Radiere Auto 2024 ( Acte necesare, Cum se radiaza o masina, Cat costa, Servicii, etc )

Urmeaza ca in acest articol sa intelegeti totul despre procedura de radiere auto realizata in 2024. Tot aici aveti posibilitatea de apela la serviciile noastre de radieri. Radierea auto este operatiunea de scoatere unei masini dintr-unul sau mai multe sisteme ale Institutiilor statului. Procedura de radiere auto este reprezentata de 3 institutii: Serviciul de Taxe si Impozite Locale ( DGITL ), Registrul Auto Roman ( RAR ) si Serviciul de Inmatriculari si Permise ( DRPCIV ). Entitatile respective pot avea nume diferite in functie de judet ( mai sus sunt cele din Bucuresti si Ilfov ). Cu toate acestea, vor avea acelasi rol. In functie de tipul de radiere, veti avea de prezentat un numar de acte necesare la una sau mai multe din institutiile mentionate mai sus ( DRPCIV, RAR, DGITL ).

Cazurile exemplificate in acest editorial sunt intalnite in 97% din situatiile unei radieri auto din Romania.

Veti vedea pe parcursul acestui articol cum se radiaza o masina si cat costa o radiere auto. Care vor fi actele necesare pentru o radiere auto si cat dureaza mai exact aceasta procedura. Urmarind datele din aceasta pagina, veti stii in doar cateva paragrafe cum se radiaza masina dumneavoastra. CITITI MAI DEPARTE!

Dupa cum am mentionat si mai sus, procedura de radiere este reprezentata de scoaterea unei masini din registrele institutiilor DRPCIV, DGITL sau RAR.

Exemplu: Operatiunea de radiere auto se va realiza si in cadrul procesului de vanzare al unei masini.  Scoaterea unui autoturism din evidentele fiscale ( DGITL ) pentru vanzarea ei catre o alta persoana din Romania, va trece in serviciul de radiere. Vom vorbi despre aceasta forma de radiere in randurile de mai jos… O alta formalitate a acestei proceduri este radierea auto prin depozitarea pe un teren. In acest caz va fi necesara interactiunea cu doua institutii: DGITL si DRPCIV. La fel ca aceste operatiunI, sunt multe alte formalitati ale radierilor de masini. CITITI MAI DEPARTE PENTRU A AFLA CUM SE INCEPE ORICE PROCEDURA DE RADIERE AUTO!

Raspunsul la intrebarea CUM SE RADIAZA O MASINA?: Se incepe procesul de radiere prin prezentarea unui set de acte necesare la DGITL. In functie de tipul radierii, operatiunea se va opri aici sau va continua.

Agentia noastra de radieri auto din Bucuresti, Best-Inmatriculari va ofera informatii complete din domeniul consultantei in acte auto. Acum aveti setul intreg de date despre cum se inmatriculeaza o masina in orasul Bucuresti. Aducem de aceasta data cele mai bune servicii de inmatriculari auto si consultanta din toata tara. Pe langa pachetele de inmatriculari, oferta noastra cuprinde și servicii de radieri auto. Sa revenim la subiect!

Operatiunea de radiere auto nu are nIciun cost. Dupa cum am mentionat si mai sus, ea incepe de la Serviciul de Taxe ( DGITL ). Aici va trebui sa aveti toate impozitele achitate.

Exista exceptie doar pentru doua tipuri de radiere: Radierea auto pentru export si Inmatricularea de Export. In ambele cazuri va trebui anulata Cartea Auto de la RAR. Costul pentru a radia o masina de la RAR este 270 Ron

Pentru situatia in care doriti sa apelati la o firma de radieri auto, va lasam mai jos butonul nostru de servicii.

Pentru a intelege ce acte sunt necesare, veti vedea mai departe cum se numeste radierea auto in care va incadrati. Fiecare dintre cazuri, va avea langa institutia la care este necesara prezenta dumneavoastra.

Asadar, in serviciul de radiere al unei masini se incadreaza urmatoarele situatii:

  • Cand autovehiculul a fost dat catre dezmembrare – DGITL si DRPCIV
  • Cand autovehiculul a fost depozitat pe un teren aflat in proprietatea personala – DGITL si DRPCIV
  • Cand masina este scoasa definitiv din Romania ( radiere de export, inmatriculare pentru export ) – DGITL, DRPCIV si RAR
  • Cand masina este vanduta catre un alt proprietar DIN ROMANIA – DGITL
  • Cand proprietarul nu mai are acte si au trecut 30 de ani de la fabricatia masinii – DGITL, DRPCIV si RAR ( fara acte )
institutiile ce participa la radierea auto

In functie de situatia in care va incadrati, va fi necesara interactiunea cu una sau mai multe institutii ( dupa cum vedeti in lista de mai sus ). 

tipurile de radieri auto

Daca masina este pe numele unei persoane fizice, veti avea nevoie pentru radierea auto de urmatoarele acte necesare:

  • buletinul proprietarului ( copie sau original )
  • cartea auto ( copie si original )
  • certificatul de inmatriculare auto ( copie si original )

Daca masina este pe numele unei persoane juridice ( firme ), veti avea nevoie de inca 3 acte de reprezentare ( pe langa cele mentionate mai sus ):

  • delegatia ( original )
  • Certificatul de Inregistrare al Firmei ( copie )
  • buletinul delegatului ( copie si original )

Daca masina se vinde catre un alt proprietar din Romania, vor fi necesare urmatoarele acte pentru radiere:

In cazul in care masina este vanduta, veti avea nevoie pentru ghiseul fizic de Taxe si Impozite de 5 exemplare ale contractului. De asemeni, daca masina este vanduta din partea unei firme, va trebui scos un Certificat Fiscal inainte de emiterea facturii.

Mai multe detalii despre procedura de vanzare a unei masini din Romania gasiti pe linkul anterior.

Pentru restul cazurilor de radiere auto, aveti de pregatit urmatoarele documente:

  • certificatul de distrugere auto – daca masina a fost data spre casat
  • contractul de proprietate asupra terenului pe care masina va fi depozitata si declaratia de pastraredaca autovehiculul se va pastra pe un teren aflat in proprietate
  • documentul care atesta exportul autovehicululuiradiere de export, inmatriculare de export

Pentru autovehiculele casate, veti prezenta la DITL toate certificatele de distrugere primite de la Firma de Casare. Daca masina va fi depozitata pe un teren, acesta va trebui sa fie in proprietatea celui care o pastreaza. Persoana care depoziteaza masina va trebui sa prezinte contractul de proprietate, impreuna cu declaratia de pastrare.

Vanzarile auto si schimbarea de proprietar, atata timp cat masina nu paraseste teritoriul tarii a intrat in termeni populari in contextul radierii auto. Aceasta se mai defineste prin transcriere auto si se finalizeaza din partea vanzatorului prin scoaterea vehiculului din registrul DGITL. Procesul nu continua la DRPCIV si se opreste aici. Deoarece vanzarea vehiculului in Romania a disparut din operatiunea de radiere, vom afisa actele necesare pentru celelalte tipuri de radieri auto. 

O data ce ati fost la DGITL ( Serviciul de Taxe si Impozite Locale ), ati primit un nou document. Acest act se numeste Certificatul Fiscal si va fi necesar in lista de acte de la Serviciul de Inmatriculari si Permise.

actele pentru radierea auto la Drpciv

Lista de acte necesare pentru radierea unei masini de pe numele unei persoane fizice de la DRPCIV este:

  • buletinul proprietarului ( copie sau original )
  • cartea auto ( copie si original )
  • certificatul de inmatriculare auto ( copie si original )
  • certificatul fiscal primit de la DGITL
  • certificatul de radiere auto

Certificatul de radiere auto se va obtine de la ghiseul DRPCIV. El va fi eliberat in format fizic, fiind alcatuit din 3 rubrici. Toate acestea vor trebui completate si semnate.

Pentru persoanele juridice ( firme ) veti aduce suplimentar urmatoarele acte ( pe langa cele mentionate mai sus ):

  • delegatia ( original )
  • Certificatul de Inregistrare al Firmei ( copie )
  • buletinul delegatului ( copie si original )

Actele necesare la DRPCIV pentru radierea unei masini in anul 2024 prin distrugere si depozitare sunt urmatoarele:

  • certificatul de distrugere auto cu viza de la DGITLdaca masina a fost data spre casat
  • contractul de proprietate asupra terenului pe care masina va fi depozitatadaca autovehiculul se va pastra ( fara a fi pus in circulatie )

O mica paranteza: Best-Inmatriculari, firma noastra de radieri masini, realizeaza si servicii de inmatriculari. Pachetele de inmatriculari auto sunt realizate din Bucuresti Sectorul 1, extinzandu-ne pana in Sectorul 6. In anul 2024 am extins aria de servicii de inmatriculari si radieri auto pentru judetul Ilfov.

Avem doua cazuri in care un autovehicul poate parasi teritoriul tarii. Din pacate, aceste situatii sunt explicate in putine amanunte de institutiile romanesti. O masina poate fi radiata in acest tip de operatiune prin doua forme: vanzare catre un nou proprietar din afara tarii, inscrierea vehiculului intr-o tara diferita. Ambele operatiuni sunt realizate prin doua procese institutionale diferite: inmatriculare de export si radiere de export.

Spre exemplu: Daca masina este inmatriculata in Stuttgart SI A RAMAS ACELASI DETINATOR, va trebui sa aduceti actele de inmatriculare din Germania si actul de resedinta. Ele vor reprezenta documentele ce atesta exportul. In acest context, dumneavoastra sunteti proprietar al masinii si ati schimbat resedinta in afara tarii. Aceasta este o RADIERE DE EXPORT. 

In cazul INMATRICULARII DE EXPORT, se ofera numere temporare pe o perioada de 30 de zile. Aici va trebui ca masina sa fie inmatriculata in Romania. Despre inmatricularile de export, veti gasi mai multe aici.

In cazul radierii de export vor fi necesare urmatoarele acte:

  • documentul de resedinta sau contractul / factura cu viza de la Serviciul de Taxeobligatoriu
  • anularea Cartii auto de la Registrul Auto Roman – obligatoriu
  • actele de inmatriculare din strainatate – optional 
  • cartea de identitate a masinii si certificatul auto –  optional 
  • documente vamale –  pentru radierea de exportoptional 

Pentru inmatricularea de export va trebui sa aduceti urmatoarele acte:

  • documentul de resedinta sau contractul / factura cu viza de la Serviciul de Taxe – obligatoriu
  • anularea Cartii auto de la Registrul Auto Roman – obligatoriu
  • cartea de identitate a masinii si certificatul auto –  optional 
  • documente vamale –  pentru radierea de exportoptional 

Din toate cele 3 cazuri optionale, una dintre ele va trebui sa fie aleasa.

Pentru radierea auto fara acte, aveti o singura situatie:

  • daca masina are mai mult de 30 de ani de la data fabricatiei

Incepe de la doua ore si poate tine pana la 2 ani. Totul depinde de caz. Cititi informatiile din articol si aflati in ce situatie va incadrati: De la capat!

Sau apelati la serviciile noastre de radieri auto din judetele Prahova ( Ploiesti ), Buzau, Ilfov si Prahova. Cititi mai departe!

Realizam pentru dumneavoastra toate etapele ce trebuie parcurse pentru a radia un autovehicul in judetele Bucuresti, Prahova, Buzau si Ilfov. Astfel, nu va trebui sa parcurgeti nici un drum. Venim, ridicam documentele, iar dupa realizarea procedurii de radiere va predam dosarul finalizat.

Revenind la subiect… O parte din etapele serviciului de radiere auto din Bucuresti, Buzau, Ilfov, Prahova, vor include urmatorii pasi:

  • Vom realiza delegatia si vom construi dosarul de radiere pentru DGITL
  • Vom obtine viza de radiere de la DITL sau primarie din raza judetelor Prahova, Bucuresti, Ilfov si Buzau
  • Vom obtine certificatul fiscal de la Taxe si Impozite aflate in judetele Buzau, Prahova, Ilfov si Bucuresti
  • Vom realiza dosarul de radiere auto si vom completa formularele pentru Serviciul DRPCIV aflat in judetele Bucuresti, Ilfov, Buzau si Prahova ( Ploiesti )
  • Vom depune dosarul de radiere auto la DRPCIV si vom obtine certificatul de radiere
  • Vom preda catre Taxe si Impozite certificatul de radiere semnat si stampilat
  • In ultima instanta vom livra documentele si actele ce demonstreaza radierea masinii catre client