Totul despre inmatricularea auto pentru masinile din Olanda ( actualizat pentru 2022 )

20-05-20 admin 6 comments

Vom afla in acest articol cum se inmatriculeaza o masina din Olanda. Deasemeni, vom include in acest subiect pasii si documentele pentru inmatricularea auto a unei masini cumparate din Olanda.

In acest moment sunt aduse in tara foarte multe autovehicule din afara Romaniei. Unul din motive ar putea fi faptul ca sunt cu mult mai ieftine fata de cele vandute in tara. Un alt motiv ar putea fi faptul ca in Olanda se afla cel mai bun site auto: adesa.eu. Si spunem ca este cel mai bun, pentru ca pune in fata clientilor tot istoricul masinii. Veti vedea pe acest site daca vehiculul are sau nu zgarieturi, veti putea afla daca a avut sau nu accidente, etc.

Dar destul cu reclama neplatita, si haideti sa trecem la subiectul care ne intereseaza: cum se inmatriculeaza o masina cumparata din Olanda.

Ce acte am nevoie pentru a inmatricula o masina din Olanda?

Pentru a duce inmatricularea unei masini din aceasta tara la bun sfarsit, va trebui sa primiti urmatoarele documente:

 • Cartea masinii in limba olandeza ( vedeti poze in josul paginii )
 • Certificatul de inmatriculare olandez ( aveti poza mai jos )
 • Contractul de vanzare cumparare sau factura de achizitie
card al masinii necesar pentru inmatricularea din olanda

Cum arata documentele primite din Olanda?

Cartea masinii va fi in limba olandeza. Ea va avea datele proprietarului ( sau fostului ) si datele masinii. Are marimea unei foi A4 si este completata doar pe o parte. Aceasta este de culoare verde deschis si esential la ea este… Un cod ce ii va fi mai departe asociat certificatului de inmatriculare olandez. In anumite situatii acest document nu va fi necesar la inmatriculare. Aflati, citind din randurile de mai jos…

Tineti minte!!!: Documentele de la inmatricularea unei masini din Olanda, difera de cele folosite pentru a inmatricula o masina adusa din Germania.

Certificatul de inmatriculare sau talonul este de culoare verde si este de marimea unui card bancar. El contine toate informatiile esentiale pentru masina ( serie de sasiu, serie motor, etc ). Acest document este necesar tot timpul atunci cand inmatrulezi o masina din aceasta tara. Cu toate acestea vor exista si anumite exceptii. Aflati din randurile de mai jos, care sunt acestea! Toate informatiile din acest articol sunt actualizate pentru anul 2022.

Contractul de vanzare cumparare auto sau factura este singurul document esential, care nu trebuie sa lipseasca din dosar. Fara acest act, autovehiculul nu va putea fi inmatriculat. Contractul de vanzare auto va putea fi in limba engleza sau olandeza. In cazul in care va fi in limba romana, fostul proprietar va trebui sa aiba domiciliul in Romania.

Toate aceste documente vor fi necesare pentru a putea inmatricula masina in tara noastra. Dar, cu toate acestea, vor fi si cateva exceptii.

Exceptii la primirea actelor din Olanda pentru inmatriculare in anul 2022

Exista anumite cazuri in care nu aveti documentele sub aceasta forma, sau… Aveti doar o parte din documente.

Cititi randurile de mai jos pentru a afla care sunt situatiile…

Talonul ( certificatul de inmatriculare ) nu se elibereaza de fiecare data. Daca masina a fost vanduta si s-a facut exportul, acesta se va retine in anumite situatii de autoritatile olandeze.

De asemeni, cartea masinii va trebui sa fie prezenta tot timpul, si… Nu va trebui ca aceasta sa fie verde in fiecare situatie. Pentru cazurile in care masina este a dumneavoastra si ati inmatriculat-o in Olanda, ea va trebui sa nu aiba nici o culoare: o foaie A4 de culoare alba.

Ati aflat in randurile de mai sus, ce documente aveti nevoie pentru procesul de inmatriculare. Vom vedea mai departe pasii necesari pentru a inmatricula o masina din Olanda si ce acte vor mai trebui adaugate.

Pasii pentru a inmatricula o masina din Olanda in anul 2022

Ca orice masina adusa din afara tarii va trebui ca inainte de toate sa traduceti documentele de provenienta olandeza. Deci, cartea, talonul si contractul de vanzare auto vor trebui traduse.

Atentie!!!: Contractul sau factura de vanzare auto poate veni cu combinatia de limbi romana-olandeza sau engleza-romana. In acest caz nu va mai trebui tradusa. Daca masina are contractul sau factura in limba romana, atunci va trebui ca fostul proprietar sa aiba domiciliul in Romania.

Primul pas pentru a inmatricula o masina din Olanda, va fi obtinerea cartii auto si a certificatului de autenticitate de la RAR. Aflati care sunt preturile pentru realizarea RAR-ului in prezent.

Rar-ul pentru o masina cumparata din Olanda

Efectuarea RAR se realizeaza pentru orice autovehicul cumparat din afara tarii. Ea va fi obligatorie si pentru masinile cumparate din Olanda. Pentru a va prezenta la Registrul Auto Roman, va trebui ca inainte de toate sa va faceti o programare.

Atentie!!!: Programarea facuta nu va putea fi anulata.

Ce acte trebuie sa prezint la RAR, pentru masina cumparata din Olanda?

Trebuie sa aveti urmatoarele documente:

 • Cartea auto in limba olandeza
 • Talonul ( daca acesta nu a fost retinut de autoritatile olandeze )
 • Cerere pentru efectuarea RAR ( aceasta o primiti cand va prezentati la poarta )
 • Copie dupa buletin

Inregistrarea la Taxe a unei masini adusa din Olanda

Urmatorul pas este inregistrarea masinii la Serviciul de Taxe si Impozite de care apartineti. Centrele DITL ( Taxe si Impozite ) au locatii diferite. Ele difera daca sunteti persoana fizica sau juridica. Aflati mai departe, pentru a vedea de ce Sediu de Taxe si Impozite apartineti.

Vom arata mai jos care sunt actele pe care trebuie sa le prezentati in fata inspectorului.

Actele ce trebuie prezentate la Taxe si Impozite pentru o masina adusa din tara lalelor

Vedeti care sunt actele ce trebuie prezentate la sediul de Taxe si Impozite:

 • Cartea auto din Olanda ( copie )
 • Cartea auto primita de la RAR ( original si copie )
 • Talonul din Olanda ( copie )
 • Contractul de vanzare sau factura in 3 exemplare ( cel original din Olanda si doua copii )
 • Traducere dupa contract sau facura in 3 exemplare
 • Formular de impunere ( primiti acest document la ghiseu sau il puteti descarca de pe site )
 • Copie dupa buletin
 • Traducere dupa cartea din Olanda
 • Copie dupa certificatul de inregistrare si delegatie ( daca masina a fost cumparata pe firma )

Vedeti cum trebuie sa arate delegatia de care aveti nevoie. La sediul de taxe si impozite veti primi traducerea facturii vizata ( in doua exemplare ) si decizia de impunere.

Obtinerea Certificatului de TVA de la Anaf ( necesar la inmatricularea auto a unei masini din Olanda )

Penultimul pas este obtinerea certificatului de TVA de la Anaf. In 30% din cazuri, acest document nu este necesar. El trebuie obtinut, atunci cand:

 • Masina a fost cumparata din Olanda in mod direct
 • Masina nu a fost achizitionata de o firma platitoare de TVA

De tinut minte!!!: Deci, mare atentie la masinile cumparate din afara tarii. Acest certificat de TVA va fi absolut necesar.

Deci, daca autovehiculul a fost cumparat din Romania si nu a fost inmatriculata… Nu veti avea nevoie de acest certificat. Acest document este necesar, atunci cand masina este cumparata direct din Olanda si urmeaza sa fie inmatriculata. Sa va prezentam documentele ce trebuie prezentate la ANAF, pentru obtinerea acestui certificat.

Ce documente trebuie sa prezint la Anaf, pentru o masina cumparata din Olanda?

Documentele necesare pentru obtinerea certificatului de TVA, vor fi urmatoarele:

 • Cartea auto din Olanda ( copie )
 • Cartea auto primita de la RAR ( copie )
 • Talonul din Olanda ( copie )
 • Contractul de vanzare sau factura ( copie )
 • Traducere dupa contract sau facura cu stampila primita de Taxe ( copie )
 • Formular pentru declararea nr de km ( primiti acest document la ghiseu sau il puteti descarca de pe site )
 • Traducere dupa cartea auto din Olanda
 • Copie dupa buletin
 • Copie dupa certificatul de inregistrare si delegatie ( daca masina a fost cumparata pe firma )

Inmatricularea auto a unei masini din Olanda

Acum am ajuns spre finalul articolului…Vom vedea ce veti obtine dupa ce veti inmatricula un autovehicul din aceasta tara.

Acte necesare pentru a inmatricula o masina din Olanda in anul 2022

 • Cartea auto din Olanda ( original )
 • Cartea auto primita de la RAR ( copie si original )
 • Talonul din Olanda ( original )
 • Contractul de vanzare sau factura ( copie )
 • Traducere dupa contract sau facura cu stampila primita de Taxe ( original )
 • Placutele cu care a fost adusa masina in tara ( daca exista )
 • Cerere de inmatriculare auto ( se ridica de la ghiseu )
 • Certificatul de autenticitate primit de la RAR
 • Copie dupa asigurarea auto
 • Copie dupa buletin
 • Copie dupa certificatul de inregistrare si delegatie ( daca masina a fost cumparata pe firma )

Acestea sunt toate documentele necesare pentru a inmatricula o masina din Olanda. Noi am mai pregatit pentru dumneavoastra un alt articol ce contine informatii referitoare la actele si procedura pentru inmatricularea auto a unei masini din Italia. Va multumim!Discussion

 • Levente Sebestyen

  Buna ziua… vreau sa cer un sfat legat de o reinmatriculare ciudata!… Din 2019 primavara a fost cumparat un autoturism cu toate actele din Olanda, eu am cumparat de la dansul masina ( cu toate acte corecte ce treb. ptr. inmatriculare! masina a venit pe roti cu numar valid de 2 sapt.),.. efectuat RAR etc. si cand am ajuns la faza sa inmatriculam a venit buba ca nu se poate ptr. ca lipseste un document germana anume “ZULASSUNGSBESCHHEINIGUNG” …a trecut 14 luni si am primit doua mailuri de la SPCRPCIV Harghita sa mai astept ptr. ca nu sa rezolvat nimic!..ci ca primesc mai multe provizorii pana cand se rezolva, asta e ok dar totusi 14 luni si suntem in UE. in mod normal ar trtebui sa fie 14 minute in 2021 ….am luat legatura cu ADAC dar din pacate nu da nici o informatie fiind nu sunt registrat in sistemul lor asta e normal … dar atunci care procedura, va rog mult sa-mi dati un sfat, … habar nu am unde sa ma duc…. STIMA

  20-05-20 Reply
  • admin

   Buna ziua,

   La dumneavoastra speta este mai complicata. Este posibil ca autovehiculul sa fie declarat pentru casare. Doar cei de la Inmatriculari va pot comunica cum trebuie mai multe detalii.

   20-05-20 Reply
 • Remus Morat

  Salut, dacă achizitionez o mașină adusă din olanda, de la un parc auto din romania poate avea nr valabile? Si cât timp pot circula cu aceste nr

  20-05-20 Reply
  • admin

   Puteti circula. Depinde ce numere are autovehiculul respectiv. Numerele de export au valabilitate de 30 de zile, iar cele provizorii pot fi prelungite pana la 90 de zile.

   20-05-20 Reply
 • Mioara Ularu

  Am casa in Romania și domiciliul in Olanda,Pot înscrie mașina din Olanda și pe care o voi lasă spre folosință in Romania.
  Mulțumesc

  20-05-20 Reply
  • admin

   Se poate face acest lucru, daca va faceti ITP-ul romanesc

   20-05-20 Reply

Leave a reply