Pasii de inmatriculare auto pentru Bucuresti, Ilfov si restul Romaniei ( pentru 2022 )

05-03-20 admin 2 comments

Prezentam in acest articol pasii necesari pentru inmatricularea auto in judetele Bucuresti si Ilfov, dar si pentru restul Romaniei. Acest articol va deveni extrem de folositor, daca veti citi toate informatiile. Datele de mai jos sunt actualizate pentru anul 2022.

Asadar, sa nu mai pierdem timpul si… Sa aratam mai exact, care sunt pasii de inmatriculare auto pentru judetele Bucuresti si Ilfov, cat si pentru restul Romaniei.

Care sunt pasii de inmatriculare auto in anul 2022?

Obligatoriu tineti minte: Pentru a intelege articolul nostru, va trebui sa urmati pasii de inmatriculare auto in ordinea in care sunt oferiti. Cei care au o steluta *, inseamna ca vor trebui urmati, pentru masinile ce au fost inmatriculate deja in Romania. Pasii care vor fi sub forma “numar **”, vor fi necesari doar pentru autovehiculele achizitionate din afara Romaniei, respectiv din Uniunea Europeana. De asemeni, etapele sub forma “numar ***”, vor fi necesare doar pentru inmatricularea auto a masinilor cumparate din afara Uniunii Europene.

Spre exemplu: Mai jos aveti pasul 1 **/ ***. Acest prag va fi disponibil pentru inmatricularea auto la masinile din Uniunea Europeana si din afara ei. Pasul 1 nu va fi realizabil la inmatricularea masinilor cumparate din Romania, care au deja numere negre de inmatriculare auto.

Fiti foarte atenti la masinile cumparate din afara Romaniei, pentru ca au pasi diferiti de inmatriculare, in functie de zona de origine: din Uniunea Europeana ( ** ) sau din afara ei ( *** ).

Asadar sa incepem…

1 ** / ***Obtinerea cartii auto si a autenticitatii de la RAR

Primul pas pentru inmatricularea auto va fi realizarea RAR. Aici veti realiza obtinerea cartii de identitate a autovehicului, cat si a autenticitatii auto.

Va trebui: Sa va prezentati cu masina, la Registrul Auto Roman si cu documentele auto straine. Se va face programare la numarul 021.9672, sau online si sa va veti prezenta la ora stabilita in programare.

Programarea la Registrul Auto Roman se poate realiza la numarul de telefon prezentat mai sus, sau online pe site-ul rarom.ro. Realizarea RAR-ului este prima etapa pentru inmatricularea auto a masinilor din Uniunea Europeana si din afara ei. In momentul in care realizati programarea, veti primi un numar de programare. La RAR, va veti prezenta in mod obligatoriu cu autovehiculul. Cu numarul de programare primit, va veti prezenta in momentul in care veti aduce masina. Prezenta la RAR este primul pas pentru realizarea inmatricularii auto.

Informatie pentru anul 2022: Din acest moment orice programare realizata, nu va putea fi anulata. De asemeni, o noua programare se va putea face, in momentul in care cea veche a expirat.

documente realizare rar prim pas inmatriculare auto

Cand este necesara realizarea RAR-ului?

Realizarea RAR-ului nu este necesara pentru toate autovehiculele. De aceea, am trecut pasul 1 cu ** / ***. RAR-ul se va face doar pentru masinile care sunt aduse din afara Romaniei si se afla la prima inmatriculare in tara noastra. El este necesar pentru emiterea cartii auto si a autenticitatii.

Repetam: Realizarea RAR este primul pas pentru inmatricularea a unei masini. El se va face doar daca masina este cumparata din afara Romaniei. In cazul in care masina a mai fost inmatriculata in tara ( adica are numere negre de Romania ), se va sari peste acest prag.

Pentru a afla mai multe informatii despre RAR, puteti intra pe pagina noastra de efectuare RAR. Aici veti afla toate informatiile suplimentare pentru realizarea RAR-ului.

Procedurile de inmatriculare auto sunt asemanatoare in orice judet. Vor exista totusi anumite modificari (referitor la ce trebuie sa contina dosarele de inmatriculare ), in funtie de fiecare localitate in parte. Reamintim: Articolul arata pasii pentru toate tipurile de inmatricularile auto.

2 * / ** / *** Inregistrarea masinii la taxe si impozite va fi urmatorul prag pentru procesul de inmatriculare auto

Urmatoarea etapa pentru inmatricularea auto este inregistrarea masinii la serviciul de Taxe si Impozite. Va trebui sa inregistrati masina in functie de centrul DGITL de care apartineti. Spre exemplu: Daca aveti domiciliul pe sectorul 1, va trebui sa inregistrati masina la sectorul 1. Acesta este pe strada Amzei. Tot noi v-am pregatit si un articol cu toate centrele de Taxe si Impozite in functie de fiecare sector. Dar sa revenim la subiect si sa aratam in ce consta inregistrarea la Taxe si Impozite din punct de vedere al inmatricularii auto.

Inregistrarea masinii la Taxe si Impozite se realizeaza pentru a se stabili impozitul pe vehicul. Acest prag se face pentru orice fel de inmatriculare auto. Deci, indiferent daca masina este cumparata din Uniunea Europeana ( ** ), din afara ei ( *** ) sau din Romania ( * ), va trebui sa includeti aceasta etapa in lista de inmatriculare.

Deci, etapa de inregistrare la Taxe si Impozite este obligatorie pentru toate tipurile de inmatriculari auto.

In ce constituie dosarul pentru inregistrarea la taxe si impozite?

In randurile de mai jos veti vedea ce ar trebui sa contina dosarul in functie de fiecare situatie:

  • * masina cumparata din Romania
  • ** masina cumparata din Uniunea Europeana
  • *** masina cumparata din afara Uniunii Europene
documente pentru inregistrare taxe si impozite

Mai departe vom enumera lista de documente pentru inregistrarea masinii la taxe si impozite:

  • Carte auto in limba romana in original si copie ( * / ** / *** )
  • Carte de identitate proprietar ( * / ** / *** )
  • Contracte de vanzare cumparare sau facturi in 3 exemplare, cu stampila ce arata ca masina a fost scoasa din evidentele fostului cumparator ( * )
  • Actele masinii din tara in care a fost inmatriculata ultima oara ( ** / *** )
  • Copie dupa actele masinii din tara in care a fost inmatriculata ultima data ( ** / *** )
  • Factura sau contractul de vanzare in limba straina ( ** / *** )
  • 3 copii dupa factura sau contractul din limba straina ( ** / *** )
  • Traducere dupa factura sau contract si doua copii dupa aceasta ( ** / *** )
  • Copie dupa traducerea actelor masinii din tara in care a fost inmatriculata ultima data ( ** / *** ) – nu va mai fi nevoie din anul 2022
  • Fisa de inmatriculare completata ( ** / *** ) – nu va mai fi nevoie din anul 2022

Aceasta a fost a doua etapa pentru inmatricularea auto. Va trebui sa fiti foarte atent sa urmati fiecare indicatie in parte, iar cel mai important in acest pas este: Sa urmariti stelutele, pentru a vedea ce documente sunt necesare pentru situatia d-voastra.

3 *** Plata TVA-ului si a taxei vamale

Aceasta procedura de inmatriculare auto este valabila doar pentru masinile cumparate din afara Uniunii Europene.

Daca autovehiculul a fost cumparat din Uniunea Europeana ( ** ) sau Romania ( * ), acest procedeu nu va mai fi valabil.

La aceasta institutie se va plati TVA-ul masinii si taxa vamala.

Cum se calculeaza taxa vamala si TVA-ul?

Vom explica pe scurt cum se calculeaza taxa vamala si cea de TVA. Pentru a vedea si a afla mai multe informatii despre acest subiect, puteti intra blogul nostru. Aici veti afla cum se calculeaza taxa vamala in totalitate, dar pana atunci…

Sa spunem in cateva randuri cum se vor calcula aceste taxe.

Taxa vamala reprezinta 10 la suta din valoarea reala a masinii. Tva-ul in aceste conditii va fi 19 la suta din valoarea reala a acesteia. Deci in total vor fi 29 la suta din valoarea ei.

Tineti minte: Cei 29 la suta se aplica pe valoarea reala, nu pe cea trecuta din factura sau contract. Adica daca valoarea masinii este de 10000 de euro, iar d-voastra ati trecut doar 5000 de euro, taxa se va aplica pe cei 10000. Cei de la Vama au o lista cu valoarea masinilor, iar taxa se va aplica in functie de valorile trecute in lista.

Unde se va plati vama, daca imi inmatriculez masina in Bucuresti?

Daca doresti sa inmatriculezi masina in Bucuresti, va trebui sa te prezinti cu dosarul la Vama din sectorul 6, str. Timisoara. Acest centru vamal este valabil si pentru localitatile din judetul Ilfov.

Din ce se constituie dosarul pentru Vama?

Dosarul va fi alcatuit din urmatoarele acte:

  • Cartea romaneasca obtinuta la RAR si copie
  • Actele masinii straine ( din fosta tara unde a fost inmatriculata ) si copie
  • Copie dupa factura sau contractul, care a fost inregistrat la Taxe si Impozite
  • Copie dupa buletin
  • Copie dupa traducerea actelor auto straine
  • Copie dupa factura originala ( cea in limba straina )
documente pentru plata taxei vamale

Toate acestea sunt vor trebui depuse pentru plata TVA-ului si a taxei vamale.

Repetam: Dosarul pentru vama se va depune, numai in cazul in care masina a fost cumparata din afara Uniunii Europene. ***

4 ** Obtinerea certificatului de TVA de la ANAF

Un alt pas care trebuie realizat, este obtinerea certificatului de TVA de la Anaf. Acesta atesta faptul ca cel care a cumparat autovehiculul va plati sau nu va plati TVA-ul. Respectiva etapa va fi necesara doar in cazul in care masina, este achizitionata din Uniunea Europeana.

Ce va trebui sa contina dosarul pentru obtinerea certificatului de TVA?

Urmariti atent si constituiti dosarul dupa urmatoarele documente:

  • Copie dupa cartea auto obtinuta de la RAR
  • Copie dupa actele straine ale masinii
  • Copie dupa traducerea cartilor straine
  • Copie dupa buletin
  • Copie dupa factura sau contractul strain
  • Copie dupa traducerea facturii si a contractului inregistrat la Taxe si Impozite
documente pentru obtinerea certificatului de tva anaf inmatriculare auto

Repetam: Anaf-ul este necesar pentru obtinerea certificatului de Tva. Acesta spune daca veti plati sau nu Tva-ul pentru masina cumparata. Etapa respectiva este necesara doar in momentul in care masina este cumparata din Uniunea Europeana si va fi inmatriculata in Romania.

Informatiile prezentate de noi in randurile de mai sus vis a vis de aceasta procedura de inmatriculare auto sunt necesare si trebuie urmate indeaproape.

5 * / ** / *** Ultima etapa va fi inmatricularea auto propriu-zisa

Aceasta etapa va fi ultima in lantul procesului de inmatriculare auto. Mai departe va vom prezenta documentele ce vor trebui depuse in functie de fiecare situatie in parte. Asadar, vom include toate cele trei situatii in aceasta etapa:

  • * masinile care au mai fost inmatriculate in Romania
  • ** masinile care au fost cumparate din Uniunea Europeana ( aflate la prima inmatriculare auto in Romania )
  • *** masinile care au fost cumparate din afara Uniunii Europene ( aflate la prima inmatriculare auto in Romania )

Urmariti mai departe stelele… Pentru ca in acest fel veti stii ce fel de documente veti avea nevoie in functie de fiecare situatie in parte.

  • Cartea auto in limba romana a masinii in copie si original ( * / ** / *** )
  • Documentele auto straine ale masinii ( ** / *** )
  • Contractul de vanzare cumparare auto sau factura, inregistrat la centrul de Taxe si Impozite ( * )
  • Copie dupa contractul sau factura de vanzare in limba straina ( ** / *** )
  • Traducerea dupa contractul sau factura de vanzare cumparare, inregistrata la serviciul de Taxe si Impozite ( ** / *** )
  • Copie dupa buletin ( * / ** / *** )
  • Copie dupa RCA-ul masinii pe seria de sasiu ( * / ** / *** )
  • Copie dupa ITP-ul galben, primit de la RAR { De asemeni, indiferent de situatie, va trebui ca ITP-ul sa fie valid. In situatia *, chiar daca acesta nu exista, va trebui ca ITP-ul sa fie valid. } ( ** / *** )
  • Certificatul de TVA de la ANAF ( ** )
  • Dovada platii taxei vamale si a TVA-ului ( *** )
  • Cererea completata pentru inmatricularea auto. Aceasta se ofera la ghiseu. ( * / ** / *** )
  • Placutele de inmatriculare. { In cazul in care doriti sa le schimbati *. In cazul in care masina a venit cu ele ** / *** si nu pe platforma. }

Acesta este dosarul complet de inmatriculare auto. Este prezentat in functie de fiecare situatie in parte. Pentru a avea dosarul integral, urmariti situatia in care va incadrati si alegeti documentele din lista de mai sus.

Cam acestia sunt pasii pentru inmatricularea auto. Mai repetam inca o data: Urmariti toti pasii in functie de situatia dumneavoastra. Fiti atenti la stelele din articol si alcatuiti-va dosarele in functie de acestea.

Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsitul articolului. Speram sa va fi fost folositor si va recomandam un alt articol si anume cum se inmatriculeaza o masina pentru o persoana juridica.



Discussion

  • BrianFetly

    Much thanks! This is an incredible web site.

    05-03-20 Reply
    • admin

      Thank you!

      05-03-20 Reply

Leave a reply