Acte vanzare cumparare auto | Procedura de vanzare auto 2020

27-03-20 admin 4 comments

Vom discuta in acest articol despre procedura de vanzare cumparare auto… Ce acte de vanzare cumparare auto sunt necesare, dar mai exact cum se vinde o masina in anul 2020?

In anul 2020 vanzarea unui autovehicul este o adevarata enigma, care pare sa se schimbe de la an la an. De asemeni, institutiile statului nu doresc ( sau nu au rabdarea ), pentru a face lucrurile clare pentru cetateni.

De aceea apar contracte de vanzare cumparare si facturi fara fiscal, iar masina ajunge de la un sofer la altul fara nici o baza legala.

Pentru a intelege mai bine acest procedeu, il vom imparti in doua categorii.

Procedura de vanzare auto pe baza unui contract de vanzare cumparare ( cum se vinde o masina in 2020? )

Vanzarea intre doua persoane fizice a unei masini se realizeaza pe baza unui contract de vanzare cumparare auto. Persoana care vinde va trebui sa scoata masina de la fisc de pe numele ei, iar… Cealalta persoana va trebui sa introduca masina la fiscul de care apartine.

Astfel procudura de vanzare auto pare simpla, dar…

Exista anumite conditii, pentru ca totul sa fie legal.

procedura de vanzare si cumparare auto in 2020

Conditii pentru ca procedura de vanzare auto pe baza unui contract sa devina legala

Persoana care vinde masina, va trebui ca in data incheierii contractului sa scoata autovehiculul din evidenta. Daca contractul auto de vanzare cumparare a fost incheiat la data de 29.07.2020, autovehiculul va trebui scos de la fisc cu acea data.

In momentul de fata institutiile fiscale nu mai accepta nici o zi intarziere, pentru a scoate masina de la fisc. De asemeni, persoana care cumpara masina va avea anumite obligatii.

Persoana care cumpara autovehiculul va fi obligata sa-l inscrie in termen de 30 de zile de la data emiterii contractului. Orice intarziere va fi sanctionata cu amenda. Amenda va fi diferita de la caz la caz ( in functie de ce capacitate cilindrica are masina ).

Acest fapt va insemna ca din momentul emiterii actelor de vanzare cumparare auto, cumparatorul va avea 30 de zile de la data acestuia sa inscrie masina. In cazul in care cumparatorul nu va insrie masina in perioada de 30 zile, vor exista penalizari. De asemeni, penalizarile vor fi estimate cu valoarea impozitului de platit. Astfel, daca impozitul este de 39 de Ron, penalizarea va veni cu aceeasi suma… Iar, suma ce va trebui achitata va avea totalul de 78 de Ron.

Nu platiti masina decat in momentul in care care vanzatorul a scos autovehiculul de la fisc

Piata auto a avut tot timpul de aface cu asa zisii “tepari”. Unii pun rumegus in planetara, altii nu mai dau masina celui care o cumpara si ajung sa ramana cu banii.

Actele de vanzare cumparare auto ( contractul ) nu are o baza legala decat in momentul in care vanzatorul a scos masina de pe numele lui.

Din momentul acela autovehiculul nu se mai afla in proprietatea sa. Aceasta este procedura de vanzare auto normala si sub aceasta forma se vinde masina, incepand din anul 2016.

Deci, ca si sfat renuntati la contractul amiabil, deoarece puteti ajunge sa ramaneti si fara bani si fara masina.

Mai mult de atat ( si aici intervine partea in care vanzatorul are de suferit )… Atunci cand vindeti masina, iar aceasta se afla tot pe numele dumnevoastra, riscati sa:

Cum se face dosarul pentru a scoate masina de la fisc? ( pe baza actelor de vanzare cumparare auto / contract )

Cel care vinde masina va trebui sa se prezinte la serviciul de Taxe si Impozite de care apartine cu urmatoarele documente:

 • copie dupa buletin
 • copie dupa cartea masinii
 • contractul de vanzare cumparare in 5 exemplare
 • formularele completate pentru scoatere din evidenta ( acestea se cer direct de la ghiseul institutiei )

Reguli pentru cel care scoate masina de la fisc

 • sa scoata masina in momentul incheierii contractului
 • sa aiba toate taxele platite

Cum se face dosarul pentru a introduce masina la fisc ( pe baza contractului de vanzare cumparare )

Cel care cumpara autovehiculul va trebui sa se prezinte la serviciul de Taxe si Impozite de care apartine cu urmatoarele documente:

 • copie dupa buletin
 • contractele de vanzare cumparare in trei exemplare ( de data aceasta vor fi cele predate de catre vanzator – cu stampila fostei institutiei fiscale )
 • copie dupa cartea masinii
 • formularul completat pentru a introduce masina in evidentele fiscale ( la fel ca si mai sus, acesta se solicita in incinta institutiei )

Procedura de vanzare auto pe baza unei facturi

Daca tot am vorbit in acest articol despre procedura de vanzare cumparare auto pe baza un contract, vom continua…

Vom continua prin a afisa si procedura de vanzare auto pe baza unei facturi. La fel ca si la contractul de vanzare cumparare auto, factura va trebui sa contina anumite elemente de baza.

Ce trebuie sa contina factura de vanzare si cum se vinde o masina din partea unei firme?

Companiile care se ocupa cu vanzarea masinilor stiu foarte bine ce va trebui sa contina o factura auto. Din pacate ( sau din fericire ), nu toate companiile comercializeaza masini, iar de aceea… Nu toate companiile cunosc ce ar trebui sa contina aceasta factura.

In mod evident factura va trebui sa puna la dispozitie informatii complete despre cumparator si vanzator.

Desi suntem constienti ca aceasta informatie nu este neaparat necesara, foarte multa lume uita de ea. Astfel, daca cumparatorul este persoana fizica vor trebui trecute pe factura urmatoarele date:

 • nume si prenume
 • adresa din domiciliu
 • CNP
 • Seria si Numarul din Buletin

Cam acestea sunt datele ce trebuie trecute vis a vis de cumparator ( atunci cand acesta este persoana fizica ).

Si totusi ce informatii vor trebui trecute daca cumparatorul este persoana juridica?

Aici, banuiesc ca nu va fi nevoie sa va spunem exact ce trebuie trecut, pentru ca este simplu. Datele de identificare pe care le trece vanzatorul, vor trebui trecute si la cumparator. Adica vor trebui trecute: CUI, adresa, Nr. de Inregistrare, Nume companie.

Ce date mai trebuie sa contina factura de vanzare a unui autovehicul?

De foarte multe ori, firmele care vand, trec date care nu au deloc legatura cu automobilul.

Astfel pe factura vis a vis de masina va trebui sa aiba trecute urmatoare date:

 • Marca masinii
 • Modelul masinii
 • Seria de sasiu ( si nu numarul de inmatriculare )

Atentie: Nu confundati seria de sasiu cu numarul de omologare sau cu numarul de inmatriculare.

Si spunem aceasta afirmatie pentru ca ( din pacate ) se mai intampla. Seria de sasiu este trecuta pe carte auto sau pe talonul masinii la numarul de identificare ( si nu numarul de omologare ).

Ce informatii mai trebuie sa mai cunosc cu privire la procedura de vanzare auto pe baza unei facturi?

La fel cum ati vazut in situatia in care masina este vanduta pe baza unui contract de vanzare… Va trebui sa intelegem ca vom intampina aceleasi probleme.

Factura va trebui emisa in aceeasi zi in care se va scoate si fiscalul. Daca factura este cu o zi in plus ( sau in minus ), atunci aceasta va trebui refacuta.

Cum se face dosarul pentru a scoate masina la fisc ( pe baza facturii de vanzare auto )?

Dosarul care trebuie completat pentru a scoate masina din evidenta fiscala a unei firme va contine urmatoarele elemente:

 • copie dupa cartea auto a masinii
 • copie dupa certificatul de inregistrare al companiei care vinde
 • factura de vanzare auto in 5 exemplare
 • formularul pentru a scoate autovehiculul din evidenta
 • formularul pentru emiterea certificatului fiscal

De aceasta data vom avea in plus pasul in care va trebui emis certificatul fiscal. Certificatul fiscal va trebui emis atunci cand este vanduta o masina de la o persoana juridica.

Atentie!!!: La fel ca si la contractul de vanzare cumparare, va trebui ca firma sa aiba toate taxele platite. In situatia in care acestea nu sunt la zi nu veti putea sa scoateti masina de pe numele firmei.

Cum se inregistreaza masina la fisc atunci cand o cumparati pe baza unei facturi?

Masina va trebui inregistrata mai departe la sediul fiscal de care apartineti, altfel… Altfel, nu vreti sa o inmatriculati pe numele dumneavoastra. Va veti prezenta, astfel, la sediul fiscal de care apartineti cu urmatoarele acte:

 • factura de vanzare auto in 3 exemplare cu stampilele emise de fostul sediu fiscal
 • copie dupa buletin
 • copie dupa cartea auto
 • formularul pentru a lua masina in evidenta

Cam acestea au fost informatiile ce au avut legatura cu procedura de vanzare si cumparare auto pentru anul 2020 ( cel putin ).

In cazul care faceti parte din zona ( fiind perioada pandemiei ), va invitam sa vedeti cum a afectat Coronavirus toate domeniile auto.

Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si va mai asteptam si pe viitor cu alte articole interesante.Discussion

 • Olteanu

  Buna ziua! Daca am procura de vanzare la fisc ,pot sa depun copie de CI al meu, daca nu am CI proprietar?

  27-03-20 Reply
  • admin

   Nu exista procura de vanzare, sau nu inteleg eu. Exista procura de inmatriculare auto. In cazul in care exista procura de inmatriculare auto, aveti nevoie de copia dupa buletinul lui si de buletinul dumneavoastra.

   27-03-20 Reply
 • Vasile

  Búna ziua, la toate taxele platite va referiti doar la masina respectiva sau si la cladire, teren… toate taxele ce apar pe numele vanzatorului? Multumesc mult de raspuns

  27-03-20 Reply
  • admin

   Toate taxele si impozitele ce apar pe numele vanzatorului, indiferent care sunt acestea.

   27-03-20 Reply

Leave a reply