Pastrare si Rezervare numar de inmatriculare ( 2025 )
Rezervarea numarului de inmatriculare auto se va realiza pe baza unei chitante platite de catre proprietarul-vanzator. Acesta va trebui sa se prezinte personal pentru a plati chitanta la ghiseul Directiei de Inmatriculari sau ( incepand din anul 2025 ) o poate plati online pe ghiseul.ro. Pastrarea numerelor se face ( in anul 2025 ), inainte ca noul proprietar ( proprietarul-cumparator ) sa inmatriculeze autovehiculul recent achizitionat. Astfel, vanzatorul va trebui sa vina inainte de a fi facuta inmatricularea propriu-zisa, pentru a aplica aceasta procedura. Taxa pentru rezervarea numarului de inmatriculare auto este de 35 de Ron. Vedeti cum se realizeaza procedura de pastrare a placutelor auto in totalitate. Tot aici aveti cererea pentru rezervarea numerelor de inmatriculare. Cititi mai departe!
Informatiile de mai jos sunt actualizate pentru anul 2025.
Am decis sa publicam acest articol, deoarece foarte multe persoane isi pun intrebarea: “Pot sa pastrez sau sa rezerv numarul de inmatriculare auto dupa vanzarea masinii?“.
In paragrafele urmatoare, veti afla raspunsul la intrebarea de mai sus si veti intelege ce inseamna mai exact pastrarea sau rezervarea numerelor de inmatriculare auto. De asemeni, veti vedea cat costa taxa de rezervare a placutelor si pentru cat timp vor ramane numerele valide si…
Cum se realizeaza pastrarea si rezervarea numarului de inmatriculare in anul 2025 ( informatii utile, taxa, cerere si acte necesare )?
Cititi randurile de mai jos, pentru a intelege in totalitate acest proces.
La inmatricularea masinii, noul proprietar ( cumparatorul ) va trebui sa prezinte la ghiseu chitanta de rezervare a numerelor de inmatriculare auto. In aceasta situatie se realizeaza rezervarea numerelor auto. Contractul de vanzare auto sau factura de vanzare vor trebui prezentate in momentul rezervarii numarului de inmatriculare. Cititi mai departe!
Pastrarea in schimb este procesul prin care vanzatorul nu doreste sa pastreze numerele de inmatriculare. Prin urmare, acestea vor fi transmise urmatorului proprietar ( cumparatorului ). Acesta a cumparat autovehiculul, iar o data cu achizitia masinii el decide sa nu schimbe placutele de inmatriculare auto. In acest context, se va realiza pastrarea numerelor de inmatriculare.

“Rezervarea sau pastrarea numarului de inmatriculare” nu este acelasi procedeu?
rezervare – Cumparatorul doreste sa pastreze numarul de inmatriculare auto ( informatii actualizate in anul 2025 )
Dumneavoastra va prezentati la DRPCIV, pentru a inmatricula masina ( sau masinile – fiecare dupa buget ). In momentul in care depuneti dosarul, veti mentiona ca autovehiculul va ramane cu aceleasi numere de inmatriculare.
Pana in anul 2021, placutele de inmatriculare auto nu erau necesare pentru a fi prezentate la ghiseu de catre noul proprietar ( cumparatorul ). Cu toate acestea, in anul 2025 regulamentul a fost schimbat. Acum noul proprietar va trebui sa prezinte placutele la ghiseu, chiar daca doreste ca acestea sa fie schimbate sau nu. In cazul in care acestea raman pe autovehiculul recent achizitionat, ele vor fi pastrate in custodia noului proprietar.
Rezervare – vanzatorul doreste sa rezerve numerele de inmatriculare ( pentru 2025 )
Vanzatorul poate rezerva numerele de inmatriculare auto prin achitarea unei taxe de 35 de Ron. Placutele vor ramane in posesia vanzatorului pana cand va inmatricula noua masina. Desigur, acestea vor avea un termen de valabilitate, care se va limita la un an. O data cu expirarea acestei perioade, combinatia respectiva de numere va putea fi aleasa de fiecare cetatean.
O data ce vanzatorul se incadreaza in termenul de un an, el va putea sa inmatriculeze masina nou cumparata cu setul de numere rezervate.
Acestea sunt situatiile in care d-tra ca vanzator puteti realiza pastrarea si rezervarea numerelor de inmatriculare. Vom prezenta in randurile de mai jos, cazurile de exceptie, cererea de rezervare si actele necesare pentru a finaliza rezervarea placutelor auto. Cititi mai departe!
Cerere pentru rezervarea numerelor de inmatriculare auto si actele necesare pentru aceasta procedura ( 2025 )
Va punem la dispozitie cererea necesara pentru a rezerva numerele de inmatriculare auto. Aceasta se poate descarca in format pdf.

Actele necesare pentru pastrarea placutelor auto si conditiile necesare pastrarii numerelor
Pastrarea numerelor de inmatriculare se va realiza doar in cazul transcrierii auto. Va trebui ca noul proprietar ( cumparatorul ) sa fie din aceeasi localitate ca si vanzatorul.
Exemplu: La vanzarea unei masini din orasul Bucuresti cu numerele “B” – “Combinatie de Numere” – Combinatie de litere”, va fi vanduta catre un cumparator cu domiciliul sau sediul in acelasi judet. Daca cel care achizitioneaza masina este stabilit intr-un alt judet, numarul de inmatriculare nu va putea fi pastrat.
In acest caz, este de ajuns sa inmatriculati masina recent achizitionata si sa precizati pastrarea numerelor. Asadar, pentru pastrarea numerelor de inmatriculare nu va trebui sa aduceti niciun document suplimentar. Va fi necesar sa va prezentati la Ghiseul de inmatriculari cu dosarul de transcriere auto.
Actele necesare pentru rezervarea numerelor de inmatriculare auto
Actele necesare rezervarii placutelor auto de inmatriculare sunt urmatoarele:
- cererea ( ce poate fi descarcata de mai sus )
- copie dupa cartea auto
- copie dupa contractul sau factura de vanzare auto
- copie dupa actele de reprezentare ( carte de indentitate, CUI, delegatie, etc )
Suntem o agentie de inmatriculari auto, iar toate informatiile oferite de noi sunt in conformitate cu regulamentul aplicat in anul 2025. In randurile de mai jos, va prezentam raspunsurile celor mai adresate intrebari despre rezervarea numerelor de inmatriculare auto.
Pot ceda placutele rezervate altei persoane?
Din pacate, in anul 2025 cedarea numerelor de inmatriculare catre o terta persoana nu se va putea realiza. Placutele raman pentru un singur proprietar si pot fi transmise doar noului detinator.
Daca am placutele rezervate pe firma, le pot pastra eu ca administrator?
Dupa cum am specificat si in randurile anterioare, placutele raman la acelasi proprietar. Regula se aplica identic, chiar daca acesta este persoana fizica sau entitate juridica. Administratorul unei companii nu poate trece placutele pe numele lui, o data ce acestea au fost rezervate prin firma.
Pentru ca am discutat in acest articol despre numerele de inmatriculare auto, vrem sa oferim cateva detalii suplimentare despre un subiect tangential.
Cum pot afla ce numere de inmatriculare sunt disponibile in anul 2025?
Site-ul DRPCIV, ne ofera cateva unelte prin care putem observa daca avem numarul de inmatriculare disponibil. Verificarea disponibilitatii numarului de inmatriculare se poate realiza de catre orice persoana.
Va trebui pur si simplu sa introduci numarul de inmatriculare dorit. Va recomandam pe viitor un alt articol interesant si anume cat timp va dura procesul de inmatriculare auto.
Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsitul acestui subiect si va dorim drum intins!