Totul despre programarea pe site-ul DRPCIV

11-12-23 admin 0 comment

Incepand din anul 2018, institutia DRPCIV a deschis o platforma ce a permis cetatenilor sa realizeze programare online, pentru a se prezenta la ghiseu. Pana in aceasta perioada, prezentarea in fata agentului de politie se realiza doar prin bon de ordine. Desi a oferit romanilor posibilitatea de a avea mai multe variante atunci cand se inmatriculeaza o masina, acest fapt nu a dus la disparitia tuturor problemelor. Fiind in acest domeniu de peste 6 ani, am intalnit nenumarate cazuri cu persoane ce au realizat gresit programarea online. Cele mai multe nereguli vin la pachet cu localitatea gresita in programare. Desigur, cazurile cu nereguli apar in continuare, iar una dintre cele mai mari probleme este lipsa explicatiilor ce se ivesc la realizarea acesteia.

In acest articol, vom explica cu lux de amanunt cum se poate realiza programarea online pe site-ul DRPCIV. Veti intelege cum se efectueaza aceasta cu fiecare pas in parte.

Programarea online la DRPCIV ( cum se realizeaza ) ~ pas cu pas ( 2023 )

totul despre programarea online din cadrul DRPCIV

1. Alegeti judetul in care urmeaza sa va faceti programarea ( acesta se va face in functie de domiciliu sau sediu )

Foarte des primim intrebari ca: “Daca stau in Bucuresti si am buletinul pe Prahova, pot inmatricula masina in capitala?“.

Din pacate, raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi decat negativ. Totul este simplu: In judetul in care aveti domiciliul din buletin sau sediul ( in cazul unei firme ), va trebui inmatriculata si masina. Astfel, in cazul exemplului de mai sus, masina se va inmatricula in judetul Prahova.

Trebuie inteles faptul ca domiciliul sau sediul companiei sunt trecute in actele oficiale, cum ar fi: cartea de identitate sau certificatul de inregistrare al companiei.

Exista exceptie pentru persoanele care au cetatenie straina

Orice cetatean strain care doreste sa inmatriculeze o masina in Romania, va trebui sa detina un permis de sedere sau un certificat de inregistrare. Prin aceste documente, i se va atribui o resedinta stabila. Pe baza acesteia, se va putea inscrie, respectiv inmatricula autovehiculul cumparat. Astfel, judetul din programarea online va putea fi ales in functie de judetul din domiciliu.

2. Alegeti serviciul pentru care va trebui sa va prezentati la ghiseu

Urmatorul pas este scopul pentru care va trebui sa va prezentati in cadrul institutiei. Astfel, apar urmatoarele optiuni:

  • transcriere autovehicul ( pentru inmatricularea masinilor cumparate din Romania )
  • inmatricularea masinilor achizitionate din afara Romaniei
  • obtinerea placutelor rosii si a autorizatiei provizorii
  • realizarea radierii auto prin distrugere sau depozitare
  • obtinerea duplicatului pentru certificatul sau placutele de inmatriculare / actualizarea datelor din certificat

Pentru fiecare dintre operatiuni, va trebui sa aveti un dosar separat care sa reprezinte procedura respectiva.

Nu treceti la pasul urmator, decat dupa ce ati ales operatiunea corecta

Foarte des apar probleme in legatura cu acest aspect. Trebuie sa va asteptati sa fiti respins de la ghiseu, daca ati facut programare pentru radierea auto, iar dumneavoastra aveti de indeplin un proces de inmatriculare. Fiecare operatiune va avea propria ei selectie.

3. Completati formularele pentru operatiunea dorita

Dupa cum am mentionat si in randurile de mai sus, fiecare procedura va avea propria selectie. Spre exemplu, daca ati pierdut placutele de inmatriculare, aveti o rubrica speciala ce va trebui completata. Pentru acest caz, va trebui sa selectati “Duplicat / Modificari date certificat / Placi”. In randurile de mai jos, vom afla cum vor trebui completate datele pentru fiecare operatiune in parte.

Transcriere vehicul ( pentru autovehiculele inmatriculate in Romania )

Aici sunt 5 campuri de completat: nume, prenume, email, numarul de identificare si numarul de inmatriculare. Va trebui ca fiecare camp in parte sa contina datele corecte. Mai mult de atat, riscati sa fiti respins in cazul in care numarul de inmatriculare sau cel de identificare nu sunt corespunzatoare.

Referitor la numarul de identificare ( seria de sasiu ),… Acesta va fi gasit in cartea auto sau in certificatul de inmatriculare.

Inmatriculare vehicul ( pentru masinile cumparate din afara Romaniei )

Pentru aceasta operatiune veti avea de completat: numele, prenumele, emailul si numarul de identificare. La fel ca in cazul transcrierii auto, datele vor trebui sa fie corecte. Numarul de identificare ( sau seria de sasiu ) se poate gasi in cartea auto primita de la RAR sau in documentele de inmatriculare auto straine.

Autorizarea provizorie pentru obtinerea numerelor rosii

In cadrul acestei proceduri, aveti de completat: numele, prenumele, numarul de identificare si adresa de mail. Toate informatiile vor trebui transpuse corect in formularele respective. In cazul in care doriti sa obtineti autorizatia provizorie si nu a fost realizat serviciul RAR, veti regasi numarul de identificare in documentele de inmatriculare straine.

Radierea autovehiculelor ( prin dezmembrare sau depozitare )

O alta operatiune ce va putea realizata in cadrul Serviciului de Inmatriculari si Permise este radierea auto. Aceasta va putea fi efectuata doar pentru masinile ce au fost casate, obtinandu-se totodata un certificat de radiere. Alta posibilitate prin care va putea fi realizata radierea auto, va fi depozitarea autovehiculului propriu-zis pe un teren, ce se afla in proprietatea personala.

Revenind la subiect: In serviciul de programari online DRPCIV, trebuie sa completati urmatoarele formulare: nume, prenume, email, numarul de identificare si cel de inmatriculare.

Obtinerea duplicatelor ( placi sau certificat de inmatriculare ) / Actualizarea datelor din certificat ca urmare a modificarii lor

Se intalnesc foarte des cazuri in care proprietarul unui autovehicul isi schimba domiciliul sau numele. De asemeni, apar situatii in care se va modifica din datele tehnice ale masinii. Pentru toate aceste schimbari / actualizari, va trebui sa preschimbati certificatul de inmatriculare.

Acest document contine datele tehnice ale autoturismului, numele si adresa proprietarului. In cazul in care se va modifica orice data, certificatul de inmatriculare auto va trebui actualizat.

Se poate anula / modifica programarea online facuta pe site-ul DRPCIV?

Programarea online va putea fi anulata. Astfel, o data ce ati facut programare pe site-ul DRPCIV, veti primi un mail cu operatiunea aleasa. Aici, va fi trecut tipul de procedura auto, impreuna cu data, ora si ghiseul la care va trebui sa va prezentati.

Pentru anulare, veti avea un link care va permite aceasta operatiune.

Din pacate, nu veti putea realiza modificarea programarii online. Pentru a realiza reformari in datele programarii, aceasta va trebui anulata si ulterior planificata una noua.

Acestea au fost informatiile oferite de site-ul nostru. Ati vazut de aceasta data cum se face programarea online din site-ul DRPCIV. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la final!



Leave a reply