Totul despre taxa vamala la inmatricularea auto

16-09-19 admin 0 comment

Vom vorbi in acest articol despre taxa vamala, ce apare atunci cand doriti sa inmatriculati o masina din afara Uniunii Europene. Ce inseamna mai exact aceasta taxa, cand se aplica si cum puteti sa evitati aplicarea acestei taxe vom vorbi mai departe in randurile urmatoare… De asemeni, vom vorbi si despre situatia in care merita sau nu evitarea taxei vamale.

Taxa vamala pentru inmatricularea auto

Taxa vamala se aplica pentru orice bun ( in cazul Romaniei ), care este preluat din afara Uniunii Europene. Aceasta difera in functie de tipul de bun, de valoarea bunului, etc.

In cazul masinilor, taxa vamala este in valoare de 10%. Desigur, o taxa nu vine niciodata singura.

Ce mai aduce in plus taxa vamala?

In cazul masinilor cumparate din afara Uniunii Europene, veti avea pe langa taxa vamala si taxa de TVA. Aceasta este in aceasta situatie 19% din valoarea reala a masinii.

De retinut: Taxa vamala si taxa de TVA se vor aplica doar in cazul autovehiculelor aduse din afara Uniunii Europene. Pentru masinile ce urmeaza sa fie inmatriculate, dar sunt aduse din Romania sau Uniunea Europeana… Nu se vor achita niciuna dintre cele doua taxe.

Dar, revenind la subiect… Si discutand despre masinile aduse din afara Uniunii Europene, ce urmeaza a fi inmatriculate.

Sa vedem mai departe cum se vor aplica cele doua taxe???

In situatia in care aduceti masini din afara Uniunii Europene, veti avea de platit 29% din valoarea masinii. Taxa de pe valoare adaugata ( TVA-ul ) se va adauga la orice masina cumparata din afara Uniunii Europene.

Si cum se aplica totusi taxa vamala si taxa de TVA?

Sa spunem ca dumneavoastra veti cumpara o masina din Elvetia. Dupa cum stim Elvetia nu este o tara ce se afla in Uniunea Europeana. Astfel, la orice masina supusa inmatricularii si venita din aceasta tara veti avea de platit 19% ( taxa de tva ) si 10% ( taxa vamala ).

Ambele procente se pot achita direct la vama, atunci cand se aduce masina in tara. In cazul in care procentele nu au fost calculate si platite la vama, va trebui ca inainte sa treceti la procesul de inmatriculare auto:

  • sa platiti cei 10% la orice centru vamal din oras
  • sa platiti cei 19% la punctul ANAF de care apartineti

Spre exemplu: Daca aveti domiciuliul in Bucuresti, atunci va trebui sa prezentati la sediul ANAF, din sectorul 3 ( persoane fizice ).

Deci, in total veti avea de achitat 29% din valoarea masinii.

Atentie!!!: Totalul de 29% din valoarea masinii, nu se aplica pe suma cu care dumneavoastra ati achizitionat-o. Acest procent va fi aplicat pe valoarea reala a masinii.

Nu inteleg!!! Cum adica 29% din valoare reala a masinii. Eu am dat 5000 de euro pe ea. Nu trebuie sa mi se aplice 29% din cei 5000 de euro?

Din pacate… Nu. Daca dumneavoastra ati cumparat un autovehicul cu suma 5000 de euro, iar masina valoreaza in momentul de fata 10000 de euro… Taxele nu se vor aplica asupra celor 5000 de euro. Ele vor fi aplicate pe valoarea reala a masinii. Astfel, daca masina valoreaza 10000 de euro, va trebui sa platiti 2900 de euro ( suma ce va reprezenta taxele vamale si de tva ).

In ce situatii se aplica taxa vamala si taxa de tva?

Cum am spus si mai sus, cele doua taxe nu se aplica pentru masinile care sunt cumparate din Romania sau din Uniunea Europeana. Astfel, daca doriti sa inmatriculati o masina aflata la prima inmatriculare in Romania, din afara Uniunii Europene, vor trebui achitate cele doua taxe.

Cum se pot ocoli cele doua taxe, daca am cumparat masina din afara Uniunii Europene?

Aveti o singura varianta. In momentul de fata, inmatricularea unei masini din afara Uniunii Europene aduce cu ea si cele doua taxe. Pentru a evita cele doua taxe, va trebui sa inmatriculati masina in Bulgaria.

Inmatricularea masinii in Bulgaria, pentru prima data va duce un cost de 15% din valoarea masinii. Astfel, daca masina este valorificata la 10000 de euro, dumneavoastra va trebui sa platiti doar 1500 de euro.

La cei 1500 de euro se vor adauga taxele pentru a inmatricula masina in Romania. Daca pentru multi romani, inmatricularea masinii in Bulgaria este o necesitate ( din cauza pretului )… Noi nu o recomandam sub nici o forma.

De ce nu recomandati inmatricularea masinii pe Bulgaria?

Sunt elemente neprevazute, care pot aparea din moment in moment. Poti pierde cartea masinii, si atunci va trebui sa te duci pana in Bulgaria sa faci din nou cartea auto.

De asemeni, unul dintre cele mai simple etape este asigurarea. Aceasta se va putea face in Romania numai pe seria de sasiu… Iar, acest fapt va insemna ca nu veti avea carte verde… Ceea ce inseamna mai departe ca oriunde va veti duce in Europa, nu veti asigurarea valida.

Sugerati persoanelor sa cumpere si sa inmatriculeze masini din afara Uniunii Europene?

Nu. Este raspunsul cel mai direct, dar pentru a oferi cateva variante putem sa va spunem ca sunt foarte multi factori, care ar putea sa va impiedice sa va fie viata mult mai linistita.

Unul dintre ele este faptul ca nu cunoasteti daca masina a fost sau nu furata ( si nici nu aveti cum sa verificati ). RAR-ul poate verifica daca masina dumneavoastra este sau nu furata… Dar, doar cand masina ajunge in mod direct. Puteti ajungeti sa ramaneti blocat cu masina in RAR, sau mai rau… Puteti fi respins de la Registrul Auto Roman. Si din pacate… Nu mai aveti cum sa gestionati o astfel de situatie.

Un alt factor tine de taxele foarte mari pe care le aveti de platit. Daca pentru un autovehicul, unde valoarea reala este 2000 euro, taxele vamale si tva-ul nu vor fi o problema… Imaginati-va ca veti cumpara un autovehicul la 50000 de euro, iar… Atunci, chiar va fi o problema.

Dar, daca tot ati ajuns sa faceti acest pas, si sa cumparati o masina din afara Uniunii Europene, va recomandam sa apelati la o firma specializata de inmatriculari auto. Vedeti, totusi care sunt avantajele atunci cand apelati la o companie de inmatriculari masini.

Deocamdata, cam atat cu acest articol. Va multumim, ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit si pentru ca se achizitioneaza foarte multe masini din Germania… Va sugeram care sunt pasii pentru a inmatricula un autovehicul din Germania.Leave a reply