Totul despre efectuarea RAR

01-06-19 admin 2 comments

Vom vorbi in acest articol despre efectuarea RAR si ce anume se va verifica atunci cand realizati efectuarea, dar… Inainte de toate haideti sa vedem cand este necesara realizarea acestui proces.

Ce se va realiza prin efectuarea RAR?

Ce acte se vor elibera prin realizarea RAR?

totul despre efectuarea rar

Va trebui sa intelegem in primul rand ce se va intampla la Registrul Auto Roman ( RAR ). RAR este un organism tehnic acreditat si pus in functiune de Ministerul Transporturilor. Ele are ca scop general incadrarea autovehicului in parametrii tehnici, pentru ca acesta sa aiba permisia de a circula in Romania.

Prin efectuarea RAR se vor realiza trei procese:

 • Certificarea sau inregistrarea datelor unui autovehicul in baza standardelor ISO 9001
 • Autorizarea si omologarea autovehiculului
 • ITP-ul automobilului

Acestea sunt cele trei procese ce se realizeaza de institutul RAR.

De ce este necesara efectuarea RAR?

Efectuarea RAR se va realiza in functie de mai multe conditii. Vom arata cele mai intalnite exemple in prima situatie si apoi vom continua cu exceptiile de la regula.

Efectuarea RAR pentru realizarea cartii autovehiculului

Cartea RAR si omologarea sunt necesare atunci cand doriti sa inmatriculati un autovehicul in zona Romaniei. De ce? Inmatricularea auto necesita obtinerea de carte auto si omologare. Fara cele doua elemente autovehiculul este considerat a fi neconform pentru a circula in Romania.

De ce va trebui sa obtinem cartea auto de la RAR?

In primul rand va trebui sa intelegem, inainte de toate ce trebuie sa contina cartea auto.

Ea este un document fata care masina nu poate intra in circulatie. Ea trebuie sa contina toate datele tehnice ale unui autovehicul.

Spre exemplu cartea auto contine date precum:

 • marca, model si tip
 • serie sasiu si detalii despre motor
 • anul de fabricatie si data primei inmatriculari
 • masa totala si masa maxima autorizata
 • etc

Fara sa avem la baza aceste detalii, nu avem de unde sa stim ce masina conducem. Cartea auto va transmite autoritatilor ca se afla acum, in circulatie o noua masina, cu marca X, modelul Y, ce are seria de sasiu Z, s.a.

Vom face acum o mica pauza in care va vom prezenta diferentele intre inmatricularile auto… Revenim!

Efectuarea RAR pentru omologarea autovehiculului?

Efectuarea RAR nu declara doar detaliile autovehicului. Ei vor verifica daca autoturismul este apt pentru a circula in Romania. Iar aici ne referim la partea in care atributiile masinii sunt conforme cu nivelul de cerinte cerute pe teritoriul romanesc.

Prin omologarea autovehiculului, se vor analiza nivelul noxelor, sistemul de franare, directia, luminile, etc.

In toate aceste situatii va trebui sa se stie daca masina va putea fi apta pentru a circula pe strazile noastre.

Care sunt situatiile in care un autovehiculul nu poate lua omologarea?

In cazul in care un autovehicul va prezenta probleme tehnice, atunci masina va fi respinsa pana remedierea problemelor.

Spre exemplu, daca o masina prezinta probleme vis a vis de sistemul de franare, atunci cu siguranta va pica RAR-ul si va fi declarat “respins”. Astfel, masina va trebui sa fie apta si in cea mai buna conditie, atunci cand este prezentata serviciului RAR.

Ce trebuie sa prezint pentru efectuarea RAR?

Vom face acum o mica pauza din articol pentru a va prezenta un articol ce are legatura cu momentele si autovehiculele la care va trebui sa faceti efectuarea RAR.

In primul rand, va trebui sa veniti cu masina, pentru ca aceasta sa fie examinata. In al doi-lea rand, va trebui sa aveti la dumneavoastra cartea sau brief-urile masinii si buletinul.

Programarea se va face pe site-ul http://www.rarom.ro sau la telefon la numarul 021.9672. Va trebui sa tineti cont de faptul ca programarea se va face la un interval de cel putin doua saptamani. Acest fapt inseamna ca daca va faceti programarea astazi, veti putea veni cu masina doar dupa doua saptamani.

In momentul in care va faceti programarea, veti primi un numar de programare. Cu acest numar va trebui sa prezentati in momentul in care intrati pe poarta RAR-ului. Acolo veti primi o cerere ce va fi completata cu datele dumneavoastra, iar mai departe procesul continua prin examinarea autovehiculului.

Deoarece am discutat pana acum despre situatiile normale in care se va realiza efectuarea RAR… Vom vorbi in randurile urmatoare si despre exceptii sau situatii neprevazute vis a vis de acest proces.

*** Ca o mica pauza de la subiect, aflati care este pretul pentru realizarea RAR.

Exceptii pentru efectuarea RAR

In primul rand, va trebui sa intelegem ca efectuarea RAR se va realiza pentru autovehiculele ce urmeaza sa intre in circulatie pe teritoriul romanesc ( care urmeaza sa fie inmatriculate la noi in tara ), dar…

Obtinerea de duplicate ale cartii auto

Nu mai am locuri de trecut la nume pe cartea RAR

Daca masina este recent achizitionata de dumneavoastra si nu mai aveti locuri noi trecut in carte, atunci va trebui sa va prezentati la Registrul Auto Roman ( RAR ). Vom explica in cativa pasi simpli pentru a intelege mai bine procesul prin care trece o carte auto la inmatriculare.

Cartea auto este emisa de RAR. Cei de la Registrul Auto Roman nu vor trece in carte decat detaliile tehnice ale masinii. Serviciul de inmatriculari DRPCIV, va trebui sa treaca in cartea auto, numele proprietarului si noul numar de inmatriculare.

Astfel, daca cartea auto nu va mai avea nici un loc de trecut la rubrica de nume, ea va trebui refacuta.

Cum refacem cartea auto in aceste conditii?

Procesul se numeste obtinere de duplicat pentru cartea auto si este destul de simplu. Va trebui sa prezentati cu vechea carte auto si cu masina la Registrul Auto. Aici veti primi o noua carte, ce va putea fi folosita apoi la serviciul de Inmatriculari.

Cartea auto este pierduta sau deteriorata

La fel ca si in prima situatie, veti avea nevoie de obtinerea de un duplicat. Desigur, va trebui sa va prezentati cu masina pentru efectua RAR-ul si cu cartea auto ( chiar daca este deteriorata ).

In cazul in care aceasta este declarata pierduta, atunci va de ajuns doar prezenta masinii.

Alte cazuri de exceptie pentru efectuarea RAR

Am achizitionat o masina din Anglia cu volan pe dreapta

Pana la sfarsitul lunii martie, anul 2019, se putea realiza efectuarea RAR pentru orice tip de autovehicul. Incepand din aceasta perioada autovehiculele cu volan pe dreapta nu vor mai putea trece RAR, decat in momentul in care… Isi vor muta volanul pe partea stanga.

Aceasta lege a fost impusa din cauza numarului de accidente ce au implicat masinile cu volan pe partea dreapta.

Am schimbat culoarea masinii

In momentul in care ati schimbat culoarea masinii, va trebui sa va prezentati la serviciul RAR, pentru a se elibera alta carte, care sa contina noua culoare.

Deocamdata, cam atat cu acest articol. Va multumim pentru ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si va recomandam pe mai departe ce trebuie facut atunci cand pierdeti actele masinii.Discussion

 • Baraitaru Constantin

  Bună ziua mă interesează cât costă rar la o rulota de max 1300kg si 3 locuri ca sa o inmatriculez pe românia.

  01-06-19 Reply
  • admin

   Pretul pe care noi il percepem pentru inmatricularea unei rulote este 2200 de Ron.

   01-06-19 Reply

Leave a reply