Totul despre taxa vamala la inmatricularea auto din anul 2022

16-09-19 admin 15 comments

Vom vorbi in acest articol despre taxa vamala, ce apare atunci cand doriti sa inmatriculati o masina din afara Uniunii Europene. Ce inseamna mai exact aceasta taxa, cand se aplica si cum puteti sa evitati aplicarea acestei taxe, vom vorbi mai departe in randurile urmatoare… De asemeni, vom discuta si despre situatia se poate ocoli taxa vamala. Toate informatiile sunt actualizate pentru anul 2022.

Taxa vamala pentru inmatricularea auto ( informatii actualizate pentru 2022 )

Taxa vamala se aplica pentru orice bun ( in cazul Romaniei ), care este preluat din afara Uniunii Europene. Aceasta difera in functie de tipul de bun, de valoarea bunului, etc. Desigur, in aceasta lista nu sunt incluse toate statele lumii, ce nu se afla in Uniunea Europeana. Anumite tari precum Norvegia va avea cateva exceptii cu privire la plata taxei vamale.

In cazul masinilor, taxa vamala este in valoare de 10%. Desigur, aceasta taxa nu vine niciodata singura.

Ce mai aduce in plus taxa vamala in anul 2022?

In cazul masinilor cumparate din afara Uniunii Europene, veti avea pe langa taxa vamala si taxa de TVA. Aceasta este de 19% din valoarea reala a masinii.

De retinut: Taxa vamala si taxa de TVA se vor aplica doar in cazul autovehiculelor aduse din afara Uniunii Europene. Pentru masinile ce urmeaza sa fie inmatriculate, dar sunt aduse din Romania sau Uniunea Europeana… Nu se vor achita niciuna dintre cele doua taxe.

Informatie actualizata pentru anul 2022: De la inceputul acestui an toate autovehiculele venite din Anglia, vor fi nevoite sa treaca prin aceeasi procedura ca restul masinilor din afara Uniunii Europene.

Dar, revenind la subiect… Si discutand despre masinile aduse din afara Uniunii Europene, ce urmeaza a fi inmatriculate.

Sa vedem mai departe cum se vor aplica cele doua taxe???

In situatia in care aduceti masini din afara Uniunii Europene, veti avea de platit 29% din valoarea autovehiculului. Taxa pe valoare adaugata ( TVA-ul ) se va adauga la orice masina cumparata din afara Uniunii Europene.

Si cum se aplica totusi taxa vamala si taxa de TVA in anul 2022 pentru masinile cumparate din afara Uniunii Europene?

Sa spunem ca dumneavoastra veti cumpara o masina din Elvetia. Dupa cum stim Elvetia nu este o tara ce se afla in Uniunea Europeana. Astfel, la orice masina supusa inmatricularii si venita din aceasta tara veti avea de platit 19% ( taxa de tva ) si 10% ( taxa vamala ).

Ambele procente se pot achita direct la vama, atunci cand se aduce masina in tara. In cazul in care procentele nu au fost calculate si platite la vama, va trebui ca inainte sa treceti la procesul de inmatriculare auto:

 • sa platiti cei 10% la orice centru vamal din oras
 • sa platiti cei 19% la punctul ANAF de care apartineti

Spre exemplu: Daca aveti domiciuliul in Bucuresti, sectorul 3, atunci va trebui sa prezentati la sediul ANAF, din sectorul 3 ( persoane fizice ).Deci, in total veti avea de achitat 29% din valoarea masinii.

Atentie!!!: Procentul de 29% din valoarea masinii, nu se aplica pe suma cu care dumneavoastra ati achizitionat-o. Acest procent va fi aplicat pe valoarea reala a masinii.

Nu inteleg!!! Cum adica 29% din valoare reala a masinii. Eu am dat 5000 de euro pe ea. Nu trebuie sa mi se aplice 29% pe cei 5000 de euro?

Din pacate… Nu. Daca dumneavoastra ati cumparat un autovehicul cu suma 5000 de euro, iar masina valoreaza in momentul de fata 10000 de euro… Taxele nu se vor aplica asupra celor 5000 de euro. Ele vor fi aplicate pe valoarea reala a masinii. Astfel, daca masina valoreaza 10000 de euro, va trebui sa platiti 2900 de euro ( suma ce va reprezenta taxele vamale si de tva ).

In ce situatii se aplica taxa vamala si taxa de tva in anul 2022?

Cum am spus si mai sus, cele doua taxe nu se aplica pentru masinile care sunt cumparate din Romania sau din Uniunea Europeana. Astfel, daca doriti sa inmatriculati o masina aflata la prima inmatriculare in Romania, din afara Uniunii Europene, va trebui sa achitati cele doua taxe.

Cum se pot ocoli cele doua taxe in anul 2022, daca am cumparat masina din afara Uniunii Europene?

Aveti o singura varianta. In momentul de fata, inmatricularea unei masini din afara Uniunii Europene aduce cu ea si cele doua taxe. Pentru a evita cele doua taxe, va trebui sa inmatriculati masina in Bulgaria.

Inmatricularea masinii din Bulgaria, va duce la un cost de 15% din valoarea acesteia. Astfel, daca autovehiculul este valorificat la 10000 de euro, dumneavoastra va trebui sa platiti doar 1500 de euro.

La cei 1500 de euro se vor adauga taxele pentru a inmatricula masina respectiva. Daca pentru multi romani, inmatricularea masinii in Bulgaria este o necesitate ( din cauza pretului )… Noi nu o recomandam sub nici o forma.

De ce nu recomandati inmatricularea masinii pe Bulgaria?

Sunt elemente neprevazute, care pot aparea din moment in moment. Poti pierde cartea masinii, si atunci va trebui sa te duci pana in Bulgaria sa faci din nou cartea auto.

De asemeni, una dintre cele mai simple etape este asigurarea. Aceasta se va putea face in Romania numai pe seria de sasiu… Iar, acest fapt va insemna ca nu veti avea carte verde… Ceea ce deduce ca oriunde va veti duce in Europa, nu veti asigurarea valida.

Sugerati persoanelor sa cumpere si sa inmatriculeze masini din afara Uniunii Europene in anul 2022?

Nu. Este raspunsul cel mai direct, dar pentru a oferi cateva variante putem sa va spunem ca sunt foarte multi factori, care ar putea sa va impiedice sa va fie viata mult mai linistita.

Unul dintre ele este faptul ca nu cunoasteti daca masina a fost sau nu furata ( si nici nu aveti cum sa verificati ). RAR-ul este singura institutie care poate verifica daca masina dumneavoastra este furata. Doar cand masina ajunge in mod direct la dumneavoastra, puteti sa ramaneti blocat in RAR, sau mai rau… Puteti fi respins de la Registrul Auto Roman. Si din pacate… Nu mai aveti cum sa gestionati o astfel de situatie.

Un alt factor tine de taxele foarte mari, pe care le aveti de platit. Daca pentru un autovehicul, unde valoarea reala este 2000 euro, taxele vamale si tva-ul nu vor fi o problema. Imaginati-va ca veti cumpara un autovehicul la 50000 de euro, iar… Atunci, chiar va fi o problema.

Dar, daca tot ati ajuns sa faceti acest pas, si sa cumparati o masina din afara Uniunii Europene, va recomandam sa apelati la o firma specializata de inmatriculari auto. Vedeti, totusi care sunt avantajele atunci cand apelati la o companie de inmatriculari masini.

Deocamdata, cam atat cu acest articol. Va multumim, ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si pentru ca se achizitioneaza foarte multe masini din Germania in ultimul timp… Va sugeram care sunt pasii pentru a inmatricula un autovehicul din Germania.Discussion

 • Vali

  Dacă am cumpărat o mașină din Germania,dar cu numere de Norvegia,mai trebuie să plătesc taxa de vamă?

  16-09-19 Reply
  • admin

   Daca ati cumparat masina cu numere de Norvegia, inseamna ca ultima inmatriculare a fost in aceasta tara. Astfel, se va plati taxa vamala.

   16-09-19 Reply
 • Ionut Muscalu

  buna ziua , intentionez sa aduc masina personala din Elvetia sa o inmatriculez in Romania, care este pe numele meu mai mult de 6 luni, intrebarea este daca se mai aplica cele 2 taxe la inmatriculare. va multumesc

  16-09-19 Reply
 • Dragomir

  Foarte interesant și util acest articol ! Felicitări !

  16-09-19 Reply
 • Pinzariu Catalin

  Va multumesc frumos pentru articol !
  Chiar intentionez sa achizitionez un autovehicul din Elvetia !
  Marea majoritate sunt oameni corecti si nu mint mai ales in privinta kilometrilor parcursi de masina (spre deosebire de Germania care s-au “specializat” cu samsarii romani).
  Ce nu am inteles eu din articolul d-voastra este cine stabileste valoarea masinii la care se adauga cei 29% ?
  Va rog sa ma lamuriti !
  Va multumesc !

  16-09-19 Reply
  • admin

   Cei de la vama vor stabili valoarea pe piata a masinii cumparate.

   16-09-19 Reply
 • Stella

  Buna ziua, locuiesc in USA si vreau sa îmi aduc mașina in România . Este un Camaro care are valoarea de $20,000 in the USA . In România prețul acestei mașini este mult mai mare . Întrebarea mea este cine stabilește valuarea mașinii ? Țara de unde vine, sau țara unde ajunge mașina ? A doua întrebare este: pentru a doua masina se aplica aceleași taxe vamale sau este mai mare ?
  Mulțumesc !

  16-09-19 Reply
  • admin

   Sunt aceleasi taxe pentru fiecare masina in parte. Valoarea reala a autovehiculului este stabilita de Vama.

   16-09-19 Reply
 • Daniel Gheorghe

  Intentionez sa trimit masina mea (2015 Honda CRV 75000 km) din CANADA, pe care am cumparat-o de noua ( sunt singurul propietar)si vreau sa stiu daca merita sa fac asta ,si la ce pret pentru taxe am de platit ,si ce documente imi trebuie.Va multumesc!

  16-09-19 Reply
  • admin

   Se poate inmatricula. Va trebui sa stiti care este valoarea acestei masini pe piata.

   16-09-19 Reply
 • Mihaita

  Buna ziua! Dacă am mașina pe numele meu de peste 1 an de zile, și e din afara uniunii europene.. pot face repatrierea mașini in Romania? Doar este a mea.. și fără sa plătesc taxe vamale. Mulțumesc!

  16-09-19 Reply
  • admin

   Buna ziua,

   Repatrierea se realizeaza doar in situatia in care ati cumparat autovehiculul din Romania.

   16-09-19 Reply
 • vlad

  Dupa ce metoda se constata valoarea reala a masinii? Au un catalog moto-auto si preturi dupa ani-km? Au un samsar auto? Un expert auto? Sunt constient ca la un motor cu 3000 mile de 17000 lire nu o sa pot sa arat o factura de 5000, dar nici la 15000 nu as vrea sa platesc cei 29%

  16-09-19 Reply
  • admin

   Prima data autovehiculul va trebui prezentat catre RAR. In aceasta institutie se va face estimarea

   16-09-19 Reply

Leave a reply