Radiere auto fara acte | Cum se radiaza masina fara acte auto ( informatii actualizate pentru anul 2022 )?

06-08-19 admin 13 comments

In aceasta pagina am pus la dispozitie cateva metode de radiere auto fara acte. Veti afla intr-adevar cum se radiaza masina fara acte auto si in ce situatii se aplica aceste procedee.

Toate informatiile de mai jos sunt actualizate pentru anul 2022.

Am decis sa scriem acest articol, deoarece multa lume se intreaba cum se poate radia ( scoate din evidenta ), o masina la care nu mai detineti acte si la care s-a pierdut urma cumparatorilor.

Aceasta parte de radiere auto are la baza un subiect cu totul delicat, deoarece nu se gasesc… Destule informatii care sa raspunda in totalitate la toate intrebarile ce au legatura cu acest aspect. De asemeni, nici pentru majoritatea persoanelor ce lucreaza in institutii publice nu este usoara dezbaterea si clarificarea acestei probleme.

Dar, sa nu mai pierdem timpul… Si haideti sa facem totusi clara, aceasta problema.

Radierea unei masini fara acte in anul 2022

Pentru a radia ( scoate din circulatie ) un autovehicul fara acte va trebui:

Sa realizati o declaratie notariala pe proprie raspundere, in care sa mentionati ca nu mai detineti acest autovehicul. Drepturile asupra lui s-au epuizat ca urmare a instrainarii.

Informatie valabila pentru anul 2022: Aceasta declaratie nu functioneaza in fiecare localitate. Deci, va trebui inainte de toate sa intrebati la Directia de Taxe si Impozite de care apartineti.

In acest context, dumneavoastra declarati ca nu mai detineti nici un drept asupra masinii si ca doriti sa o scoateti din lista de bunuri ce se afla in proprietate.

Din fericire, aceasta este cea mai uzuala metoda de a scoate masina de la fisc ( atunci cand nu detineti toate actele necesare ).

radierea fara acte auto

Atentie!!!: Radierea auto pe baza declaratiei notariale nu va insemna ca nu va trebui sa achitati darile restante.

Acest element inseamna ca pentru radiere va trebui sa fiti la zi cu:

 • toate taxele si impozitele ce au fost emise pe numele dumneavoastra
 • toate taxele ce au fost distribuite pentru masina respectiva
 • toate amenzile ce au fost distribuite pentru autovehicul

Radierea auto se va face doar dupa ce toate acestea au fost achitate. Si, da. Va trebui sa achitati personal amenzile, ce vin pentru autovehicul respectiv ( chiar daca nu sunt din vina d-tra ).

Cum ajungem in situatia in care sa radiem masina fara acte in anul 2022?

Este simplu. Dati masina unei persoane, iar pentru asa zisa vanzare, dumneavoastra primiti o suma de bani. Aici intervine, din pacate, partea problematica. Atat dumneavoastra, cat si cel care cumpara nu faceti decat sa realizati schimbul de acte.

Cel care va vinde un vehicul nu va trebui sa emita o chitanta de mana. Prin aceasta forma nu se va transfera dreptul de proprietate.

Nu mai faceti asa ceva!!!!

Singura forma legala prin care se transfera dreptul de proprietate intre doua persoane fizice este contractul de cumparare auto.

Care sunt dezavantajele ce apar atunci cand se vinde o masina, fara act de vanzare cumparare in 2022?

Contractul de vanzare cumparare auto este forma legala de a vinde un autovehicul intre doua persoane fizice. El trebuie sa contina datele cumparatorului, datele vanzatorului, dar si datele masinii. Daca doriti sa cititi mai multe despre cum se realizeaza un contract de vanzare cumparare auto… Noi v-am pus la dispozitie un articol ce contine toate informatiile despre acest subiect.

Ca sa revenim totusi in problema articolului existent… Vor exista dezavantaje in situatia in care masina se vinde fara un act de vanzare cumparare, atat de o parte, cat si de alta a baricadei.

Haideti sa intelegem mai bine in ce consta aceste dezavantaje.

Ce dezavantaje are cumparatorul atunci cand vinde masina fara acte in anul 2022?

In primul rand, cel care cumpara nu va avea niciodata drepturi depline asupra masinii, decat in momentul in care aceasta este inregistrata la fisc. Spre exemplu: Nu va putea sa plece cu masina in afara Uniunii Europene, deoarece autovehiculul nu se afla in proprietatea sa.

De asemeni, in cazul unui control ( spre exemplu RAR-ul ), el nu va putea sa isi mai recupereze actele masinii. Autovehiculul care a fost cumparat nu va pute fi niciodata inmatriculat pe numele dumneavoastra. Iar acestea sunt unele dintre putinele exemple.

Mai nou acum ( din anul 2022 ), daca nu ati scos autovehiculul de la Taxe si Impozite in termen de 30 de zile, riscati sa primiti amenda. Deci, cel care vinde autovehiculul este obligat sa scoata masina vanduta de la DGITL in aceasta perioada.

Cu toate acestea, articolul nostru de astazi se concentreaza asupra vanzatorului, asa ca… Haideti sa vedem ce anume va avea de suferit un vanzator, atunci cand acesta instraineaza masina fara acte.

Ce dezavantaje are vanzatorul, atunci cand vinde masina fara acte?

In primul rand, va fi extrem de greu sa radiezi masina. Metoda de radiere enuntata de noi in randurile de mai sus implica o anumita situatie de risc, si anume…

Pentru anul 2022: Nu toate registrele de taxe de si impozite accepta acea declaratie notariala. Dar sa zicem totusi ca persoana de la ghiseu va permite sa radiati masina pe baza declaratiei…

Veti avea de platit toate taxele si impozitele ( si inclusiv amenzile ) pentru toata perioada in care nu ati folosit masina.

Asa ca: Nu mai dati masina pe incredere!

Ce alte metode mai exista pentru a radia masina fara acte auto?

Se poate declara autovehiculul furat

In afara de situatia cu declaratia notariala, mai exista o singura metoda. Masina poate fi declarata la politie ca fiind furata. Desigur, nu recomandam sub nici o forma aceasta situatie, deoarece puteti pune in mare pericol siguranta cetateanului care a cumparat autovehiculul. Treceti la aceasta actiune in momentul in care sunteti sigur ca masina a fost furata.

Se poate face actiune in instanta civila unde…

Aici, se va declara pe baza martorilor ce au existat la vanzare, ca autovehiculul nu se mai afla in proprietate. Aceasta metoda este una dintre cele mai plauzibile, dar…

Are totusi anumite lacune. Va trebui sa cunoasteti date certe despre cumparator. Trebuie sa stiti numele si prenumele persoanei, precum si adresa.

Deocamdata cam atat cu acest articol. Iar daca tot am invatat pana acum ce ar trebui sa facem, atunci cand va trebui sa radiem un autovehicul fara acte,… Va mai sugeram un alt articol ( credem noi interesant ). Acesta are legatura cu pierderea actelor auto si spune ce va trebui sa faceti in fiecare situatie.

De asemeni, va mai punem la dispozitie un alt subiect care sa contina informatii utile despre radierea normala a unei masini.

Va multumim!Discussion

 • Catana nicolae

  Mașina mea a ars într un incendiu în gospodărie. Toate actele erau în interiorul ei.Cum o pot radia?

  06-08-19 Reply
  • admin

   Declarati aceasta situatie la politie. Va trebui, totusi sa vina politia sa i-a dovezi.

   06-08-19 Reply
 • Raul

  Grija mare cui vindeti masina!Pe 30 decembrie 2019 am avndut o masina unor cetateni din Republica Moldova,cu flotant in Romania.Am facut un act de vanzare cumparare,la o firma,dar intrucat primaria de care apartin,era inchisa si nu puteam pune stampila de radiere fiscala,au zis sa le fac o procura sa poata iesii in Republica Moldova cu ea.Urma sa ne vedem peste cateva zile sa incheiem actele,dar ei nu au mai sunat,Cand i-am cautat eu,peste vreo 2 saptamani,au zis ca fiul unuia dintre ei a avut un accident cu masina,ca e facuta praf,ca baiatul e in coma din cauza mea,ca le-am dat o masina cu probleme si ei vor scoate expertiza a masinii prin care eu sunt vinovat de accident si sa le dau banii inapoi,ca altfel voi avea mari probleme,.Normal ca m-am panicat pe moment,dar mi-am dat seama ca ceva e putred la mijloc.In primul rand,masina fusese adusa din strainatate in urma cu 3 luni,era impecabila tehinc,model 2009,inmatriculata in Ro de cateva zile si avand ITP ul facut de o luna,deci nu aveau ce probleme sa fie la ea.Apoi,fiind o masina cu motor mare,peste 2000 cm cubi si 150 CP,baiatul ce o condusese,in conditii de iarna,avand permisul doar de cateva luni,e clar ca fusese o eroare umana.Problema e ca intrucat atunci cand am facut actul de vanzare cumparare ei au insistat sa le fac si o procura,chipurile ca le-am imprumutat masina,ca altfel nu puteau trece in Rep Moldova,acum sustin ca masina era doar imprumutata si vor banii inapoi.Tot ei au insistat sa nu trec pe spatele talonului,ca am instrainat masina,chipurile ca nu ar fi fost lasati sa treaca la vama si nu stiu daca mai pot radia cumva masina,daca nu e scris acolo.Precizez ca toate actele masinii,cheile si masina bvineinteles,sunt la ei,eu ma doar copii de pe acte si acel contract,care intre timp,l-am stampilat la primarie.E aceiasi semnatura a cumparatorului,pe el ca si pe contractul de comodat,daca pot dovedii ceva cu asta.Ce e de facut,sa pot radia masina pe viitor,fara actele orignale si numere si fara sa comit vreo infractiune?Ma sfatuisera unii sa fac copii dupa numere si dupa acte si sa o radiez,dar nu vreau probleme.Efectiv nu stiu daca cumparatorul ma minte sau nu,poate vrea sa circule cu masina pe numele meu,sa platesc eu impozitul,ca prostul,ca eu cand il sun,numai tipa si ma ameninta si nu gasesc nici o varianta sa aflu daca masina inca mai circula sau intr-adevar a fost accidentata in Rep.Moldova. Chiar nu am chef sa ma trezesc cu tot felul de amenzi,desi eu nu mai am masina si mai rau,daca el a facut accident,asigurarea fiind tot pe mine,sa am pe viitor probleme cand fac asigurare la vreo masina,ca as fi avut eu accident.

  06-08-19 Reply
 • Maia

  Buna ziua,va prezint succint situatia:masina mai veche de 40 de ani(nu mai exista fizic demult) am platit anual impozitul pt. ea din cauza lipsei Cartii de Identitate Auto si a lipsei de timp pt. birocratia necesara radierii.Acum mi-am facut timp si am inceput demersurile pt.radiere.Vreau sa va intreb daca radierea fiscala se poate face in baza unei declaratii notariale (pe care am dat-o deja dar care nu ma ajuta sa o radiez din ciculatie pt ca nu mai posed C.I.A.).
  Mentionez ca intr-o situatie similara la o primarie s-a putut face acea radiere fiscala doar in baza declaratiei notariale, iar la o alta primarie spun ca trebuie sa le duc adev. de radiere din circulatie pt a ma putea radia fiscal…nu-i aceeasi lege peste tot oare???

  06-08-19 Reply
  • admin

   Legea pentru radierea auto nu este extrem de clara si fiecare centru de Taxe si impozite va aplica serviciul in felul propiu.

   06-08-19 Reply
 • Belteghi

  Am facut un contract devinzare la biroul de copiat acte și urma la intelegere cu vânzătorul sami dea bani .a fugit cu masina cu actele .am refuzat să finalizez la taxe i impozite pină nu achita masina .ce pot face în cazul meu ?

  06-08-19 Reply
  • admin

   Va trebui sa il dati in judecata.

   06-08-19 Reply
 • Zita Vasvari

  Buna. Mi-am vandut masina cu acte in regula acum 2 ani si vreau sa o radiez din cauza ca noua proprietara nu a fost in stare sa vina cu mine sa transcriem pe numele ei. Ce posibilitati am, mai ales ca eu traiesc in strainatate?

  06-08-19 Reply
  • admin

   Daca ati radiat acum doi ani masina de la Taxe si Impozite, va trebui sa va actualizati dosarul la DRPCIV. Le veti explica celor de la inmatriculari, ca autovehiculul a fost radiat de la DGITL.

   06-08-19 Reply
 • Daniela

  Buna seara, cum as putea rezolva problema urmatoare, va rog: masina data la remat anul trecut de fiul meu cu procura, imi apare inca la impozit si zilele trecute a vazut masina in trafic, am verificat si are itp si rca valabile din februarie anul acesta. Cei de la remat nu i-au dat decat o hartie in ziua predarii si pe urma au tot zis ca nu e gata certificatul de radiere. Acum nu mai sunt de gasit si nu stiu cum as putea sa scot masina de la fisc de pe numele meu, ce variante as avea? Multumesc frumos pentru orice sugestie.

  06-08-19 Reply
  • admin

   Va trebui sa vorbiti in aceasta situatie cu cei de la Remat si de la Directia de Taxe si Impozite.

   06-08-19 Reply
 • Radu nadia stefania

  Am vândut o masina acum 14 ani am dat actele mai am cartea ce pot sa fac sa radiez aceasta masina sa scap de plăți cred ca nu mai circula de mult e foarte veche iar cumpărătorul la o varsta avansată

  06-08-19 Reply
  • admin

   Gasiti aici toate informatiile de care aveti nevoie.

   06-08-19 Reply

Leave a reply