Probleme ce apar la inmatricularea auto ( cu rezolvari ) – pentru 2022
Vom vorbi in acest articol despre problemele care pot aparea la o inmatriculare auto. Informatiile din randurile de mai jos sunt actualizate pentru anul 2022. Vom veni de aceasta data, cu solutii pentru rezolvarea acestor probleme.
Deci sa nu mai pierdem timpul, si sa incercam sa exemplificam situatiile problematice ce pot aparea la o inmatriculare auto. Acum veti vedea rezolvarea acestor situatii, cu exemple actualizate pentru anul 2022.
Probleme ce apar la inmatricularea auto si cum pot fi solutionate in anul 2022
Nu am primit fiscalul pentru a inregistra masina
In situatia in care nu ati primit fiscalul, pentru a inregistra masina nou achizitionata… Va trebui sa cautati fostul proprietar. Chiar si in anul 2022, nu va trebui sa cumparati autovehiculul fara fiscal sau fara…
Stampila REMTII de scoatere din evidentele fiscale.
De ce sunteti nevoit/a sa cautati fostul proprietar?
Contractul de vanzare cumparare auto si factura emisa catre dumneavoastra va reprezenta un model de transfer al proprietatii pentru acea masina. Contractul va trebui prima data scos de la fisc, de catre fostul proprietar. La 30 de zile de la data semnarii, acesta trebuie inregistrat pe numele dumneavoastra.
Deci, pentru a solutiona aceasta problema va trebui sa cautati fostul proprietar si sa ii cereti fiscalul. In cazul in care vanzatorul este persoana fizica, contractul va trebui contina stampila REMTII. Noi va putem oferi un sfat mai previzibil atunci, cand se cumpara un autovehicul, si anume: Nu oferiti banii pe masina, niciodata inainte de a fi scos autovehiculul de la fisc.
Sfatul de mai sus este valabil si in anul 2022 si va continua sa se aplice foarte multi ani in continuare.
In cazul in care nu gasiti fostul proprietar, se va solutiona totul in instanta.
Noi am pregatit un articol unde puteti afla mai multe informatii despre cum se vinde si se cumpara o masina.
Ce fac daca am pierdut actele masinii de la vanzator?
In cazul in care ati pierdut documentele auto, inmatricularea auto va fi posibila doar dupa ce… Vor fi recuperate toate actele masinii.
Vom expune aici mai multe cazuri, deoarece sunt modalitati diferite pentru recuperarea fiecarui act auto in parte.
Recuperarea contractului de vanzare cumparare auto
In cazul in care masina a fost vanduta catre d-tra, recuperarea contractului de vanzare cumparare auto… Se va face doar printr-o singura modalitate. Va trebui sa mergeti cu fostul proprietar la Directia de Taxe si Impozite de care apartine acesta. Acolo el va solicita un duplicat auto al contractului de vanzare cumparare.
Sunteti obligat ca in aceasta situatie sa dati de fostul proprietar. De unul singur nu veti putea recupera contractul sau factura de vanzare auto. In cazul in care nu veti putea da de vanzator, autovebiculul nu va mai putea fi inregistrat pe numele dumneavoastra.
Inca un element pe care trebuie sa vi-l mentionam: Recuperarea contractului si a facturii vizate poate dura destul de mult timp. In anul 2022, aceasta procedura poate duce pana la doua luni.
Recuperarea cartii auto
Cartea auto de la RAR se poate recupera de unul singur, fara sa mai depindeti de fostul proprietar. Pentru a recupera acest document, va trebui sa va duceti la Registrul Auto Roman, cu masina. Va trebui sa aduceti vehiculul pentru a putea obtine cartea si omologarea auto.
Desigur, pentru a putea obtine cartea si omologarea auto, autovehiculul va trebui sa treaca toate testele impuse de RAR. Aici ei vor verifica toate datele tehnice ale masinii. Cu toate acestea, va trebui sa prezentati celor de la RAR, contractul sau factura de achizitie. Deci, inainte de a aduce masina la RAR, acesta va trebui sa fie in stare impecabila.
Recuperarea talonului auto ( certificatul de inmatriculare )
Un alt act care se poate pierde vis a vis de documentele masinii este talonul auto ( certificatul de inmatriculare ). Acesta poate fi recuperat fara prezenta fostului proprietar. Talonul sau certificatul de inmatriculare auto poate fi recuperat in momentul in care se inmatriculeaza masina.
Certificatul de inmatriculare ( talonul ) va fi declarat pierdut printr-o declaratie de pierdere. Aceasta declaratie se obtine direct din sediul DRPCIV. Se declara pe propria raspundere ca ati primit talonul de la fostul proprietar, dar pe care l-ati pierdut. Pentru a recupera talonul va trebui sa va prezentati la DRPCIV cu dosarul de inmatriculare care sa contina:
- cartea auto in copie si original
- copie dupa buletinul d-tra
- placutele masinii cumparate ( nu mai este nevoie de prezentarea placutelor incepand din anul 2022 )
- contract de vanzare cumparare sau factura ( vizata de DGITL )
- copie dupa asigurarea masinii realizata pe seria de sasiu
- cererea completata pentru inmatriculare
- declaratie prin care se declara pierderea talonului
Am seria de sasiu gresita ( numarul de identificare gresit )
Aici pot aparea doua situatii. Prima dintre ele este cea in care seria de sasiu este gresita pe talon ( certificatul de inmatriculare ). A doua situatie este cea in care cartea auto va avea seria gresita.
In randurile de mai jos, va vom arata cum se descurca aceste situatii problematice in anul 2022.
Chiar daca nu va vine sa credeti, faptul ca aveti seria de sasiu gresita, nu va va permite sa inmatriculati masina. Si mai mult de atat, in cadrul institutiilor se intampla sa apara astfel de greseli.
Cand cei de la RAR gresesc seria de sasiu
In situatia in care cei de la RAR, au gresit seria de sasiu ( numarul de identificare ), va trebui… Sa va prezentati din nou cu masina la Registrul Auto Roman, pentru a fi corectata cartea auto.
De ce trebuie corectata cartea auto?
Corectia cartii auto va permite mai departe sa inmatriculati masina. Inmatricularea nu va putea fi dusa pana la capat, daca seria de sasiu este gresita.
Cand cei de la DRPCIV gresesc seria de sasiu
Aici va depinde de certificatul de inmatriculare ( talon ) si de… Prezentarea talonului scris gresit impreuna cu cartea auto la serviciul DRPCIV.
Din pacate, va trebui sa luati bon de ordine si sa asteptati randul ca toti ceilalti pentru inmatriculare, cu toate ca… Nu veti avea nevoie decat de corectia talonului. Incepand din anul 2022, va puteti face programare online pentru a solutiona acest caz.
Expirarea ITP-ului pentru o masina din strainatate
Pentru inmatricularea auto va trebui sa aveti ITP-ul valid. In cazul in care masina este cumparata din strainatate, si a expirat ITP-ul, va trebui… Ca ITP-ul sa fie realizat la Registrul Auto Roman. Se va face aceasta procedura, pana cand autovehiculul va fi inmatriculat in Romania.
Si totusi, cand se face ITP-ul la Registrul Auto Roman?
Realizarea ITP-ului la Registrul Auto Roman, este posibila inainte de inmatricularea auto definitiva. Este valabila numai pentru masinile cumparate din strainatate. Aceste automobile ce urmeaza sa fie inmatriculate vor trebui sa aiba Inspectia Tehnica Periodica realizata la RAR. Astfel, daca proprietarul nu are intentia de a inmatricula masina respectiva, pentru a putea circula cu ea in Romania, va trebui sa ii faca ITP-ul in mod periodic.
Sunt respins de Registrul Auto Roman in anul 2022. Ce fac?
La o inmatriculare auto mai poate aparea si o situatie predecesorie. Desigur, puteti fi respins de Registrul Auto Roman. Ca sa intelegem mai bine… Obtinerea cartii este obligatorie pentru a trece la inmatricularea propriu-zisa. Deci, va trebui ca inainte de a ajunge cu dosarul DRPCIV, sa obtineti cartea auto si omologarea masinii de la RAR.
Dar, haideti sa vedem de ce puteti sa fiti respinsi la RAR?
Masina este analizata din toate punctele de vedere. Autovehiculul va fi expus la toate testele tehnice. Astfel, se vor analiza: lumini, frane, noxe, stabilitate, sasiu, etc. Pentru a vedea care sunt motivele respingerii, va sugeram articolul de ce ati putea fii respins la RAR.
Astfel, daca masina nu este conforma din punct de vedere tehnic, ea nu poate trece RAR-ul.
Dar, deoarece suntem la articolul probleme si solutionari, vom oferi si o rezolvare a acestui caz. In cazul in care autovehiculul a fost respins de la Registrul Auto Roman, va trebui sa va prezentati la un service auto. Acesta va trebui sa fie autorizat de RAR. Va trebui sa va prezentati cu fisa de probleme la service, iar acestia vor fi obligati sa remedieze problemele masinii.
Ce fac daca am cumparat o masina din strainatate si va trebui sa achit tva-ul?
TVA-ul se plateste doar pentru autovehiculele ce sunt achizitionate din afara Uniunii Europene. Astfel, pentru o masina cumparata din aceasta zona, va trebui sa se plateasca TVA-ul si taxele vamale. Pentru aceasta situatie, v-am pregatit subiectul TVA-ului si al taxelor vamale pentru inmatricularile auto. Aici veti gasi raspunsuri, ce pot aparea pentru aceste cazuri.
Dar, revenind la subiect… Vom incerca totusi sa explicam acest fenomen, cat mai pe scurt.
Deci… In momentul in care d-tra ati achizitionat masina din strainatate, aveti doua variante. Prima dintre ele, este cea in care masina este cumparata din Uniunea Europeana… Iar a doua este cea in care autovehiculul este achizitionat din afara Uniunii Europene.
In al doi-lea caz va trebui sa achitati TVA-ul, impreuna cu taxele vamale. Acestea se vor achita la un punct vamal. Punctul de vama se afla in fiecare oras de peste 120000 de locuitori din tara.
Cat este taxa vamala impreuna cu tva-ul?
Taxa vamala si tva-ul reprezinta 29% din valoarea reala a masinii. Procentul respectiv este valabil si pentru inmatricularile din anul 2022.
Acest fapt inseamna ca daca autovehiculul valoreaza 10000 de euro, va trebui sa platiti pentru cele doua taxe suma de 2900 de euro.
Este o situatie destul de paguboasa… Deoarece va pune in postura in care va trebui sa achitati o suma destul de mare de bani.
Am cumparat un autovehicul, l-am inmatriculat, dar impozitul este foarte mare
Noi am pus la dispozitie un articol, unde se explica detaliat cat vine impozitul pentru inregistrarea autovehiculelor. Aici veti gasi impozitul pentru fiecare tip de masina, in functie de localitate.
Dar, sa revenim la situatia initiala…Ati cumparat un autovehicul, l-ati inmatriculat si a venit plata impozitului. Din pacate, plata impozitului pe al doi-lea an nu va putea fi ocolita. Din anul 2022, la inregistrarea oricarei masini, plata impozitului se va face in al doi-lea an.
Singurele persoane care sunt scutite de plata impozitului sunt cele cu handicap. In acest caz, sunteti scutit total de impozit. Desigur, va trebui sa se dovedeasca ca persoana respectiva prezinta aceste conditii prin documente doveditoare.
Cam acestea a fost articolul nostru cu probleme ce pot aparea in cazul unei inmatriculari auto si solutionarile lor. Toate informatiile sunt actualizate pentru anul 2022.
Ca sfarsit de articol, va sugeram inca o informatie complementara si anume… Cum si in ce forma se vor mai inmatricula masinile cu volan pe dreapta.
Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si va asteptam cu alte articole… Credem noi utile.