Taxa vamala pentru auto | la inmatricularea unei masini ( 2024 )

16-09-19 admin 39 comments

Prezentarea actelor unui autovehicul la institutul vamal se realizeaza pentru fiecare autoturism achizitionat din afara Uniunii Europene. Ce inseamna mai exact aceasta taxa vamala si cand se aplica, vom vorbi mai departe in randurile urmatoare. Veti afla in ce cazuri poate fi ocolita si cum poate fi evitata. Veti vedea situatii concrete cu exemplificari. Toate informatiile de mai jos sunt actualizate pentru anul 2024.

Totul despre taxa vamala la inmatricularea unei masini ( actualizat pentru 2024 )

Taxa vamala se aplica pentru orice bun preluat din afara Uniunii Europene. In situatia unui autovehicul, ea difera in functie de tipul de bun si de valoarea produsului respectiv pe piata. In lista respectiva nu sunt incluse statele care nu se situeaza in spatiul Uniunii Europeane. Cu toate acestea, anumite tari precum Norvegia si Elvetia vor avea cateva exceptii, cu privire la plata taxei vamale. Cititi mai departe!

taxa vamala la inmatricularea auto

In cazul masinilor, taxa vamala este in valoare de 10%. Desigur, aceasta taxa nu vine niciodata singura!

Cum se plateste taxa vamala in anul 2024 pentru autovehicule?

In cazul masinilor cumparate din afara Uniunii Europene, veti avea pe langa taxa vamala, un nou cost suplimentar: TVA-ul. Pentru autovehicule, aceasta este de 19% din valoarea reala a masinii.

De retinut: Taxa vamala si taxa de TVA se vor aplica doar in cazul autovehiculelor aduse din afara Uniunii Europene. La masinile cumparate din Romania sau Uniunea Europeana, nu se vor achita niciuna dintre cele doua taxe.

Foarte multi cetateni isi pun intrebarea pentru autoturismele cumparate din Marea Britanie: Care este modalitatea de aplicare a taxelor? Incepand cu anul 2020, toate autovehiculele venite din Anglia, vor fi nevoite sa treaca prin aceeasi procedura, ca restul masinilor cumparate din afara Uniunii Europene.

Sa vedem mai departe cum se vor aplica taxa vamala si TVA-ul???

In situatia in care cumparati vehicule din afara Uniunii Europene, veti avea de platit 29% din valoarea acestora. Taxa pe valoare adaugata ( TVA-ul ) se va aplica la orice masina cumparata din afara Uniunii Europene.

Cum se pune in practica taxa vamala si taxa de TVA in anul 2024 pentru masinile cumparate din afara Uniunii Europene?

Exemplu: Sa spunem ca dumneavoastra veti cumpara o masina din Elvetia. Dupa cum stim, aceasta nu este o tara ce se afla in Uniunea Europeana. Astfel, la orice masina supusa inmatricularii si venita din aceasta stat, veti avea de platit 19% ( taxa de tva ) si 10% ( taxa vamala ).

Ambele procente se pot achita direct la vama, atunci cand se aduce masina in tara. In cazul in care procentele nu au fost calculate si platite la vama, va trebui ca inainte sa treceti la procesul de inmatriculare auto:

 • sa platiti cei 10% la orice centru vamal din tara
 • sa platiti cei 19% la punctul ANAF de care apartineti

Spre exemplu: Daca aveti domiciliul in Bucuresti sectorul 3, atunci va trebui sa va prezentati la sediul ANAF, din sectorul 3 ( persoane fizice ).

Atentie!!!: Procentul de 29% din valoarea masinii, nu se aplica pe suma cu care dumneavoastra ati achizitionat-o. Acesta va face referire la valoarea reala a masinii.

Exemplu: Cum adica 29% din valoare reala a masinii?!?! Eu am dat 5000 de euro pe ea. Nu trebuie sa mi se aplice 29% pe cei 5000 de euro?

Din pacate… Nu. Daca dumneavoastra ati cumparat un autovehicul cu suma 5000 de euro, iar masina valoreaza in momentul de fata 10000 de euroTaxele nu se vor aplica asupra celor 5000 de euro. Ele vor face referire la valoarea reala a masinii. Astfel, daca masina valoreaza 10000 de euro, va trebui sa platiti 2900 de euro ( suma ce va reprezenta taxele vamale si cele de tva ).

Se poate ocoli taxa vamala si tva-ul ( 2024 )?

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, cele doua taxe nu se aplica pentru masinile care sunt cumparate din Romania sau din Uniunea Europeana. Astfel, daca doriti sa aduceti o masina aflata la prima inmatriculare in Romania ( din afara Uniunii Europene ), va trebui sa achitati cele doua taxe. Cu toate acestea, exista variante de a ocoli aceste costuri. Cititi mai departe!

Cum se pot ocoli cele doua taxe in anul 2024, daca am cumparat masina din afara Uniunii Europene?

Pentru a evita cele doua taxe, una dintre variante va fi inmatricularea vehiculului in Bulgaria.

Inmatricularea masinii in Bulgaria, va duce la un cost de 15% din valoarea acesteia. Astfel, daca autovehiculul este valorificat la 10000 de euro, dumneavoastra va trebui sa platiti doar 1500 de euro.

La cei 1500 de euro, se vor adauga taxele pentru a inmatricula masina respectiva. Daca pentru multi romani, inmatricularea masinii in Bulgaria este o necesitate ( din cauza pretului )… Noi nu o recomandam ca si procedura.

De ce nu recomandam inmatricularea masinii pe Bulgaria?

Sunt elemente neprevazute, care pot aparea din moment in moment.

Exemplu: Poti pierde cartea masinii, si atunci va trebui sa te duci pana in Bulgaria sa fie refacuta.

Mai mult de atat, veti fi nevoit sa faceti Inspectia Tehnica Periodica la RAR sau in Bulgaria. Oricare din aceste variante, va veni la pachet cu alte costuri suplimentare.

Alte situatii in care poate fi evitata taxa vamala si TVA-ul ( repatriere si alte scutiri de taxe ) ~ pentru 2024

Exemplu: Una dintre cele mai intalnite situatii, este scutirea de taxa vamala. Aceasta se aplica in cazul masinilor ce sunt aduse din cantoanele, ce au acorduri speciale cu Uniunea Europeana. Regiunile respective sunt atat in Norvegia, cat si in Elvetia. Mai mult de atat, scutirea de TVA si taxa vamala se va aplica doar in anumite conditii.

Exemplu: Repatrierea intra in practica doar in cazul vehiculelor cumparate din Romania sau Uniunea Europeana. Daca acestea au fost inmatriculate ulterior in afara Uniunii, se considera repatriere in cazul in care vor fi readuse in tara pentru o noua inregistrare auto.

Sugerati cetatenilor sa cumpere si sa inmatriculeze masini din afara Uniunii Europene in anul 2024?

Din pacate, raspunsul cel mai direct este: Nu. Putem sa va confirmam ca sunt foarte multi factori, care va pot impiedica destul de mult in procesul de inmatriculare auto.

Probleme la RAR

Exemplu: Cele mai intalnite cazuri pentru vehiculele cumparate din afara Uniunii Europene, sunt cele in care puteti fi respins de Registrul Auto Roman. Si din pacate… Nu se mai poate gestiona o astfel de situatie.

Taxe foarte mari

Exemplu: Un alt factor tine de taxele foarte mari, pe care le aveti de platit. Daca pentru un autovehicul, unde valoarea reala este 2000 euro, taxele vamale si tva-ul nu vor fi o problema. Imaginati-va ca veti cumpara un autovehicul la 50000 de euro, iar… Atunci,…

Dar, daca tot ati ajuns sa faceti acest pas, si sa cumparati o masina din afara Uniunii Europene, va recomandam sa apelati la o firma specializata de inmatriculari auto. Vedeti, totusi care sunt avantajele atunci cand apelati la o companie de inmatriculari masini.

Cam atat cu acest articol. Va multumim, ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si pentru ca se achizitioneaza foarte multe masini din Germania in ultimul timp… Va sugeram sa aflati, care sunt pasii pentru a inmatricula un autovehicul din Germania.Discussion

 • Vali

  Dacă am cumpărat o mașină din Germania,dar cu numere de Norvegia,mai trebuie să plătesc taxa de vamă?

  16-09-19 Reply
  • admin

   Daca ati cumparat masina cu numere de Norvegia, inseamna ca ultima inmatriculare a fost in aceasta tara. Astfel, se va plati taxa vamala.

   16-09-19 Reply
 • Ionut Muscalu

  buna ziua , intentionez sa aduc masina personala din Elvetia sa o inmatriculez in Romania, care este pe numele meu mai mult de 6 luni, intrebarea este daca se mai aplica cele 2 taxe la inmatriculare. va multumesc

  16-09-19 Reply
 • Dragomir

  Foarte interesant și util acest articol ! Felicitări !

  16-09-19 Reply
 • Pinzariu Catalin

  Va multumesc frumos pentru articol !
  Chiar intentionez sa achizitionez un autovehicul din Elvetia !
  Marea majoritate sunt oameni corecti si nu mint mai ales in privinta kilometrilor parcursi de masina (spre deosebire de Germania care s-au “specializat” cu samsarii romani).
  Ce nu am inteles eu din articolul d-voastra este cine stabileste valoarea masinii la care se adauga cei 29% ?
  Va rog sa ma lamuriti !
  Va multumesc !

  16-09-19 Reply
  • admin

   Cei de la vama vor stabili valoarea pe piata a masinii cumparate.

   16-09-19 Reply
 • Stella

  Buna ziua, locuiesc in USA si vreau sa îmi aduc mașina in România . Este un Camaro care are valoarea de $20,000 in the USA . In România prețul acestei mașini este mult mai mare . Întrebarea mea este cine stabilește valuarea mașinii ? Țara de unde vine, sau țara unde ajunge mașina ? A doua întrebare este: pentru a doua masina se aplica aceleași taxe vamale sau este mai mare ?
  Mulțumesc !

  16-09-19 Reply
  • admin

   Sunt aceleasi taxe pentru fiecare masina in parte. Valoarea reala a autovehiculului este stabilita de Vama.

   16-09-19 Reply
 • Daniel Gheorghe

  Intentionez sa trimit masina mea (2015 Honda CRV 75000 km) din CANADA, pe care am cumparat-o de noua ( sunt singurul propietar)si vreau sa stiu daca merita sa fac asta ,si la ce pret pentru taxe am de platit ,si ce documente imi trebuie.Va multumesc!

  16-09-19 Reply
  • admin

   Se poate inmatricula. Va trebui sa stiti care este valoarea acestei masini pe piata.

   16-09-19 Reply
 • Mihaita

  Buna ziua! Dacă am mașina pe numele meu de peste 1 an de zile, și e din afara uniunii europene.. pot face repatrierea mașini in Romania? Doar este a mea.. și fără sa plătesc taxe vamale. Mulțumesc!

  16-09-19 Reply
  • admin

   Buna ziua,

   Repatrierea se realizeaza doar in situatia in care ati cumparat autovehiculul din Romania.

   16-09-19 Reply
 • vlad

  Dupa ce metoda se constata valoarea reala a masinii? Au un catalog moto-auto si preturi dupa ani-km? Au un samsar auto? Un expert auto? Sunt constient ca la un motor cu 3000 mile de 17000 lire nu o sa pot sa arat o factura de 5000, dar nici la 15000 nu as vrea sa platesc cei 29%

  16-09-19 Reply
  • admin

   Prima data autovehiculul va trebui prezentat catre RAR. In aceasta institutie se va face estimarea

   16-09-19 Reply
 • Alin Selicean

  Buna ziua

  Daca vreau sa cumpar o masina din SUA, cu titlul de masina clasica (anii 1960-1970), si platesc o suma de sa zicem 25000USD, la ce valoare vor fi calculate taxele vamale si TVA?

  Ma astept sa fie la acei 25000USD, dar asta sint eu… 🙂 Cine va decide valoarea de baza pt aceste taxe?

  Multumesc.

  16-09-19 Reply
 • Vasile cristian

  Mașină e adusa din anglia in 2018 , presupun că dovada intrării în tara exista , plătesc vama ?

  16-09-19 Reply
  • admin

   In cazul in care aveti dovada intrarii, se va prezenta la vama documentul respectiv. In aceasta situatie, se va adauga scutirea de vama.

   16-09-19 Reply
 • Augustin Aliman

  Bună! Pentru o mașină proprietate personala cu V5 pe numele meu adusa din Marea Britanie, ce acte trebuie sa prezint și ce taxe trebuie sa plates la înscriere. Mașină aste un Renault Duster 16w 2l 2015 petrol. MULTUMESC!

  16-09-19 Reply
 • Mihai

  Buna ziua,
  Am cumparat o motocicleta din Republica Moldova, 649cc, an fabricatie 1992. Ce pasi trebuie sa urmez pentru a o inmatricula? Multumesc

  16-09-19 Reply
  • admin

   Vama -> Provizorii -> RAR -> Taxe -> DRPCIV

   16-09-19 Reply
 • Daniel

  Dumneavoastra spuneti ca taxele se platesc doar pentru masini care urmeaza a fi inmatriculate. Ce se intampla in cazul in care cumpar o masina lovita, de pe un site de licitatii, masina pe care nu intentionez sa o inmatriculez, ci o cumpar pentru a lua anumite piese de pe ea, sau pentru a o dezmembra?

  16-09-19 Reply
  • admin

   Nu se considera vehicul pentru a fi inmatriculat ( nu se aplica taxele ) si nu veti avea cum sa il inmatriculati.

   16-09-19 Reply
   • admin

    Articolul face referire la situatia inmatricularilor.

    16-09-19 Reply
 • Marius

  Mașinile aduse din Norvegia nu mai trebuie sa plătească taxele ? Vreau sa duc o mașina din Norvegia și de aceea întreb

  16-09-19 Reply
  • admin

   Se vor plati in continuare si pentru cele din Norvegia.

   16-09-19 Reply
 • BENJAMIN

  Buna Ziua! Sunt Roman stabilit I’m Tokyo-Japonia de Mai bine de 20 de ani.
  Am un parc auto,iar aici in Japonia reparatia unei masini ( motor / cutie ) nu exista , iar daca se poate face depaseste suma de 5.000€!
  Îmi doresc sa trimit o masina in Romania , cu probleme. Sa o repar in Romania si sa o pot folosi.
  Ce am de facut? Multumesc mult !

  16-09-19 Reply
 • Anastasescu Florin

  Buna ziua.Intentionez sa cumpar o masina din Canada,care e ajunsa in port in Belgia. Valoarea de cumparare e de 10000 euro fara TVA. Cat ar fi taxa vamala+ TVA?

  16-09-19 Reply
 • Catalin

  Buna ziua! caut de mult timp un astfel de topic si am cateva intrebari!.
  pentru o masina adusa din elvetia, masina care a fost detinuta acolo de catre sotie, masina de fapti fiind fabricata in Marea Britanie ( Jaguar ), se mai platesc aceste taxe. din un calcul al meu ar fi ca nu intrucat masina respectiva a fost fabricata in Spatiul UE, ea fiind importata in Elvetia. mentionez ca masina o are de mai bine de 3 ani pe numele sau si am vrea sa o inmatriculam in Romania

  16-09-19 Reply
  • admin

   Se platesc in continuare.

   16-09-19 Reply
 • Daniel

  Salut. Am dat peste acest articol si am observat ca, totusi, nu ati raspuns la intrebarea: Cum stabileste Vama valoarea unui autovehicul pentru a fi mai apoi taxat? Dupa ce criterii? Dupa care piata? Cea din tara de provenienta sau dupa piata din Romania? Incercati sa raspundeti clar ca cititorii sa aiba o imagine mai clara. Multumim de munca depusa pentru astfel de articole!

  16-09-19 Reply
 • Daian Catalin Octavian

  Buna ziua. Ma numesc Catalin Daian, lucrez in Elvetia, am plecat in Iulie 2021 cu autoturismul Audi Q5 cumparatin Romania. Dupa 1 an a trebuit sa-l inmatriculez in Elvetia deoarece nu mai puteam sa circul cu numere romanesti. Acuma asi dori s-o reinmatriculez in tara noastra s-o folosesc impreuna cu sotia atunci cand ne revenim cu anumite ocazii. Avem si locuinta la Cluj, nu intentionam sa ne stabilim in Elvetia. Dupa cum inteleg nu trebuie sa platesc 29% pentru repatriere, dar ce taxe se platesc.
  Multumesc foarte mult.

  16-09-19 Reply
  • admin

   Nu se platesc cei 29% in aceasta situatie.

   16-09-19 Reply
 • ion

  Dacă înmatriculez mai întâi maşina în Bulgaria, la înmatricularea în România se mai plăteşt vreo taxă? Aparent nu ar mai trebui plătită nicio taxă pentru că sunt în interiorul UE. Mulţumesc.

  16-09-19 Reply
  • admin

   Tva-ul si taxa vamala se vor elimina, daca a fost inmatriculata pe Bulgaria.

   16-09-19 Reply
 • bulgariu

  daca cumpar o masina din kisinau cum aflu care valoarea reala a masinii la care se va calcula taxele aferente..

  16-09-19 Reply
  • admin

   Prezentati dosarul la un serviciu vamal.

   16-09-19 Reply
 • viorel

  Buna ziua am o autorulota care a fost inmatriculata in Romania pe numele meu ,in 2021 am plecat in UK si am inmatriculat o acolo
  acum vreau sa vin acasa in Romania si sa o reanmatriculez ,stiti cumva mai platesc taxe vamale si tva ?
  Autorulota este de fabricatie Italia are volan pe stanga ,a avut C.I in Romania si s a platit impozit !
  Va multumesc

  16-09-19 Reply
  • admin

   Nu se mai platesc. In aceasta situatie se aplica repatrierea.

   16-09-19 Reply

Leave a reply