Probleme ce apar la inmatricularea auto ( cu rezolvari )

25-09-19 admin 7 comments

Vom vorbi in acest articol despre problemele care pot aparea la o inmatriculare auto… Si vom veni cu solutii pentru rezolvarea acestor probleme.

Deci sa nu mai pierdem timpul, si sa incercam sa exemplificam situatiile problematice ce pot aparea la o inmatriculare auto, si… Sa venim totodata cu idei pentru a le solutiona.

Probleme ce apar la inmatricularea auto si solutionarea lor

probleme si solutii la inmatricularile auto

Nu am primit fiscalul pentru a inregistra masina

In situatia in care nu ati primit fiscalul, pentru a inregistra masina nou achizitionata… Va trebui sa cautati fostul proprietar.

De ce sunteti nevoit/a sa cautati fostul proprietar?

Contractul de vanzare cumparare auto si factura emisa catre dumneavoastra va reprezenta un model de transfer al proprietatii pentru autovehiculul respectiv. Contractul va trebui prima data scos de la fisc, de catre fostul proprietar, si apoi… Va trebui inregistrat de catre dumneavoastra.

Deci, pentru a solutiona aceasta problema va trebui sa cautati fostul proprietar si sa ii cereti fiscalul. Noi va putem oferi un sfat mai previzibil atunci, cand se cumpara masina inainte de inmatriculare, si anume: Nu oferiti banii pe masina, niciodata inainte de a fi scoasa masina de la fisc.

In cazul in care nu gasiti fostul proprietar, se va solutiona totul in instanta.

Daca doriti puteti afla mai multe informatii despre cum se vinde si se cumpara o masina.

Am pierdut actele masinii pe care le-am primit de la vanzator

In cazul in care ati pierdut documentele auto, inmatricularea auto va fi posibila doar dupa ce… Vor fi recuperate toate actele masinii.

Vom expune aici mai multe cazuri, deoarece sunt modalitati diferite pentru recuperarea fiecarui act auto in parte.

Recuperarea contractului de vanzare cumparare auto

In cazul in care masina a fost vanduta catre d-tra, recuperarea contractului de vanzare cumparare auto… Se va face doar printr-o singura modalitate. Va trebui sa mergeti cu fostul proprietar la Directia de Taxe si Impozite de care apartine fostul proprietar. Acolo el va solicita un duplicat auto al contractului de vanzare cumparare.

Sunteti obligat ca in aceasta situatie sa dati de fostul proprietar. De unul singur nu veti putea recupera contractul sau factura de vanzare auto. In cazul in care nu veti putea da de vanzator, va trebui sa va folositi de certificatul fiscal ( daca il aveti ).

Recuperarea cartii auto

Cartea auto de la RAR se poate recupera de unul singur, fara sa mai depindeti de fostul proprietar. Pentru a recupera cartea auto, va trebui sa va duceti la Registrul Auto Roman, cu masina. Va trebui sa aduceti vehiculul pentru a putea obtine cartea si omologarea auto.

Desigur, pentru a putea obtine cartea si omologarea auto, masina va trebui sa treaca toate testele impuse de RAR. Aici ei vor verifica toate datele tehnice ale masinii. Deci, inainte de a aduce masina la RAR, acesta va trebui sa fie in stare impecabila.

Recuperarea talonului auto ( certificatul de inmatriculare )

Un alt act care se poate pierde vis a vis de documentele masinii este talonul auto ( certificatul de inmatriculare ). Acesta poate fi recuperat fara prezenta fostului proprietar. Talonul sau certificatul de inmatriculare auto poate fi recuperat in momentul in care se inmatriculeaza masina.

Certificatul de inmatriculare ( talonul ) va fi declarat pierdut printr-o declaratie de pierdere. Aceasta declaratie se obtine direct din sediul DRPCIV. Aici declarati pe propria raspundere ca ati primit talonul de la fostul proprietar, dar pe care l-ati pierdut. Pentru a recupera talonul va trebui sa va prezentati la DRPCIV cu dosarul de inmatriculare care sa contina:

 • cartea auto in copie si original
 • copie dupa buletinul d-tra
 • placutele masinii cumparate
 • contract de vanzare cumparare sau factura
 • copie dupa asigurarea masinii realizata pe seria de sasiu
 • cererea completata pentru inmatriculare
 • declaratie prin se declara pierderea talonului

Am seria de sasiu gresita ( numarul de identificare gresit )

Aici pot aparea doua situatii. Prima dintre ele este cea in care seria de sasiu este gresita pe talon ( certificatul de inmatriculare ). A doua situatie este cea in care cartea auto va avea seria gresita.

Chiar daca nu va vine sa credeti, faptul ca aveti seria de sasiu gresita, nu va va permite sa inmatriculati masina. Si mai mult de atat, in cadrul institutiilor se intampla apara astfel de greseli.

Cand cei de la RAR gresesc seria de sasiu

In situatia in care cei de la RAR, au gresit seria de sasiu ( numarul de identificare ), va trebui… Sa va prezentati din nou cu masina la Registrul Auto Roman, pentru a fi corectata cartea auto.

De ce trebuie corectata cartea auto?

Corectia cartii auto va permite mai departe sa inmatriculati masina. Deoarece, aceasta nu are seria de sasiu corecta, nu va putea fi realizata inmatricularea.

Cand cei de la DRPCIV gresesc seria de sasiu

Aici va depinde de certificatul de inmatriculare ( talon ) si de… Prezentarea talonului scris gresit impreuna cu cartea auto la serviciul DRPCIV.

Din pacate, va trebui sa luati bon de ordine si sa asteptati randul ca toti ceilalti pentru inmatriculare, cu toate ca… Nu veti avea nevoie decat de corectia talonului.

Expirarea ITP-ului pentru o masina din strainatate

Pentru inmatricularea auto va trebui sa aveti ITP-ul valid. In cazul in care masina este cumparata din strainatate, si a expirat ITP-ul, va trebui… Ca ITP-ul sa fie realizat la Registrul Auto Roman.

Si totusi, cand se face ITP-ul la Registrul Auto Roman?

Realizarea ITP-ului la Registrul Auto Roman, este posibila inainte de inmatricularea auto definitiva. Este valabila numai pentru masinile cumparate din strainatate. Masinile din strainatate, ce urmeaza sa fie inmatriculate vor trebui sa aiba Inspectia Tehnica Periodica realizata la RAR.

Am fost respins de Registrul Auto Roman

La o inmatriculare auto mai poate aparea si o situatie predecesorie. In care sunteti respins de Registrul Auto Roman. Ca sa intelegem mai bine… Obtinerea cartii este obligatorie pentru a trece inmatricularea propriu-zisa. Deci, va trebui ca pentru a trece inmatricularea sa participati la Registrul Auto Roman, pentru obtinerea cartii auto si omologarii acesteia.

Dar, haideti sa vedem de ce puteti sa fiti respinsi la RAR?

Masina este analizata din toate punctele de vedere. Autovehiculul va fi expus la toate testele tehnice. Astfel, se vor analiza: lumini, frane, noxe, stabilitate, sasiu, etc. Pentru a vedea cu adevarat care sunt motivele pentru care ati putea fii respins de la RAR… Va sugeram articolul unde pune la dispozitie mai multe detalii pentru a observa de ce ati putea fii respins la RAR.

Astfel, daca masina nu este conforma din punct de vedere tehnic, aceasta nu va putea trece RAR-ul.

Dar, deoarece suntem la articolul probleme si solutionari, vom oferi totusi si o rezolvare a acestui caz. In cazul in care masina a fost respinsa de la Registrul Auto Roman, va trebui sa va prezentati la un service auto. Service-ul Auto va trebui sa fie autorizat de RAR. Va trebui sa va prezentati cu fisa de probleme la service, iar acestia vor fi obligati sa remedieze la autovehicul fiecare element.

Am cumparat o masina din strainatate si va trebui sa platesc TVA-ul

TVA-ul se plateste doar pentru autovehiculele ce sunt achizitionate din afara Uniunii Europene. Astfel, pentru o masina cumparata din afara Uniunii Europene, va trebui sa se plateasca TVA-ul si taxele vamale. Pentru aceasta situatie v-am pregatit mai detaliat subiectul TVA-ului si taxele vamale pentru inmatricularile auto. Aici veti gasi toate situatiile ce pot aparea in acest caz.

Dar, revenind totusi la subiect… Vom incerca totusi sa explicam acest fenomen, cat mai pe scurt.

Deci… In momentul in care d-tra ati achizitionat masina din strainatate, aveti doua variante. Prima dintre ele, este cea in care masina este cumparata din Uniunea Europeana… Iar a doua este cea in care autovehiculul este achizitionat din afara Uniunii Europene.

In al doi-lea caz va trebui sa achitati TVA-ul, impreuna cu taxele vamale. Acestea se vor achita la un punct vamal. Punctul de vama se afla in fiecare oras de peste 120000 de locuitori din tara.

Cat este taxa vamala impreuna cu tva-ul?

Taxa vamala si tva-ul reprezinta 29% din valoarea reala a masinii. Acest fapt inseamna ca daca autovehiculul valoreaza 10000 de euro, va trebui sa platiti pentru cele doua taxe 2900 de euro.

Este cu toate acestea o situatie destul de paguboasa… Deoarece va pune in situatia in care va trebui sa achitati o suma destul de mare de bani.

Am cumparat un autovehicul, l-am inmatriculat, dar impozitul este foarte mare

Noi am pus la dispozitie un articol, unde explica detaliat cat vine impozitul pentru inregistrarea autovehiculelor. Aici veti gasi impozitul pentru fiecare tip de masina, in functie de localitate.

Dar, sa revenim la situatia initiala…Ati cumparat un autovehicul, l-ati inmatriculat si a venit plata impozitului. Din pacate, plata impozitului pe primul an de zile nu va putea fi ocolita. Dar, daca ati ajuns cu masina inmatriculata, va trebui sa treceti pe numele altei persoane. Trecerea se va realiza pe numele unei persoane cu handicap.

In acest caz, sunteti scutit total de impozit. Desigur, va trebui sa se dovedeasca ca persoana respectiva prezinta aceste conditii prin documente doveditoare.

Cam acestea a fost articolul nostru cu probleme ce pot aparea in cazul unei inmatriculari auto si solutionarile lor.

Ca sfarsit de articol, va sugeram inca o informatie complementara si anume… Cum si in ce forma se vor mai inmatricula masinile cu volan pe dreapta.

Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si va asteptam cu alte articole… Credem noi utile.Discussion

 • cornea fanica

  am vindut o masina in2017. i-am dat si fiscal.cu promisiunea ca va merge sa o inscrie pe numele lui. In ian 2020 mi-a ve nit amenda pentru rovigneta .Deci nu atrecut-o pe numele lui. Cum trebuie sa procedez in situatia asta ???

  25-09-19 Reply
  • admin

   Va duceti la serviciul de taxe si impozite si expuneti problema. Trebuie sa aveti totusi contractul pe care l-ati incheiat in anul 2017.

   25-09-19 Reply
   • admin

    In cazul in care nu se va rezolva la serviciul de Taxe si Impozite, va trebui sa il dati pe cumparator in judecata.

    25-09-19 Reply
 • Ssssasss

  Am cumparat o masina pe 10.01.2020 si unde am facut actele au trecut data de 10.02.2020.NU am vazut pe moment si cand am fost la primărie am vazut.acum cei de la primărie mi-au pus ștampila si data de 22.01.2020(data la care am fost la.primarie),Pot modifica data cu pixul?

  25-09-19 Reply
  • admin

   Nu modificati data. Oricum am vorbit prin Whats App. In aceasta situatie, daca contractul a fost deja fiscalizat, el va trebui prezentat la politie in varianta in care este. Este o greseala din partea serviciului de Taxe si Impozite Locale. Cei de la Politie nu vor analiza data in care a fost realizat contractul.

   25-09-19 Reply
 • Thecead.Com

  Va rog frumos stie cineva un site de cautare pentru masini din olanda? de unde pot cumpara? va multumesc!

  25-09-19 Reply

Leave a reply