputul lunii Iunie, anul 2023. Prin urmare, Institutiile de Inmatriculari si Permise nu vor mai tipari noul proprietar pe cartea masinii.

Pana la aceasta modificare de lege, o data ce masina era inmatriculata, noul prorpietar aparea trecut in carte. Cartile auto desi erau asemanatoare, aveau forme diferite. Spre exemplu, cartile ce au fost publicate mai noi aveau 4 locuri libere pentru detinatori. In schimb cele vechi, aveau 6 locuri pentru proprietari. Astfel, incepand din luna Iunie a anului 2023, indiferent de locurile libere ramase pe cartea auto,… Ea va ramane intacta, nemafiind cazul sa se completeze cu datele noului detinator.

Nu se mai trece noul proprietar in cartea auto | Ce se intampla mai exact?

Astfel, daca ai cumparat o masina si ai finalizat inmatricularea auto, nu va fi cazul sa te sperii. Indiferent de numarul fostilor proprietari trecuti in cartea auto, noii detinatori ai autovehiculelor vor fi aparea pe certificatul de inmatriculare.

nu se mai tipareste cartea auto la inmatriculare

De ce a fost schimbata procedura de redactare pentru tiparirea noilor proprietari in cartea auto?

Datele noului detinator ( indiferent daca acesta este persoana fizica sau companie ) vor fi inregistrate inainte intr-un sistem electronic, la care au acces toate institutiile. In acest registru online vor avea acces institutii ca: Directiile de Taxe si Impozite, Directiile de Inmatriculari si Permise, ANAF si Registrul Auto Roman.

Cu toate ca a fost schimbata aceasta procedura, cetatenii isi pun intrebari referitoare la noile proceduri de inregistrare si inmatriculare.

De unde stiu daca cel care o vinde este proprietarul masinii ( desi nu mai apare numele lui in cartea auto )?

Cartea auto a reprezentat dintotdeauna un document ce expune lista de fosti proprietari. Cu toate acestea, incepand din luna Iunie, istoricul proprietarilor va fi aflat de catre institutii, prin sistemul online pus la dispozitie.

Pentru a raspunde la intrebare: Fostul proprietar va fi trecut in certificatul de inmatriculare. Acest document nu prezinta doar proprietarul masinii, ci si persoana care a inmatriculat ultima data vehiculul.

Detinatorul de drept este cel care vinde autovehiculul ( firma sau persoana fizica ). Acesta apare in factura de vanzare sau in contractul de vanzare cumparare si doar el are posibilitatea de a vinde autovehiculul.

Astfel, daca persoana care a vandut autovehiculul catre dumneavoastra apare ca vanzator in contract sau pe factura, va insemna ca el este ultimul proprietar al masinii.

Nu este obligatoriu ca ultimul proprietar sa fie trecut in certificatul de inmatriculare auto

Exista posibilitatea ca ultimul proprietar al autovehiculului sa nu inmatriculeze masina. Atunci el nu va aparea in certificatul de inmatriculare. Dupa cum am mentionat in paragrafele anterioare, el va fi trecut pe factura sau contract.

Ce se intampla daca nu apare niciun nume de proprietar pe cartea auto?

proprietarii nu vor mai fii trecuti in cartea auto

Referitor la procedura nou aparuta, vor fi doua situatii pentru masinile care nu vor avea niciun proprietar. Prima dintre ele este cea in care vehiculul se afla la prima inmatriculare pe teritoriul Romaniei. De asemeni, perioada in care s-a inmatriculat masina este dupa luna Iunie, anul 2023.

Asadar, daca ati cumparat o masina care a fost inmatriculata dupa aceasta perioada si nu are niciun proprietar trecut, nu trebuie sa va panicati. Fostul proprietar a achizitionat masina, iar conform noilor reglementari, numele si datele lui nu au mai aparut pe cartea auto.

A doua situatie face referire la ratacirea sau pierderea cartii auto. In acest caz, va fi emis un nou duplicat. Documentul va fi tiparit de Registrul Auto Roman, iar noua carte auto va avea spatiul necompletat la rubrica de proprietari.

De ce nu mai sunt trecuti noii proprietari in cartea auto?

cartea auto eliberata de RAR

Desi nu vrem sa incurcam cu informatii inutile, dorim sa oferim o explicatie pe intelesul tuturor pentru aceasta procedura. Tiparirea cartii auto cu numele noilor proprietari era lasata la latitudinea Directiei de Permise si Inmatriculari. Cu toate acestea, procedura era diferita de la o localitate la alta. In orasul Bucuresti, institutia DRPCIV se ocupa de tiparirea noilor proprietari pe carte. De asemeni, in cazul judetelor Giurgiu si Calarasi, institutia de inmatriculari se rezuma la stampilarea cartii auto. In aceste judete, noii proprietari trebuiau sa aduca cartile auto tiparite dinainte.

Astfel, incepand din anul 2023, cartea auto a trebuit sa ramana intacta. Regulamentul nou se aplica pentru fiecare sediu de permise si inmatriculari.

Concluzia acestui subiect

Nu este cazul sa va panicati daca ati cumparat o masina si nu are numele fostilor proprietari pe cartea auto. Incepand din luna Iunie a anului 2023, cartea auto ramane intacta. O data cu inceputul acestei luni, cartea auto va contine doar datele tehnice ale autovehiculului.

Primul document care va trebui sa ofere datele fostului detinator este certificatul de inmatriculare. In cazul in care acesta nu apare pe documentul respectiv, documentele de baza vor fi: factura sau contractul de achizitie.

Persoana care a cumparat autovehiculul va trebui sa verifice datele vanzatorului intr-unul din cele doua documente. Acesta a fost subiectul pentru acest articol. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit!Leave a reply