Se radiaza masina fara acte auto?

06-08-19 admin 0 comment

Am decis sa scriem acest articol, deoarece multa lume se intreaba cum se poate radia ( scoate din evidenta ), o masina la care nu mai detineti acte si la care s-a pierdut, totusi urma cumparatorilor.

Acest parte de radiere auto este unul cu totul delicat, deoarece nu se gasesc… Destule informatii care sa raspunda in totalitate la toate intrebarile ce au legatura cu acest subiect. De asemeni, nici pentru majoritatea persoanelor ce lucreaza in institutii publice nu este usoara dezbaterea si clarificarea acestei probleme.

Dar, sa nu mai pierdem timpul… Si haideti sa facem totusi clara, aceasta situatie.

Radierea unei masini fara acte

Pentru a radia ( scoate din circulatie ) un autovehicul fara acte va trebui:

Sa realizati o declaratie notariala pe proprie raspundere in care sa mentionati ca nu mai detineti acest autovehicul. Drepturile asupra lui s-au epuizat ca urmare a instrainarii.

In aceasta situatie dumneavoastra declarati ca nu mai detineti nici un drept asupra masinii si ca doriti sa o scoateti din lista de bunuri ce se afla in proprietatea d-voastra.

Din fericire, aceasta este cea mai uzuala metoda de a scoate masina de la fisc ( atunci cand nu detineti toate actele necesare ).

Atentie!!!: Acest fapt nu va insemna ca autovehiculul nu va putea fi pus pe rol din nou.

radierea fara acte auto

Persoana care detine in acest moment autovehiculul va putea pune din nou masina pe rol, doar daca o va trece pe numele lui.

Inca o Atentie!!!: Radierea auto pe baza declaratiei notariale nu va insemna ca nu va trebui sa achitati darile restante.

Acest element va insemna ca pentru radiere va trebui sa fiti la zi cu:

  • toate taxele si impozitele ce au fost emise pe numele dumneavoastra
  • toate taxele ce au fost distribuite pentru masina respectiva
  • toate amenzile ce au fost distribuite pentru masina

Radierea auto se va face doar dupa ce toate acestea au fost achitate. Si, da. Amenzile ce vin pe autovehicul ( chiar daca nu sunt din vina d-tra ), va trebui sa le achitati personal.

Cum ajungem in situatia in care sa radiem masina fara acte?

Este simplu. Dati masina unei persoane, iar pentru asa zisa vanzare dumneavoastra primiti o suma de bani. Aici intervine, din pacate, partea problematica. Atat dumneavoastra, cat si cel care cumpara nu faceti decat sa realizati schimbul de acte.

Trebuie sa stim cu totii si deasemeni, ca trebuie sa ne cunoastem drepturile si obligatiile. Cel care va vinde un vehicul va trebui sa emita cel putin o chitanta de mana. Prin aceasta forma se va transfera “aproape legal” dreptul de proprietate. Aceasta chitanta va trebui realizata in dublu exemplar ( una pe care sa o aiba vanzatorul si cealalta sa o detina cumparatorul ).

Care sunt dezavantajele ce apar atunci cand se vinde o masina fara act de vanzare cumparare?

Contractul de vanzare cumparare auto este forma legala de a vinde un autovehicul intre doua persoane fizice. El trebuie sa contina datele cumparatorului, datele vanzatorului, dar si datele masinii. Daca doriti sa cititi mai multe despre cum se realizeaza un contract de vanzare cumparare auto… Noi v-am pus la dispozitie un articol ce contine toate informatiile despre acest subiect.

Ca sa revenim totusi in problema articolului existent… Vor exista dezavantaje in situatia in care masina se vinde fara un act de vanzare cumparare, atat de o parte, cat si de alta a baricadei.

Haideti sa intelegem mai bine in ce consta aceste dezavantaje.

Ce dezavantaje are cumparatorul atunci cand vinde masina fara acte?

In primul rand cel care cumpara nu va avea niciodata drepturi depline asupra masinii, decat in momentul in care aceasta este inregistrata la fisc. Spre exemplu: Nu va putea sa plece cu masina in afara Uniunii Europene, deoarece autovehiculul nu se afla in proprietatea sa.

De asemeni, in cazul unui control ( spre exemplu RAR-ul ), el nu va putea sa isi mai recupereze actele masinii. Autovehiculul care a fost cumparat nu va pute fi niciodata inmatriculat pe numele dumneavoastra. Iar acestea sunt unele dintre putinele exemple.

Cu toate acestea, articolul nostru de astazi se concentreaza asupra vanzatorului, asa ca… Haideti sa vedem ce anume va avea de suferit un vanzator atunci cand acesta instraineaza masina fara acte.

Ce dezavantaje are vanzatorul atunci cand vinde masina fara acte?

In primul si in primul rand va fi extrem de greu sa radiezi masina. Metoda de radiere enuntata de noi in randurile de mai sus implica o anumita situatie de risc, si anume…

Nu toate registrele de taxe de si impozite accepta acea declaratie notariala. Dar sa zicem totusi ca persoana de la ghiseu va lasa totusi sa radiati masina pe baza declaratiei…

Veti avea de platit toate taxele si impozitele ( si inclusiv amenzile ) pentru toata perioada in care nu ati folosit masina.

Asa ca: Nu mai dati masina pe incredere!

Ce alte metode mai exista pentru a radia masina fara acte auto?

Se poate declara autovehiculul furat

In afara de situatia cu declaratia notariala, mai exista o singura metoda. Masina poate fi declarata la politie ca fiind furata. Desigur, nu recomandam sub nici o forma aceasta situatie, deoarece puteti pune in mare pericol siguranta cetateanului care a cumparat autovehiculul.

Se poate face actiune in instanta civila unde…

Aici se va declara pe baza martorilor ce au existat la vanzare, ca autovehiculul nu se mai afla in proprietate. Aceasta metoda este una dintre cele mai plauzibile, dar…

Are totusi anumite lacune. Va trebui sa cunoasteti date certe despre cumparator. Trebuie sa stiti numele si prenumele persoanei, precum si adresa.

Deocamdata cam atat cu acest articol. Iar daca tot am invatat pana acum ce ar trebui sa facem atunci cand va trebui sa radiem un autovehicul fara acte,… Va mai sugeram un alt articol ( credem noi interesant ). Acesta are legatura cu pierderea actelor auto si spune ce va trebui sa faceti in fiecare situatie.Leave a reply