Pastrarea numarului de inmatriculare in 2019

24-07-19 admin 2 comments

Am decis sa scriem acest articol, deoarece foarte multe persoane isi pun intrebarea: “Pot sa mai pastrez numarul de inmatriculare dupa vanzarea masinii?“.

Chiar daca vom detalia in randurile de mai jos raspunsul vis a vis de intrebare, tot ceea ce putem spune este…

Numarul de inmatriculare se va mai putea pastra. Numai ca persoana care se va prezenta cu numarul ( cumparatorul ), va trebui sa prezinte si o chitanta.

Pastrarea numarului de inmatriculare se va realiza pe baza unei chitante platite de catre vanzator. Acesta va trebui sa vina personal pentru a plati o chitanta de pastrare a numerelor de inmatriculare. El va trebui sa vina inainte de a fi facuta inmatricularea propriu-zisa.

Cum se realizeaza mai exact pastrarea numarului de inmatriculare

In momentul de fata, la inmatricularea autovehiculului dumneavoastra pastrarea numarului de inmatriculare poate fi realizata prin doua forme:

 • prima dintre ele, este cea in care cumparatorul va dori sa pastreze numarul de inmatriculare
 • a doua, este cea in care vanzatorul va dori sa pastreze numarul vechi

Se mai poate realiza rezervarea numarului de inmatriculare?

Ca o mica deviere de la subiect… Din pacate rezervarea numarului de inmatriculare nu mai este posibila decat la ghiseu. Acest fapt va insemna ca va trebui sa veniti personal, pentru a rezerva numarul de inmatriculare. Taxa pentru rezervarea numarului este de 30 de Ron.

Vom dezbate in randurile urmatoare cum se pune cap la cap fiecare situatie de rezervare a numarului.

Prima dintre situatii – cumparatorul doreste sa pastreze numarul de inmatriculare

Dumneavoastra va prezentati la DRPIV, pentru a inmatricula masina ( sau masinile – fiecare dupa buget ) dumneavoastra. In momentul in care va prezentati dosarul, veti mentiona ca masina va ramane cu aceleasi numere de inmatriculare.

In acest caz, nu veti mai fi nevoit sa mai aduceti numerele de inmatriculare, decat daca acestea sunt deteriorate si doriti sa le schimbati.

A doua situatie – vanzatorul doreste sa pastreze numerele de inmatriculare

Vanzatorul poate pastra numerele de inmatriculare prin achitarea unei taxe de 30 de Ron. Acestea vor ramane in posesia vanzatorului pana cand va inmatricula noua masina.

Ele vor fi date catre vanzator atunci cand acesta doreste sa inmatriculeze masina nou cumparata. Astfel, totul pare destul de simplu, deci…

Cam acestea sunt situatiile in care d-tra ca vanzator puteati realiza pastrarea si rezervarea numerelor de inmatriculare.

Cum pot afla ce numere de inmatriculare sunt disponibile?

Compania Best-Inmatriculari este obligata sa puna la dispozitie doar informatii verificate de la sursa. In momentul de fata site-ul DRPCIV, ne pune la dispozitie un link in care putem vedea ce numere sunt disponibile si ce nu.

Unde pot vedea starea inmatricularii?

Cei de la DRPCIV au pus la dispozitie un alt link, in care ne permite sa vedem daca actele masinii au iesit. Link-ul este
https://www.drpciv.ro/drpciv-forms/vehicle.

Va trebui sa introduceti seria de sasiu si numarul de inmatriculare stabilit.

Unde pot vedea daca am numarul de inmatriculare disponibil?

Site-ul DRPCIV, ne pune cu aceasta ocazie cateva unelte cu care noi putem observa daca avem numarul de inmatriculare disponibil. Verificarea disponibilitatii numarului de inmatriculare se poate realiza de catre orice persoana.

Va trebui pur si simplu sa te inregistrezi cu o adresa de mail si sa introduci numarul de inmatriculare dorit. Va recomandam pe viitor un alt articol interesant si anume cat timp va dura procesul de inmatriculare auto.

Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsitul acestui subiect si va dorim drum intins!Discussion

 • Ana

  Buna ziua,

  As dori inca o clarificare cu privire la pastrarea numerelor de inmatriculare dupa ce masina a fost vanduta.
  Daca eu, ca vanzator, doresc sa pastrez numerele vechi si opresc placutele de inmatriculare, cumparatorul masinii mele, care locuieste in alt judet, cum va putea circula pana in localitatea lui fara placute?
  Este un aspect pe care nu l-am inteles din articolul dvs., foarte bun de altfel, pe care as aprecia daca ati reusi sa mi-l lamuriti. Multumesc.

  24-07-19 Reply
  • admin

   Din pacate va trebui sa ii permiteti vanzatorului sa circule cu placutele pana la inmatricularea masinii. Cu toate acestea, va trebui ca dumneavoastra sa va prezentati la politie pentru a pastra placutele respective. Veti achita o taxa de 30 de Ron. El va circula cu placutele d-tra pana cand isi va inmatricula masina pe numele lui. Se va duce la Politie cu chitanta ( sau o copie dupa aceasta ) si ii va spune celui de la ghiseu ca placutele au fost pastrate de d-tra. Abia dupa ce isi va inmatricula el masina, va trebui sa va trimita placutele prin curier.

   24-07-19 Reply

Leave a reply