Taxa vamala la inmatricularea unei masini ( 2025 )
Prezentarea actelor unui autovehicul la institutul vamal se realizeaza pentru fiecare autoturism achizitionat din afara Uniunii Europene. Ce inseamna mai exact aceasta taxa vamala de la inmatricularea auto si cand se aplica, vom vorbi in randurile urmatoare. Veti afla in ce cazuri poate fi ocolita si cum poate fi evitata. Veti vedea situatii concrete cu exemplificari. Toate informatiile de mai jos sunt actualizate pentru anul 2025.
Totul despre taxa vamala Ce apare la inmatricularea unei masini ( actualizat pentru 2025 )
Taxa vamala se aplica pentru orice bun achizitionat din afara Uniunii Europene. In situatia unui autovehicul, ea difera in functie de tipul de bun si valoarea masinii respective pe piata. In aceasta lista nu sunt incluse statele care nu se situeaza in spatiul Uniunii Europeane. Anumite tari precum Norvegia si Elvetia vor avea cateva exceptii, cu privire la plata taxei vamale pentru inmatricularea auto. Cititi mai departe!

In cazul masinilor, taxa vamala este in valoare de 10%. Desigur, aceasta taxa nu vine niciodata singura!
Cum se plateste taxa vamala in anul 2025 pentru autovehiculele din afara Uniunii europene?
In cazul masinilor cumparate din afara Uniunii Europene, veti avea pe langa taxa vamala, un nou cost suplimentar: TVA-ul. Pentru autovehicule, aceasta este de 19% din valoarea reala a masinii.
De retinut: Taxa vamala si taxa de TVA se vor aplica doar in cazul autovehiculelor aduse din afara Uniunii Europene. La masinile cumparate din Romania sau Uniunea Europeana, nu se va achita niciuna din cele doua taxe. Vor exista cateva exceptii pentru autoturismele ce au fost produse in ultimul an sau au kilometrajul sub 6000 de kilometri. Acestea sunt considerate noi si va trebui sa aiba achitata taxa pe valoare adaugata.
In cazul autoturismelor cumparate din Marea Britanie, vom afla raspunsul la urmatoarea intrebare: Care este modalitatea de aplicare a taxelor? Incepand cu anul 2020, toate autovehiculele venite din Anglia, au trecut prin aceeasi procedura ca si restul masinilor cumparate din afara Uniunii Europene.
Cum se vor aplica taxa vamala si TVA-ul???
In situatia in care cumparati vehicule din afara Uniunii Europene, veti avea de platit 29% din valoarea acestora. Taxa pe valoare adaugata din inmatricularea auto ( TVA-ul ) se va aplica la orice masina cumparata din afara Uniunii Europene.
Cum se pune in practica taxa vamala si taxa de TVA in anul 2025 pentru masinile cumparate din afara Uniunii Europene?
Exemplu: Sa spunem ca dumneavoastra veti cumpara o masina din Elvetia. Dupa cum stim, aceasta nu este o tara ce se afla in Uniunea Europeana. Astfel, la orice masina supusa inmatricularii si venita din acest stat, veti avea de platit 19% ( taxa de tva ) si 10% ( taxa vamala ).
Facem o mica pauza de la calcularea taxei vamale si dorim sa va recomandam cu aceasta ocazie un articol actualizat recent de Best-Inmatriculari. Acesta contine informatii utile referitoare la serviciile de inmatriculari auto din Bucuresti. Cam atat cu reclama! Sa revenim la subiect!
Ambele procente se pot achita direct la vama, atunci cand se aduce masina in tara. In cazul in care procentele nu au fost calculate si platite la vama, veti trece la procesul de inmatriculare auto doar dupa ce:
- platiti cei 10% la orice centru vamal din tara
- platiti cei 19% la punctul ANAF de care apartineti
Spre exemplu: Daca aveti domiciliul in Bucuresti sectorul 3, atunci va trebui sa va prezentati la sediul ANAF, din sectorul 3 ( persoane fizice ).
Atentie!!!: Procentul de 29% din valoarea masinii, nu se aplica pentru suma cu care dumneavoastra ati achizitionat-o. Acesta va face referire la valoarea reala a masinii.
Exemplu: Cum adica 29% din valoare reala a masinii?!?! Eu am dat 5000 de euro pe ea. Nu trebuie sa mi se aplice 29% pe cei 5000 de euro?
Din pacate… Nu. Daca dumneavoastra ati cumparat un autovehicul cu suma 5000 de euro, iar masina valoreaza in momentul de fata 10000 de euro… Taxele nu se vor aplica asupra celor 5000 de euro. Ele vor face referire la valoarea reala a masinii. Astfel, daca masina valoreaza 10000 de euro, va trebui sa platiti 2900 de euro ( suma ce va reprezenta taxele vamale si cele de tva ).
Se poate ocoli taxa vamala si tva-ul ( 2025 )?
Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, cele doua taxe nu se aplica pentru masinile care sunt cumparate din Romania sau din Uniunea Europeana. Astfel, daca doriti sa aduceti o masina aflata la prima inmatriculare in Romania ( din afara Uniunii Europene ), va trebui sa achitati cele doua taxe. Cu toate acestea, exista variante de a ocoli aceste costuri. Cititi mai departe!
Cum se pot ocoli cele doua taxe in anul 2025, daca am cumparat masina din afara Uniunii Europene?
Pentru a evita cele doua taxe, una dintre variante va fi inmatricularea vehiculului in Bulgaria.
Inmatricularea masinii in Bulgaria, va duce la un cost de 15% din valoarea acesteia. Astfel, daca autovehiculul este valorificat la 10000 de euro, dumneavoastra va trebui sa platiti doar 1500 de euro.
La cei 1500 de euro, se vor adauga taxele pentru a inmatricula masina respectiva. Daca pentru multi romani, inmatricularea masinii in Bulgaria este o necesitate ( din cauza pretului )… Noi nu o recomandam ca si procedura.
De ce nu recomandam inmatricularea masinii pe Bulgaria?
Sunt elemente neprevazute, care pot aparea din moment in moment.
Exemplu: Poti pierde cartea masinii, si atunci va trebui sa te duci pana in Bulgaria sa fie refacuta.
Mai mult de atat, veti fi nevoit sa faceti Inspectia Tehnica Periodica la RAR sau in Bulgaria. Oricare din aceste variante, va veni la pachet cu alte costuri suplimentare.
Alte situatii in care pot fi evitate taxa vamala si TVA-ul ( repatriere si alte scutiri de taxe ) pentru 2025
Exemplu: Una dintre cele mai intalnite situatii, este scutirea de taxa vamala. Aceasta se aplica in cazul masinilor ce sunt aduse din cantoanele, ce au acorduri speciale cu Uniunea Europeana. Regiunile respective sunt atat in Norvegia, cat si in Elvetia. Mai mult de atat, scutirea de TVA si taxa vamala se va aplica doar in anumite conditii.
Exemplu: Repatrierea se aplica doar in cazul vehiculelor cumparate din Romania sau Uniunea Europeana. Daca acestea au fost inmatriculate ulterior in afara Uniunii, se considera repatriere in cazul in care vor fi readuse in tara pentru o noua inregistrare auto.
Sugerati cetatenilor sa cumpere si sa inmatriculeze masini din afara Uniunii Europene in anul 2025?

Din pacate, raspunsul cel mai direct este: Nu. Putem sa va confirmam ca sunt foarte multi factori, care va pot impiedica destul de mult in procesul de inmatriculare auto.
Probleme la RAR
Exemplu: Cele mai intalnite cazuri pentru vehiculele cumparate din afara Uniunii Europene, sunt cele in care puteti fi respins de Registrul Auto Roman. Si din pacate… Nu se mai poate gestiona o astfel de situatie.
Taxe foarte mari
Exemplu: Un alt factor tine de taxele foarte mari pe care le aveti de platit. Daca pentru un autovehicul unde valoarea reala este 2000 euro, taxele vamale si tva-ul nu vor fi o problema.
Dar, daca tot ati ajuns sa faceti acest pas si sa cumparati o masina din afara Uniunii Europene, va recomandam sa apelati la o firma specializata de inmatriculari auto. Vedeti, totusi care sunt avantajele atunci cand apelati la o companie de inmatriculari masini.
Cam atat cu acest articol! Va multumim, ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si… Pentru ca cetatenii romani achizitioneaza foarte multe masini din Germania… Va sugeram sa aflati, care sunt pasii pentru a inmatricula un autovehicul din Germania.