Inmatriculari auto Second Hand ( acte necesare, pasi, servicii, etc ) Transcrierea auto in 2025

Inmatricularea unei masini second hand, se defineste mai exact ca “transcriere auto“. Procedurile de inmatriculari auto pentru masinile second hand au un set definit de pasi, depinzand de doua institutii: DGITL si Directia de Inmatriculari. Atat pentru inscrierea de la Taxe ( DGITL ), cat si pentru inmatricularea auto second hand va fi adus un set diferit de acte necesare. Cititi mai departe, pentru a afla actele necesare, pasii si serviciile pentru o trancriere auto!

Toate informatiile din randurile de mai jos, sunt actualizate pentru anul 2025. In acest articol veti afla:

Tot aici puteti apela si la serviciile noastre de transcrieri auto.

Best-Inmatriculari este cea mai buna agentie specializata in serviciile de consultanta si inmatriculari auto. In lista de pachete, oferim clientilor nostri si servicii de transcrieri / inmatriculari pentru masinile second-hand. Pe langa inmatricularea autovehiculelor sh, agentia noastra din Bucuresti pune la dispozitie date complete pentru inmatricularea masinilor noi. Puteti intra pe link-ul respectiv pentru a afla mai multe informatii.

pasii pentru serviciul de inmatriculare auto la masinile second hand cumparate din Romania

In cazul in care doriti sa apelati la serviciile noastre de transcrieri auto, numarul nostru de telefon va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 08:00 – 19:00.

Fara sa va mai pierdem timpul, sa vedem cum arata pasii si actele necesare pentru inmatricularea auto la o masina second hand. Etapele sunt realizate treptat si nu se poate face unul fara celalalt. Transcrierea auto se va finaliza doar dupa ce masina are un nou certificat de inmatriculare. Pentru a ajunge in fata institutiei de Imatriculari si permise, va trebui ca inainte de toate sa aveti autovehiculul inscris. Aceasta operatiune se face la DGITL-ul ( Taxe si Impozite ) de care apartineti. Deoarece procedurile se vor realiza treptat, vom imparti articolul in doua. Apasati pe primul buton daca sunteti la inceputul transcrierii auto si pe al doilea, daca ati inscris vehiculul.

Inmatricularea unui autovehicul second hand se va face doar dupa ce ati obtinut actele de inscriere de la DGITL. Pe baza acestora se va putea finaliza transcrierea auto. Inscrierea la Directia de Taxe va fi primul pas din aceasta operatiune. Asadar, daca nu ati trecut de etapele pentru declararea auto, va mai punem o data link-ul de jos la dispozitie.

acte necesare pentru transcrierea auto la Serviciul de Inmatriculari

Chiar daca masina este second hand, ea va trebui sa fie apta din toate punctele de vedere pentru a primi certificatul de inmatriculare auto. De aceea, asigurarea auto va trebui sa fie valida in momentul inmatricularii masinii. De asemeni, RCA-ul va trebui realizat in vederea inmatricularii pe seria de sasiu. Nu se accepta o asigurare expirata sau care va expira in mai mult de doua zile. Asigurarea auto va trebui sa fie pe numele noului proprietar.

Un alt element important este valabilitatea ITP-ului. ITP-ul va trebui sa fie valabil in momentul inmatricularii auto. Verificati starea ITP-ului.

In cazul in care noul proprietar ESTE PERSOANA FIZICA SI VA FI IMPUTERNICIT, vor fi necesare inca doua acte suplimentare:

  • Procura notaria de inmatriculare auto ( unde sa fie stipulata procedura de inmatriculare )
  • Buletinul reprezentantului ( persoana care se va prezenta la ghiseul de inmatriculari ) – in copie si original

In momentul ridicarii certificatului de inmatriculare auto, va trebui sa prezentati o copie la procura respectiva.

Pentru ca inmatricularea auto a unei masini second-hand pe numele unei persoane fizice sa fie finalizata, vor fi prezentate urmatoarele documente:

  • Contractul sau factura cu vize REMTII de la Directia de Taxe si Impozite ( in original )
  • Decizia de Impunere primita de la DGITL ( in original )
  • Cartea auto in original si copie
  • Cartea de identitate a titularului ( in original si copie )
  • Cerere pentru inmatricularea auto – completata – Lista continua dupa poza cererii
tipizat cerere de inmatriculare auto
  • Copie dupa Asigurarea auto ( realizata pe seria de sasiu – cititi mai sus despre asigurare )
  • Placutele de Inmatriculare Auto vor trebui prezentate la ghiseu ( Lege aplicata si pentru anul 2025 ). Daca acestea au fost pastrate de fostul proprietar, va trebui sa se prezinte chitanta de pastrare. Noi am realizat un articol separat, care descrie in totalitate aceasta procedura. Pentru mai multe detalii, vedeti editorialul pentru pastrarea placutelor de inmatriculare auto.

In cazul in care masina second hand va fi transcrisa pe numele unei firme, vor fi necesare urmatoarele acte:

  • Delegatie pentru Inmatricularea Auto Second Hand. In aceasta situatie vor trebui sa fie stipulate datele firmei ce inmatriculeaza masina, datele autovehiculului si datele reprezentantului.
  • Cartea de identitate a titularului ( copie si original )
  • CUI-ul firmei ( in copie ) sau actul ce atesta infiintarea entitatii

Ati vazut de aceasta data lista de pasi si acte pentru a inmatricula o masina second-hand. Pe langa aceste servicii, agentia noastra ofera pachete pentru duplicatele auto.

Masina se va inscrie la Directia de Taxe si Impozite de care apartineti.

Daca domiciliul este in Bucuresti, sectorul 3, inregistrarea si inmatricularea auto se va face pe sectorul 3. Cand sediul sau locuinta persoanei ce va inmatricula masina se afla in Ilfov, declararea si inmatricularea se va face pentru judetul Ilfov. Inregistrarea masinii second hand se va realiza la Directia de Taxe si Impozite ce apartine de localitatea dumneavoastra. Dupa inregistrare se va trece ulterior la procesul de inmatriculare a masinii second hand.

Fiecare localitate ( oras, comuna, etc ) va avea o Directie de Taxe si Impozite Locale. Aceasta va fi reprezentativa pentru inscrierea autovehiculului SH.

acte necesare pentru inscrierea de la Taxe si Impozite Auto second hand

Masina second hand poate fi cumparata atat de o persoana fizica, cat si de o firma. In momentul achizitiei, acesta va trebui sa detina urmatorul set de acte necesare: cartea auto, certificatul de inmatriculare si documentele de achizitie. Cele din urma ( actele de achizitie ) pot fi atat contracte de vanzare auto, cat si facturi.

In cazul masinilor second hand, toate actele de achizitie vor trebui sa detina numar REMTII pentru scoaterea din evidentele fiscale. Asadar, autovehiculul va trebui scos de pe numele fostului proprietar, pentru a se putea continua procedura de inmatriculare auto.

Cu toate acestea, masina second hand va putea fi vanduta atat de o firma, cat si de o persoana fizica. In cazul in care cumparatorul primeste automobilul din partea unei persoane fizice, vanzarea se va realiza doar pe baza contractului de vanzare cumparare. De asemenea, daca masina sh va fi vanduta de catre firma, contractul auto va fi inlocuit de alte acte: factura si certificatul fiscal. Toate aceste acte vor fi necesare ulterior la procesul de inscriere si inmatriculare a masinii second hand de catre noul proprietar.

De precizat: Toate actele de vanzare vor ajunge la cumparator cu numere REMTII de scoatere din evidentele fiscale.

Pentru ca ati inteles pasii pentru inscrierea unui autovehicul second hand si ce acte va trebui sa primiti in momentul cumpararii, vom trece mai departe. La fel ca si in momentul vanzarii, masina va putea fi achizitionata atat de o persoana fizica, cat si de o firma. Actele necesare pentru inscrierea auto unei masini second pe numele unei persoane fizice sunt urmatoarele:

  • cartea auto in original si copie
  • cartea de identitate a titularului, care inregistreaza vehiculul ( in original si copie )
  • factura sau contractul de vanzare cumparare auto in 3 exemplare
  • certificatul fiscal ( daca ati cumparat masina de la o firma ) in original

In cazul in care, masina second hand va fi inscrisa pe numele unei firme, se va prezenta pe langa actele de mai sus, urmatoarele documente:

  • copie dupa certificatul de inregistrare al firmei ( sau documentele ce au permis desfasurarea activitatii economice ) – CUI
  • delegatie in original ( unde sunt stipulate datele delegatului si ale autovehiculului second hand )
  • cartea de identitate a delegatului ( in copie si original )

In afara serviciilor de inmatriculari, agentia noastra ofera pachete de radieri auto si scoateri din evidentele fiscale. Revenind la subiect!

Dupa inscrierea auto, dumneavoastra sau firma dumneavoastra va primi doua acte ce vor fi ulterior necesare Serviciului de Inmatriculari SPCRPCIV. Fara aceste doua documente nu veti putea finaliza toti pasii de transcriere auto. Astfel, masina second hand va fi reprezentata de doua documente suplimentare:

  • Factura cu numar REMTII de Declarare Auto pentru stabilirea Impozitului
  • Decizia de Impunere, ce arata data si ora cand masina a fost inscrisa in servicul de Taxe ( DGITL )