Pastrare si rezervare numar de inmatriculare in 2020

27-03-20 admin 31 comments

Am decis sa scriem acest articol, deoarece foarte multe persoane isi pun intrebarea: “Pot sa mai pastrez si sa rezerv numarul de inmatriculare auto dupa vanzarea masinii?“.

Veti afla raspunsul la intrebare si veti vedea cum se pastreaza si se rezerva numerele de inmatriculare auto. De asemeni, veti vedea si cat costa taxa de pastrare a numerelor si pentru cat timp vor ramane valide.

Chiar daca vom detalia in randurile de mai jos raspunsul vis a vis de intrebare, tot ceea ce putem spune este…

Numarul de inmatriculare se va mai putea pastra. Numai ca persoana care se va prezenta cu numarul ( cumparatorul ), va trebui sa prezinte si o chitanta.

Pastrarea si rezervarea numarului de inmatriculare auto se va realiza pe baza unei chitante platite de catre vanzator. Acesta va trebui sa vina personal pentru a plati o chitanta de pastrare a numerelor de inmatriculare. El va trebui sa vina inainte de a fi facuta inmatricularea propriu-zisa. Taxa pentru pastrarea si rezervarea numarului de inmatriculare auto este 35 de Ron.

Cititi randurile de mai jos, pentru a vedea mai exact cum se intampla in totalitate acest proces.

In cazul in care faceti parte din industria auto, va invitam sa cititi modul in care a fost afectata piata auto in perioada pandemiei.

Cum se realizeaza mai exact pastrarea si rezervarea numarului de inmatriculare

In momentul de fata, la inmatricularea autovehiculului dumneavoastra pastrarea numarului de inmatriculare poate fi realizata prin doua forme:

 • prima dintre ele, este cea in care cumparatorul va dori sa pastreze numarul de inmatriculare auto
 • a doua, este cea in care vanzatorul va dori sa pastreze numarul vechi

Se mai poate realiza rezervarea numarului de inmatriculare?

Ca o mica deviere de la subiect… Din pacate rezervarea numarului de inmatriculare nu mai este posibila decat la ghiseu. Acest fapt va insemna ca va trebui sa veniti personal, pentru a rezerva numarul de inmatriculare. Taxa pentru rezervarea numarului este de 35 de Ron.

Vom dezbate in randurile urmatoare cum se pune cap la cap fiecare situatie de rezervare a numarului.

Prima dintre situatii – cumparatorul doreste sa pastreze si sa rezerve numarul de inmatriculare auto

Dumneavoastra va prezentati la DRPIV, pentru a inmatricula masina ( sau masinile – fiecare dupa buget ) dumneavoastra. In momentul in care va prezentati dosarul, veti mentiona ca masina va ramane cu aceleasi numere de inmatriculare.

In acest caz, nu veti mai fi nevoit sa mai aduceti numerele de inmatriculare, decat daca acestea sunt deteriorate si doriti sa le schimbati.

A doua situatie – vanzatorul doreste sa pastreze numerele de inmatriculare

Vanzatorul poate pastra numerele de inmatriculare prin achitarea unei taxe de 35 de Ron. Acestea vor ramane in posesia vanzatorului pana cand va inmatricula noua masina.

Ele vor fi date catre vanzator atunci cand acesta doreste sa inmatriculeze masina nou cumparata. Astfel, totul pare destul de simplu, deci…

Cam acestea sunt situatiile in care d-tra ca vanzator puteati realiza pastrarea si rezervarea numerelor de inmatriculare.

Cum pot afla ce numere de inmatriculare sunt disponibile?

Compania Best-Inmatriculari este obligata sa puna la dispozitie doar informatii verificate de la sursa. In momentul de fata site-ul DRPCIV, ne pune la dispozitie un link in care putem vedea ce numere sunt disponibile si ce nu.

Unde pot vedea starea inmatricularii?

Cei de la DRPCIV au pus la dispozitie un alt link, in care ne permite sa vedem daca actele masinii au iesit. Link-ul este
https://www.drpciv.ro/drpciv-forms/vehicle.

Va trebui sa introduceti seria de sasiu si numarul de inmatriculare stabilit.

Unde pot vedea daca am numarul de inmatriculare disponibil?

Site-ul DRPCIV, ne pune cu aceasta ocazie cateva unelte cu care noi putem observa daca avem numarul de inmatriculare disponibil. Verificarea disponibilitatii numarului de inmatriculare se poate realiza de catre orice persoana.

Va trebui pur si simplu sa te inregistrezi cu o adresa de mail si sa introduci numarul de inmatriculare dorit. Va recomandam pe viitor un alt articol interesant si anume cat timp va dura procesul de inmatriculare auto.

Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsitul acestui subiect si va dorim drum intins!Discussion

 • Ana

  Buna ziua,

  As dori inca o clarificare cu privire la pastrarea numerelor de inmatriculare dupa ce masina a fost vanduta.
  Daca eu, ca vanzator, doresc sa pastrez numerele vechi si opresc placutele de inmatriculare, cumparatorul masinii mele, care locuieste in alt judet, cum va putea circula pana in localitatea lui fara placute?
  Este un aspect pe care nu l-am inteles din articolul dvs., foarte bun de altfel, pe care as aprecia daca ati reusi sa mi-l lamuriti. Multumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Din pacate va trebui sa ii permiteti vanzatorului sa circule cu placutele pana la inmatricularea masinii. Cu toate acestea, va trebui ca dumneavoastra sa va prezentati la politie pentru a pastra placutele respective. Veti achita o taxa de 30 de Ron. El va circula cu placutele d-tra pana cand isi va inmatricula masina pe numele lui. Se va duce la Politie cu chitanta ( sau o copie dupa aceasta ) si ii va spune celui de la ghiseu ca placutele au fost pastrate de d-tra. Abia dupa ce isi va inmatricula el masina, va trebui sa va trimita placutele prin curier.

   27-03-20 Reply
 • Cufaian Mihaela

  Unde se poate achita taxa pentru pastrarea numerelor auto.Mentionez ca eu sunt vanzatorul.
  Va multumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   La Politie. Este o taxa de 36 de Ron ( sau aproximativ ).

   27-03-20 Reply
 • Adrian

  Buna,
  Felicitari pentru articol, dar am totusi o nelamurire, ce se poate intampla daca imi vand masina in acelasi judet impreuna cu placutele de inmatriculare si cumparatorul continua sa circule cu masina fara a o inmatricula pe numele lui dupa cele 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare cumparare. Sper ca am fost destul de explicit.
  Va multumesc anticipat!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Va trebui sa ii spuneti sa o inmatriculeze si sa o inscrie la taxe si impozite… Pentru ca amenzile de circulatie se aplica la baza de date a Politiei. Spre exemplu: Daca eu am vandut masina unei persoane si am scos-o de la taxe si impozite… Amenzile de parcare vor veni pe numele meu ( cel care a vandut-o ), pentru ca in circulatie masina va aparea pe numele meu.

   27-03-20 Reply
 • Dorin

  Bună ziua! Am fost astăzi la politie sa întreb dacă pot păstra numerele de înmatriculare, eu vânzător, și mi s-a spus ca nu se poate. Am vândut mașina unei persoane din alt județ. Cu ce lege ar trebui sa le dau în cap ca să nu mai primesc răspunsuri negative. Specific ca numerele sunt preferențiale. Mulțumesc!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Nu stiu care este complet situatia. Daca s-a facut cerere pentru pastrarea numerelor dupa ce a fost inmatriculata pe noul proprietar, nu se va mai putea.

   27-03-20 Reply
 • Sorin

  Salutare! Cat este valabila rezervarea numerelor in baza acelei chitante? Eu am un set de numere rezervat pe Bucuresti, din 11.2018. Urmeaza sa imi inmatriculez o masina noua in 03.2020. Doamna de la ghiseul DRPCIV (sper ca nu s-a dat aiurea cu parerea) mi-a zis ca nu stie de vreun termen limita, iar pe la niste cetateni am auzit de maxim 1 an (deci, in cazul meu, nu ar mai fi valabila rezervarea – desi numarul apare ca nu este disponibil pe site-ul DRPCIV). Care varianta este corecta? Multumesc anticipat!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Imi puteti trimite pe mail numarul de inmatriculare si va pot scrie daca numarul mai este disponibil sau nu. De regula rezervarea va ramane valabil un an, dar pot fi si exceptii ( greseli, faptul ca nu au actualizat baza de date, etc ).

   27-03-20 Reply
 • Adrian Lazarescu

  Salut. Am gasit pe site ul DRPCIV un nr de inmatriculare pe care il doresc, dar masina o sa o achizitionez cam peste 2 luni. Se poate sa ma duc de acum sa rezerv numarul respectiv?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Puteti sa va duceți, daca sunteti sigur ca veti inmatricula masina in următoarele doua luni.

   27-03-20 Reply
 • Cosmin

  Salut
  Am cumparat o masina din alt judet dar nu am reusit inca sa o inmatriculez, vanzatorul ma streseaza sai returnez nr ca daca nu vine cu politia sa mi le ia .
  Exista vrio lege in care ma poate obluga sa I le returnez?
  Va multumesc anticipate!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Legea spune în felul urmator: Masina achiziționată va trebui înscrisă în 30 de zile și înmatriculata în următoarele 90 de zile. Fostul proprietar nu va putea sa va ia plăcuțele decât prin executoriu.

   27-03-20 Reply
 • Adelin

  Salut. Am și eu o întrebare. Dacă in momentul de fata am o mașina înmatriculata cu numere preferențiale și nu mai circul cu ea, in momentul in care îmi cumpăr o alta mașina as putea sa îmi țin numerele mele de pe vechea mașina? Întreb asta pentru ca nu voi vinde mașina respectiva. Mulțumesc.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Da se pot tine numerele respective, pentru ca masina este in continuare in circulatie. Nu a fost inca radiata, ceea ce inseamna ca autovehiculul este inca in continuare in circulatie.

   27-03-20 Reply
 • Onica Carmen

  Bună ziua! Am și eu o între. Dacă înmatriculez masina în afara pot pastra numerele mele de Ro?
  Sunt la preferință! Mulțumesc anticipat!

  27-03-20 Reply
  • admin

   In aceasta conditie se pot pastra, dar vor ramane o perioada de 60 de zile in posesia dumneavoastra. Daca vor trece cele 60 de zile si masina nu a fost inmatriculata, se vor distribui aceleasi numere catre cei care vor sa isi inmatriculeze masina. Acest fapt se va intampla chiar daca d-voastra veti inmatricula masina sau nu.

   27-03-20 Reply
 • Lar Isa

  Daca las imputernicire tatalui meu pt a imi vinde autoturismul, exista posibilitatea ca el sa solicite pastrarea/rezervarea numerelor de inmatriculare pe baza acestei imputerniciri sau e nevoie de vreun act aditional? Cum as putea face sa pastrez numerele in acest caz? Mentionez ca voi fi plecata un an din tara, de aceea vreau sa las aceasta imputernicire. Dar nu vreau sa renunt la numerele de inmatriculare. 🙂
  Multumesc!

  27-03-20 Reply
  • admin

   Procura nu va putea fi pentru vanzarea autoturismului. Procura va putea fi pentru radierea auto. In cazul pe care l-ati mentionat d-voastra, banuim ca este procura pentru pastrarea numerelor auto. Deci, va trebui sa ii faceti tatalui procura de inmatriculare auto si de pastrare a numerelor de inmatriculare.

   27-03-20 Reply
 • Alex

  Salut! Am vândut mașina, am recuperat numerele de la cumpărător, am fost la poliție, am plătit taxa pentru păstrarea lor. Cat timp este valabilă acea chitanță? Momentan, nu sunt dispus să cumpăr o altă mașină, dar poate peste 2-3 ani, da. Vor mai fi valabile?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Din pacate, nu vor mai fi valabile pana peste 2 ani. De regula le tin valabile intre doua luni si un an.

   27-03-20 Reply
 • Catalin Radulescu

  Buna ziua,
  Am vandut masina la Radacini Autorulate, cu act de vanzare, scoatere de la sectorul unde locuiesc, impozite si taxe, am rezervat numere, am masina noua cu numere rosii.
  Ei zic ca trebuie sa vina noul propietar ca sa pot lua numerele.
  Este corect?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Va trebui sa va dea numerele de inmatriculare in aceste conditii.

   27-03-20 Reply
 • dan

  In situatia actuala,cu aceasta pandemie,cum procedez sa pastrez numerele de inmatriculare,masina veche fiind data spre distrugere prin programul rabla? cum se poate plati taxa de 35 roni pentru rezervare?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Va prezentati personal la punctul de inmatriculari de care apartineti si platiti chitanta de pastrare a numerelor.

   27-03-20 Reply
 • Piticu

  Buna ziua.
  Am facut schimb de masini cu cineva din alt judet si eu am programare pe 19 mai iar el are programare pe 21 luna asta si vrea numerele lui inapoi iar eu nu o sa mai pot circula.
  Sunt obligat sa i le dau inainte de programarea mea?
  Nu au trecut cele 90 de zile.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Sunteti obligat sa i le dati in termen de 90 de zile, daca dansul le doreste.

   27-03-20 Reply
 • Nicolae

  Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti daca pot pastra numerele de la o masina inmatriculata pe numele sotiei (pe care o vom vinde), pentru o masina care va fi inmatriculata pe numele meu.

  27-03-20 Reply
  • admin

   Se pot pastra numerele fara nici o problema, dar va trebui sa va duceti la directia de inmatriculari auto, unde va trebui sa chitati o taxa de 35 de Ron.

   27-03-20 Reply
 • Piticu

  Daca nu au trecut cele 90 de zile pot sa le tin eu? si el daca a avut programare azi si vrea numerele de pe masina vanduta mie cum circula? sau eu pot sa mai merg cu ele?

  27-03-20 Reply

Leave a reply