Totul despre efectuarea RAR ( informatii actualizate in anul 2022 )

01-06-19 admin 12 comments

Vom vorbi in acest articol despre efectuarea RAR si ce anume se va verifica atunci cand realizati aceasta operatiune, dar… Inainte de toate haideti sa vedem ce se executa prin efectuarea RAR.

Ce se va realiza prin efectuarea RAR ( in anul 2022 )?

Ce acte sunt eliberate de catre oficiul RAR?

totul despre efectuarea rar

Va trebui sa intelegem in primul rand ce se va intampla la Registrul Auto Roman ( RAR ). RAR este un organism tehnic acreditat si pus in functiune de Ministerul Transporturilor. El are ca scop general incadrarea autovehiculului in parametrii tehnici, pentru ca acesta sa aiba permisia de a circula in Romania.

Prin efectuarea RAR se vor realiza patru procese:

 • Certificarea sau inregistrarea datelor unui autovehicul in baza standardelor ISO 9001
 • Autorizarea si omologarea autovehiculului
 • ITP-ul automobilului
 • Obtinerea Cartii Auto

Acestea sunt cele patru procese ce se realizeaza de institutul RAR.

De ce este necesara efectuarea RAR?

Efectuarea RAR se va realiza in functie de mai multe conditii. Vom arata cele mai intalnite exemple in prima situatie si apoi vom continua cu exceptiile de la regula.

Efectuarea RAR pentru realizarea cartii autovehiculului

Cartea RAR si omologarea sunt necesare atunci cand doriti sa inmatriculati un autovehicul in zona Romaniei. De ce? Inmatricularea auto necesita obtinerea de carte auto si omologare. Fara cele doua elemente autovehiculul este considerat a fi neconform pentru a circula in Romania.

De ce va trebui sa obtinem cartea auto de la RAR?

Va trebui sa intelegem, inainte de toate ce trebuie sa contina cartea auto.

Acesta este un document fata care masina nu poate intra in circulatie. Ea trebuie sa contina toate datele tehnice ale unui autovehicul.

Spre exemplu cartea auto contine date precum:

 • marca, model si tip
 • serie sasiu si detalii despre motor
 • anul de fabricatie si data primei inmatriculari
 • masa totala si masa maxima autorizata
 • etc

Fara sa avem la baza aceste detalii, nu avem de unde sa stim ce masina conducem. Cartea auto va transmite autoritatilor ca se afla in circulatie o noua masina, cu marca X, modelul Y, ce are seria de sasiu Z, s.a.

Vom face acum o mica pauza in care va vom prezenta diferentele intre inmatricularile auto… Revenim!

Ce inseamna omologarea RAR si cum se realizeaza aceasta in anul 2022?

Efectuarea RAR nu declara doar detaliile autovehicului. Aici se verifica daca autoturismul este apt pentru a circula in Romania. Iar aici ne referim la partea in care atributiile masinii sunt conforme cu nivelul de cerinte cerute pe teritoriul romanesc.

Prin omologarea autovehiculului, se vor analiza nivelul noxelor, sistemul de franare, directia, luminile, etc.

In toate aceste situatii va trebui sa se stie daca masina va putea fi apta, pentru a circula pe strazile noastre.

Care sunt situatiile in care un autovehicul nu poate lua omologarea?

In cazul in care un autovehicul va prezenta probleme tehnice, atunci masina va fi respinsa pana la remedierea acestora.

Spre exemplu, daca un automobil prezinta probleme vis a vis de sistemul de franare, atunci cu siguranta va pica RAR-ul si va fi declarat “respins”. Astfel, masina va trebui sa fie apta si in cea mai buna conditie, atunci cand este prezentata serviciului RAR.

Informatie valabila incepand cu anul 2022: Autovehiculele care au avut omologare inainte de anul 2017 si se afla la prima inmatriculare, nu vor mai putea fi acceptate de RAR.

Ce trebuie sa prezint pentru efectuarea RAR in anul 2022?

Vom face acum o mica pauza din articol pentru a va prezenta un subiect ce are legatura cu autovehiculele la care va trebui sa faceti efectuarea RAR.

In primul rand, va trebui sa veniti cu masina, pentru ca aceasta sa fie examinata. In al doi-lea rand, va trebui sa aveti la dumneavoastra cartea sau brief-urile masinii si buletinul.

Programarea se va face pe site-ul http://www.rarom.ro sau la telefon la numarul 021.9672. Va trebui sa tineti cont de faptul ca programarea se va face la un interval de cel putin doua saptamani.

In momentul in care realizati programarea, veti primi un numar de ordine. Cu acest numar va trebui sa prezentati in momentul in care intrati pe poarta RAR-ului. Acolo veti primi o cerere, ce va fi completata cu datele dumneavoastra. Procesul continua prin examinarea autovehiculului.

Informatie noua: Programarile facute de la inceputul anului 2022 nu mai pot fi anulate. Pentru a face o programare noua, va trebui sa expire cea veche.

Deoarece am discutat pana acum despre situatiile normale in care se va realiza efectuarea RAR… Vom vorbi in randurile urmatoare si despre exceptii sau situatii neprevazute vis a vis de acest proces.

*** Ca o mica pauza de la subiect, aflati care este pretul pentru realizarea RAR.

Exceptii pentru efectuarea RAR

In primul rand, va trebui sa intelegem ca efectuarea RAR se va realiza pentru autovehiculele, ce urmeaza sa intre in circulatie pe teritoriul romanesc ( care urmeaza sa fie inmatriculate la noi in tara ), dar…

Obtinerea de duplicate ale cartii auto

Nu mai am locuri de trecut la nume pe cartea RAR

Daca masina este recent achizitionata de dumneavoastra si nu mai aveti locuri noi trecut in carte, atunci va trebui sa va prezentati la Registrul Auto Roman ( RAR ). Vom explica in cativa pasi simpli pentru a intelege mai bine procesul prin care trece o carte auto la inmatriculare.

Cartea auto este emisa de RAR. Cei de la Registrul Auto Roman nu vor trece in carte decat detaliile tehnice ale masinii. Serviciul de inmatriculari DRPCIV, va trebui sa treaca in cartea auto, numele proprietarului si noul numar de inmatriculare.

Astfel, daca cartea auto nu va mai avea nici un loc de trecut la rubrica de nume, ea va trebui refacuta.

Cum refacem cartea auto in aceste conditii?

Procesul se numeste obtinere de duplicat pentru cartea auto si este destul de simplu. Va trebui sa prezentati cu vechea carte auto si cu masina la Registrul Auto. Aici veti primi o noua carte, ce va putea fi folosita apoi la serviciul de Inmatriculari.

Cartea auto este pierduta sau deteriorata

La fel ca si in prima situatie, veti avea nevoie de obtinerea unui duplicat. Desigur, va trebui sa va prezentati cu masina pentru a efectua RAR-ul si cu cartea auto. Aceasta va trebui adusa, chiar daca este deteriorata.

In cazul in care aceasta este declarata pierduta, va fi de ajuns doar prezenta masinii.

Alte cazuri de exceptie pentru efectuarea RAR-ului ( actualizate pentru 2022 )

Am achizitionat o masina din Anglia cu volan pe dreapta

Pana la sfarsitul lunii martie, anul 2021, se putea realiza efectuarea RAR pentru orice tip de autovehicul. Incepand din aceasta perioada autovehiculele cu volan pe dreapta nu vor mai putea trece RAR-ul, decat in momentul in care… Isi vor muta volanul pe partea stanga.

Aceasta lege a fost impusa din cauza numarului de accidente, ce au implicat masinile cu volan pe partea dreapta.

Autovehiculele vor trebui prezentate pentru schimbarea volanului la un service autorizat.

Am schimbat culoarea masinii

In momentul in care ati schimbat culoarea masinii, va trebui sa va prezentati la serviciul RAR, pentru a se elibera alta carte, care sa contina noua culoare.

Deocamdata, cam atat cu acest articol. Va multumim pentru ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si va recomandam pe mai departe ce trebuie facut, atunci cand pierdeti actele masinii.Discussion

 • Baraitaru Constantin

  Bună ziua mă interesează cât costă rar la o rulota de max 1300kg si 3 locuri ca sa o inmatriculez pe românia.

  01-06-19 Reply
  • admin

   Pretul pe care noi il percepem pentru inmatricularea unei rulote este 2200 de Ron.

   01-06-19 Reply
 • S Filip

  Ma intereseaza cat costa RAR la un Freelander 2L, 250,000 Km, 12 ani vechime? Daca aduc masina pe trailer la Baia Mare cat costa inmatricularea?

  01-06-19 Reply
  • admin

   Incercati sa sunati la RAR, pentru o lista mai detaliata de tarife.

   01-06-19 Reply
 • Erika Stroie

  Vreau sa inmatriculez o masina adusa din Germania. Va multumesc

  01-06-19 Reply
 • Florin

  Buna ziua
  Se mai pot inmatricula masinile cu volan pe dreapta de Anglia ?

  01-06-19 Reply
  • admin

   Da. Doar daca se achita taxele vamale si tva-ul. De asemeni, va trebui mutat volanul pe stanga.

   01-06-19 Reply
 • Popescu Gheorghe

  Cum înmatriculez o motociletă de 125?

  01-06-19 Reply
  • admin

   Se inmatriculeaza ca orice alt autovehicul.

   01-06-19 Reply
 • John

  Bună seara ,ce se poate face dacă, doresc sa înmatriculez o masina ,înmatriculată pe germania și am pierdut cartea mare și o am doar pe ce-a mica se poate face ceva ? Mulțumesc

  01-06-19 Reply
  • admin

   Va trebui sa va prezentati la autoritatile din Germania pentru recupererarea documentelor nemtesti. O alta procedura ar fi sa luati numere provizorii timp de un an, pana cand cei de la DRPCIV clarifica situatia dosarului dumneavoastra.

   01-06-19 Reply

Leave a reply