Inmatricularea auto pentru masinile din Olanda ( informatii pentru anul 2023 )
In fiecare an sunt cumparate peste 12000 de masini din Olanda. Cu toate acestea, inca intampinam dificultati in ceea ce priveste inmatricularea auto pentru vehiculele achizitionate din aceasta tara. In acest articol vom afla cum se inmatriculeaza o masina din Olanda si ce trebuie sa primiti la achizitia acestor autoturisme. Veti vedea in acest subiect, pasii si documentele pentru inmatricularea unui vehicul cumparat din Olanda.

In acest moment sunt aduse in tara foarte multe autovehicule din afara Romaniei. Cel mai mare motiv ce determina romanii sa cumpere aceste masini este pretul. Spre exemplu: Vehiculele achizitionate din Olanda sunt cu 20% mai ieftine, fata de autoturismele cumparate din tara noastra. Urmatorul motiv are la baza unul dintre cele mai bune site-uri auto din Europa: adesa.eu. Acesta aduce in fata clientilor tot istoricul masinii. Veti vedea pe acest site daca vehiculul prezinta sau nu zgarieturi, veti putea afla daca a avut sau nu accidente, etc.
Sa trecem mai departe la subiectul care ne intereseaza si sa aflam cum se inmatriculeaza o masina cumparata din Olanda.
Cum se inmatriculeaza si ce acte am nevoie pentru a inmatricula o masina din Olanda?
Pentru a duce inmatricularea unei masini din Olanda la bun sfarsit, va trebui sa primiti la achizitie urmatoarele documente:
- Cartea masinii in limba olandeza sau RDW-ul ( vedeti pozele din partea de jos a paginii ) ~ din anul 2023 acest document nu mai este necesar la inmatricularea in Romania
- Certificatul de inmatriculare olandez ( aveti poza mai jos )
- Contractul de vanzare cumparare sau factura de achizitie
Cum arata documentele pe care le primiti la achizitia unei masini din Olanda?
Cartea masinii se mai numeste si RDW-ul. Aceasta este in limba olandeza si contine datele proprietarului ( sau ale fostului detinator ) si o parte din datele masinii. Are marimea unei foi A4 si este completata doar pe o parte. Ea este de culoare verde deschis, iar cel mai important element din acest act este un cod ce ii va fi asociat si certificatului de inmatriculare olandez. Acest document a fost scos la inceputul anului 2023 din circulatie. De aceea, in anumite situatii actul respectiv nu va mai fi necesar la inmatriculare. Cititi mai departe!

Tineti minte!!!: Documentele folosite la inmatricularea unei masini din Olanda, difera de cele folosite pentru a inmatricula o masina adusa din Germania.
Documentele de inmatriculare pentru masinile cumparate din Olanda ( informatii actualizate pentru 2023 )
Certificatul de inmatriculare sau talonul este de culoare verde. Acesta este de marimea unui card bancar. El contine toate informatiile esentiale pentru masina ( serie de sasiu, serie motor, etc ). Documentul respectiv este esential atunci cand inmatriculezi masina din aceasta tara. Cu toate acestea vor exista si anumite exceptii. Aflati din paragrafele urmatoare, care sunt acestea! Informatiile din randurile de mai jos sunt actualizate pentru anul 2023.

Un alt document ce nu trebuie sa lipseasca din mapa dumneavoastra la cumpararea unei masini din Olanda este contractul de vanzare cumparare auto sau factura. Fara acest act, autovehiculul nu va putea fi inmatriculat.
Contractul de vanzare auto va trebui sa fie redactat in limba engleza sau olandeza. In cazul in care acesta este in limba romana, fostul proprietar va trebui sa detina domiciliul in Romania.
Toate aceste documente sunt necesare pentru a putea inmatricula masina in tara noastra. Dar, cu toate acestea, vor exista cateva exceptii. Cititi mai departe!
Exceptii pentru actele din Olanda la inmatricularea auto ( anul 2023 )
Exista anumite cazuri in care nu aveti documentele sub aceasta forma, sau… Aveti doar o parte din acte.
Cititi randurile de mai jos pentru a afla care sunt situatiile…
Talonul ( certificatul de inmatriculare ) nu se elibereaza pentru orice autovehicul. Daca masina a fost vanduta si s-a realizat exportul, acesta poate fi retinut de autoritatile olandeze.
De asemeni, cartea masinii ( RDW-ul ) va trebui sa fie prezenta si… Nu va trebui ca aceasta sa aiba culoarea verde. In cazul in care masina este a dumneavoastra si ati inmatriculat-o in Olanda, cartea auto va fi: o foaie A4 de culoare alba.
Ati aflat in randurile de mai sus, ce documente sunt necesare pentru procesul de inmatriculare. Vedeti mai departe, pasii necesari pentru a inmatricula o masina din Olanda si ce acte apar pe parcurs in acest proces.
Pasii pentru a inmatricula o masina din Olanda in anul 2023
Ca orice masina adusa din afara tarii, va trebui ca inainte de toate sa traduceti documentele de provenienta olandeza. In acest caz, cartea, talonul si contractul de vanzare auto vor trebui traduse.
Atentie!!!: Daca masina are contractul sau factura in limba romana, atunci va trebui ca fostul proprietar sa aiba domiciliul in Romania.
Foarte multe autovehicule din Olanda sunt achizitionate de cetatenii orasului Bucuresti. Despre cum se adapteaza procesul de inmatriculare auto la capitala Romaniei si care sunt cerintele specifice in acest municipiu, veti gasi mai multe detalii aici. Sa revenim la subiect!
Primul pas pentru a inmatricula o masina din Olanda, va fi obtinerea cartii auto si a certificatului de autenticitate de la RAR. Aflati care sunt preturile pentru realizarea RAR-ului in anul 2023.
Cum se realizeaza Rar-ul pentru o masina cumparata din Olanda?
Efectuarea RAR-ului va fi obligatorie pentru orice autovehicul cumparat din afara tarii. Ea este necesara si pentru masinile cumparate din Olanda. Pentru a va prezenta la Registrul Auto Roman, va trebui sa faceti o programare.
Atentie!!!: Programarea efectuata nu va putea fi anulata.
Ce acte sunt necesare pentru a efectua RAR-ul, la masinile cumparate din Olanda?
Pentru realizarea RAR-ului la vehiculele cumparate din Olanda, va trebui sa aveti urmatoarele documente:
- Cartea auto in limba olandeza ( RDW-ul )
- Talonul ( Documentul plastifiat de culoare verde, ce contine toate datele masinii )
- Cerere pentru efectuarea RAR-ului ( aceasta o primiti cand va prezentati la institutie )
- Copie dupa buletin
Din pacate, lista nu se opreste aici. Incepand din anul 2023, va trebui adaugat in lista de documente certificatul de conformitate european. Acesta este solicitat de inspector, pentru masinile ce au fost produse dupa anul 2018.
Pentru ca am aflat ce va trebui facut la Registrul Auto Roman la masinile achizitionate din Olanda, vom trece mai departe pentru a va prezenta urmatorul pas.
Inregistrarea la Taxe si Impozite a unei masini aduse din Olanda
Urmatorul pas este inregistrarea masinii la Serviciul de Taxe si Impozite de care apartineti. Centrele DITL ( Taxe si Impozite ) au locatii diferite. Ele detin sedii speciale pentru persoane fizice sau juridice. Vedeti de ce Sediu de Taxe si Impozite apartineti.
Daca aveti domiciliul pe sectorul 4, Bucuresti, masina va trebui inregistrata in sectorul 4. De asemeni, daca aveti actul de identitate inregistrat in cartierul Crangasi, va trebui sa inregistrati si sa inmatriculati vehiculul in sectorul 6.
Vom vedea in randurile ce urmeaza, care sunt actele pe care trebuie sa le prezentati in fata inspectorului de Taxe.
Actele ce trebuie prezentate la Taxe si Impozite pentru masinile cumparate din Tara Lalelor
Vedeti care sunt actele ce trebuie prezentate la sediul de Taxe si Impozite:
- Cartea auto din Olanda ( copie )
- Cartea auto primita de la RAR ( original si copie )
- Talonul din Olanda ( copie )
- Contractul de vanzare sau factura in 3 exemplare ( cel original din Olanda si doua copii )
- Traducere dupa contract sau facura in 3 exemplare
- Formular de impunere ( primiti acest document la ghiseu sau il puteti descarca de pe site )
- Copie dupa buletin si actul de identitate in original
- Copie dupa certificatul de inregistrare si delegatie ( daca masina a fost cumparata pe firma )
Daca automobilul din Olanda a fost achizitionat pe firma, puteti vedea cum trebuie sa arate delegatia pentru inregistrarea vehiculului la Taxe. La sediul de taxe si impozite veti primi traducerea facturii vizata ( in doua exemplare ) si decizia de impunere.
Obtinerea Certificatului de TVA de la Anaf ( necesar la inmatricularea unei masini din Olanda )
Penultimul pas este obtinerea certificatului de TVA de la Anaf. In 30% din cazuri, acest document nu este necesar. El trebuie obtinut, atunci cand:
- Masina a fost cumparata din Olanda in mod direct
De tinut minte!!!: Mare atentie la masinile cumparate din afara tarii. Certificatul de TVA va fi absolut necesar pentru acest tip de inmatriculare.
Daca autovehiculul a fost cumparat din Romania, iar provenienta este olandeza… Nu veti avea nevoie de acest certificat. Acest document este necesar, atunci cand masina este cumparata direct din Olanda si urmeaza sa fie inmatriculata. Sa va prezentam documentele ce trebuie prezentate la ANAF, pentru obtinerea Certificatului de TVA.
Ce documente voi prezenta la Anaf, pentru masinile cumparate din Olanda?
Documentele necesare pentru obtinerea certificatului de TVA, sunt urmatoarele:
- Cartea auto din Olanda ( copie )
- Cartea auto primita de la RAR ( copie )
- Talonul din Olanda ( copie )
- Contractul de vanzare sau factura ( copie )
- Traducere dupa contract sau facura cu stampila primita de Taxe ( copie )
- Formular pentru declararea nr de km ( primiti acest document la ghiseu sau il puteti descarca de pe site )
- Traducere dupa cartea auto din Olanda
- Copie dupa buletin
- Copie dupa certificatul de inregistrare si delegatie ( daca masina a fost cumparata pe firma )
Inmatricularea auto a unei masini din Olanda ( ultimul pas ) | informatii actualizate pentru 2023
Acum am ajuns spre finalul articolului si vrem… Sa aflam ce acte sunt necesare pentru inmatricularea autoturismelor cumparate din Olanda. Procesul de inmatriculare finala se realizeaza la Sediul DRPCIV de care apartineti.
Acte necesare pentru a inmatricula o masina din Olanda ( in anul 2023 )
- Cartea auto din Olanda ( original )
- Cartea auto primita de la RAR ( copie si original )
- Talonul din Olanda ( original )
- Contractul de vanzare sau factura ( copie )
- Traducere dupa contract sau factura cu stampila primita de la Taxe ( original )
- Placutele cu care a fost adusa masina in tara ( daca sunt existente )
- Cerere de inmatriculare auto ( se ridica de la ghiseu )
- Certificatul de autenticitate primit de la RAR
- Copie dupa asigurarea auto
- Copie dupa buletin si actul de identitate al proprietarului in original
- Copie dupa certificatul de inregistrare si delegatie ( daca masina a fost cumparata pe firma )
Acestea sunt toate documentele si toti pasii necesari pentru a inmatricula o masina din Olanda. Noi am mai pregatit pentru dumneavoastra un alt articol, ce contine informatii referitoare la actele si procedura pentru inmatricularea auto a unei masini din Italia.
Vrem sa acoperim formalitatile de inmatriculare pentru fiecare stat european si sa actualizam toate informatiile pentru anul 2023. Va multumim!